Mám 17 rokov a som tehotná. Oznámi to gynekologička mojej mame?

vanesssssss
25. sep 2017

Dobrý chcem sa spýtať keď mám 17 a som tehotná a dieťatko sa narodí už po mojich 17-tich či je gynekologička povinná alebo môže zavolať mojej mame ohľadom môjho stavu nakoľko pár ľudí mi povedalo že je to lekárske tajomstvo a za to ju môžem aj udať
ĎAKUJEM

vanesssssss
autor
25. sep 2017

Pardon po mojich 18-tich sa narodí

kkubekova
25. sep 2017

Povinnost informovat rodica lekar v pripade tehotenstva nema, ale domnievam sa, ze vzhladom na to, ze nie si plnoleta a predpokladam, ze rodicia su stale tvoji zakonny zastupcovia (ak to nemas zrusene sudnym rozhodnutim), tak informovat ich moze.
Predpokladam, ze zijes s rodicmi a pracu zatial nemas. Radim ti porozpravat sa s rodicmi. Tehotenstvo dlho neutajis a pomoc sa ti zide.

vanesssssss
autor
25. sep 2017

@kkubekova žijem s priatelom už 5 mesiacov a prácu má priatel a ide vziat byt

kkubekova
25. sep 2017

@vanesssssss Je dobre, ze ma priatel pracu a je pripraveny sa o Teba a dietatko postarat. Napriek tomu, ako som uz pisala vyssie, porozpravaj sa s rodicmi. Po pociatocnom soku, ti urcite aj oni radi pomozu.
Ako matka by som bola rada, keby sa moje baby na mna v takejto situacii obratili.

pininka
25. sep 2017

Obavam sa ze ked pojdes na akekolvek vysetrenie budes musiet prist aj so zakonnym zastupcom. Porozpravaj sa normalne s gynekologickou, nech ti poradi. Nepovedat to rodicom asi nieje dobre riesenie, raz sa to aj tak dozvedia. Aj nasa suseda takto otehotnela a nakoniec ju najviac podrzala prave rodina.

barbie17
25. sep 2017

Ahoj no jaj som minulý rok porodila dcérku a mala som ešte 17 rodičia to vedeli, síce boli prvé v šoku ale prežili to 🙏 No neviem ako ti s týmto poradím lebo asi každý to berie inak asi. Síce k môjmu gyn. som išla prvé s mamkou ale všetko som podpisovala ja a riešil to so mnou tak isto aj papiere na materskú atd. Tiež ked som išla prvý krát na ultrazvuk primárka tam mala praxantku a pred do mnou bolo 15 ročné dievča tieš tehotné a vysvetľovala jej že ak príde dievča do 15 tehotné musí prísť aj rodič a občas sa volá aj polícia a socialka ak príde nad 15 môže prísť už sama kedže od 16 môžeš podpísať za seba papiere čo sa týka nemocnice úradoch súdu atd. ale zo súdu o materskej prišli papiere aj rodičom. No a v nemocnici na príme papiere som podpisovala ja ale aj moja mama a potom prišla primárka s hlavnou sestrou a písali papiere na novo lebo potrebovali len môj a priateľov podpis a na matrike musela byť aj mamka. No neviem či som ti niejako pomohla ale od 16 sa máš právo rozhodnúť sama čo sa týka bývania školy atd.

vanesssssss
autor
26. sep 2017

@barbie17 no len ja nemam taky problem ako si mala ty mne sa male narodí už keď budem mať 18 a moja gynekologyčka mi povedala že musí mať súhlas rodiča o vyšetreniach aby tam nechodila moja mama na každé somnou no i tak čítala som si zákonník a tam sa píše že doktor ma právo od 16tich rokov kontaktovať zákonného zástupcu len v prípade že ide o prerušenie tehotenstva, pohlavnú chorobu a podobne. Takže netuším mne moja mama nepomôže keď sa to dozvie mne sa otočí chrbtom pretože má sama vlastné problémy momentálne s ex priatelom ja som to doktorke vysvetlovala lenze si vkuse vravela svoje a moja mama ani cas nebude mat kedy prist somnou nakolko robí ráno a mení zamestnanie

juliet86
26. sep 2017

@vanesssssss vygugli si poradna alexis a porad sa tam. Vedeli by ti vselijako pomoct

barbie17
26. sep 2017

@vanesssssss No moja mama bola so mnou iba prvý krát a potom na ostatné vyšetrenia som chodila sama. A áno jasné že má dr. právo to oznámiť tvojím rodičom ved je ešte tvojím zákonným zástupcom. No ved nech si dr. zavolá tvoju mamu ked uvidí že nejavý záujem tak jej to bude už jedno bude o tom informovaná.

ema234
26. sep 2017

@vanesssssss tak nikto nic nemusi ked uz mas 18 🙂

ema234
26. sep 2017

@pininka nie nemusi chodit so zakonnym zastupcom

ema234
26. sep 2017

@barbie17 po 18-ke uz nie, je dospela.

barbie17
26. sep 2017

@ema234 No to je mi jasné 😅 Ale ona ma teraz 17

ema234
27. sep 2017

@barbie17 ak sa matka bude zaujimat tak ma na to pravo, ale ak nie tak nemyslim ze by ju niekto informoval.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre