Alergia na bielkovinu kravského mlieka od narodenia

tosomja
18. júl 2021

Ahojte.
Vyskúšali sme veľa mliek a zo všetkého malá dcérka 7t zelenú stolicu (hnačky)
Doktorka nám predpísala Nutrilon allergy care, odvtedy má stolicu ok, bruško večerami boli stále. Dávam probiotiká aj coliprev na bruško, žiadna zmena, či dávam či nie.
Znepokojuje má, že málo priberá, od 22.6 do dnešného dňa len 300g.
Doktorka povedala že keď nemá už problém so stolicou, nebudeme meniť mlieko. No žiadne testy na potvrdenie alergie sa nerobili.
Máte skúsenosti s tým mliekom alebo iným na alergiu a že dieťatko malo priberalo po čiernom mlieku?
Pije 150ml každé tri hodiny, v noci sem tam.

anjelicek26
18. júl 2021

Ale riedka stolica a aj zelena farba je u babatka normalna. Riedka - lebo pije len mlieko a nepapa prikrmy, zelena - umele mlieko ma vela zeleza... to stolicu farbi do zelena. To, ze ti malo pribera ano, to nie je boh vie co, ale su aj take deticky, minum je tych 50-70g na tyzden, co vy este splnate... nemoze byt kazde dieta baculate na tri faldy pod bradou. S Beba mlieka sa dobre pribera, ale dokotorka ma pravdu, nemozete stale menit.

anjelicek26
18. júl 2021

No a k tomu brusku, take male babo mava vecer koliky a nejake to bolenicko aj bez alergie... mozno trochu menej liekov - urcite davas aj D-ko, pribiotika, coliprev, mozno prave jedno s tych veci robi zle...

tosomja
autor
18. júl 2021

@anjelicek26 no práveže dve deti pili Sunar a žiaden problém so stolicou. Táto malička až penu mala a úplne vodnatu a ako špenát. Určite to nebolo v poriadku, a už vôbec nie v každej plienke.
Ja len že minulý mesiac za 10 dní pri mlieku kendamil pribrala 750g a teraz tak malo za mesiac. A to kaká raz, niekedy 2x denne.

tosomja
autor
18. júl 2021

Mlieka sme menili po konzultácii s dr. A bebu nechcem, lebo tá nesadla ani jednému z mojich detí. A aj pri nej som vyskúšala hneď prvé.

anjelicek26
18. júl 2021

@tosomja ale 1-2 kakania denne proste nie je hnacka. Ja ti neviem. Beriem len podla syna, ten mal krce do 30 minut po jedle, pucil sa desne, ale priberal ukazkovo, kakanie v podstate normalne... my sme mali laktozovu intoleranciu...jemu vadilo aj materske mlieko. Je jediny s deti, co ma s mliekom problem.

tosomja
autor
18. júl 2021

@anjelicek26 píšem, že pred tým Nutrilonom kakala do každej plienky úplne vodnatu zelenú spenenu. Teraz kaká normálne. Ale malo priberá. Ja len že či to stále bude piť to mlieko, alebo urobia nejaké testy, aby potvrdili alergiu, či to automaticky, že "sadlo" mlieko tak už je alergik?

jasminka22
18. júl 2021

@tosomja z krvi vedia zistit ci ma dietatko alergiu na bmk ale ci ma intoleranciu laktozy u takto maleho dietatka nezistia z krvi, je to nepresne. Ak by to bola intolerancia laktozy, tak coliprev je chybajuci enzym, co by malo pomoct. Mlieko pit musi, to hypoalergenne najlepsie, plus probiotika co berie.

jasminka22
18. júl 2021

@jasminka22 bkm malo byt, bielkovinu kravskeho mlieka

tosomja
autor
19. júl 2021

@jasminka22 čiže keď z krvi nevyjde pozitivita na bkm tak nemusí piť mlieko na alergiu , stačí potom obyčajne a coliprev, tak?
Ináč, berie k mlieku aj coliprev tak neviem či to má význam. Úplne všetko zle. Ak je alergická, tak keď dám mlieko ktoré pila predtým, zase by mala problémy, však? Ja by som aj skúsila, len sa bojím, že uškodim, ale zase aj zbytočne piť toto mlieko tiež by som nechcela .

jasminka22
19. júl 2021

@tosomja ked jej sadlo toto mlieko asi by som jej ho hned nemenila, aspon urcity cas by som ponechala, aj ked rozumiem, ze je asi drahsie, to je asi problem s tym mliekom? No minimalne by ste vedeli na com ste, vylucil alebo potvrdil by sa pripadny problem co sa tyka alergie na bkm. Urcite by som sa nasledne radila s pediatrom ako dalej postupovat. Coliprev by som zatial ponechala, potom postupne vysadila a ponechala len probiotika. Nasledne uvidite podla stolice ci je coliprev potrebne este davat.

tosomja
autor
19. júl 2021

@jasminka22 práveže mi to mlieko prepláca poisťovňa, o to nejde, len málo priberá, nechutí jej, je horké. Predtým pila Sunar a Kendamil čo je sladké fajne mlieko a pekne priberala, teraz ani nedopije , stále je hladna.

jasminka22
19. júl 2021

@tosomja treba to riesit s Dr. ked neprosperuje a hladat pricinu problemov. Zjavne jej teda ani toto mlieko nesedi.

jasminka22
19. júl 2021

@tosomja este som si vsimla, ze v noci pije sem tam, mozno by som ju budila aj v noci nech pije, ked malo pribera a je este taka malicka

tosomja
autor
19. júl 2021

@jasminka22 tak ja aj keď budím, nechce, nepomáha stipkanie, skrabkanie, nech pije a nespí. Proste keď spí, nezobudim ju. V utorok ideme na poradňu. Len naposledy povedala, že do roka bude piť toto mlieko. No rada by som jej argumentovala, že aj tak malým deťom sa dajú spraviť testy, nech zbytočne jej nedávam nejaké diétne mlieko, keď netreba.
Ešte raz ďakujem

iwus16
19. júl 2021

@tosomja ahoj prešli sme niečim podobným mali sme podozrenie na bkm a tiež sme mali nutrilon alergi care ale za nás to bolo len trápenie strašne ju nafukovalo bolo to príšerne na šťastie sa nepotvrdila tak sme prešli na hackove …..zelenú stolicu riešiť nemusíš to je po veľa mliek a tak isto aj mne dlho Kakavala niekoľko krát za deň a síce ti nepreberá asi ako by si chcela ale mne napríklad papkavala len 60 dlho teraz má 3m a papa 90 😀 ……. A s tým bolením bruska … môže to mat viac príčin napr večer koliky bývajú bežne ale napr malú bolievalo bruško práve z tohto mlieka aj keď mi tvrdili že to nemôže byt proste toľko som si dieťa poznala a keď som zmenila mlieko mala som doma druhé dieťa keď by si mala nejaké otázky alebo čokoľvek kľudne napis ja som za ten čas zisťovala ohľadom bkm

tosomja
autor
19. júl 2021

@iwus16 ahoj, robia sa tak malým deťom testy? Moja tiež veľmi prdí a puči sa, večerami plače. Prvé dve deti pili Sunar a nemali problém s kakanim ani ich nebolelo bruško. No toto je strašné, už mesiac pije to mlieko, hovoria že také malé deti nevedia rozoznať chuť. Ale podľa mňa vedia, tak ju napína keď to pije, až mi jej je ľúto. Predtým pila s chuťou. Ja neviem aké mlieko jej dať, alebo čo robiť.

tosomja
autor
19. júl 2021

@iwus16 zelenú stolicu mala ale takú inú, nie ako po mlieku. To bolo úplne ako špenát s vodou 😬
A teraz síce už dobre, ale smrdí ako vajco 🙄

iwus16
20. júl 2021

@tosomja áno robia testy aj malým deťom z krvi väčšinou to robia na detskom gastro ale mohla by to spraviť aj alergologicka ale nechcú to moc robiť pri malých deťoch ale na gastro by to mali ale keby sa skúsiš spýtať možno bude ochotný aj nejaký alergológ ……. Viem že nejaká zložka alebo dve sa nedajú zistiť z krvi ale len vyradením mlieka … ako nám príznaky ustúpili a potom po nasadení hackoveho sme mali pokoj so všetkým nám alergi nesedelo vôbec a v prípade že ti je alergická a budeš potrebovať toto mlieko a potvrdí sa z krvi alergia tak viem že ti môžu asi 5 krabíc doktorka mesačne predpísať aby si si nemusela hradiť plnú sumu …. A skúšala si aj hackove mliecko ??? Napr nám pomohlo užívať cca mesiac alergi a potom hackove mohla bezproblemov ….. ale keby dáš spraviť testy to máš asi najlepšie aby si ju nemusela trápiť zbytočne lebo z vlastnej skúsenosti viem že toto mliecko jej môže robiť problém ako nám inak po prípade keby si mala záujem o ten nutrilon alergi môžem posunúť lebo už ho nevyužijeme a ak by Vám pomohlo …..

iwus16
20. júl 2021

@tosomja aaaa ešte má napadlo nedávas jej čaj z harmanceka ??? Lebo už som sa aj s tým stretla že to robilo problém ….. a k tomu mlieku v prípade že sa alergia potvrdí tak sú aj iné mliečka na tuto alergiu a najviac si chvália neocate tuším ale to stojí až 60€ ale sa mi zdá že už robí takéto mlieko aj Nestlé a neviem či som aj sunar taký nenašla originál na ich stránke

tosomja
autor
20. júl 2021

@iwus16 nedávam čaj žiaden, len prevarenu vodu pije. Zajtra máme poradňu, uvidím koľko pribrala a čo ďalej vlastne.
Niekedy sa mi zdá, že doktori dávajú ruky preč od všetkého, každé dieťa má koliky, vyrastie z toho,...každé dieťa zvracia, hneď reflux...každé dieťa kaká do každej plienky...pritom málokedy dajú na materinský inštinkt.

jasminka22
20. júl 2021

@tosomja drzim palce, aby malinka priberala. Ja neviem poradit s um, ale mali sme urcite problemy pri kojeni, skoncili sme v nemocnici, kde porobili testy, nam sa ta alergia na bkm nepotvrdila, ale mali sme docasnu intoleranciu laktozy, to mala 5,5m, ale problemy boli cca od 2,5m, takze uplne chápem ten stres, ked doktori nevedia pomoct. Tiez mavala koliky ako malinke babatko. Drzim palce, pravda je, ze je to len obdobie a bude dobre.

tosomja
autor
21. júl 2021

Takže, dnešná poradňa, za mesiac pribrala len 400g, ale meria 62cm, vraj ako 3mesacna. Že to je prvoradé, že rastie.
Nutrilon allergy care nemám dávať, mám zase dávať kendamil organic dobrat celé balenie a potom sa uvidí, podľa stolice, aj či priberá. Trikrát jej brali výter aj vzorku stolice a stále boli výsledky dobré.
Doktorke sa nepáčilo, že má zrýchlenú perilstatiku čriev, tak zase jej brali výter. A nemám dávať týždeň ani vigantol, ani probiotiká, ani nič na bolesti bruška. Aby som vedela, či jej neškodí niečo z toho.
V pondelok mám volať.
Dúfam, že sa jej to upraví.

iwus16
21. júl 2021

@tosomja tak verím tomu že to bude ok ale ako si hore napísala daj na matersky inštinkt nám by tiež nehali alergi ale vedela som že jej dobre nerobí zmenila som a rozhodnutie bolo správne ….myslím si že väčšine prípadov si správ podľa seba a nie len to ako ti povedia … myslím si že aj sama to budeš vidieť na malej čo jej bude najlepšie a keď máš dobre skúsenosti so sunarom a chcela by si mu ostať verná tak kľudne chod do toho keď sa situácia trochu znormalizuje 🙃

tosomja
autor
21. júl 2021

@iwus16 áno. Veď vlastne ani lekári nerobia nič iné...len skúšajú. 🙄 Tak si vyskúšam sama.

monjed
16. feb 2023

@tosomja ahoj, viem že už prešiel nejaký ten čas ale zaujimalo by ma ako ste nakoniec dopadli...? ďakujem za odpoveď ;)

tosomja
autor
17. feb 2023

@monjed keď mala 5 mesiacov, sme sa dostali ku gastrologicke, ktorá bola skôr výživová poradkyňa, ona nám bez všetkého, aby robila nejaké testy, predpísala neocate, keď som sa tam rozplakala, že či je normálne strieľať od dverí diagnózu, tak jej vzali krv na rozbor, po troch mesiacoch (áno, až toľko sme čakali za výsledkami) jej nič nezistili, vraj nech nedávam zbytočne už neocate, lebo alergiu nemá. Čo som to mlieko ani nezohnali, lebo bol výpadok. Prešli sme na Sunar complex a samo to ustálo. Keď mala 8 mesiacov, začala aj priberať, aj stvornozkovat, aj sadla. Na 5 mesiacov som jej začala dávať tuhú stravu, možno aj to pomohlo.

monjed
17. feb 2023

@tosomja ďakujem 🙂