Aký máte názor na psy v reštaurácii?

22. máj 2023

S kolegyňou sme boli na menučko v reštike, ktorá by som povedala že je na celkom dobrej úrovni (poloha, priestory, € náročnejšia). Začali sme jesť a vyrušovali ma stále nejaké piskľavé nepríjemné zvuky tak som sa otáčala a nevedela som prísť na to čo to je. Jeden pán mal na STOLE položeného malého psa ktorý vyštekoval a kŕmil ho svojou vidlickou. Mne zostalo zle, nemám rada psy a sú mi nechutné keď jem a vypytujú pod stolom a dychčia, tak som povedala že to snáď nemyslí vážne že ho má na stole. Kolegyňa (psíčkarka) ma zjazdila, že veď snáď on tam obeduje tak mňa je do toho nič a podľa nej je to úplne ok, aj ona doma občas jedáva na gauči a pes sedí pri nej. Pán so psom odišiel a casnicka spratala riad a prišli tam noví zakázníci a jedli za tým stolom na ktorom nebol ani vymenený obrus, mne by bolo z tej srsti a baktérií zle, veď tam mal zadok polozeny. Je to tiež podľa vás ok alebo pes do reštiky nepatrí? Podľa kolegyne je to že vraj v zahranici bežné, ja som sa skôr stretla že so psom bol zákaz vstupu alebo bol niekde na zemi kde dostal od personalu misku vody, podla mňa je pes na stole chrapúnstvo ešte cez menu, ked predpokladam že tam potom budú sedieť ini ľudia.

petulda333
22. máj 2023

@anonymanonym tak ja by som sa tiez ozvala rovno tam,no zas si myslim,ze by si to mali casnici vsimnut

lalilla
22. máj 2023

Ja milujem psov a za mna patria aj do restiky, samozrejme odtial potial.
Podla mna ako s detmi 😀 ak su neprisposobive a robia tam hunbuk na celu restiku rozumny rodic by mal poznat svoje moznosti a ak dieta aj nadalej ma zachvaty odist. Lebo niekedy co vidim v restike nechapem. Tak ako so psom, ak pes knuci, alebo sa trha na vodzke dovidenia.
A urcite nejest so psom na stole. V zahranici zacinaju byt psy uz bezne vodeny skoro vsade a tiez niektori ludia to prehanaju.
Personal ich mohol poziadat aby psika zlozili no.

ropucha6
22. máj 2023

V restauracii pes v pohode. Tiez chodime so psom, ale uz mame take overene, ktore su naozaj dogfriendly (niektore aj celkom drahe). V zahranici je to bezna vec, tam sa nam nestalo nikdy, ze by bol problem. Samozrejme pes je pod stolom a nie na stole a nekrmi sa priborom, maximalne, ked uz mu je dlho, tak si ho vezmem sadnut na seba. Ze by robil pes bordel som moc nezazila, vacsinou len ticho lezia (na rozdiel, od deti) 🙂

anonymanonym
22. máj 2023

@petulda333 neviem, ja proste neverim, ze tam niekto mal len tak cely cas psa na stole, ktory navyse este aj stekal a zostalo to bez povsimnutia. To je ako keby som ja mala v restike vylozene nohy na stole. Nechce sa mi verit, ze by ma nikto neupozornil. A toto nie je ani primarne o psovi a uz vobec to nie je na diskusiu ci patri pes do restiky, len to zbytocne zas prska jed na psickarov. Asi ako keby mal chlap na stole vylozene nohy a ja sa budem pytat, ci patria chlapi do restauracie. Uplne odveci len na rozduchavanie vasne.

petulda333
22. máj 2023

@anonymanonym no ja tomu tiez neverim nejak. Este na stole mozno,ale ked stekal,no neviem

lenusa3
22. máj 2023

Pes v reštaurácii nemá čo robiť! Ani na stole ani pod stolom, nikde.......

nika11103
23. máj 2023

Nečítam komenty . Ale si si istá že ho krmil príborom ? Nezveličujes trochu pre dojem ? Tomu jednoducho neverím a neviem si to ani celkom predstaviť verím tomu že sú psíky čo to zvládnu bez problémov ale aj tak mi to príde zveličene

aceris
23. máj 2023

@nika11103 presne tak. Cela diskusia je len na rozduchanie vasni a boj proti psickarom. Ved na slovensku 85% restik ma zakaz alebo moznost len vonku. Pochybujem, ze v ktorejkolvek z tych zvysnych je taka, kde by dopustili opisanu situaciu.

ouwecka
24. máj 2023

Pes mi nevadi v restike ale nema sediet na stolicke a určite to krmenie z vydlicky je pomoc.. pes.ma.mat svoju misky a svoje zradlo

chovancova27
24. máj 2023

ja som psíčkar, mám retrieverku strednej veľkosti, ale do reštík ju neberiem. vždy nás čaká vonku, uviažem ju tak, aby sme na ňu videli, keďže je to drahý pes, tak sa bojím aj krádeže, a napriek tomu ju do reštiky nezoberiem. pes do reštiky nepatrí. Nikdy nevieš, kto má akú alergiu a pod. proste chce to vzájomný rešpekt a všetko v zdravej rovine. tak ako sa od nej nenechám oblizovať po tvári. všetko odtiaľ potiaľ. zostane vonku, dám jej misku s vodou, tam si leží a čaká. raz bola snami v reštike, ked vonku mrzlo a boli sme premrznutí z turistiky, pekne ležala pod stolom, je trénovaná a nevypytuje, napriek tomu mne samej to vadilo, že je tam. nie všetci psíčkari sú rovnakí🙂 je to asi aj o mentálnom nastavení, IQ a EQ človeka.

katuska5909
24. máj 2023

Ja som veľká psickarka, sama psíka mám. Myslím, že je fajn, ak sú restiky, do ktorých môže ísť aj psík, ale mali by byt oznacene, aby všetci vedeli, čo môžu čakať. Pozerám na to aj očami nepsickara a je to dôležité, aby existoval nejaký konsenzus, či včasné upozornenie. Môjho psika veľmi ľúbim, ale aby jedol na stole, je pre mňa neprípustne. 😊

mandarinka555
24. máj 2023

Podľa mňa si vymýšľaš...Žiadny člen personálu by nedovolil nikomu položiť psa na stôl...A niekde je úplne bežné brávať psy do reštaurácie, napríklad nevidiaci človek má vodiaceho psa a ten nešťastník sa nemôže ísť ani najesť, lebo tebe je pes "nechutný"...funí a smrdí a neznášaš ich 👎 Mne si napríklad nechutná ty, ako sa robíš dôležitá.

amadora
24. máj 2023

Som psíčkarka ale toto by bolo aj na mňa veľa. Na terase pod stolom, ak je slušne vychovaný a nevyvádza, prečo nie. Ale na stole?! To kde sme? Personál mal zasiahnuť podľa mňa.

mmoni89
24. máj 2023

Ak to je pravda co si napísala, tak za mňa otras. V živote viac by som nešla do takej restiky. Za. Mňa tam pes nemá čo robiť. Niektorí sa tvária ze pes je rovnocenný človeku pomaly 🙄

nyusika
24. máj 2023

@nika11103 tiež neverím ani pol slova z toho, čo napísala.

Ale všeobecne - socializované a vychované psy môžu vadiť len zlým ľuďom. A je jedno, kde sú.

nyusika
24. máj 2023

@mmoni89 pes je rovnako živý tvor, ako človek.
A nedá sa porovnávať, kto má väčšie práci žiť.

akvi
24. máj 2023

Aj kôli takýmto psickarom je tolerancia psov v reštike na SK taká, aká je. Psíčkari si to vlastne spôsobujú sami. Ja mám psa a fakt s ním neleziem do restiky, pretože môj pes nedokáže v kľude sedieť pod stolom a je mi jasné, že by niekomu mohol vadiť. Resp ani ja by som sa v kľude nenajedla. Na druhej strane mi vôbec nevadí vychovaný pes ležiaci pod stolom, nijako ma neobmedzuje, tým pádom neriešim. Ale tak, ako mi vadia v restike bezprizorne behajuce a vrieskajuce deti, tak mi vadí aj stekajuci pes, resp pes na stole či stoličke, alebo vkuse sa pohybujúci a nervózny, ako ten môj. ( A to môj doma leží na gauči, ale to neznamená, že by som mu to dovolila kdekoľvek inde). Toto je ale chyba restiky, ze to tolerujú. A samozrejme aj neohladuplnost psickara. Celkovo empatia v tejto spoločnosti je nulová.

aylinn
24. máj 2023

Ja niesom psickar , psy mi nevadia , ale nepochopím ľudí čo berú hlavne teda veľkých psov do reštaurácie 🫢 akože načo ? Nehovorím do bufetu niekde pri hrádzi alebo pri vode keď sú na korčuliach alebo bicykli ale aby tam ten segiň labrador alebo husky ležal skrčeny pod stolom medzi milion luďmi a čakal kým sa ich pán naje. Aj k nám chodia do baru ľudia so psom a našťastie sa vždy slušne opytaju že či môžu so psikom. V rámci venčenia si dajú 1-2 piva a idu ďalej aj keď trošku mám nervy že tam je potom chlpov jak keby tam celého jedného psa nechali ale čouž 😂

akvi
24. máj 2023

@aylinn no presne, tiež mi nenapadá situácia, že nutne musím ísť do restiky so psom. Tiež chápem na terasu na pivo, to aj my chodíme, ale vždy len vonku, sadáme si podľa možnosti čo najďalej od ostatných hostí a keď nie je tá možnosť, berieme pivo a pijeme obďaleč, poháre donesieme. Ale cielene sa ísť najesť niekam do restiky, akože to mne nie je jasné vôbec, že prečo to niekto robí.

gaabriela2212
24. máj 2023

Ja som psíčkarka,ale do reštaurácie nie.Na terase v pohode ale dnu nie.Neviem si predstavit aby som moju dogu trepala niekde dnu ku stolu😄🙈 ,alebo plemeno co ma dlhú srsť a plzne a ta srsť lieta vsade . Ked su tam aj ludia co nemusia psov alebo nejaký alergik ,treba brať ohľad aj na iných ľudí
nie iba na seba. Ja som moju nebrala nikdy dnu ani ked bola šteňa, sadla som si radšej von na terasu,aj ked mi povedali ze moze byt dnu ale iba pod stolom.

nyusika
24. máj 2023

@aylinn my sme uplne bežne boli celý deň niekde si psom (vychovaný, kaviarenský povaľač).
Takže keď sme sa išli najesť, určite som ho neuviazala o plot pred reštauráciou.
Normálne ležal pri stoličke - jazvečík.
Ale aj kebyže mám rotvajlera, išiel by s nami - bol by tak vychovávaný od šteňata, pretože aj ja som kaviarenský typ 😁

nyusika
24. máj 2023

@akvi inak, ja som veľmi často hosťom v reštaurácii, ale nikdy som nezažila nevychovaného psa
Predpokladám, že majitelia majú super sebareflexiu (ako ty, chválim) a vedia, či môžu ísť so psom takto medzi ľudí.
Naopak - s lietajúcimi a hlavnými deťmi skúsenosti mám bohaté. Žiaľ.

morgane1975
24. máj 2023

Pes na stol nepatri. Dajte meno tej restiky nech sa jej ludia vyhnu.

trikolina
24. máj 2023

By som odporúcala sa vžiť aj do kože ĺudí ktorý majú panický strach zo psov,napriklad ja keď vidím psa ktorý je voĺne pustený,chytá ma triaška zacnem sa potiť podlamujú sa mi kolená,nedajboze sa ku mne priblízi odpadávam od strachu,a to mam tolerovať psa v reštaurácii? To hadam nie,ĺudia spametajte a budte tolerantný voči ostatným ,nechcite a nerovnajme sa na úroven psa,predsa len aj keď je to tvor ......

nyusika
24. máj 2023

@trikolina a čo my, ktorí mame panický strach z ľudí s fobiami ?
To mám teraz predpokladať, že každý má nejakú psychickú poruchu a byť voči všetkému tolerantná?

Snáď si nemyslíš, že v reštaurácii bude voľne pobehovať pes.
Slušní ľudia majú aj mimo reštaurácia psa na vôdzke. Alebo im ide pri nohe.

akvi
24. máj 2023

@nyusika ja to mám takto aj s deťmi. Bolo obdobie, keď syn nevydržal sedieť v reštaurácii ani 5 minút. Tak sme chvíľu nikam nechodili. Potom sme postupne začali na terasu, kde bol detský kútik a pod. Ale vždy pripravení odísť, aj to sa nám stalo, že najprv sa najedol jeden, potom druhý, lebo decko malo "svoj deň" a museli sme s ním byť von. Ja vážne nemám rada vrieskajuce deti v reštaurácii, tak to predsa nebudem robiť druhým ani ja. To isté platí so psom. A vlastne so všetkým. Náš pes je príliš nervózny a akčný a teda neobsedí, je zvedavý, pahltny a chce všetko onuchat. Takže fakt nie je vhodné ho brať na miesto, ako je reštaurácia.

trikolina
24. máj 2023

@nyusika ano na ĺuďoch hneď vidno že majú nejakú fóbiu,treba sa im vyhýbať.

nyusika
24. máj 2023

@trikolina žiaľ, nie je to vidieť.
Ale stav, aký opisujes, je diagnóza.

chovancova27
24. máj 2023

@trikolina
@nyusika nyusika, to nebola pekná reakcia...presne o tom som písala, nikdy nevieš, kto na akú alergiu, fóbiu...budme trocha tolerantní a nepovyšujme svoje zviera nad človeka s "chorobou"... moja fenka ma hodnotu 3000e a predsa len ju uviažem pred reštikou. Nechápem čo je na tom zle, ze ju nechám ležať vonku na vzduchu na trávniku. Prečo musí byť vo vnútri medzi ľuďmi? Nevydrží hodinu ležať a čakať na vás? Práve pre takýchto ortodoxnych a povyseneckych "psickarov" potom ľudia nenávidia aj tých chudákov psov. Pritom každý pes je obrazom svojho pána.

nyusika
24. máj 2023

@chovancova27 môj pes bol slušne vychovaný - obraz svojho pána.
Som tolerantná k slušným ľuďom.
Ale naozaj nemôžem predpokladať, že niekto trpí takou silnou psychickou poruchou, že ide odpadnúť pri pohľade na psa (mačku, kravu.... čokoľvek)

A nie, môj pes nikdy neostal uviazaný o plot... nevydržal by tam a svojim štekaním a skučaním by obťažoval okolie. A to by som, ako slušne vychovana osoba, nedopustila.