Cvičenie pre tehotné v Bratislave. Poraďte

marsakovaz
21. aug 2007

Ahojte,
neviete mi poradit nejaké cvičenie pre tehu v Blave-Ružinove? Chcela by som nejaký lahky aerobic alebo plavenie,len sa mi zatial nepodarilo nič najst..
dakujem

veva55
22. aug 2007

Ahoj, no pochybujem, ze existuje nejaky lahky aerobic pre tehotne. Ale viem, ze v Ruzinove existuje cvicenie pre tehotne (tusim aj plavanie), ale neviem kde. Organizuje to tusim Ruzinovska nemocnica, takze mozno to bude niekde tam.

emjee
22. aug 2007

https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea... tu pise expertka o tom, ake cvicenie je vhodne v tehotenstve
joga pre tehotne sa spomina tu https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...

valy
22. aug 2007

ja som chodila na cvicenie do probiosu v ruzovej doline, bolo to vyborne, ale skor len taka gymnastika na rozhybanie, nic narocne a zacina sa tam az od 20. tyzdna.

veva55
22. aug 2007

ja planujem skocit na Zaporozsku, tam vraj tiez robia tehotenske cvicenia.

barborka17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sofia_r
22. aug 2007

V Ružinove, takmer na konečnej električiek (Ružinovská 1) je otvorené nové Fitko a tam sú vynikajúce aerobiky pre tehotné. Pondelok, streda o 16,30 a nedeľa 9,00. Od septembra by mal pribudnúť aj piatkový termín. Chodím tam a vrelo odporúčam. Ale kondične sú dosť náročné, tak sa treba pripraviť, že týždeň, dva budete viac fučať 🙂

veva55
22. aug 2007

Sofii, to je divne, vsetci lekari neodporucuju tehotnym zenam cvicenia aerobneho charakteru. Vlastne ziadne cvicenie, pri ktorom sa zena prilis zadychava.

babulina
22. aug 2007

baby kam ist cvicit ked som na zaciatku tehu?

barborka17
22. aug 2007

sofi prepac,ale pokial to neprecvicuje niekto so zdravotnickym vzdelanim, urcite by som tam nechodila.
prvy trimester sa absolutne neodporuca robit svihove pohyby, skakat a aerobne cvicit, v tretom, piatom a siedmom mesiaci je zakazane posilnovat brusne svaly a cvicenia maju byt v kazdom trimestri zamerane na nieco ine, dolezite pre porod.
Na aerobic pre tehotne by som fakt nesla:((.

veva55
22. aug 2007

V ziadnom trimestri sa neodporucaju svihove alebo skakave pohyby, nielen v prvom trimestri. Ani ja by som na take cvicenie urcite nesla.
Bubli, moc toho na vyber neni, ale zalezi aj od toho, co ta bude viac bavit - ci lahky strecing, cvicenia na baze jogy, plavanie, cvicenie na fit lopte...
V BA existuje par centier, kde robia aj specialne pre tehulky taketo cvicenia, len tie hodiny su dost drahe. Ale pokial ti na cene nezalezi, tak nemas problem, skus Zora centrum, alebo to Miracle.

alex21
22. aug 2007

http://www.snop.sk/sluzby/centrum-zdravia/oddel...
tu sú cvičenia pre tehotné a aj v bazénoch

sofia_r
22. aug 2007

veva: je to asi veľmi individuálne. Do 10 tt ma lekár šetril, ale potom (keďže všetko prebiehalo bez problémov) mi povedal, že môžem robiť (cvičiť) čokoľvek okrem otrasových pohybov - behanie, bicykel. A myslím si, že najviac záleží na tom ako sa samotná žena cíti a aj to aké pohyb aktivity mala pred tehu. Ak by som sa na cvičení necítila dobre a ani bábätko, tak by mi to dalo najavo. Telo hneď začne vysielať signály - bolesť, závraty... Mne sa nič podobné nestalo, naopak cítim sa výborne. Dievčatá, ktoré chodia cvičiť sú v rôznych štádiách tehu, myslím, že tak od toho 10tt (asi lepšie od 12tt) až tie čo majú už velikánske brušká a cvičenie im stále ide parádne, keďže cvičili od začiatku 😉
Cvičiteľka je skúsená a hodina prebieha vlastne podobne ako je aj dvd "Zorababy", čiže zahriatie - nejaké nekomplikované krokové zostavy a potom posilňovanie na nohy, zadoček a ruky. Na bruško sa dáva pozor a pri cvikoch kde hrozí, že by sa náhodou pri zlom prevedení zapojili brušné svaly tak techniku podrobne vysvetlí.

sofia_r
22. aug 2007

Zabudla som: švihové a skákavé pohyby sa nerobia, zapotiť a zadýchať sa dá aj pri poctivých drepoch 😉

veva55
22. aug 2007

Sofi, ved ja ta neodhovaram, len hovorim, ze ja by som na to urcite nechodila. Pises, ze mozes cvicit vsetko okrem otrasovych pohybov. Ale prave aerobic je jeden z otrasovych pohybov, lebo na aerobicu skaces. Urcite je aerobic otrasovejsi pohyb ako napr. bicykel, ktory spominas (samozrejme, pokial nechodis po nejakom terene 😀 ).
No a co sa tyka toho, ze ako sa citis, tak tiez trosku nemas pravdu, lebo pri prilisnom zadychani sa moze babtku dostavat malo kyslika. Pritom neprejavuje sa to ziadnymi zavratmi alebo bolestou. Ty sa mozes citit fajn, ale babatku to urcite neprospieva.
Ale ako pises, je to individualne, kazdy sam vie, co je pre neho dobre 😉

barborka17
22. aug 2007

JO, veva suhlas.
vies sofi, kazdy lekar je iny,jeden ti neico zakaze,iny dovoli,iny prikaze.
ja som bola v 28tt v chorvatsku,napriek tomu ze som uplne zdrava a naozaj sa citim squele(niekedy ani neviem ci som tehotna),ona hovori,ze neodporuca ziadnej tehotke ist na dovolenku k moru.
no ja som dost tvrdohla osoba🙂.
to cvicenie je dost subjektivny nazor, ja mam kamosku ktora do 7 mesiaca cvicila taebo a citila sa super,babenko ma zdrave.
no ako veva pise,kazde telo je ine a naozaj to cvicenie co pises,ak to precvicuje baba s certifikatom na aerobic,tak by som to neriskovala,ona by podla mna ani nevedela co ma robit,keby zacala niektora rodit.a velmi tym podla mna riskuje:(.
Taketo cvicenia mozu robit fyzioterapeutky,porodne asistentky(tie sa ale tiez este musia povzdelavat,lebo neovladaju anatomiu svalstva).
su veci,ktore lekar ani nemusi vidiet po klasickom vysetreni:( a lekari ani nevedia,co sa na takom cviceni cvici.
totiz nasa fyzioterapeutka ma diplomovu pracu z cviceni pre tehotne,chodila k nemu na konzultacie ohladom tehotenstva a tak a on sam povedal,ze az teraz vie,co sa na takej profylaxii a cviceni pre tehotne cvici:(.

sofia_r
22. aug 2007

Pred tehotenstvom som takmer každý deň behala 5-8 km a tehotenstvo mám absolútne bez komplikácií (musím si zaklopať 😅 ), neviem čo je nevoľnosť, nechutenstvo, keby mi nevynechala mrcha tak na to asi neprídem 😀
vlastne áno - aby som bola úprimná, bruško mi už pekne vytŕča, takže som musela nakúpiť nejaké to základné tehu oblečenie 🙂
Dovolenkovala som pri mori tak ako aj ostatné roky a akurát som tak bývala viac v tieni (pre istotu).
Pri takomto režime mi pohyb ostal samozrejmou súčasťou, len som vymenila behanie za cvičenie. Ale znovu a znovu opakujem je to individuálne a ja sama si uvedomujem, že takýto priebeh tehu má veľmi málo žien. Myslím, že cvičenie treba vyskúšať a pokiaľ by človeku nesedelo musí nájsť inú alternatívu. To platí aj pre ženy, ktoré nie sú tehu. Niekto každý deň beháva, niekto má rád kolektívne cvičenia ako aerobiky (úprimne povedané ja veľmi nie - je to len tá alternatíva, ktorú teraz mám) a iný plávanie... atď.
Treba vyskúšať a vybrať si - možností je plno.

sofia_r
22. aug 2007

hej a aby som nezabudla len taká pikoška, aby som to tu trocha zvoľnila - cez víkend som bola u mamy a tá mi povedala, že do 4 mesiaca hrala hádzanú (nevedela, že je tehotná) a do šiesteho robila každý deň brušáky (nikto jej nepovedal, že sa to nesmie - vlastne až ja cez víkend 🙂 ) po šiestom mesiaci to už vraj nešlo... a to nevyzerám, že by mi nejako ublížila 😀

veva55
22. aug 2007

Tak Ti drzim palce, nech je vsetko ok pocas celeho tehotenstva 😉 .
Ja som sa k babatku dost tazko dopracovala, takze ja osobne by som to neriskovala. Napriek tomu, ze tiez som bola pred tehu dost sportovy typ a urcite by som nemala ani teraz problem so ziadnym aerobnym cvicenim, nikdy by som neohrozila svoje babatko. Ak by sa nahodou nieco stalo, nikdy by som si to neodpustila. Lebo potom uz je neskoro obhajovat sa tym, ze.... "nechapem, ako sa to mohlo stat, ved ja som sa pri cviceni citila super".... Proste ja sa mozem citit dobre, ale babatko nemusi.

V kazdom pripade, tehotenstvo nie je choroba, takze kocky hybte sa pokial mozete, lebo v poslednych 2 mesiacoch to uz mozno nepojde 😉

mia21
22. aug 2007

to barborka17: pises ze mas fizioterapeutku co robi cvicenia pre tehotne, profylaxiu..? kam chodis cvicit? ja sa chcem teraz tiez niekam prihlasit a hladam bud gravidjogu (tu ale nieje lahke najst) alebo ine cvicenia urcene pre tehotne. ide mi aj o telo aj o psychiku (relaxačné cvičenia)

gween
22. aug 2007

Veľmi rada by som reagovala na príspevok, ktorý písala Barborka. Bola by som zvedavá , aké známosti má jej fyzioterapeutka z anatómie keď píše, že pôrodné asistentky by sa mali ešte vzdelávať, pretože nemajú dostatočné známosti z anatómie. A ktorá fyzioterapeutka jej vysvetlí postatu pôrodu a urobí psychoprofylaxiu????

anaba
23. aug 2007

Tiez chodim na cvicenia do studia MIRACLE.
Mozem skutocne odporucit. Velmi fajn je, ze je tam dobra, starostliva, angazovana atmosfera. Chcem tymto pozdravit aj Barborku.
Vcerajsia prednaska o epidurale v centre bola skutocne velmi dobra. Som rada, ze som mala cas ju absolvovat.
Ak mozete baby, tak fakt nesedte len doma pri pocitacoch. Na takom cviceni sa mozete stretnut s tehotnymi babami zoci-voci a vela veci si vyjasnit.

barborka17
23. aug 2007

mila gween. nie znamosti,ale znalosti🙂). no, velke-ma vystudovane 3rocne odborne vyssie studium dipl.fyzioterapeut a teraz je v 2hom rocniku na VS odbor fyzioterapia. no a ja tiez,len ja uz som Bc.a este ma cakaju 2 roky Mgr🙂. Za cele studium mam fyzioterapeut prebranu kompletnu anatomiu kostry a kostroveho svalstva. Ovladame kazdy odstup a upon svalu a vieme,ktory sval robi aky pohyb a kedy sa do pohybu zapaja,na co je dolezity atd.... Porodne asis.toto prebrane nemaju,aspon tie co poznam to nevedia. Lebo ked por.asis.na psych.priprave da zene,ktora je v 35tt spravit sklapacky-ze to je na posilnenie brus.svalstva,nie je to uplne ok:(. Totiz aj uplne laicky,buduce mamicky citia,ako su prehnute v krizoch,ze ked su vo vyssom stadiu tehot.ich krize bolia=uvolnenie spodneho brusneho svalstva,ktore sa pocas tehot.posilnovat neda,ale posilnuje sa priamy brusny sval,ktory je dolezity na vytlacenie babetka pri porode. A ked zena v 35tt,spravi sklapacku a kedze ma oslabene spodne brusne svalstvo,netaha to nic ine iba chrbtove svaly a bohuzial,prave v krizovej oblasti chrbtice=bolest a moze si ublizit. Tak v skratke.

mia21
31. aug 2007

ahoj Barborka, studio (MIRACLE) som si nasla, dnes skusim zavolat, mozem sa spytat na Barborku? alebo kto to tam vedie? V jednom clanku ktory je prepisom prednasky z Ciech z cyklu prednasok o tehotenstve som citala, ze dolezite je pre porodom uvolnovat bedrové svaly, ze vlastne ich stuhnutie sposobuje bolest pri porode. Je to v tom clanku aj popisane ale ja tomu uplnen erozumiem. Vedel by mi tam u Vas s tymto niekto poradit, resp. prakticky pomoct? Ake cvicenia sa u vas robia?

mia21
31. aug 2007

ahoj barborka, este sa chcem spýtat na to cvicenie, nasla som na nete rozvrh MIRACLE a ty pises v predch. prispevku ze su dva kurzy v utor a piat. ale v rozvrhu je to inak, tehu su tam iba vo stvrt, utor su fitlopty a v pia rehab. cvicenie. ktore cvicenie si ty mala na mysli prosiiim:

pondelok:
17,30 - 18,30 danceaerobic
18,40 - 20,00 fatburner
utorok:
10,00 - 10,50 maminky+deti 1-2 roky
16,25 - 17,25 fitlopty
17,30 - 18,50 brusne tance 1.kurz
18,50 - 19,50 bodytoning
20,00 - 21,00 latino kurz 1.
streda:
07,40 - 08,30 ranne reh. cvič.
17,30 - 18,30 danceaerobic
18,40 - 20,00 fatburner
štvrtok:
10,00 - 10,50 maminky+deti 2-3 roky
16,25 - 17,25 tehuľky
18,50 - 19,50 bodytoning
20,00 - 21,00 latino kurz 2.
piatok:
07,40 - 08,30 ranne reh. cvič.
16,25 - 17,25 Mojžišova
18,30 - 18,40 brusne tance 2.kurz

zuzannas
31. aug 2007

Ahoj Mia, nemala si ty nahodou na mysli panvove svaly?? tie by sa mali hlavne precvicovat v tehu 😅

barborka17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mia21
2. sep 2007

barborka, dik za info, vo stvrtok teda asi urcite pridem. treba sa dopredu nahlasit aj na tento den alebo staci prist? asi radsej skusim zavolat...
dik za tip

barborka17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hnedovlaska
15. dec 2007

Ahojte ,ja som objavila cvičenie pre tehotné v Ružinove,kde je výhoda tá,že je tam len budúca maminka a cvičiteľka-fyzioterapeutka,viac info na http://cviceniepretehotne.freehostia.com

barborka17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre