Ako sa vybavuje pohreb?

zuzka_puska
22. jan 2015

Prosim o radu, presný postup co vsetko treba vybavit, kam ist, kde sa co plati... Dakujem

blavacka
22. jan 2015

Staci zavolat do pohrebnej sluzby oni vsetko vybavia za teba...

evelynm
22. jan 2015

chod do pohrebnej sluzby vo vasom meste. Tam ti presne povedia, co treba, poradia a mnohe vybavia za teba. V kazdom meste to moze byt trochu inac. Vybavovali sme pohreb v decembri, preto mam vlastnu skusenost. Drzte sa...

darina1952
22. jan 2015

@zuzka_puska s lekárskou správou o úmrtí je potrebné ísť na miestny úrad na úmrtnú matriku a požiadať o vystavenie úmrtného listu - s týmto potvrdením potom treba ísť do pohrebníctva, určí sa osoba "ktorá pohreb vybavuje" - teda niekto z rodiny, kto dostane na svoj účet peniaze od UPSVaR - príspevok na pohreb - to by mali vybaviť v pohrebníctve. S úmrtným listom potom odporúčam obehať lekárov zomrelého - všeobecného lekára a aj špecialistov ku ktorým pravidelne chodil.
úprimnú sústrasť prajem 😔

evelynm
22. jan 2015

@darina1952 , uz vidim rozdiel v jednotlivých mestach. Nam dali lekarsku spravu az po pohrebe, do pohrebnej sluzby sme neniesli nic. Rovnako aj príspevok na pohreb otec vybavoval dodatocne. A na matrike to vybavovala pohrebna sluzba. Asi je to fakt vsade inac.

darina1952
22. jan 2015

@evelynm jasné iný kraj tak aj rozdielne postupy, ale príspevok na pohreb dostaneš až po pohrebe...

liebling98
22. jan 2015

@evelynm to je zaujímavé, že ste dostali správu až po pohrebe, lebo pohrebná služba nemôže konať, kým nemá správu o obhliadke mŕtveho.
@zuzka_puska v prvom rade, prijmi moju úprimnú sústrasť.
Na základe správy o obhliadke mŕtveho Ti na matrike v mieste úmrtia (pozor, nie v mieste trvalého pobytu zosnulého). Niekde sa občiansky preukaz zosnulého odovzdáva na matrike, niekde na polícii podľa TP. Tiež treba odovzdať kartičku poistenca do zdravotnej poisťovne s kópiou umrtneho listu.
Všetko ostatné vybaví pohrebná služba podľa želaní pozostalých. Mala by byť z rodiny určená osoba, ktorá vybavuje pohreb, tá potom bude na UPSVAR žiadať príspevok na pohreb (cca 79€).
Tiež si treba odkladať všetky účty súvisiace s pohrebom, zohľadní sa to pri dedičskom konaní.
@darina1952 to som ešte nepočula, že treba obehať lekárov, vybavovala som v poslednom čase 2 pohreby v rôznych mestách, ale toto som neriešila. V zdravotnej poisťovni mi povedali, že odovzdaním preukazu je to vybavené. Ale asi tiež záleží od poisťovne.

evelynm
22. jan 2015

@darina1952 , my sme ani nevedeli, ze taky príspevok existuje. A otcovi urcili vdovsky dôchodok, co sme tiez nevedeli, ze davaju aj muzom.

evelynm
22. jan 2015

@liebling98 , dali nam len mamin obciansky preukaz a ten sme odovzdali v pohrebnej sluzbe. Zrejme si to potom uz pohrebna sluzba odkomunikovala s nemocnicou. Lekarsku spravu dostal otec az nasledne, rovnako aj umrtny list. Zdravotnu dokumentaciu nam ani nedali, tu dorucili rovno z nemocnice maminej lekarke.

darina1952
22. jan 2015

@liebling98 no s tými lekárni to nie je povinnosť ale viem že poisťovňa informuje o úmrtí len všeobecného lekára a ku špecialistom sa to nedostane. Nám osobne sa stalo, že volala lekárka zo špec. amb., že či otec už nežije, lebo jej poisťovňa zamietla preplatiť lieky - jasné, predpísala lieky niekomu inému na meno môjho mŕtveho otca a nevedela že je mŕtvy... 😒
Jedna známa robí sestričku v ortopedickej ambulancii a ona sa len náhodou dozvie o úmrtí pacienta - lebo nie všetci ošetrovaný chodia pravidelne - stačí že tam bol pred 10timi rokmi a on má už kartu, keď zomrie tak o tom nevedia a kartu držia... takže keď sa sťahovali do nových priestorov automaticky vyraďovali len karty pacientov ktorí by mali aktuálne už 100rokov a viac 😨

liebling98
22. jan 2015

@evelynm zaujímavý postup. Pretože na tej správe o obhliadke mŕtveho je aj kolonka, či sa nariaďuje pitva (či už patologicko-anatomická alebo sudnolekarska) alebo či môže byť zosnulý hneď pochovaný.

darina1952
22. jan 2015

@evelynm jasné existuje vdovský - pre ženy vdovy a vdovecký - pre mužov vdovcov 😉

evelynm
22. jan 2015

@liebling98 , bola som prvy raz pri vybavovani pohrebu, pre mna to bolo cele nova situacia. Zrejme to teda riesili priamo s nemocnicou. To, ze pitva nebude, nam len povedala pani na patologii. A s touto informáciou sme isli do pohrebnej sluzby.

evelynm
22. jan 2015

@darina1952 , ze dostavaju zeny vdovsky, to som vedela, ale ze aj opacne som nevedela.

darina1952
22. jan 2015

@evelynm jasné že musia - bola by to diskriminácia pohlavia keby vdovcom nič nedali a v prípade že sú deti maloleté tak aj tie majú nárok na sirotský "dôchodok"/príspevok 🙂

evelynm
22. jan 2015

@darina1952 , jasne, ten sirotsky to som vedela. ma vsak 73 rokov, uz nema malolete deti. Tak nejak sme mali vzitu predstavu, ze muzi nedostavaju. ale vsak takto je to spravodlive, jasne.

zuzka_puska
autor
22. jan 2015

Dakujem vam babenky... Tak Ocinkovi bol na pitve, pitvu uz ukončili... A pohreb sme vybavili na sobotu ... Umrtny list nam vybaví pohrebná služba, takze v tomto super, ze nemusíme behať uz... A po pohrebe s umrtnym listom uz obeham lekárov, banky, poisťovne, zruším občiansky , telefón, vsetko....

eugenie
24. okt 2015

Prosim vas, najomca hroboveho miesta rozhoduje o tom, kto bude na danom mieste pochovany? Co ked niekto umre a jeho manzel sa rozhodne, ze dotycnu chce nechat pochovat v hrobe, ktory ma v prenajme nikto iny (ale blizka rodina - sestra dotycnej) a najomca nesuhlasi? Ako sa riesi na ake konkretne miesto sa clovek pochova? Dakujem!