Je možné diagnostikovať celiakiu z krvi?
Ahojte, je možné potvrdiť celiakiu len z pozitívnych protilátok v krvi? Absolvovala som už aj gastroskopiu, ale ešte čakám na výskedky. Môže sa stať, že aj napriek pozitívnym protilátkam by bola biopsia negatívna? Ďakujem vopred za každú odpoveď
@gubcikova ja som pred pol rokom mala len hranične pozitívne protilátky + pozitívna genetika, teraz mám protilátky 7-násobne zvýšené oproti tým hraničným
@majamat antiTTG IgA cez 70 (z pôvodných 9)
@majamat nie, nedržala
@majamat genetiku mám tiež pozitívnu, mám aj príznaky
Ahojte, dcére (7ročná) vyšlo anti tTGIgA >200,0 , máme sa objednať na gastro a tam nám majú spraviť ešte ďalšie 2 testy z krvi a to je všetko. Máme sa pripraviť aj na ďalšie vyšetrenia? Ďakujem, je to pre mňa nové.
@majamat príznaky mám už cca rok, v posledných pár týždňoch sa to o dosť zhoršilo, riešiť sa to začalo až teraz, keď som prešla ku gastroenterologičke pre dospelých (mám 19)
@majamat áno bola, ale výsledky budú až cca o tri týždne, doktorka povedala na základe tých protilátok, že s vysokou pravdepodobnosťou je to celiakia, ale nemôže mi to oficiálne potvrdiť, kým nemá výsledky biopsie. Teraz neviem či už začať s bezlepkovou diétou alebo čakať za výsledkami…
@majamat ďakujem za všetky odpovede, dám vedieť keď prídu výsledky
@timusi Dobrý deň, chcela by som a opýtať ako ste dopadli. Náš mali ma rovnaké hodnoty protilátok. ďakujem
@simzela dobrý večer. Na gastre zobrali krv, výsledky nám potvrdili celiakiu a ďalšie vyšetrenia sme nepotrebovali. Dcéra je na prísnej diéte. Vysporiadali sme sa celkom dobre. Bezlepkové potraviny nám predpisuje detská lekárka.

U dcéry vyšla krv mierne pozitívna, až gatroskopia ukázala celiakliu 3stupna. Na gastro nám dr. hovorila že pri tých hodnotách vôbec neočakávala ,že až tak vážne to je .