Môže lepok byť v produktoch bez symbolu preškrtnutého klasu?
Ahojte, chcem sa spýtať, či vy celiatici konzumujete aj prirodzene bezlepkové produkty, na ktorých nie je symbol preškrtnutého klasu. Viackrát som si urobila kaše od značky ravita, kde symbol chýbal. Okrem toho som iné necertifikované veci nejedla. A znova mi začali problémy s kožou (exém, svrbenie). Etikety poctivo čítam a na tejto nebolo napísané, že obsahuje alebo môže obsahovať stopy lepku, hoci tam nebol bezlepkový symbol, tak som si to kúpila. Máte s tým niekto skúsenosť? Môže vo vyrobku byť lepok, hoci na obale nie je napísané jeho stopové množstvo?
Ďakujem
Ja sledujem zloženie a nikdy mi nebolo po ničom zle. Ale treba si dávať obrovský pozor na obiloviny najmä na ovsené vločky, čo ako celiakička isto vieš, že obsahujú lepok pokiaľ nie sú označené ako bezlepkové a lepok sa pri nich spravidla na obale neuvàdza.
@elizabeta56 Od roku X sa na obaloch povinne uvádzajú hrubo tlačeným písmom alergény.V prípade,ze tam lepok uvedený nie je,tak je to ok aj bez symbolu prečiarknuteho klasu.Na niektorých obaloch je ešte nápis,ze môže obsahovať stopové prvky lepku.Pri týchto výrobkoch jedny neváhajú s konzumáciou, iní striktne odmietajú
@elizabeta56 ahoj. Môžem sa spytat. Ja v poslednej dobe často sledujem, ze ma svrbia líca a okolie nosa, avsak nemam ekzem. Tipujem na daku alergiu ...je u teba prejav nežiaducich účinkov pri lepku vzdy aj ekzém? Dufam neva, ze sa pytam
@elizabeta56 ahoj. Môžem sa spytat. Ja v poslednej dobe často sledujem, ze ma svrbia líca a okolie nosa, avsak nemam ekzem. Tipujem na daku alergiu ...je u teba prejav nežiaducich účinkov pri lepku vzdy aj ekzém? Dufam neva, ze sa pytam
@nellyuana kazdy, komu vadi lepok ekzem mat nemus a naoapk ludia,c o s lepkom priblem nemaju, ekzem mat mozu. samotny ekzem nic nenapovie o reakcii organizmu na lepok.
skor sa pri ekzemoch, hlavne pri tych, co sa tazko liecia patra, ci by ot nemohol sposobovat aj lepok.
no ono je to tak, u nas uz velmi davno niekto spojil 2 veci dokopy a mnohy sa toho chytili.
su bezl, potraviny, ktore maju urcenu hladinu lepku do 20mg /kg potraviny a potom su potraviny so stopami lepku.
ta toto mnohi spajaju dokopy a tvrdia, ez stopy su do 20mg/kg.
no to su rozdielne polozky. este raz ich napisem:
1. bezlepkova potravina do 20mg/kg
2. stopy lepku
a ta druha polozka nema urcene, aku hranicu lepku moze obsahovat. to treba odlisovat.
tato formulka sa teda pouziva pre potraviny, ktore vyslovene neobsahuju lepkovu zlozku, ale moze tam byt lepok nejak zaneseny. je to vcelku siroka skala potravin a kazdu z nich treba hodnotit inak.
napr ak mas v strukovinach stopy, tak tam ich uvidis a povyberas, ak mas stopy v koreninach mletych, potom ich sice nevidis,a le v jednej porcii je z toho korenia max niekolko miligramov a stopy lepku su vzd ymale mnozstvo aj ked nevieme ake. ak teda das 10mg koreniny do jedla a 1% z toho su stopy, potom tam budes mat len 0,1mg. hoci na 1kg potraviny to moze byt vela, ak dobre ratam, bolo by to 10000mg.
no ak by si pouzila nejaku kasu, napr pohankovu a obsahuje stopy v 1% a pouzijes 50g, tak lepok bude v mnozstve 0,5g = 500mg. a to uz je dost prekrocene.
