Ako často chodíte do kostola?

fidorkatt
30. jan 2013

Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?

stano4000
30. jan 2013

myslim ze vo svojich otazkach si aj odpovedas.

macamac
30. jan 2013

nuž, každého vec.
každý si bude za svoj život raz zodpovedať sám
a tie detičky za to nemôžu 😒

tiež premýšľam nad tým, čo tých rodičov k tomu vedie.

pokrstiť znamená prijať dieťa /človeka/ do veľkej rodiny Cirkvi a k tomu patrí nielen viera, ale aj životný štýl. konať dobro, aby viera nebolo len " chodenie do kostola". viera má byť živá.
to znamená, že ľudia nemajú o mne vedieť,že som veriaca tým, že "chodím do kostola a ako často"
ale mali by to vedieť (vidieť) tým, ako žijem 😉

mimka11111
30. jan 2013

@fidorkatt ahoj,prepáč, mne tiež uniká význam slova "viera"...sú ludia,ktorí sa chodia do kostola vymodlikať vždy,ked môžu.....potom ale nechápem,ako je možné, že akonáhle z kostola vyjdu,hrešia na všetky možné strany.....veriaci človek by nemal byť len vtedy,ked ide do kostola,ale podla viery by mal človek aj žiť.....to,že niekto nechodí do kostola,alebo len raz do roka, ešte neznamená, že je neveriaci..... a podla počtu návštev v kostole by som nikoho nečlenila na takého a takého...

wena
30. jan 2013

My chodíme každú nedeľu, aj keď stane sa, že sa nám nechce alebo máme iný program tak nejdeme a nerobíme z toho tragédiu.
Podstatné je niečo iné.

elen2
30. jan 2013

Ked sme krstili deti tak sme do kostola vobec nechodili prisli sme len na krst...teraz chodim s malou kazdu nedelu pretoze ide v maji na 1.sv.primanie.A musi chodit nuz a ked sa mi nechce ide svokra...

monikajaco
30. jan 2013

krstit dam aj ja ... do kostola nechodim uz ma nebavy pocuvat tie blbosti co tam farar stale rozprava ... ako politika a ako sa ma zit a podobne ... vino piju vodu kazu .... ale krst je nieco ine premna .... cirkev a viera nema uz dnes skoro nic spolocne ....
@fidorkatt

fidorkatt
autor
30. jan 2013

@elen2 A co vas viedlo k tomu, aby ste deti pokrstili?

elen2
30. jan 2013

@fidorkatt lebo som to chcela....my sme tiez krsteny

tortelinka
30. jan 2013

@elen2 trošku som nepochopila, prečo má vaša dcéra ísť na sv. príjimanie, keď k tomu nie je doma vedená...

sisajojo
30. jan 2013

Preco sa deti same nemozu rozhodnut ci sa vobec chcu dat pokrstit (ked budu schopne takeho rozhodnutia )? nerozumiem.

dodkap
30. jan 2013

ludia mozu vieru prezivat mnohymi sposobmi.Nechajme ich zit. Dolezite je, aby sme mali vysporiadane veci sami so sebou. Ak by som ja bola hlboko veriaca a chodila pravidelne do kostola, mala pokrstene deti a krstnych, ktori zdielaju so mnou moje presvedcenie, tak neviem, preco by som mala potrebu riesit inych ludi, ktori to maju inak. Tak isto,ak by som bola neveriaca a zila si svoj zivot, neviem, preco by som sa mala vrtat do veci veriacich ludi. Pokial to nie je nieco, co inym ublizuje. Proste, toto je len tema na rozduchanie vasni a nehodi sa k cloveku skutocne prezivajucemu vieru a dobro. Len moj pocit.

maggie37
30. jan 2013

@sisajojo ty nemáš pokrstene dietičky? ja som tiež názoru, nech sa rozhodne dieťa samé- aj ked som za to dosť odsudzovana... no kašlem na to

zaza218
30. jan 2013

My chodime do kostola kazdu nedelu v lete a v zime,len ked nie je velka zima. Mam 2 male deti a oni by nevydrzali a este som aj tehotna. Su obe deti pokrstene a bude aj to tretie. Nasi krstni rodicia nechodia do kostola, je to moja svagrina so svagrom. My ideme prikladom detom,je pravda ze by aj krstni by mali ist,ale neriesime to.
Ani nikoho neodsudzujem, kazdy by sa mal pozerat sam na seba,ze ako zije

fidorkatt
autor
30. jan 2013

Nechcem rozdúchavať vášne, ale napríklad jedna známa sa vydávala v kostole a keď som sa jej pýtala, že prečo v kostole, keď nieje veriaca a absolútne do kostola nechodieva, tak povedala, že preto lebo je to tam krajšie ako na úrade. A takisto aj dôvody krstu sa mi u niektorých mi pripadajú byť podobné.

fra
30. jan 2013

@fidorkatt no, nevedú, ved to je jasné ...ale možeš sa za tých svojich znamych modliť ... a možno sa stane Niečo a oni zrazu zistia prečo by mali chodiť do kostola ... videla som to už viackrát také zázraky 🙂 jedna suseda sa modlila cele desaťročia a zrazu jej muž uveril a začal do kostola chodiť ... aj jedni naši priatelia sa nedávno skutočne obrátili ale skutočne, a teraz sú veľkým povzbudením pre celé okolie ... myslím si že Boh je všemohuci a može si nájsť každého aj toho kto mu najprv zabuchuje dvere pred nosom...

kvietok47
30. jan 2013

ahojte, pacil sa mi raz vyrok jedneho pana, ktory povedal, ze chodi do kostola preto, ze je hriesni. ved vsetci sme hriesni. vzdy vidime len to zle, ako ti, co chodia do kostola, podla toho neziju...ale pozname tich ludi? nevidime do nich, nevieme co prezivaju, co je v pozadi vsetkeho, ako sa im odovzdavala viera.. ja osobne zastavam nazor, nech robi kazdy tak, ako citi. viera je dar, je to milost.

lilkasaska
30. jan 2013

Mm bratranec je mladý kňaz a rozprával nám ako deti tretiaci mnohokrát plaču,lebo s nimi nieje kto chodiť do kostola.Samozrejme je to každého osobná vec,každý vie čo ma robiť.My chodievame v nedeľu a prikázane sviatky,bývame na dedine ,je to z môjho pohľadu uplne iné,než v meste.Nechodím do kostola,preto lebo by ma samozrejme všetci ohovárali,kvôli tomu by ma tam nikto nedostal,to mi je srdečne jedno.Svoje deti vediem k tomu ,aby chodili do kostola,umožnila som im krst,1.sv.príjmanie.birmovku,a všetko ostatné necham na nich.Naša rodina je síce v tomto dosť pobožná,mm brat je zase selezián,ale my robíme,tak ako uznáme za vhodné,a trošku,ja si myslím,že deti ,ktoré navštevuju kostol,určite sa nalepí z neho aspoň niečo dobré,teda aspoň nejaký základ

sisajojo
30. jan 2013

@maggie37 nemam a necham to na nich ,budem ich ucit byt dobrymi ludmi a tak isto aj verit v Boha,ale ci sa ho rozhodnu prijat ,tak to uvidime 🙂 samozrejme budu v tom vychovavane 🙂

kattrin5
30. jan 2013

nejde o to ako casto clovek chodi do kostola, mozes chodit do kostola aj kazdy den a pritom ked pride den sudu pojdes do "pekla" ide o to ako clovek zije, ako sluzi Bohu. Nikde ani v biblii nieje napisane ze musis chodit do kostola to len katolici maju pripecene tradicie, keby si citala Bibliu zistila by si ze Boh kaze "spomen aby si den sviatocny svetil"
cize ty si kludne mozes vyhradit hodinu doma a modlit sa s detmi.

mima4
30. jan 2013

@sisajojo a preco sa deti nemozu same rozhodnut, ci pojdu do skolky, ked budu schopne takeho rozhodnutia? 😉

Pretoze ak rodic je krestan a vie ze Boh je to najlepsie pre dieta, dopraje mu to... 🙂

noneda
30. jan 2013

kvietok 47 plne s tebou súhlasím, dodala by som len to, že nik nie je svätý, nik nie je dokonalý, nik nieje bez hriechov ale dôležité je CHCIEŤ byť svätý, bez hriechov ... a viera, tá pravá nám v tom môže len pomôcť. Do kostola treba chodiť s vierou nie na divadlo.

dais
30. jan 2013

@fidorkatt Podstatné pre mňa je to, ako sú deti vedené k láske a ako žijú v rodine a komunite, nie to, či idú každý týždeň na hodinu do kostola.

kvietok47
30. jan 2013

odporucam kazdu nedelu na radiu Lumen o 10:00 hod pocuvat Effetu s Marianom Gavendom..

maggie37
30. jan 2013

@sisajojo ďakujem za tvoj názor, som rada že nie som jediná kto si toto myslí 🙂

didi44
30. jan 2013

@fidorkatt ..viera je jedna vec..a chodiť si trieskať hlavu do kostola iná.......sú ľudia...ako ja, ktorí sa nepotrebujú ukazovať akí sú pobožní..lebo ja poznám takých veľkých panbuškárov, čo si chodia trieskať hlavy do kostola, chodia na omše, spovede..a vyjdu z kostola a kradnú a urvia sa.. 🙂 .

rebeka7501
30. jan 2013

Ja do kostola nechodím a chodiť ani nebudem. Žijem tak, aby som nikomu neubližovala, nikomu nerobila zle a vážim si ľudí, ktorí si to zaslúžia. Tých, ktorých "nemusím" si nevšímam a určite im nerobím schválnosti. To čo je prezentované v kostoloch nemá s vierou nič spoločné. Dcéru som dala pokrstiť keď mala 8 mesiacov a to len pre pokoj v rodine (bývalá svokra). Prijímanie nech si urobí keď bude chcieť aj ako 50 ročná, to bude jej vec, no nevidím význam vymývania mozgov deťom, ktorí ani len nevedia o čom viera je. Hlavne, že sedia aspoň raz do týždňa v kostole aby susedia videli. Na poučenie som nechodila (ešteže sú i farári, ktorí majú rozum), som tu, žijem, dcéru mám zdravú, dosahuje veľmi dobré výsledky v škole, má veľa kamaríátov aj bez vysedávania v stánku božom.

miskakyska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
samara1609
30. jan 2013

viera nema nic spolocne ani s kostolom ani s cirkvou...a preto nikdy nedam svoje deti pokrstit..aj jezisa krstili ako dospeleho ked uz o to ide.kazdy nech si vyberie sam.aj moje deti.

billam
30. jan 2013

@fidorkatt nechodim...cirkev zabíja vieru...pomodlim sa sama doma, nepotrebujem k tomu nejakeho "vodcu", ktory mi kaže co mam a co nemam.

maja22
30. jan 2013

Nemyslím si, že vieru zabíja cirkev. Skôr ju zabíja ľudská pýcha. Veriť v Boha znamená dôverovať mu, jeho slovu, jeho prikázaniam, jeho odkazu. Je na človeku, čo si z toho všetkého zoberie, či prijme celé Písmo, či len časť, či mu stačí komunikovať s Bohom "slovne", alebo ho chce aj prijímať pod spôsobom chleba a vína. Či vidí v kostole len akúsi budovu, alebo stánok Boží. Či vidí v Cirkvi Kristovu nevestu alebo len zbierku veľkých hriešnikov, od ktorej sa chce dištancovať.
@fidorkatt neviem, či sa dá rozumieť tomu, na čo sa pýtaš... My asi neporozumieme každému, Boh vidí do každého srdca, čo a s akým úmyslom robí. Ale ako písala fra, môžeme sa za seba modliť, za všetkých pokrstených, aj nepokrstených, aby našli Cestu, aby sme spolu milovali Pravdu a dosiahli večný život 🙂 .