Ako to povedať deťom?

adusa666
15. apr 2014

Mam neter 8r. a synovca 4r. v juni bubde mat 5r..... Byvaju s mojou mamou od januar 2013. V tom case im mamina isla byvat s novym priatelom. Ich ocino môj brat chodi do prace a snazi sa kazdy mesiac dojst domov. Volaju si casto. Mamu videli naposledy asi september, oktober 2013. Od vtedy s nou ani nevolali. Ona uz ma s druhym chlapom aj dieta. Detom sme stale hovorili ze maminka pracuje, je v praci. Ale si isto domysleli ze ved ocino je v praci a chodi domov a ona nie.. Ale v poslednej dobe sa na nu nepytaju. Iba synovec vo skolke vyhlasil ze jeho mama zomrela. To nas zaskocilo. Lebo sme im nikdy nic take nepovedali. Ved my s tym nemame problem keby s nimi volala alebo cez notebook videohovor. Ale pravidelne, nie hocijako a to dieta by im tiez nemusela ukazovat, to by im podla mna ublizilo. Len teraz nevieme co im mame povedat a co zatajit. Podla mna je dobre ked im povieme aj pravdu, ale tiez nevieme ako a kolko a co presne im povedat aby im to neublizilo. Ked videli naposledy mamu, tak ten najmldsi sa spytal babky a to je kto?? Asi si nebol isty. Starsia si vsimla ze ma uz velke brusko a ze isto caka babatko s ujom. Ta uz je trosku rozumnejsia a vsimava. Drobec nam plakaval este dva tyzdne po jej odchode.. No oni sa videli v tedy len na hodinku.
Co si o tom myslite?? Co by ste povedali vy im?

aneri66
15. apr 2014

neviem čo by som povedala...no čo je to za matku, keď svoje vlastné deti opustí ??? ☹

ematko29
15. apr 2014

@adusa666 pravdu,ale jemne vzhladom k veku a tiež im opakovať,že ich lubite aj tatino ich lubi.nepochopím ako jedna matka môže opustiť detti a ešte čakať dalšie.toto ani nieje matka

lucia20
15. apr 2014

ja si myslim, ze im nebolo dobre klamat uz v zaciatku. ta loz trva uz velmi dlho. teraz to bude omnoho tazsie ako keby ste to spravili vtedy. treba im ale kazdopadne povedat pravdu. opatrne a pomalicky, ale povedat pravdu.

adusa666
autor
15. apr 2014

A mali by sme im povedat ze uz ma dalsie dieta??

adri266
15. apr 2014

@adusa666 chudata deti...takze su vychovavane svojou babkou. Otec kvoli praci chodi domov raz za mesiac /tak som pochopila/, matka nejavi zaujem 😔 😔 😔
Najlepsie je povedat pravdu. Pripadne sa spytat detskej psychologicky, co s tym, lebo chudata, z toho budu mat velke problemy 😨

maria1989
15. apr 2014

@adusa666 určite by som šla za detskou psychologičkou, nech poradí

adusa666
autor
15. apr 2014

no mamina sa jej vcera opytala.. ona sama nevedela co presne ma povedat... najprv ze je v praci a potom ze pravda je dobra ale ze im to treba povedat v skratke a nerozpiplavat... iba par viet... tak mamina tiez nevie ako to formulovat..

macka23
15. apr 2014

@adusa666 deti v tomto veku su velmi rozumne a vela veciam rozumeju aj ked sa to nezda. Sama mam 5 rocneho chlapca, pred par mesiacmi mi zomrel brat, povedali sme mu to, vstrebaval to, lebo ho mal rad, ale rozumel tomu. Preto detom treba hovorit pravdu, nemotat sa do klamstiev.
Mali by ste im asi povedat, ze maminka teraz byva inde, ze maju vas a vy ich lubite. Aby vam to neskor nevycitali. Vela sil zelam.

jajka71
15. apr 2014

kontaktuj detsku psychologicku, deti su v tomto veku velmi vsimave, no podla toho, co pises, kazde to inak vnima a na kazde to moze mat iny dopad, ja by som odporucila kontktovat detsku psychologicku nielen pre instruktaz co a ako povedat detom, ale riesila by som starostlivost aj pravne (ak to este nie je poriesene), aby sa to proti vam nepostavilo raz v najnevhodnejsej chvili (z praxe)

zuzana76
15. apr 2014

@adusa666 psychologicka urcite

jahodka8
15. apr 2014

@ematko29 No ani zo strany otca to nie je bohviečo. Že snaží sa prísť domov raz za mesiac. Ja myslím, že sa im dovtedy asi dosť venovala a niečo v tom vzťahu s ich otcom bolo veľmi zle, ked odišla.

nada1326
15. apr 2014

@adusa666 prepac neviem poradit ale mam nervy na tu "matku"

bronia13
15. apr 2014

hm to je smutne ze ich nechala mama a zacala novy zivot a tak isto smutne ze ich otec vidi raz za mesiac, hm...naco mali deti ked kaslu na nich?

adusa666
autor
15. apr 2014

@jahodka8 je preto tak stale v robote, lebo im ostali dlhy a musi ich splacat, tak musel ist do zahranicia a tahat hodiny.. Co som ja videla tak sa nestarala moc. Az po tom jej odchode sme sa z dediny podozvedali vela veci co sme ani nevedeli. A neter nema dobre spomienky, povedala ze by chcela novu mamu ak by si ocino nasiel, ale nie taku ktora by po nej kricala, ale taku kludnu.

cerez
15. apr 2014

Do kelu, odpísala som ti, a ono sa to ani nezobrazilo. Tak to ešte raz zhrniem. Nekritizovala by som otca detí. Doba je zlá a keď nie je práca, treba ísť za ňou. A bohužiaľ to ide niekedy na úkor rodiny. Ale na matku nemám slova. Odišla, nič nepovedala, decko porodila a vy sa trápite ako to deťom povedať. Nie je hodná byť "matkou", nie je hodná takého oslovenia. Rodine dávam klobúk dole, že pomáha. Súhlasím s názorom, že povedať im to, ale čo najšetrnejšie. Vyberať slová a vychádzať z ich veku. Ak si otec nie je istý, poprípade sa poradiť s odborníkom. Držím vám palce.
@adusa666

cairka
15. apr 2014

@adusa666 , rozhodne im povedzte pravdu...v takýchto situáciách psychológ radí začať informáciou a potom pravdivo odpovedať na otázky...môže byť, že tie otázky prídu až za deň-dva...týždeň...počkajte si a potom ale povedzte po pravde. Troška je škoda, že rok ste to nejako látali, neviete, čo všetko deti vlastne vnímali, ale oni povedia, len im dajte príležitosť. Hej, a odpovedajte tak, aby ste nehanili matku - deti časom pochopia, ale musia si to pomenovať oni, neznesú, aby niekto cudzí škaredo hovoril o mame, nech bola-je akákoľvek

Ako to máte poriešené právne? Deti sú v starostlivosti otca, alebo starých rodičov...? alebo nijako?

gumimaci
15. apr 2014

@adusa666 Ahoj, v prvom rade kto ma deti zverene do starostlivosti? Ak vsetko okolo nich vybavuje vasa mama, mohla by ich mat v Nahradnej os. starostlivosti, Je nejak poriesene vyzivne? Riesila by som upravu styku s bio matkou, aby sa jedneho dna nestalo, ze pride k babke, deti zbali a uz ich neuvidite ☹ to ale neznamena, ze by nemali mat nijaky kontakt s matkou, najma ak o ne zacala ja zaujem. treba si s nou dohodnut pravidla ak sa da.
Co sa tyka ich mami, je to smutne, ale zial je vela takych pripadov, viac nez si ludia myslia. Mamina im chyba ☹ drzim vam palce.

adusa666
autor
15. apr 2014

@cairka my sme im po celu tu dobu hovorili vzdy pekne o mame ked sa na nu opytali.. nikdy sme o nej nedebatovali pred nimi. len nevieme co povedat ako pravdu, ci aj to ze ma uz dalsie dieta?? ci len to ze ma novy zivot a byva dalej preto ich nenavstevuje a ze ich ma velmi rada..

lyzzy
15. apr 2014

@adusa666 ...skus napisat uzivatelke s nickom misaelka....dufam ze sa za to na mna nenahneva...ona je psychologicka.....ona asi najfundovanejsie bude vediet.
Mne je z tejto temy smutno jak nikdy este. 😒

cairka
15. apr 2014

@adusa666 , písala si, že malá si všimla, že má veľké brucho na stretnutí...je to 8 ročná slečna, že by si nespočítala 2 a 2? Ja myslím, že ak to nevie, tak to tuší a ak náhodou nie, tak pochopí veľmi skoro, takže určite dieťa nezatajovať. Ja viem, že je to ťažké pre vás, ale dieťa má právo vedieť celú pravdu.

gumimaci
15. apr 2014

Este som chcela doplnit, to co tu pisala @cairka , v ziadnom pripade o ich matke pred nimi nehovorte v negativnych suvislostiach (nemusite ju chvalit) skustebyt voci jej osobe neutralny. Deti vnimaju svoju hodnotu a postavenie v rodine prostrednictvom hodnotenia osoby matky.

adusa666
autor
15. apr 2014

@gumimaci mama ich nenavstevuje, byva teraz dost daleko... Ani ked byvala bližšie tak nechodila za nimi moc. do starostlivosti ich ma zverene otec. po doktoroch s nimi chodi babka, ale take uradne veci ako zapis do skoly a podpisovat nieco vo skolke to robi vsetko otec. Snazi sa si to v praci urobit tak aby vsetko mohol povybavovat. Vvyzivne ma pridelene platit matka, ale este ani raz nic nedostali. My sme jej uz davno hovorili ze moze s nimi volat ale pravidelne.. ze napr vzdy v nedelu o tretej zavola napr. To staci ak prezvoni.. Babka ma bezvedomie. Ale vydrzalo jej to kratko.. Par krat zavolala a potom nic. Vie napisat este na fb ich ocinovi ako sa maju a co robia.

jabadaba
15. apr 2014

@lyzzy napodobne.. Strasne citanie..

jabadaba
15. apr 2014

@cairka dva a dva si mala spocitat mohla, ale zrejme jej nevysiel ziaden vysledok preco ich matka opustila a ma inu rodinu mimo nich...

lyzzy
15. apr 2014

@jabadaba ...dufam,ze ju tie deti ked vyrastu nakopu do....
Dnes mam nahov.o naladu a este toto 😢

matenka
15. apr 2014

smutné ☹ , fakt nemám slov

jabadaba
15. apr 2014

@lyzzy dufam aj ja. Idem si vystiskat tie moje spiace miminka....nonsens taka mater!

lyzzy
15. apr 2014

@jabadaba ..... 😢

cairka
15. apr 2014

@jabadaba , to asi nie.Ale vyšiel jej nejaký výsledok a keď jej bude otec a babka rozprávať príbeh, kde ten výsledok nebude, tak jej to asi nebude sedieť...a je dôležité, aby vedela, že im dôverovať môže...

adusa666
autor
15. apr 2014

So starsou si starosni nerobim ohladom toho.. Ona si aj tak domyslala svoje a ma na mamu nie moc dobre spomienky. Je teraz spokojna tam kde je. Ked sme jej povedali ze bude byvat s babkou uz stale tak bola strasne stastna. Ona to zoberie lepsie a bude podla mna rada ze vie uz konecne celu pravdu. Skor drobec to este menej chape... S nim to bude tahsie.. On mal v tedy 3 roky a 7m ked k nam isiel byvat. Tak dost veci aj pozabudal ze kde presne byval a podrobnosti.. Ale niekedy si nieco vybavi... Len by sme nechceli aby zil v takej neistote a myslel ze mamina zomrela. A tiez aby ju nevycakaval ze dojde, alebo ze zavola. Lebo isto niekde v dusi tuzia aby sa im ozvala.