Nemám podporu od rodičov

sasi_01
12. nov 2017

Ahojte maminy alebo budúce maminy. Ako vaši rodičia prijali to že ste tehotné? Moji rodičia to vôbec neprijali, čo aj trochu chápem keď mám len 19 rokov a nedokončenú VŠ. Ale to čo mi oni hovoria teda hlavne otec ma velmi ubíja a už sa kvoli jeho rečiam prestávam aj tešiť na to malé. Veľmi ma za to odsudzuje a berie to ako hanbu a nemam od neho čakať žiadnu pomoc... V podstate ani nečakám od nich nič a ani nechcem, stačilo by keby to príjmu a viac ma podporujú. Viete mi niečo poradiť čo robiť ako sa zachovať ? Alebo ako ste sa zachovali vy?

pininka
12. nov 2017

@sasi_01 je to smutne,ale tiez.to poznam, ja som tak kvoli maminej reakcii posunula svadbu. Chodili sme spolu s manzelom viac ako tri roky, bola som v 4 rocniku na vyske a priatel uz davno pracoval, mal zazemie. Ale mama do mna v jednom kuse drbala,ze urcite nedokoncim skolu ked sa vydam a ze nech pockame. Az som to nevydrzala a ozaj som to presunula o rok. Ale moj buduci sa na to velmi hneval a dodnes to mojej mame nevie zabudnut. Aj ked som zistila ze cakam tretie dieta mame som to povedala ako poslednej az po tretom mesiaci. Vedela som ze nesuhlasi s viacdetnymi manzelstvami,takze som cakala ze to bude v kuse komentovat. Nevedela pochopit,ze moj sen bol vzdy mat velku rodinu. Nakoniec nastastie to az tolko nekomentovala. Ber to tak ze v zivote nemozeme mat vsetko, hlavne sa nestresuj v tehu a bud stastna, uvidis ked sa male narodi, aj oni zmenia nazor.

montemotherone
12. nov 2017

@sasi_01 je to od nich nefér. Určite sú vydesení, a spracovávajú to, ale takto ti ubližovať... To nie je dobré. Skús sa s otcom v pokoji porozprávať, vysvetliť mu, že takto ti veľmi ubližuje a aj svojmu vnúčaťu. Možno sa otvorí, a nájdete nejakú spoločnú reč. Tým že to bude tvrdohlavo odmietať nič nezmení. Robí zle sebe aj tebe. A trápite sa všetci. Mali by ste sa spojiť a zvládnuť to ako rodina. Navždy budeš jeho dcéra, oni budú navždy tvojimi rodičmi... Skús mu to takto podať. Od srdca, úprimne... Držím palce ❤

hipuska
12. nov 2017

Ako dlho to vedia? Potrebujú čas to spracovať, dopraj im ho

sasi_01
autor
12. nov 2017

@montemotherone myslím že to nebude také jednoduché 😒 videl vo mne vyštudovanú judr právničku a teraz som preňho vraj nič ... Asi sa s tým musím zmieriť a postaviť sa sama ma vlastné nohy 🙂

sasi_01
autor
12. nov 2017

@hipuska poznám si otca 🙂 nezmieri sa s tým, doteraz mi napríklad vyčíta že som nezmaturovala na čisté jednotky a mala som jednu hlúpu dvojku 🙂 a to prešlo už polroka ;)

montemotherone
12. nov 2017

@sasi_01 nuž, otec má veľký problém 😒 Toto dobrý otec nerobí. Očividne si v tebe chce plniť svoje sny. Mal by nad sebou začať uvažovať kým nepríde o dcéru ☹

zooeynka
12. nov 2017

@sasi_01 neboooj, to sa utrasie a ked sa male narodi tak to bude zrovna tvoj otec kto ho bude zboznovat uplne najviac!!! Mam taky priklad v mojom okoli, takze neboj!

hettinka
12. nov 2017

@sasi_01 nepíšeš nič o otcovi dieťaťa... Pokiaľ sa on o vás postará, rodičov treba uistiť, že to zvládnete. Asi im treba povedať jasne, aký máte plán a ako to bude so školou, z čoho budete žiť a z čoho si zariadiš bývanie a všetko pre bábo.

Vôbec sa nečudujem reakcii rodičov, máš 19, si na škole, nemáš robotu a nie si vydatá ... čo majú skákať od radosti? Jasné, že im bude trvať, kým sa s tým zmieria, asi si bola výborná študentka a teraz je v ich očiach všetkému koniec, "pokazený život". Asi si iba prváčka, tiež to nevidím veľmi ružovo sú štúdiom, ved si sotva začala ... poriadne pozisťuj všetky možnosti a rodičom povedz, ako teda mieniš ďalej študovať (asi externe, alebo???)
Ja mám tiež prísnych a zásadových rodičov (najmä otca), ale ja som to mala v hlave vždy tak akosi sama od seba upratané - najskor škola, potom svadba, zamestnanie a až potom dieťa ... a tomu som podriadila všetko... a to dieťa som mala veľmi rýchlo po škole, ale bola som zamestnaná a vydatá.

pribinak
12. nov 2017

Nuz čo ti napísať, zbal sa a chod bývať s otcom dietata.
Študovať sa da aj s dietatom.

sasi_01
autor
12. nov 2017

@hettinka skakanie od radosti som nečakala ale niektore poznamky si mohli odpustiť....a čo sa týka školy tak na externé štúdium teraz nebudú peniaze, možno neskôr o pár rokov 😊 a otec dieťaťa pracuje, začali sme si hladať už aj prenájom ja síce brigádujem ale to nám asi velmi nepomože...

hettinka
12. nov 2017

@sasi_01 takze majú pravdu ... máš doštudované, aspoň nateraz.

sasi_01
autor
12. nov 2017

@hettinka o otcovi dieťaťa som preto nič nepísala lebo mi ide teraz o rodičov aby ma s malým nejako prijali a neodvrhli nás úplne... Trápi ma že som ich tak sklamala ale už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom..vedela som že nebudú z toho nadšený ale tými rečami mi vôbec nepomáhajú, ako som už písala prestávam sa uż aj ja tešiť na to a začínam sa nenavidieť...potrebovala by som skôr nejakú podporu nie počuť že som si doje*ala život a nič zo mňa nebude, budem hanbou rodiny a podobné veci, to sa veru dobre nepočúva ;)

malasandrika
12. nov 2017

@sasi_01 z vlastnej skúsenosti Ti poviem, že možno sa to časom utrasie, ale vyčitky občas budú. Preto radím sa zbaliť a začať si žiť svoj život.

mirunkad
12. nov 2017

sasi_01 Nuž asi si narušila otcovu predstavu o tvojej budúcnosti. Z dobrého výborne sa učiaceho dievčaťa sa stala žena. Ktorá už čaká dieťa. Musíš predčasne dospieť. Viem, že si už podľa zákona dospelá a možno aj veľmi duševne vyspelá osoba, ale až časom pochopíš, že naozaj máš ešte dlhú cestu dozrievania pred sebou. Otec sa bojí o tvoju budúcnosť. Pochop ho, ved zachvíľu sa staneš matkou aj ty a uvidíš, že tvoj svet sa úplne zmení, priority sa prehádžu a pre svoje dieťa budeš chcieť len to najlepšie. Je to však tak, že to, čo si myslíš ty, že je najlepšie, nemusí byť tak celkom názor aj tvojho dieťaťa, ked bude dospelé. To sa zrejme deje teraz u vás. Máš pravdu, máš to ťažké, že ťa otec deptá, nemal by to robiť. Ale na druhej strane má pravdu. Je zrejme veľmi vystrašený a bojí sa o teba. Ako to zvládneš, ako to zmení tvoj život. On už dieťa vychoval a vie, čo to obnáša. Ty máš teraz nejakú predstavu o tom, aké to bude, keď dieťatko príde, tak ako sme mali všetky, ked sme boli nastávajúcimi matkami. Ale realita potom niekedy naozaj posadí na zadok a možno si potom aj ty v duchu pomyslíš, aké by to bolo, keby si namiesto domáceho stereotypu s dieťatom (pozná ho snáď každá mama) bola na vysokej škole a ešte len budovala svoje sny. Ja som mala dcérku ako 24ročná, vydatá, skončila som prvý stupeň VŠ a nepokračovala nie kvôli tehotenstvu, ale že som musela ísť do roboty, kvôli financiám a ešte pár veciam, ktoré celkovo sťažili vtedy moju situáciu. A poviem ti, niekedy mi je ľúto, že už nemôžem pokračovať. Tento odbor sa nedá študovať ani externe. V každom prípade ti želám, aby si dosiahla skorý zmier s rodičmi, aj ked musíš byť asi trpezlivá. Neviem, aké máš zázemie u priateľa (možno aj to rodičov trápi), ale musíš sa jednoducho zmieriť s tým, že si mladá a nie každý tvoje tehotenstvo príjme ako u 30ročnej vydatej ženy. Ty sa už však staneš mamou a tvoje bábo ťa bude potrebovať najviac na svete. A bude mu jedno, koľko máš rokov a či si Judr. Príde ešte mnoho iných, ťažších vecí s dieťatkom, ako je nepochopenie rodičov. Preto si teraz našetri všetky sily, čo môžeš, aby si do materstva vstúpila s pevným, silným, trpezlivým, zodpovedným a oddýchnutým JA.

