Vyhadzovanie na vysokej škole

dt1
1. dec 2021

Ahojte, prosim, neviete mi povedať, kedy sa vyhadzuje v VŠ, či hneď po semestri ešte pred skuskovym, alebo až po ukončení skuskoveho. V študijnom poriadku to nie je uvedené.
Ďakujem

malinoismum
1. dec 2021

@dt1 myslíš kedy sa vylučuje zo studia?

lindous
1. dec 2021

Po skúškovom... pred skúškovým sa ešte nevie kto neporobí skúšky alebo teda nebude mať dostatok kreditov na postup do ďalšieho semestra 😅 pravdepodobne si prestala do školy chodiť uprostred semestra, keď sa pýtaš už teraz, ale celé sa to dáva dokopy až po a študnetom prestane byť človek dňom, kedy prevezme o tom rozhodnutie 🙂

dt1
autor
1. dec 2021

@malinoismum áno, som v 1rocniku ale neplánujem ďalej na aktuálnej škole pokračovať pretože chcem zmeniť odbor

diewcatqoo
2. dec 2021

Neviem, ci sa nieco za tych viac nez 10 rokov nezmenilo, ale ja som koncila niekedy zaciatkom decembra - pred skuskovym.
Povedala som si, ze ma to na tomto odbore nebavi a nechcela som stracat cas, tak som to zapichla este pred skuskovym. Vzala som si zo studijneho oddelenia papier, obehala som tusim veduceho katedry, jedalen, intrak, kazdy mi dal podpis, ze schvaluje moje rozhodnutie a nemam voci nim ziadne podlznosti. Odniesla som ten papier na studijne, hned mi dali rozhodnutie a dovidenia.

ajka0207
2. dec 2021

@dt1 záleží od školy

mimka1402
2. dec 2021

@dt1 Ak môžem poradiť ja by som spravila aspoň skúšky, nikdy nevieš kedy aký predmet môžeš si preniesť na inú VŠ, alebo tak... A ak aktuálne sú skúšky online... Ale ja by som sa informovala na studijnom oddelení. Že ako to je..

cacianka
2. dec 2021

Ty sa chces dať vyhodiť a prečo!?
Veď normálne oznám ukončenie, výbav formality na študijnom a hotovo.

0silvia0
2. dec 2021

@cacianka robi sa to tak bezne, akurat som sa minuly tyzden pytala pracovnicky u nas na studijnom. Nie je na tom nic pohorsujuce.

mimka1402
2. dec 2021

@0silvia0 Ale ona asi myslela to ako to nazvala, že ak nechce prejsť tak načo sa nechá vyhodiť keď stačí aby podala sama žiadosť o ukončenie než čakať, že ju vyhodia.

0silvia0
2. dec 2021

@mimka1402 to tiez celkom nechapem ci chce prejst na iny odbor v ramci jednej skoly alebo na inu skolu, ci teraz alebo az o rok... zalezi aj na tom.
To je tak ked niekto neuvedie vsetky skutocnosti, to sa potom horsie radi.

mimka1402
2. dec 2021

@0silvia0 No ja osobne to chápem, že chce odísť na inú školu/fakultu... Lebo ak na tej istej škole ostane, ale na iný odbor tak podľa mňa nie je rozumné ani skúšky neskusit, ktoré si môže preniesť. A hlavne je rozdiel byť vyhodeny a ukončiť sám... To tiež ak by ostala na rovnakej škole inak znie.😅

cacianka
2. dec 2021

@0silvia0 viem že sa vyhadzuje, ale prečo čakať na vyhodenie, zbytočne problémy robiť, naťahovať čas
a čakať na lehoty, keď moze jednoducho oznámiť ukončenie a behom pár hodín je ukončenie vybavené.
možno zaváži aj fakt že vyhodenie /vylúčenie je tak trochu biľag...

0silvia0
2. dec 2021

@cacianka ono tym si studenti predlzuju status studenta, hlavne ti, ktori nechcu dalej studovat ale ist do prace. Mozu pouzivat vyhody studenta, brigadovat ako studenti, rodicia poberaju pridavky. A maju cas si hladat pracu.
Ale nevieme ci autorka chce ist hned na inu skolu, alebo si dat prestavku.

maris5
2. dec 2021

Ked nepojdes na skusky tak ta vylucia. Potrebujes isty pocet kreditov do dalsieho semestra.
Ked nemas naujem pokracovat chod na studijne a ukonci to sama.

basska_b
2. dec 2021

@dt1 Až po uzatvorení skúškového, keď nesplnís podmienky pre postup. Počas roka by ťa vyhodili napr. v prípade disciplínarneho konania, podvadzanie a podobne. Keďchceš zmeniť odbor, určite počkaj do konca semestra, aby si nestratila status študenta. Môj bývalý musel celý rok vydržať na sociálnej práci a až v lete riešil prestup na sociológiu.

vso10
2. dec 2021

Ahoj, ak nechceš pokračovať v štúdiu, zavolaj na študijné a informuj sa o postupe, môžeš ukončiť štúdium, na čo čakať na vyhadzov?
Avšak zváž si viacero veci:
1. Budeš si platiť ročník navyše, keďže štát prepláca štandardnú dĺžku štúdia (tzn. pre bakalára 3r, magisterský 2r, a pod.). Zisti si, či na to máš financie (ja si platím 1000€/ročník u nás, každá škola má svoj cenník).
2. chceš študovať úplne iný odbor alebo príbuzenský? - ak príbuzenský, je dosť možné, že budeš mať rovnaké predmety a teda si ich urob teraz počas skúškového, uznajú Ti ich. Avšak pri príbuzenských odboroch býva možné prejsť na iný príbuzenský odbor (hlavne počas 1.ročníka) bez zanechania štúdia a teda pokračuješ v štandardnej dĺžke štúdia, ale na inom odbore, nestratíš rok.
- úplne iný odbor - nemá zmysel naťahovať to a ukonči štúdium.
3. po ukončení štúdia/vyhadzove sa treba do 8 dní hlásiť na úrade práce ako nezamestnaná, ak má za Teba štát platiť zdravotné poistenie. pokiaľ máš prácu (nie brigádu), neeviduješ sa ako nezamestnaná.

dt1
autor
2. dec 2021

@vso10 ono ja by som si aj skúšky urobila, ale problém je v tom, že mám aj dosť absencii ešte kvôli športu a zdravotným problémom, a či sa nechám vylúčiť alebo ukončím štúdium sama, tak aj tak budem jeden rok doplácať...

vso10
2. dec 2021

@dt1 niekedy aj s veľa absenciami povolia pripustenie ku skúške... záleží od vyučujúceho. Ideš na príbuzenský alebo úplne odlišný odbor?

dt1
autor
2. dec 2021

@vso10 pribuzensky chcem ísť, ale ja okrem pár seminárov a cvičení ešte na začiatku semestra som nebola v škole, respektive pripojená keďze sme dištančne čiže body za aktivitu a zapocty nič, aj keď zapocty sú ešte len teraz tento týždeň

vso10
2. dec 2021

@dt1 tak sa nauč na zápočty a snaž sa, nebuď sprostá. rok života je veľa. ak budeš prenášať napr 2 predmety, to dáš 🙂 koľko rovnakých predmetov máš na tom príbuzenskom odbore? môžeš sa buď pokúsiť o prestup, alebo ísť na príbuzenský odbor a len 2r skrátené štúdium (ale to treba dokončiť celý akademický rok). no nechápem prečo si sa nepripojila, keď ste dištančne. to je veľmi ľahké, môžeš byť aj v posteli, v pyžamku a počúvať (alebo si dáš nahrávať aspoň, robiť screenshoty a pod)

mimka1402
2. dec 2021

@dt1 Ja na tvojom mieste skúšam čo sa len dá a zaberiem, môže ti to pomôcť keď pôjdeš na príbuzny, že budeš môcť mať menej predmetov ak ti tieto uznajú..

renirv
2. dec 2021

Tak pokial chces zmenit odbor tak to neries tak aby ta vyhodili. Chod na studijne a povedz o co ide.

dt1
autor
2. dec 2021

@vso10 no len pozri, hovorím že popri škole sa venujem ešte hadzanej, reálne máme len 2 absencie na kazfy predmet, to som využila práve na sústredenia, potom som ešte ochorela a bola som v nemocnici týždeň, čiže ten týždeň by som ešte mala ospravedlneny, pretože to mám zdokumentované ale inak neviem ako by som si ospravedlnina ďalšie absencie, vieš chvíľu som bola nastavená tak že nepôjdem už na VŠ vôbec, no to mi príde ako škoda pretože si myslím že na to mám, tak som si našla realne odbor ktorý by ma bavil a mám v pláne naňho ísť budúci rok a začať odznova, ja by som tiež teraz aj skúsila ísť na skúšky ale skoro som vôbec nebola na hodinách, prakticky takmer vôbec, takže za aktivitu žiadne body, absencie, seminarky žiadne, tento týždeň začali zapocty takže tie tiež by som musela nejak dopisovat, čiže... + Čo by som povedala vyučujúcim kde som bola celý ten čas, okej jeden týždeň mám zdokumentovaný ako som spomínala ale inak čo im poviem.. a čo som sa pýtala študentov z vyšších ročníkov tak väčšina učiteľov je takých že toleruje len 2 absencie a dosť.. hovorím keby sa dalo tie skúšky skúsiť šla by som ale iné riešenie ako vyhadzov už zrejme nie je no. Taktiež som sa nestretla ešte s prípadom žeby študent chýbal skoro celý seminár a potom sa napriek tomu dostal k skúškam

vso10
2. dec 2021

@dt1 to je pekné, že sa venuješ hádzanej, ale sústredenie nie je dôvod na vymeškanie VŠ. treba si uvedomiť, že VŠ je niečo iné ako stredná. a buď makáš, alebo to nedáš. môžeš napísať vyučujúcim mail, či je možné si dorobiť zadania, stráviš najbližšie týždne len pri zadaniach, zápočtoch a následne skúškach. niektorí Ti to neumožnia, niektorí áno. urobíš aspoň tie skúšky, kde to bude reálne. potom uvidíš koľko si spravila, či máš minimum bodov na prejdenie a môžeš uvažovať o prestupe. ak neurobíš na min 15kreditov, si vyhodená. a podávaš si znovu prihlášku. ale aspoň tých pár predmetov čo urobíš si môžeš dať uznať a nemusíš ich znovu absolvovať.
mám predmety na ktorých by mi chýbala každá jedna vymeškaná prednáška/cviko. ale taktiež mám predmety z ktorých som z prednášok nič nevedela, na skúšku som sa riadne nabiflila a prešla som (a nemusí to byť ani na E, ale aj lepšiu známku), proste dalo sa to aj bez prednášok...

lindous
2. dec 2021

Z pohľadu študenta, keby nejaký môj spolužiak celý semester kašľal na to, mal viac absencií než je povolené a neospravedlnených a teda nesplnené podmienky na absolvovanie predmetu a následne by sa pokúšal vybaviť si pripustenie ku skúške a vyučujúci by to povolil, tak by som asi z toho nebola úplne nadšená a dosť by ma to štvalo ... to sa proste nerobí, potom by sme nikto nemuseli chodiť na semináre, však sa to naučíme všetko sami (čo je mimochodom celkom náročné pri väčšine predmetov, aspoň u mňa na škole a odbore) 😅

Aj keby sa to doučila, tak aby prešla na E, tak čo viem uznáva sa väčšinou max do B alebo C a to, že sa predmet rovnako volá alebo je podobný ešte neznamená, že ho uznajú, musia byť rovnaké osnovy, takže to by si najskôr musela preštudovať, pri ktorých predmetoch by to vôbec prichádzalo do úvahy ...

A ja by som štúdium neukončovala, ale počkala kým ma vylúčia ... tiež som menila VŠ, tak že na prvej som skončila po prvom semestri a následne som nechcela ísť na úrad práce, ale zostala som ako samoplatiteľ, aby som nebola obmedzená tým aký môžem mať príjem z brigád, čiže každý jeden deň "študentstva" mi bol dobrý

dt1
autor
2. dec 2021

@lindous presne takto by som to chcela aj ja, ja si myslím že ten rok čo stratím neni až tak zle, aspoň sa môžem doucit jazyky, vekovo problém tiež nevidím, budem aj tak so svojími rovesníkmi, navyše niektorých študentov aj teraz máme omnoho starsich. Tebe ten jeden rok uškodil ? Snáď nie.. a pametas si kedy ťa zhruba vyhodili? A nebol to potom problém keď si išla znova na VŠ že na tej predošlej si bola výhodna, ja chcem ísť znova na EUBu ale iný odbor a fakultu tak snáď nebude problém že z predošlej fakulty som bola vyhodena

mimka1402
2. dec 2021

@dt1 Prosím prebehni si gramatiku kým pôjdeš na VŠ. Nechápem túto diskusiu, veď zavolaj na študijné napíš im mail a nie vypisovať na MK.
Pre mňa ako aktuálneho študenta na VŠ by ma strata jedného roka mrzela. Nechcem byť necitliva, ale aktuálne nevieš ani či ťa vezmú o rok. Za druhé ak sa necháš vyhodiť myslíš, že ako to bude na prihláške vyzerať? Nie úplne naj. Ono @vso10 ti tu písala najrozumnejšie ako sa to dá riešiť. Lenže to by si musela chcieť a to ty nechceš...

dame2
2. dec 2021

@dt1 ahoj, neviem či sa odvtedy niečo nezmenilo alebo či to majú všetky školy rovnako, ale ja som v roku 2015 prestala chodit do školy v novembri a vyhodili ma až k septembru 2016 (ukf v nitre)

ibrunova
2. dec 2021

@dt1 však skonči, kedy chceš, zanes na študijné. Či nechápem?

lindous
2. dec 2021

@dt1 Ja som menila úplne aj univerzitu, zostala som na rovnakom odbore, ale išla som z technického zamerania na vedecký smer .... a neľutujem.... ale teda ja som mala na prvej VŠ každé ráno kŕče a úplnú paniku z toho, že mám ísť do školy, prístup tam bol hrozný a nesedelo mi to celkovo ...počas toho voľného roka som mala 2 brigády, zarobila som si, ušetrila som, pocestovala som a bol to pre mňa potom nový začiatok ... mne to padlo dobre a na druhej škole som teraz akurát v poslednom ročníku a budem pokračovať na doktorát, takže to že na prvú to nevýjde neznamená, že je niekto neschopný ...

Keď si dávaš prihlášku, nikoho nezaujíma či ťa vyhodili alebo si sama ukončila a prečo, dáš iba čestné vyhlásenie, že si už študovala, kvôli plateniu školného ... ale nikde sa nedáva výpis známok ani dôvod ukončenia štúdia, takže tohoto sa báť nemusíš

Jediné čo je, teda že v 3. ročníku potom budeš musieť platiť školné, ale aj voči tomu sa vieš odvolať, ak spĺňaš niektorú z podmienok na odpustenie.... mne 75% odpustili za prospech a zvyšok som doplatila z motivačného štipendia, takže to až tak nezabolelo