icon

Je možné diagnostikovať celiakiu z krvi?

14. okt 2024

Ahojte, je možné potvrdiť celiakiu len z pozitívnych protilátok v krvi? Absolvovala som už aj gastroskopiu, ale ešte čakám na výskedky. Môže sa stať, že aj napriek pozitívnym protilátkam by bola biopsia negatívna? Ďakujem vopred za každú odpoveď

gubcikova
14. okt 2024

U dcéry vyšla krv mierne pozitívna, až gatroskopia ukázala celiakliu 3stupna. Na gastro nám dr. hovorila že pri tých hodnotách vôbec neočakávala ,že až tak vážne to je .

autor
14. okt 2024

@gubcikova ja som pred pol rokom mala len hranične pozitívne protilátky + pozitívna genetika, teraz mám protilátky 7-násobne zvýšené oproti tým hraničným

majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
autor
14. okt 2024

@majamat antiTTG IgA cez 70 (z pôvodných 9)

autor
14. okt 2024

@majamat nie, nedržala

autor
14. okt 2024

@majamat genetiku mám tiež pozitívnu, mám aj príznaky

timusi
14. okt 2024

Ahojte, dcére (7ročná) vyšlo anti tTGIgA >200,0 , máme sa objednať na gastro a tam nám majú spraviť ešte ďalšie 2 testy z krvi a to je všetko. Máme sa pripraviť aj na ďalšie vyšetrenia? Ďakujem, je to pre mňa nové.

majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
autor
14. okt 2024

@majamat príznaky mám už cca rok, v posledných pár týždňoch sa to o dosť zhoršilo, riešiť sa to začalo až teraz, keď som prešla ku gastroenterologičke pre dospelých (mám 19)

majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
autor
14. okt 2024

@majamat áno bola, ale výsledky budú až cca o tri týždne, doktorka povedala na základe tých protilátok, že s vysokou pravdepodobnosťou je to celiakia, ale nemôže mi to oficiálne potvrdiť, kým nemá výsledky biopsie. Teraz neviem či už začať s bezlepkovou diétou alebo čakať za výsledkami…

majamat
Autor odpoveď zmazal
majamat
Autor odpoveď zmazal
autor
15. okt 2024

@majamat ďakujem za všetky odpovede, dám vedieť keď prídu výsledky

simzela
25. apr 2025

@timusi Dobrý deň, chcela by som a opýtať ako ste dopadli. Náš mali ma rovnaké hodnoty protilátok. ďakujem

timusi
25. apr 2025
@simzela

@timusi Dobrý deň, chcela by som a opýtať ako ste dopadli. Náš mali ma rovnaké hodnoty protilátok. ďakujem

@simzela dobrý večer. Na gastre zobrali krv, výsledky nám potvrdili celiakiu a ďalšie vyšetrenia sme nepotrebovali. Dcéra je na prísnej diéte. Vysporiadali sme sa celkom dobre. Bezlepkové potraviny nám predpisuje detská lekárka.