ivanka12311
12. nov 2017

Ale ved študovat sa da aj popri dietatku 🙂 , otec to potrebuje spracovat otehotnela si velmi mlada...neboj sa este hrdo bude ako dedko kocikovat 🙂

pininka
12. nov 2017

@sasi_01 no ja by som to rozhodne nebrala tak tragicky, ani s tou skolou. Mala som tri spoluziacky, ktore mali deti pocas skoly,jedna dokonca promovala v 8 mesiaci a zmakla to. Kebyze to aj odlozis, no a co? Mam susedu,ktora otehotnela v 17 na strednej. Nielen ze zmaturovala vyborne, ale isla aj na vysku a mala velmi tazku kombinaciu. Vsetko sa da, aj ked to budes mat s dietatom tazsie. Je otras ked si rodicia cez deti plnia svoje sny a miesto toho aby im priali stastie, a boli radi ze su zdrave,tak riesia taketo veci. Tiez by som asi neskala odzemok, ale vsetko sa da zmaknut. Naco su rodicia ked nie na vedenie a podporu svojich deti?

janinah
12. nov 2017

A čo si čakala?pochvalu? ak si dosť zrelá na dieťa,tak by si mala byť zrelá aj na otcove reči,hádam ho už poznáš za tie roky...treba tu "hanbu" minimalizovať= zosobášiť sa a správať sa ako dospelá,osamostatniť sa s otcom dieťaťa s bývaním aj finančne...tvojou prioritou je teraz zdravie tvoje aj dieťatka,takže sa musíš sama nastaviť tak,aby si robila len to dôležité / a počúvanie otcových rečí ani boj o priazeň rodičov to nie je,teraz nie

jahodka8
12. nov 2017

@sasi_01 úplne ťa chápem. Rodičia majú často predstavy ako budú žiť ich deti zafixované. Je to hrozné počúvať tie reči rodičov stále dokola. A právničkou ešte môžeš byť aj s dieťaťom. Ty máš nejakých súrodencov? Ja som tiež počúvala komentáre rodičov, keď som dostala dvojku.

hori
12. nov 2017

@sasi_01 rodicia ta predovsetkym chceli vidiet samostatnu a financne zabezpecenu a teraz sa im ten obraz trochu ruca... a najrychlejsia cesta k prijatiu veide cez to, ze im dokazes, ze vies byt samostatna a nezavisla... co momentalne ale sama nedokazes. preto sa ta tu viacere pytame na priatela. akakolvek podpora ci uz psychicka alebo materialna, je teraz jeho starostou. taka je pravda. najdite si vlastne byvanie, zalozte si vlastnu domacnost a zite spolu.

hettinka
12. nov 2017

@sasi_01 nie, nepočúva sa to dobre ... tak niečo rob preto, aby to tak nebolo! A ak sa robíš taká dospelá, že už ti nemajú rodičia nič hovoriť, tak sa tak aj správaj(te). Ty a aj otecko dieťaťa. Keby bol riadny chlap, nenechá ťa v tom, ale dávno mal naklusať s prstienkom a nájomnou zmluvou na byt k tvojim rodičom. A makať tak, aby si mohla doštudovať, ked už si nevie dávať pozor na svojich 15 centimetrov.
A rovnako aj ty, mala si mať popri štúdiu už nejakú riadnu brigádu, a pozisťované, ako sa dá doštudovať ... a nie to odložiť na neurčito. S maturitou (z gympla???) veľa vody na pracovnom trhu o 3 roky nenamútiš.

tiper24
12. nov 2017

ked sa male narodí tak zmäknu

juliet86
12. nov 2017

@sasi_01 pozri. Zober zivot do svojich ruk. Ak si si neskazila zivot. Tak to ukaz sebe aj im.... odporucam ti kontaktovat poradnu alexis. Naozaj naozaj ich kontaktuj. Vedia ti poskytnut kvalitne poradenstvo. Alo reagovali rodicia buduceho otca?
Pokial su na geba zli odstahuj sa. Osamostatni sa ci uz k svokrovcom alebo si poziadaj o socialny byt plus jednorazovy prispevok od obce davku v hmotnej mudzi atd atd je moznosti viac. Mozte odist do zahranicie do prace aj s ubytovanim. Hladaj vsetky moznosti. Ono na 90 percent budu prarodicia milovat babatko ked sa narodi a uvidia ho. Je to ich krv. Krv nie je voda. Kazdopadne otvorene in to povedz ze ty ho milujes prijimas je to cast z teba a to ako sa spravaji oni sa podpisuje na tvojom tehotenstve a psychickom stave. Budu sa tym chvastat o 2 roky dietatku ked ho budu ucit na kolobezke ze vies ako sme drbali tvoju mamu ked si bol v brusku? Mali sme inu predstavu o jej zivote zradila nase ocakavania a tak sme sa ma nu hanbili a hnevali ze nemala na tolko chraneny sex aby si nevznikol. Ja mam cez 30. Uzasneho manzela karieru peniaze zazemie a vies co nemam? Nuz dietatko. Lebo zatial nie je.... co by som za to dala mat uz 11 rocne odrastene samostatne dieta. DIETA JE DAR! bodka. Ze pozdravujem vasich. Poznam v okoli 36rocnu babicku. Najstastnejsia rodina. Ja budem hovorit dcere ci synovi. Napln si svoj zivot ako tuzis dieta zmeni tvoj zivot navzdy. Ale budem ta podporovat a milovat teba aj tvoje dieta. Jedina rada pocni ho z lasky ;)

sasi_01
autor
12. nov 2017

@janinah nie nečakala som pochvalu ale nečakala som ani toto 😉

sasi_01
autor
12. nov 2017

@juliet86 ďakujem za pochopenie a radu, vážim si to 🙂 kiežby bolo viacej takých ľudí ako si ty

maryskas
12. nov 2017

@sasi_01 a ako sa k dietatu stavia priatel? Ako zareagoval?
Judr pravnikov je v sucasnosti uz vela, je presyteny trh...VS nie je vsetko. Z gympla je tazsie najst si pracu, ale ak je clovek sikovny, najde si aj dobru pracu.
Skus porozmyslat aj nad nejakou brigadou/zalubou, s ktorou si mozes privyrabat ked budes s dietatom doma.
Rodina a deti su najviac, nie kariera.

janinah
12. nov 2017

mimochodm právnikov jest 10 na každom rohu,hľadáš maliara či vodára a nemáš šancu

silvinkakrajcirova
12. nov 2017

Ahoj presne viem o čom hovoris ja som otehotnela aj porodila v 19 reči otca boli strašne teraz má syn dva roky a stále sa s tým nezmieril ale mne je to úprimne jedno 😉

eliska13
12. nov 2017

@hettinka ty si ju fakt podporila.
@sasi_01 a čo mama ako sa zachovala?Tvoj otec Tá bude deptat, keď už kvôli jednej známke mal poznamky.Nesprava sa pekne, ked na teba vyvija taky natlak.Nie si jediná mladá, ktorá bude mať dieťa.Urcite to je pre nich šok, ale povedať, že budeš hanbou rodiny je až príliš.
Nemáš sa prečo cítiť vinna stalo sa...záleží ako sa všetci k tomu postavia.
Koľko rokov má priateľ máte kde bývať?

sasi_01
autor
12. nov 2017

@janinah máš úplnú pravdu všetci sa pchaju len na medicinu pravo a ekonomiku...

sasi_01
autor
12. nov 2017

@eliska13 ďakujem. Tak mama tiež nieje nadšená ale ani jedno zlé slovo mi nepovedala snaží sa mi pomôcť nájsť dobrú ľudskú doktorku a viem że mi chce pomôcť s malým/malou dobudúcna 🙂 priatel je už 4 mesiace moj snúbenec a je o rok dtarší (čiže 20), ale má dobrú prácu a už aj sme pozerali prenájom už len čakáme kto sa nám ozve 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre