Aké sú príznaky jesennej alergie?

knihomolka2
7. okt 2020

Ahojte. Byvam casto chora (3 az 4krat do roka) a z kazdej choroby sa dostavam minimalne 3 tyzdne. V januari si chcem hladat pracu, no ziadny zamestnavatel nebude tolerovat zamestnanca, ktory je tak casto chory. Vseobecna ma nechce poslat k imunologicke, lebo vraj tie choroby mam od deti a nemam ziadnu poruchu imunity. Moj muz je vsak alergik a alergologicka mu robila testy na imunitu, zistila mu znizenu imunitu (hoci zdaleka nebol tak casto chory ako ja), nasadila lieky a uz dva roky nebol chory. Dnes bol na kontrole u tejto alergologicky a pytal sa, ci by ma nezobrala bez vymenneho lista, ze som ochotna ist ako samoplatca. Ale vraj bez listka sa to neda, mam ist za vseobecnou a vymysliet si, ze mam priznky alergie a ta mi vypise listok.
Pytam sa teda: ake priznaky si mam vymysliet, aby to znelo doveryhodne, najma teraz na jesen. Aby ma zasa vseobecna neodpisala, ze som len nachladnuta alebo nieco podobne.
Dakujem vopred

pribinak
7. okt 2020

Čo máš čo klamať? Zmeň doktorku a hotovo.

knihomolka2
autor
7. okt 2020

@pribinak v TN je problem zmenit, nikto neberie novych pacientov :(

pribinak
7. okt 2020

@knihomolka2 jesenná alergia? Normálna nádcha. Sopel, hrdlo, zle sa dýcha.

ayanamirei
7. okt 2020

@knihomolka2 paci, najcastejsie priznaky alergie : Kýchanie, vodnatý výtok a upchávanie nosa, svrbenie v nose, pálenie a rezanie očných spojoviek 😉 drzim palec , nech dostanes cim skor termin u alergologicky.

knihomolka2
autor
7. okt 2020

@ayanamirei dakujem

pribinak
7. okt 2020

@knihomolka2 ale keď prídeš k nej, tak rataj s rým, že zisti že ju klameš. Lebo keď tá bude počúvať bude počuť že máš čisté dýchanie a ani nemáš upchatý nos
Ja by som sa s ňou normálne porozprávala, že už si si konzultovala veci s imunologickou a len potrebuješ výmenný lístok
A ak nič, fakt hľadať inú doktorku

knihomolka2
autor
7. okt 2020

...len ci nebude podozrive, ze akurat pocas navstevy u nej nebudem mat cervene oci ani nebudem smrkat...

knihomolka2
autor
7. okt 2020

@pribinak ano, asi to spravim tak ako hovoris, lebo toto klamanie sa mi tiez nepaci. Este mam v zalohe centrum Imunovital v BA, ale plati sa za to minimalne 100 eur...tam som mala dohodnuty termin v aprili, ale kvoli korone mi to zrusili.

pribinak
7. okt 2020
pribinak
7. okt 2020

@knihomolka2 to je dosť peňazí. Fakt by som sa poobhliadla po inej doktorke

jana_eyre_2
7. okt 2020

A ako bývaš chorá? Priznám že mne 3-4x do roka nepríde ako casto, ale tak to je môj subjektívny dojem.. mám alergikov doma všetky deti a aj muža - ja som po poslednom pôrode tiež asi ale neriesila som to zatiaľ.. môjho posledného syna trvalo takmer tri roky kým ho všeobecná odporučila na imunoalergologiu a to bol chorý od októbra do marca Non stop (a to myslím tak že po troch dňoch zdravia prišla nová choroba a tak dookola celú sezónu.. mával streptokoka, prasknuté ušné bubienky, obštrukcne bronchytidy, zapálené oči a podobne) to bola naozaj častá chorobnosť.. ja bývam chorá teraz tak podobne ako ty, je to síce viac ako kedysi ale tiež to považujem za to, ze som unavena a viac to chytám od deti..

Tým chcem povedať, a prosím neuraz sa to nechcem, že tvoja doktorka môže mať aj pravdu.. treba sa pokúšať zlepšovať si imunitu - zdravou stravou, pohybom, častým pobytom vonku.. čo isto aj robíš, máš nasadený vit.D - ja len že aj možnosť že naozaj nejde o zníženú imunitu tu je..

Ale samozrejme, najistejšia si budeš ak ti vezmú krv a budeš vidieť výsledky..

Inak aby som odpovedala na otázku - moji sú všetci alergicki na roztoče a majú priesvitné sople, slzia oči, alergický kašeľ je silny, suchý, dráždivý, chrapu a teda kým neboli na liečbe, bývali často chorí (aj 15x do roka)

solange7
7. okt 2020

@knihomolka2 a preco ti doktorka na tvoju ziadost listok nevypise? Ved to je tvoja vec kam chces ist. Inak musim povedat, ze mi hrozne lezie na nervy spravanie sa lekarov. Jeden chce listok, druhy nie.. Ja sa vzdy dostanem vsade bez listka. Ak sa pyta, poviem ze obvodnu nemam a hotovo, vzdy ma vezmu. Ved to nieje tvoja povinnost mat obvodneho lekara. Znie to cudne ale funguje to.

knihomolka2
autor
7. okt 2020

@solange7 tak na tento pristup mi asi chyba asertivita, ale super, obdivujem ta, ze to takto davas :D

knihomolka2
autor
7. okt 2020

@jana_eyre_2 dakujem za komentar. Neurazila som sa vobec. Az take ako to ma tvoj syn, to urcite nemam. Viem, ze 3 az 4krat do roka choroba je v podstate bezne, ale vsetci ludia, co mam okolo seba (aj kamosky, co maju deti), su do tyzdna ok a ja proste 3 tyzdne lezim a az potom sa citim uplne vyliecena.
Teraz v marci som zacala uzivat denne vitamin D, stravujem sa pokial mozno zdravo, cvicim uz 20 rokov. Ale priznavam tiez, ze mam problem so spankom a to moze mat tiez vplyv. Je uplne mozne, ze v skutocnosti ide naozaj o tieto externe faktory (deti, nedostatok spanku) a nie nedostatok imunuty, ale aj tak by som to radsej mala potvrdene od doktora 🙂
Inak teraz. ked boli skolky na jar zatvorene, som po prvykrat nebola chora. Ochorela som az v juli na kupalisku, ked som sa kupala v studenom pocasi. Takze to tiez potvrdzuje teoriu, ze tie choroby chytam od deti.
PS: rada citam tvoje prispevky

knihomolka2
autor
7. okt 2020

tak uz som si rezervovala termin v Imunovitale v BA. Bude ma to sice stat 110 eur, ale co uz, aspon si urobim vylet do nasho hlavneho mesta 🙂

mamanadruhuu
7. okt 2020

V prvom rade by som zmenila doktora, ja mám zas takého ktorí pošle všade 😂 ale radšej to ako niečo zanedbať, zdravie je predsa len jedno. Ver mi s takým lekárom ako máš ty by som sa aj povadila , čo má on čo, udávať diagnózy keď ich nevyšetrí? Podľa mňa je to povinnosť lekara, ak nie nahlásiť ho za zanedbávanie pacientov a nájsť si iného. Nič si hlavne nevymýšľaj. Pekný deň

matabb73
7. okt 2020

@knihomolka2 povedz, že si mala celé leto nátchu, opuchnutú sliznicu v nose a svrbeli ťa oči. Testy sa aj tak robievajú po sezóne, nie keď je alergia aktuálna. Po konzultácii s alergológom ti kázali prísť na jeseň a priniesť výmenný lístok. Inak, nechápem prečo robí problémy. Jej to môže byť jedno, či tam ideš opodstatnene.

jana_eyre_2
7. okt 2020

@knihomolka2 to som rada a ďakujem 😊 držím palce aby ti pomohli..

majamat
7. okt 2020

to ci ochorieme zalezo veru od roznych okolnosti, mne raz alergologicka kontrolovala imunitu - nikdy predtym to neurobila a vysli tam odchylky, pricom som nikdy nebyvala casto chora a ani teraz enbyvam. co ej teda celkom zaujimave.
moja sestra ma poruchu imunity, vrodenu. prisli jej na to az ako dospelej a to byvala chora trosku castejsie ako ja, ale zas nebolo to az tak moc casto. dcera ma poruchu imunity, krv jej kontrolovali uz davnejsie. mala tam tiez dochylky a tiez mala nulove hodnoty IgA. kym chodila do skoly, bavala casto chora, ale skor len sopliky, no casto to preslo do kasla a horuciek,a le az po mesiaci. no ako chodi do skoly, vlemi sa to zlepsilo. chora tak 1x za rok.

knihomolka2
autor
15. okt 2020

Ahojte, takze podarilo sa mi napokon dostat termin u imunologicky! Podla novych pravidiel az do konca roka netreba k specialistom vymenny listok od vseobecneho doktora. Hned som to teda vyuzila, zavolala na alergologiu a dali mi uz aj termin. Hura! Pisem to sem, lebo mozno aj niektorej z vas moze tato informacia o tom, ze listky momentalne netreba, pomoct.

erickatt
15. okt 2020

@knihomolka2 teraz berú aj bez lístka. Že nech zbytočne ľudia nechodia ku všeobecným dr

knihomolka2
autor
15. okt 2020

@erickatt ano, pisem o tom o prispevok vyssie, ze akurat dnes sa mi podarilo konecne dostat termin, hura, som uplne happy 🙂

erickatt
15. okt 2020

@knihomolka2
@knihomolka2 paráda. Lež som napísala svoj príspevok predbehla si ma