Ako povedať manželovej dcére o mojom tehotenstve?

fionahope
10. sep 2015

Zijeme s manzelom a jeho dospievajucou dcerou. Nemam s nou zly vztah ale ani nie sme kamaratky, ani jej nie som druhou mamou, ved ma svoju. Teraz som zistila ze som tehotna, prve spolocne dieta s manzelom, ale ja mam uplne stres z toho ze jej to mame povedat. Viem ze nebude nadsena, lebo ani ked sa dozvedela ze sa berieme, nevzala to dobre. Strasne mi to zneprijemnuje radost z noveho stavu, tak ako sa tu mnohe tesite, ja to neviem. Boli ste v podobnej situacii? Ako to dopadlo??? Dakujem

ericiska82
10. sep 2015

uplne najidealnejsie by bolo sa porozpravat s detskym psychologom,pravdivo mu opisat vas vztah. Bude to pre nu obrovska zmena,ak to teraz nepodcenite a pripravite ju na to,moze do buducna ziskat surodenca,s kt.bude mat ona sama vyborny vztah.

lucka1987
10. sep 2015

@fionahope mylsim, ze by sme jej to mali povedat spolu s partnerom, on je jej " pravy " otec , neviem ci ma k nemu blizsie teda .. kolko mala rokov, ked ste sa brali, ci sa nieoc zmenilo do vtedy neviem. no mozno to vezme aj dobre a zbytocne as obavas.. bude to jej surodenec, ktory ju nicim neohrozi, lebo uz nie je mala aby sa hadali o hracky, skor jej priniesie spolocnost, nebude sama, a skor ci neskor ked sa aj babo narodi si mylim, ze bude rada ..

mlil77
10. sep 2015

Nebola som v takej situacii ale urcite si nenechaj kazit radost a tes sa z toho, nemysli na to ako to prijme, nech jej to oznami otec alebo spolu a aj ked sa bude chvilu divne tvarit, absolutne si z toho nic nerob, urcite ked sa narodi bude malicke mat rada a aj vas vztah sa mozno tym zlepsi, vobec to neries ze ona nebude z toho stastna ty ries seba, muza a to male v brusku....nestresuj sa kvoli takym "hlupostiam".......

susi123
10. sep 2015

@fionahope Ahoj, celkom ti asi neporadim, najlepsie bude, ked sa na strategii dohodnete spolu s manzelom, konieckoncov je to jeho dcera, a hlavne on by mal na toto mysliet. Ale moja skusenost je takato: manzel ma dve deticky z prveho manzelstva. Dlho otalal s informaciou, ze my dvaja budeme mat babo...tiez zo strachu, ako to vezmu, z obavy, aby sa necitili odstrceni a pod. Ja som ho presviedcala, aby im to povedal co najskor, nakoniec sa to dozvedeli uplne hlupou cestou- nahodou to spomenula pred nimi moja kolegyna z prace, ktora netusila, ze to nevedia.... Prvou reakciou bol sok, potom prisli otazky typu ci to bude chlapec/ dievca, kedy to bude a tak, nakoniec sa dostavila radost zo surodenca. Ja by som to urobila teraz takto: povedat to co najskor, aby jej to nepovedal niekto z vasho okolia. Idealne v domacom prostredi, aby ste mali klud o tom hovorit. Pripravte sa na moznu negativnu reakciu, hlavne spociatku, ale predovsetkym slecnu uistite, aby nemala obavy, ze ju teraz odstrcite. Skuste ju zapojit do priprav na babatko. Mozno sa chyti a bude sa aj tesit. Vacsina dievcat ma v sebe ten mamickovsky pud (mne teda manzelova dcera chce stale velmi pomahat okolo maleho). A predovsetkym, ty si nepripustaj k sebe ziadnu negativnu emociu, chran seba a svoje babo. Vsetko ostatne sa utrasie. Drzim palce.

evelynm
10. sep 2015

mali by ste jej to povedat obaja spolu, ako prijemnu novinku, bez nadychu vycitiek ci strachu. Na tie nie je dovod. Je uplne normalne, ze ste sa vzali a budete mat dieta. Dievcatko sa s tym vysporiada. Netreba to dlho tajit, aby sa to nedozvedela od niekoho iného.

fionahope
autor
10. sep 2015

Dievcatko ma 18 rokov a myslim ze stale bojuje o otcovu pozornost. Samozrejme oznamenie necham na jej otcovi, len chcela som vediet ake to bude po tom 🙂

evelynm
10. sep 2015

@fionahope , vsak to je dospele dievca!

freefamme
10. sep 2015

V prvom rade blahozelam a prajem vela zdravia 🙂 Som z rozvedenej rodiny a otcovi sa narodil vytuzeny syn s novou zenou, ked som mala 8. Jeho pani ku mne nebola mila, on ma uplne zanedbal, ale ani v najmensom som sa menej tesila na braceka, s ktorym mam doteraz super vztah.
Zarazilo ma, ze slecna nezije s mamou a ze napriek tomu nie ste kamaratky. Asi to nema lahke ani ona, ci? Tiez sa prihovaram za konzultaciu s psychologickou a verim, ze sucitny a laskavy postoj k novej situacii vam vsetkym pomoze k harmonickej zmiesanej rodine 🙂 Drzim palce!

tajka1986
10. sep 2015

@fionahope nechapem co riesis! Je dospela,oznamim a hotovo. Snad si si od nej mala pytat este aj povolenie??  😀

jeennyv
10. sep 2015

@fionahope ja si myslim, ze to zbytocne prehanas a riesis jednoducho jej to oznam a hotovo, to ako to ona vezme je vylucne vec jej osobnosti ako to spracuje..ziadne riesenia s psychologom a hluposti..pre mna je normalne a pochopitelne napr. ze ma k tebe vztah taky aky ma, ved predsa do zivota nejdeme s tym, ze nasa rodina sa rozpadne, tak ako teraz ako ty nejdes do rodiny so svojim partnerom, ze vam to neklapne, kazdy clovek nesie rozchod svojich rodicov a ich nove partnerstvo tazko...oznam spravu a nechaj tomu prirodzeny priebeh a nehrot to.....

blevka
10. sep 2015

Ahoj, neboli velmi nadseni, ale nakoniec sa zmierili a s novym surodencom teraz maju celkom pekny vztah...nevlastna dcera to dokonca trochu prehana a pasuje sa do role jeho matky a poucuje ma co a ako mam robit 🙂 ale viac to schytava chudak ich otec, pri kazdej prilezitosti mu vyhadzuju na oci, ze ich ochudobnil a ak chcel dalsie dieta mal zarabat viac....pritom sa nemame zle a oni tiez nie.

maminuska
10. sep 2015

myslím že sa s tým robí zbytočná veda, ja s mojim novým manželom ked som čakala prvú dcéru , tak som to povedala synovi 11 ročnému a 15 ročnej dcére. Odozva nemastná neslaná , ani dobrá ani zlá . Žiadne vyskakovanie od radosti ale ani zazeranie. Strávili to obaja , dnes má takmer 6 rokov a narodila sa nám ďalšia, tu už prijali ďaleko lepšie.

linda4444
11. sep 2015

@fionahope ahoj.. tak u nas sa to jeho dcera dozvedela az ked som bola v 6 mesiaci.. tiez to bolo frustrujuce.. vsetci sa bali ako to zoberie ze nebude jedinacik..

bosoriak
11. sep 2015

@fionahope V prvom rade nechcem byt za negativistku, ale v 6.tt sa to oznamuje tak manzelovi a mame, to je vsetko. Po tom 12. tyzdni by som jej proste oznamila, ze vas bude o jedneho viac a hotovo. Je to dospele dievca, netreba z toho robit vedu. Na jej zivot to bude mat minimalny vplyv. Nemyslim si, ze v 18tke sa nejako extra rodicia venuju svojim detom, preto ani na vasom vztahu sa zmeni len malinko.
Takze gratulujem a nerob z toho vedu, ona to spracuje 🙂

fionahope
autor
11. sep 2015

@linda4444 noo a ako to vzala? To ma zaujíma 🙂

fionahope
autor
11. sep 2015

@bosoriak ja viem že je skoro ale aj to je dokaz toho ze ma to znepokojuje, ked nas tym uz tak skoro rozmýšľam. Preto taká téma. Bohuzial tejto dcérke sa jej ocko venuje až až, v jej veku je až neskutočne nesamostatná, všetko za ňu vybavuje on.

linda4444
11. sep 2015

@fionahope do pohody.. tesi sa

whitecat666
11. sep 2015

@fionahope z vlastnej skusenosti ti vravim, ze ak je jedinacik (a cely svet sa vzdy tocil len okolo nej) nebude to pre nu lahke a ty budes mat pocit viny, ze je ona nestastna. ak si to mozte dovolit, tak riesenim je kupit jej vlastny byt (pre dobro tvoje i jej).

guinevre
11. sep 2015

@whitecat666 kupit vlastny byt?? A preco? Mozno oni budu mat dve dalsie deti, tak z coho kupia kazdemu vlastny byt? Takto sa veci riesia len ked su ludia na tom financne extremne dobre, inak nie.

jaruskatt
11. sep 2015

a možno budete prekvapení, ako to príjme. Zo začiatku to možno bude šok, ale verím, že sa bude tešiť. Veď bude veľká sestra! Možno ti aj bude nakoniec pomáhať s bábom, bude ho kočíkovať, machrovať pred babami... Tak či tak, ty sa teš na bábätko. To je tvoje (vaše) dieťa. a ak sa to staršej dcére nebude páčiť, môže byť u svojej matky...

eeffka
11. sep 2015

no popravde mne keby otec zahlasil v mojej 18ke ze cakaju dieta , obocie by som mala asi na chrbte a dalsia moja reakcia by bola, vas problem , ja vam operku robit nebudem.
Myslim ze v tomto pripade to bude o to horsie ze to dieta bude od "macochy", lebo deti od mamy sa beru akosi viac "ze sme rodina", ak mi rozumiete
Ak je slecna tak naviazana na otca, naozaj by som zvazila nejaku konzultaciu s odborníkom, lebo zit v 1 domacnosti s clovekom ktory na vas zazera, nie je nic moc.
na materske pudy u 18ky by som sa nespoliehala ani v najmensom.

@fionahope ked ste sa brali, nenadhodili ste temu spolocne dieta? uz vtedy ste mali moznost si predpripravit podu

whitecat666
11. sep 2015

@guinevre napisala som, ze v pripade ak si to mozu dovolit (a nehovorim o luxusnom 4izbovom byte)... ak to vezme dcera zle (a kedze vzala velmi zle aj ich svadbu, tak teraz pravdepodobne nebude skakat od radosti) bude bud neprijemna alebo nestastna (zalezi aku ma povahu). a zit s niekym neprijemnym a depresivnym nie je pre precitlivenu tehotnu zenu asi najdealnejsie prostredie (dcera ju setrit nebude kedze nie su kamosky). otec bude asi tiez mimo z toho, ze dcera je nestastna a tehotna manzelka nervozna. a kedze ma dcera 18r. predpokladam, ze ide na vysoku a oceni, ze bude mat svoje miesto, kde si moze pozvat novych kamosov.

guinevre
11. sep 2015

@whitecat666 Nadsena nebude, ale to ked sa jej narodi surodenec, a bude moct byt zapojena tak ciastocne do starostlivosti, urcite zmeni nazor. Znamy mal sestnastrocnu dceru z prveho manzelstva ked sa mu narodil syn z druheho manzelstva, chodili k psychologovi, revala, robila cirkus, zle to znasala. Ale teraz, maly ma uz 2 roky, kukam na jej FB usmev od usi po usi, ze s malym bracekom tam a s malym bracekom hento, a teraz s odstupom casu mozem povedat, ze to berie super, a je uplne s tym vyrovnana. To ci je dieta "od macochy" alebo nie su podla mna sedlacke postoje, nie kazda macocha je jezibaba, su aj normalne, a niekedy je najvyssi cas aby si to aj dieta uvedomilo, hlavne ked uz je jasne, ze ta "macocha" nejde nikam, ale zostava pri otcovi ;)

fionahope
autor
11. sep 2015

No na novy byt samozrejme nemame, ved na ten co sme v nom mame hypoteku, kazdopadne dakujem za nazory a rady, ja vam dam vediet ako to dopadlo.