takze pri takych potravinach je dobre rozlisovat od konkretnej potraviyn.
asi ej dobre sa vyhybat primyselne spracovanym potravinam, lebo tie su v tom asi najrizikovejsie.
no co sa tyka ekzemu, ekzem mavaju aj ludia, ktori cleiakiu nemaju, to ze sa u teba spustil s celiakiou, neznamena, ze ho nemozes amt aj bez nej. bud ti moze vadit aj nieco ine, alebo sa stav tojho tela meni ( zivotom sa meni, opotrebuva ) a reaguje inak, ieco mu chyba, am tym zvysenu pohotovost k ekzemu.
ekzem sa vyskytuje pri atopickom type pokozky a to je typ pokozky, ktorej chyba povrchova vrstva mazu, ktora ju chrani. co sa tyka tvare, obzvlast som sa tretla u zien s tym, ze s tvar cistili az privelmi a tym si vrchnu pokozku amazovu vrstvu prilis ostranovali. to tiez nie je zdrave.
mavala som problem sakne, licim sa a hoci sa vecer odlicujem, neprehanam to. nemam rada koejske oleje, hoci ich kozmetiku mozem. tie mi vrzgaju v rukach, radsej mam vyslovene mastne oleje, po ktroych plet nezostane taka drsna a sucha,a le vlacna. a tiez mam rada cistiace kremy. nerobim to, ze kym nemam cisty tampon, cistim tvar. pouzivam uteraciky a netusim, ci by sa mi z tvare este dalo nieco zotriet.
akne v jedno obdobie prestalo, sem tam sa nieco vyhodi co suvisi zrejme s cyklom, ale nic tragicke a tvar mam inak bez vyraznych pupakov.
a rano, eln cista voda, ziadne cistiace produkty.
takze u niektorych aj toto moze byt pricina ekzemu, teba nepoznam, tak neviem ci by sa ta to mohlo tykat, ci mas ekzem na tvari,a lebo na tele a teda aj na tele moze dochadzak prilisnemu vysusovaniu kze.
ja osobne ekzem nemam, mam sklon k citlivosti pleti na tvari,a le aj k suchosti koze na tele. mama atopicku pokozku a pri podrazdeni mmozem mat ekzem. jedno obdobie som mala. nie som celiaticka.
@nellyuana ahoj, ťažko sa mi to hodnotí, som novodiagnostikovaná, predtým som mala stale exem na očiach a po týždni bezlepkovej diéty mi zmizol. Ale ako som spomínala, po mesiaci diéty sa mi objavil znova a neviem prečo, preto podozrievam tie kaše.
@nellyuana ahoj, ťažko sa mi to hodnotí, som novodiagnostikovaná, predtým som mala stale exem na očiach a po týždni bezlepkovej diéty mi zmizol. Ale ako som spomínala, po mesiaci diéty sa mi objavil znova a neviem prečo, preto podozrievam tie kaše.
@elizabeta56 Ďakujem za radu a skúšala si krvné testy u dr. alebo alergologické, prípadne gastro? ja sa chystám, len si musím nájsť čas
@elizabeta56 Ďakujem za radu a skúšala si krvné testy u dr. alebo alergologické, prípadne gastro? ja sa chystám, len si musím nájsť čas
@nellyuana alergou aj intolerancie mi robili na gastre. Alergiu mam len na lieskovec a intoleranciu na mlieko, nič z toho už nejem, tak neviem teda, že čo mi uškodilo.
Nariadrnie EU tykajuce sa oznacovania hovori, ze prirodzene bezlepkove veci sa nemusia oznacovat - ryza, cirok, sosovica...
Oznacuju sa preciarknutym kladom veci, ktore obsahuju veci, ktore su bezne lepkove, no vyrob9k je upraveny pre bezlepkacov. Z ravitou sme doteraz problem nemali. Hladaj nejaky iny vyrobok, moze mat lepok skryty v nejakej zlozke.

@elizabeta56 pozri zlozenie a ak v zlozeni nie je muka tak mozes. Ja to tak robim kvoli dcere a je to ok. Nie vsetky vyrobky maju preciarknuty klas resp.iba tie firmy si to mozu dat co maju certifikat.