Ako odpustiť a prestať myslieť na minulosť?

slnecnica321
2. máj 2017

Pekny den prajem. Chcem sa opytat respektive poprosit o radu. Ak sa uz i Vam stalo ze Vas niekto velmi zranil slovami az ste sa zacali citit menejcenne predovsetkym v pritomnosti danej osoby akoby ste doteraz v zivote nic nedokazali ani nedokazete a neviete sa vymanit z tych zraneni. Kazdy den stretavat tu osobu (z rodiny) ktora ublizila a tvari sa akoby nic este i k celej vasej rodine hra pretvarku a vsetci to hltaju i ked tusia o problemoch..ako jej odpustit? ako sa toho zbavit? Som asi ten typ cloveka co len tak lahko nezabudne a trapi sa ak mu niekto ublizi.

michaela460
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cervenaruza123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sardinka336
2. máj 2017

Odpustenie je ROZHODNUTIE...nie je to o citoch. Skratka sa vedome rozhodneš ze odpušťaš, nečakaj na pocity lebo sa nedočkáš. Vzdy ked ,,to pride,, tak si povedz. Rozhodla som sa odpustit a v tomto aj kráčam. Pretvarka a faloš skor či neskor vyjdu najavo, to je len otazka času, nikto nie je taky dobry herec aby ho aspon to najbližšie uzke okolie časom neprekuklo. Všetci sa trapime ak nam niekto ublizi, čím je ten človek bližší tým to ťažšie nesieme. Vtip je ale v tom ze zatial čo tá osoba, ktorá problém sposobila sa voobec ale že voobec netrapi a zije si spokojne, tak my sa trapime a zožierame. Taku radost skratka tej osobe neurobim. Neodpustením len krmiš tieto pocity a vlastne nahrávaš tej osobe, dodávaš tomu celemu energiu, ktorá potom tebe chýba. No stojí ti to zato? Mne nie...

dominika6
2. máj 2017

@slnecnica321 ak ťa to tak zranilo,zrejme udrel na strunu a zistila si,že je to pravda a preto nemôžeš ani odpustiť,či zabudnúť...niekedy človek povie na rovinu čo si myslí a druhého to zraní na smrť..
ak je to tak,tak dokáž že to nieje pravda..

unicornlady
2. máj 2017

To, že sa ťa to dotklo, vypovedá len o tom, že sa dotkol nejakého tvojho citlivého miesta, zranenia...

Že on sa snaží v tebe vyvolať pocit zahanbenia, viny, dať ti najavo, že nič neznamenáš atd.... to vypovedá len o tom človeku, nie o tebe.

Ja som tiež moc citlivá, tak ti rozumiem. Ale ide o to naučiť sa nebrať osobne to, čo ti kto povie, nestotožniť sa s tým, čo on si myslí, s tým, čo sa snaží v tebe vyvolať.

Povedz si, že to je len jeho stupeň vedomia, na ktorom sa nachádza, a preto zrejme nevie konať inak.

Obmedziť styk s takým človekom.

Ak on od teba prestane získavať to, čo chce (že si vezme od teba energiu tým, že ťa stiahne tam, kam chcel), prestaneš byť užitočná pre jeho manipulácie, útoky.... lebo tým nič od teba nezíska (keď v tebe nevyvolá hádku, pocit menejcennosti...)
Vyrastieš nad neho, vytvoríš si odstup.

slnecnica321
autor
2. máj 2017

Dakujem Vam velmi pekne za odpovede..mate v mnohych veciach co ste napisali pravdu, naozaj je pravda to ze dotycna osoba si veselo zije a kraca dalej a ja sa kazdy den od prebudenia len zozieram a nedokazem sa na nic ine sustredit nechcem sa dalej takto trapit ja viem ze jej postoj voci mne sa urcite nezmeni len sa chcem cez vsetko vediet preniest a neublizovat uz sebe tymto lebo trapenim neviem spavat ani po nociach ako sa snazim hladat vychodisko alebo rozmyslam nad svojou obranou ako sa nabuduce vediet ubranit. A nie dana osoba nema pravdu no tazko sa s nou komunikuje asi ste sa uz stretli s ludmi ktori stoj co stoj nepripustia ze sa mylia a najlepsie je ze v inych chyby vidia no v sebe ziadnu. Ako ste mi pisali tak snazim sa obmedzovat kontakt lebo ma jej pritomnost obera o pokoj a chut zo zivota no hacik je v tom ze sa nanominuje hocikedy prist a neda sa nestretavat lebo sliedi na kazdom rohu a hned prileti totiz to mam deti a tie su pre nu ako magnet. Mna najviac znechucuje ta pretvarka ze ublizi neskutocne slovom az zabije vela slovami by som povedala..a na druhej strane nema ani potrebu sa nejak zmierit alebo ospravedlnit lebo si mysli ze neublizuje a tvari sa akoby nic. No ja uz neviem..dufam ze ma rozumiete z toho mojho opisovania problemu..

negymama
2. máj 2017

@slnecnica321 mam taku osobu v rodine, presne viem o com hovoris. cca 2,5 roka dozadu sa mi podarilo na nu vyzriet.

Prva vec... treba si uvedomit, ze inu osobu nezmenis, zmenit sa da len seba.

Druha vec, Ziadna ina osoba nemoze tebe ubrat ani pridat hodnotu ako cloveka. Ty si taka aka sim bez ohladu na nazory druhych ludi o tebe. Keby clovek mal reagovat a menit sa podla druhych ludi, tak sa v kuse kruti ako vrtula. Treba si povedat, ze "nazor je ako zadok,.... kazdy mame nejaky" 😎 Takze aj nazor tej osoby tak ber. Ona ho o tebe ma a prezentuje ho... no a co? Ini ludia si zase myslia o tebe ine. Zase, No a co?

Tretia vec... Pri stretnuti s danou osobou sa hodim no rezimu JBMNT, usmev na tvare, na co chcem reagujem, na co nechcem nereagujem. prestala som mat problem aj trapne mlcat, alebo uprostred rozhovoru odist s nejakou zamienkou, prinajhorsom odchadzam s hlaskou "uz ma nebavie tieto kecy" a podobne. V ziadnom pripade sa nedam zatiahnut, do sebaobhajovania a sebaospravedlnovania... tym sa len priznava slabost. Toto proste uplne vynechaj.

Stvrta vec. Nezivit v sebe nenavist a zlost na tuto osobu. Ja pri odchode, podam ruku, pozriem do oci, a dorazne nahlas poviem "Prajem vam vsetko dobre" Tak, a vystreta usmev na tvari, a v podstate uz mi je aj jedno ci to tu osobu dojme ci nastve. Prestali ma jeho nazory, reakcie, zaujimat. Nedavam do toho emocnu energiu, vzdy sa pri stretnuti sustredim na seba, aby som sa ja citila dobre... vzdy ked prichadza snaha zhodit ma, urazit, prekrutit slova... koncim temu, idem na dvor, zalievam si kavu, dam sa do rozhovoru s inou osobou.

negymama
2. máj 2017

A este jedna vec, nebud ani prisna na seba ak sa ti nejaka situacia s danou osobou nevydari, zareagujes podrazdene, alebo sa ti hrdle pozbiera na plac. Bude stacit na zaciatok ak aspon niektore poznamky od nej zvladnes s pokojom. Ked prides na to, bude to casom lepsie a lepsie.

Ja sa uz teraz akymsi cudnym sposobom aj na stretnutie s "mojou" osobou tesim, tesim sa ako ma to posilni, je to pre mna skola do zivota, niezeby clovek vedome tuzil obklopovat sa takymito osobami, jasne ze kazdy ma radsej laskave, povzdbudzujuce vztahy. Na druhej strane je to akesi zocelenie, potom sa ti stane ze ta niekto zhodi na urade, ci nejaky konfliktny clovek v praci na ulici... a ty "vdaka" tejto negativnej osobe budes uz naucena ako asertivne reagovat.

bluka2
2. máj 2017

Hodnota cloveka nezavisi od toho, co si o nom myslia druhi

tuusfatum
2. máj 2017

Ahoj presne ten isty problem mam aj ja. Sem tam tomu cloveku uz nieco poviem ale snazim sa neukazat ze ma to vytaca, lebo taku radost neurobim.

Najlepsie si je vytvorit vnutorny pancier. Povedat si ze ten dotycny nestoji za nicenie mojho psychickeho zdravia. A ze je to chudak ci chudera zakomplexovana.
Resp. Uuplne obmedzit kontakt .

Alebo si vizualizovat tzv. Mur pred tebou.
Hlavne je sa nenechat vytocit lebo ziska od teba energiu a to je jeho/jej ciel

slnecnica321
autor
2. máj 2017

@negymama dakujem Ti velmi pekne naozaj 😉 velmi ma to povzbudilo co si mi napisala az som si to musela viackrat precitat i vam vsetkym vdaka velka za vsetky slova zo vsetkeho som si nieco vzala a budem sa snazit pri kazdom dalsom stretnuti z toho vyjst ako vitaz v tom zmysle ze sa uz nenecham zranovat a dufam sa mi casom i trosku moje sebavedomie zvysi lebo teraz je pre to vsetko na bode mrazu a i napriek tomu ze som v strednych rokoch sa pri spominanej osobe citim ako male dievcatko co ma spravit co mu povedia..este raz vdaka velka🙂

somavi
2. máj 2017

No aby ja som nemohla spávať kvôli nejakej osobe , co sa mi snažila vedome rečami ublížiť a este ani nehovorila pravdu ? Ale prosim ta. Aj ja som dosť citlivý človek , ale toto .. no cosi. Prepanajana , fakt si ideš znepríjemňovat život takouto kravinou ? Veď sa na to vykasli. Usmievaj sa na tu osobu aj ty, normálne sa na nu/nho vyserkaj a mysli si o nej svoje 😊👍 stýkať sa nemusíte , len ked je to nutne a to hadam prežiješ . Nenechaj si otravovať život takými hyenami. Je len jeden , nekaz si ho hlúposťami .

negymama
2. máj 2017

@slnecnica321 nemas za co... a nemysli si ze som extra frajerka... trapila som sa skoro 10 rokov, kym som konecne sama nedosla ako na to, skoda ze mne nemal kto poradit. a som tiez stredna generacia.

tu som na MK niekde v diskusiach citala, ze v takychto ublizujucich vzahoch su v tom dvaja...jeden co ublizuje a druhy co dopusti ublizovanie.
netreba to na seba proste dopustat, i kvoli vzoru detom.

sila toho co ublizuje, vyrazne slabne... i ja si vsimam ze ta "moja" osoba nejak straca paru, jaksi uz nevie ako na mna, kedze mam takpovediac jeho reci na salame.

A potom su pokusy cez deti. No ale decka su odolnejsie ako si myslime. Dotycny moze klamat okolie, moze klamat sameho seba, deti ale neoklame. oni su priamociare. "Pacis sa mi, chcem ta, nepacis sa mi , nechcem ta. Uplatky a sladkosti posobia len kratkodobo.

hivanik
2. máj 2017

@slnecnica321 ...prezila som nieco podobne ako pises a ak Ti mozem poradit co pomohlo mne tak uplne sa od tejto osoby odstrihnut bolo jedine co mi momentalne pomaha....este niesom s tym vysporiadana ale prisla som nato ze az taketo situacie cloveku otvoria oci a pride na to ze takyto ludia nestoja za to aby si sa koli nim trapila.....bola som zaslepena a nevidela som veci ktore vidim teraz....neznasam na ludoch falos a pretvarku a myslela som si ze tak ako sa ja budem spravat k nim tak aj oni ku mne a to bol velky omyl... Drzim palce a odpustenie tej osobe je dolezity krok....pri takychto situaciach sa ukazu ozajstny priatelia...
....citala som iba tvoje prispevky ostatne nie.

momi1_1
2. máj 2017

Treba sa brániť. Ak sa danej osobe postavíš, tak ju tým doslova paralizuješ. Ver mi. Zažila som niečo podobné. Ono bolo jedno čo som povedala, v podstate bolo vždy všetko zlé a tak som si raz povedala dosť a pekne som sa danej osobe postavila. Ostala jak obarená lebo to nečakala. Nikto nemá právo, robiť z teba menej cennú, to si pamätaj

katka253111
2. máj 2017

@negymama ja zijem s takou svokrou :( a veru, neda sa nereagovat... :( ale najviac ma zranila vcera - a aj tak som skoncila ja ako ta zla

nerko
2. máj 2017

@slnecnica321 Ja som bola nedavno v kine na filme CHATRC, kazdemu odporucam. Film ma naucil dve veci. A to prijat nejaku skutocnost ktora sa stala a ktoru ja nedokazem uz zmenit. A dalsia naucit sa odpustat. Nechodime v topankach toho druheho a preto nevieme co ho vedie k danym skutkom, ake mal detstvo napriklad. Drzim silno palce!!!

dilino
27. jan 2020

KARMA JE ZDARMA ublžila ti vráti sa jej to aj z úrokom a 100 krát horšie.