whitecat666
12. sep 2015

@guinevre ved ja vobec nevravim, ze je zakladatelka zla macocha 🙂, ja jej drzim palce aby jej to co najlepsie dopadlo! iba pisem z vlastnej skusenosti, ze je aj moznost, ze si nezvykne (aj ked sa budu vsetci max. snazit)... a kedze ma dcera 18, tak ju k psychologovi nikto nedonuti ist pokial ona sama nebude chciet.
@fionahope drzim palce 🙂 !

katrin21
12. sep 2015

@fionahope dievcatko?? 18r je dospela baba... byt tebou ani to neriesim a poviem jej to na rovinu.... s citom, ale priamo....
nase baby maju 14 priatelova a 15 moja a teraz budeme mat spolocne a zobrali to obe super... tesia sa. pre dieta v puberte a po nej je to najlepsia antikoncepcia, ked vidi, co je okolo dietata roboty 🙂. ale teda nase sa tesia , ako budu pomahat ....
viem, ze u teba je to ine, ak je dieta take ,ake je... ale ani u nas to niekedy nie je idealne....ale to skor kvoli priatelovej ex, ktora jeho dceru hucka proti nam, resp. a dieta je medzi mlynskymi kamenmi, lebo nemoze robit to, co by chcelo a ist tam, kam by chcelo ( napr. tento rok ju nepustila s nami k moru, lebo oni idu na Oravu a musi ist s mamou.... hoci dcera chcela ist s nami.. co uz...)
ale nastastie, co sa tyka tohoto, velmi sa potesila, objala ma a az jej slzy vbehli do oci od dojatia.... skus na vztahu s nou este popracovať.. nemusis jej to hovorit este teraz, si len v 6tyzdni, ma to cas.. skus ju na to nejako pripravit.

jana_eyre
12. sep 2015

moj brat ma manzelku, ktora ma z prveho manzelstva teraz uz dospeleho syna.. ked cakali svoje spolocne dieta, prvy syn mal 16 rokov.. pokial viem, velmi sa tesil a do dnes sa o svojho mladsieho brata pekne stara, teraz ma mladsi uz 3 roky..

brat ale s prvym chlapcom zije od jeho 4roch rokov, tiez sa stretaval so svojim otcom, ale s bratom ma celkom dobry vztah, aj ked sa niekedy hadaju /kto ale v puberte nie?/

je to uz dospele dievca, urcite je rozumna a uvedomi si ze to dieta ktore medzi vas pride bude jej surodenec.. otec ju musi ale uistit, ze ju ma rad /aj velke dievcata to rady pocuju 🙂/ a uisti ju o tom aj ty..

/prejav lasky dokaze zazraky../

vivusika
12. sep 2015

ja som to nechala na muža, zobrala to akože fajn, ale jej mamina hovorila, že po príchode domov to preplakala... potom už bolo ok, nevlastnú sestru aj brata má veľmi rada a my sa už vytešujeme z jej dvojtýždňového Samka 🙂 /bolo to pred 13 rokmi, to mala vtedy 17 rokov/

fionahope
autor
12. sep 2015

Ved som macocha 🙂 ale ze by ma objala, to urcite nehrozi, v zivote sme sa neobjali. Nemozem to ale cele hadzat na nu, ani ja nie som idealna, na zaciatku po prvych pokusoch skamaratit saa po jej odmietavom spravani som to lahko vzdala, nikdy som nebola mamickovsky typ a ono to tak zostalo. Keby som sa teraz zacala spravat inak a pripravovat podu tak bolo by to divne.

cecil36
12. sep 2015

@fionahope neries, ani vlastni surodenci sa na seba tesit nemusia... moja dcera sa tiez na brata netesila a potom otocka o 180 °. Teraz je to jej milacik. Hlavne to nijako speci nerieste, cim viac sa budete snazit, tym ona zisti ako je to pre vas dolezitejse a bude to zenuzivat´ak si bude chciet "udriet". Spolocne oznamit a basta. 18-tka sa s tym naozaj musi vysporiadat sama.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre