Aký máte postoj, keď platí za vás všetko priateľ?

ajusa12
7. okt 2018

Dievcata, ako to mate alebo mali ste podelene s partnerom ked ste spolu este len chodili? Platil vsetko vzdy priatel alebo na striedacku? Obidvaja zarabame, takze neni problem, aby som obcas zaplatila aj ja. Nechcem ho zaskocit a ani zahanbit ked z nicoho nic vytiahnem penazenku. Doteraz mi dovolil platit len raz aj to iba preto ze svoju penazenku zabudol doma. A mne je blbe ked furt ma platit iba on. Ako ste to mali, pripadne mate vy?

asocial
7. okt 2018

@ajusa12 citila by som sa trapne, aby za mna niekto platil..raz jeden raz druhy...neexistuje, ze "on ma nenecha platit", pretoze vzdy sa da dohodnut ..

miriam18111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dankavass
7. okt 2018

Kým sme spolu nežili, platili sme obaja, raz on, raz ja, ako vyšlo, určite neťahal všetko sám.
Keď sme spolu začali žiť, financie boli spoločné, obe bankomatové karty na stole, kto potreboval, ten si vzal, keď sme šli niekam spolu, zaplatil ten, kto mal pri sebe momentálne hotovosť. Už sme dávno manželia, ale peniaze sme nikdy neriešili štýlom "moje-tvoje".

pribinak
7. okt 2018

Uf, toto by som nechcela, cítila by som sa zle. Vsak mu
Normalne povedz, ze teraz ho ry pozývam do kina, ci na kavu, alebo na večeru. Treba o tom komunikovať, povedz, ze ti to nepride fér a nechces sa nechat vydržiavat

siska53
7. okt 2018

@ajusa12 tak u nas bolo tazke predvedcit,ze zaplatim ja. Ale obcas sa mi to podarilo. Dovolenky som si ale platila sama. Teraz mqme samozrejme vsetko spolocne,ale to uz byvame spolu a mame deti.

myjusiatko
7. okt 2018

Platil muz, potom sme uz spolu byvali a peniaze odvtedy brali ako spolocne.

lilka5566
7. okt 2018

Som asi trápna ale nemám rada ked za mňa niekto plati😁 možno preto ze môj predchádzajúci frajer bol taky zgrlos 😀😀😀

dorotik
7. okt 2018

Pre mna by to bolo ponizujuce. V kazdom jednom "chodiacom" vztahu sme si hned vyjasnili, ze mi je neprijemne, aby partner stale platil. On si mozno mysli, ze je to voci tebe zdvorile ale z mojho pohladu je to prejav moci vo vztahu. Nemyslim, ze to robi vedome v zlom ale ukazuje, ze iba on je ten, kto sa vie a smie postarat.

jamika27
7. okt 2018

@ajusa12 no môj názor, keď chce nech platí. Teraz to vôbec nemyslím v zlom, ale nie som za takú tú ženskú emancipáciu, že na poly. Chlapa (normálneho) to podľa mňa uráža keď v spoločnosti má platiť žena. Ja čo som mala priateľov, tak všetci platili, keď sme boli niekde (nie nevyberala som si bohatých🙂 ), ale aj v čase študentských to bolo také normálne že zmrzlinu, drink zaplatil chlap 🙂. Ak máš potrebu kľudne nadhoď, ale keď sa bráni, tak by som to neriešila.

Vieš keď som bola ja von s chlapom (ktorýmkoľvek), tak vždy plaitl on, ale napríklad, keď sme v partii išli kúpiť jesť a sme sa oddelili - kúpila som a nikto nič neriešil, alebo ak sa stala situácia, že som bola pri kase tak som zaplatila. Alebo raz sme boli žúrovať a chlap ,,všetko prepil,, a nebol bankomat poblízku, tak som taxík platila ja, ale 10 krát mi vravel, že mi to vráti. Jasné, že som nechcela. Poprípade keď sme išli na niečo drahšie (nejakú akciu, dovolenku) tak som bola pripravená a som sa aj snažila niečo zaplatiť, ale málokedy mi to vyšlo.

Proste ja som taká stará škola, že chlap má nadbiehať žene aj týmto spôsobom. Samozrejme každý podľa svojich možností a ja som tiež vždy v podnikoch vyberala rozumne, aby som ho nezruinovala. Teraz ako manželia, stále viac menej všetko platí on. Ja sa starám o potraviny, oblečenie a takéto ,,ženské,, veci finančne, on o všetko ostatné. A tiež keď sme von, platí on a ja mám ,,svoje,, peniaze pre mňa.

PS: a ešte podotýkam, že mňa chlap určite neovláda, skôr som ja ten typ 🙂

sorciera24
7. okt 2018

kym sme spolu ozaj len chodili a nezili, tak sme platili na striedacku....zda sa mi to fer.....halvne, ked sme obaja boli studenti:D

laska201
7. okt 2018

Tak moj muz tiez patril k tym gentlemanom co vzdy platil ani pivo mi nedovolil kupit.Na tuto otazku preco mi odpovedal ze by sa citil trapne aby platila zena.Tak sa sprava aj dnes este aj dvere na aute mi otvori a usadi ma.No gentleman od zaciatku dodnes uz 13 rokov.

jamika27
7. okt 2018

@laska201 tak to má byť 🙂

kittykat22
7. okt 2018

S kamarátmi si platíme raz oni, raz ja, alebo sa nejako kompenzujeme neskôr. Ale na rande večere a drahšie veci som skoro nikdy neplatila - nie preto, že s tým nesúhlasím, ale oni gentlemansky vedeli, že môj plat je oveľa nižší ako ich, tak to neriešili. Ja som to kompenzovala večerou doma, darčeekom na narodeniny, menšími vecami ako je káva alebo koláč.

kathy93
7. okt 2018

U nás väčšinou platil muž zo začiatku ale bolo to len pár krát keďže po 3 mesiacoch sme spolu začali žiť takže financie sme mali vždy spoločné. U ex platil stále on ale to bolo iné on zarobil podstatne viac a vždy sme niekam išli len keď on chcel a kam on chcel...

fokuska
7. okt 2018

@ajusa12 Uz sme manzelia, ked sme spolu zacali chodit, tak prve schodzky platil on - to boli uplne zaciatky, ked sme sa spoznavali, potom ked uz sme spolu "oficialne" chodili a tvorili par, tak sme sa striedali - ale nie striktne, ze teraz ty, nabuduce ja, potom zas musis ty. Bolo to take prirodzene, ze niekedy som platila ja, niekedy on.

pininka
7. okt 2018

Ani mne moj muz nikdy nechcel dovolit platit a mohli sme byt dohodnuti akokolvek. Ale fakt bol,ze ja som.bola 19 rocna studentka a on zarabajuci 26 rocny chalan. Ale dodnes mu to ostalo. Potom som si nasla nanho fintu a isla som akoze na wcko a zapltila som pri bare, ci na recepcii

anabella111
7. okt 2018

V spolocnosti mojho muza som nikdy neplatila nic..podnes neplatim..ani mu peniaze neodovzdavam...Je to typ..ktory povazuje za svoju povinnost uplne financne zabezpecit rodinu..Je velmi muzny a schopny..Necitim sa trapne..citim sa ako jeho poklad a nechcem sa mu vyrovnat po tejto jeho stranke..ja mu to vraciam zas niecim cisto zenskym...vysostnou starostlivostou ...

skatulienka_sk
7. okt 2018

chodila som v živote len s jedným chlapom a nikdy by nedovolil, aby som na rande platila. Chodila som ešte na strednú, potom na výšku. Platil zmrzku, drink (t.j. gin tonik, vtedy nebolo in chodievať na drahé večere, spoznávali sme sa pri prechádzkach v prírode, na rozhovor sme nepotrebovali suši), každú dovolenku (žiadne more, chodili sme s partiou na chaty po Slovensku). Potom sme začali spolu žiť a peniaze boli spoločné. Ale to bolo pred 23 rokmi, kedy sa ešte dievčatá netvárili tak strašne emancipovane, galantnosť a česť muža si nevysvetľovali ako moc nad ňou. Mňa to teda vôbec neurážalo, mne to lichotilo, pre mňa to bol znak toho, že to so mnou myslí vážne. Ono je to možno aj troška ukážka toho, ako to bude v spoločnom živote, či sa bude vydeľovať na moje a tvoje.

titla
8. okt 2018

Keď sme sa spoznali tiež sme obaja už zarábali. V spoločnosti a na rande platil vždy on. Nákupy, to sme sa striedali, raz zaplatil jeden, raz druhý a nikdy sme to nerozpočítavali na centy. No a dovolenky a veľké výdavky, to sme vždy šli na polovicu.

tinaa64
8. okt 2018

Uz od zaciatku nasho vztahu vtedy este "len"moj priarel platil vsetko..ja som chodila este len na syrednu a on pracoval...ked som nieco potrebovala tak mi kupil.po 5 mes.nsa nastahoval lu nam..zprispieval na inkaso aj stravu.po skole som zacla pracovat tak sme uz mali spolocnu kasu..o 5 rokov neskor som otehotnela a vzali sme sa...o chvilu mame 5 vyrocie svadby astale mame spolocnu kasu..nieco zaplati on. Ked ma vyplatu a nieco zaplatim ja alebo kupim ak nieco treba led pride rodicak..ale väcsinou to tiahne on nakplko ma vyssi prijem ako ja..ale nikdy sme si nedelili toto su moje a toto su tvoje peniaze...hpspodarime spolocne a bolo to aj vtedy ked som pracovala(pozn.pre tie kt.by mali blbe nazory ze take fungovanie vyhobune tym zenam kt.su na rodicaku)...

bucko555
8. okt 2018

ked som s muzom este len chodila platil len on kedze ja som chodila na strednu a nemala ziadny prijem, sestra co ma priatela plati aj ona kedze popri VS aj pracuje

malinajahoda
8. okt 2018

@ajusa12 s mojim mužom sme už 12 rokov, ale zobrali sme sa až minulý rok. Od začiatku vždy platil iba on. Raz sme išli spolu do reštiky na Valentína a zaplatila som ja. Povedal mi, že sa cíti ako nejaký chudák. Takže to bolo prvý aj posledny krát. A doteraz aj financie berie ako spoločné. Samozrejme, že zarába aj zarábal viac ako ja, ale nikdy nezaujal postoj, že toto sú moje a toto tvoje peniaze. Aj keď sme obaja pracovali, vždy sa ma aj opýtal či niečo nepotrebujem.

dzupi898
8. okt 2018

neviem si predstaviť, že by zakaždým môj chlap platil, väčšinou na striedačku sme to mali, predsa aj ja som zarábala aj on, čiže nebol vôbec problém, predsa tiež sa narobí kým peniaze zarobí a nechcem aby ich utrácal len na mňa, čiže raz ja raz on a bol kľud 🙂

vroni
8. okt 2018

Od zaciatku platil vzdy len muz. Som dost emancipovana na to, aby ma neurazalo, ze plati chlap. Ziadne raz ty raz ja sa nekonalo. Ja som zatiahla dovolenku alebo drahsi dar, ale nikdy som neplatila v restauracii/bare/fuk kde. Po pol roku sme zacali spolu byvat a peniaze boli spolocne. Chlap s potesenim preniesol zodpovednost za spracovanie penazi na mna a odvtedy mi prischlo aj platenie zo spolocnej kasy.

sisaka
8. okt 2018

Tiež som zo starej školy, pred vyše 20 rokmi bolo zvykom, že chalan platí, to platilo nielen pre partnera, ale aj keď ma nejaký kamoš pozval na čaj, kávu, víno, pizzu, v tej dobe, keď žena navrhla, že si svoju časť zaplatí to chalana vyslovene urážalo a vždy platili oni. Dodnes keď sa stretnem so starými kamošmi trvajú na tom, že zaplatia. Výnimky boli, keď sme boli viaceri, vtedy sme sa zväčša skladali,ak niekto pozýval, tak platil všetko sám. Jaaaaj ako tak čítam - staré dobre časy, veci, čo sa už dnes “nenosia”

tenerifka
8. okt 2018

Pred 20-timi rokmi, ked sme spolu chodili( t.j.lietali sme hore dole 5-hodinove trasy, aby sme sa videli), ja som na Sk zarabala nejakych 300 eur a on v Spain 1500.....logika nepustila, aby som ja z toho platu mala nieco platit, okrem toho moj chlap.je stara skola a nepristupil by na to.Ked som sa zamestnala v Spain a mala konecne plat na urovni, to uz sme boli manzelia a financie boli spolocne

tilly
8. okt 2018

asi som stara skola, ale vzdy platil priatel, ktorykolvek. Obcas som sa dostala k plateniu aj ja, ale to som vacsinou platila pri bare, alebo tak, aby o tom nevedel. Ale to vsetko bolo strasne strasne davno. Mne je to divne, aby platila zena na rande. Potom uz v ramci spolocneho zitia ano, kazdy podla svojich moznosti, ale pri randeni by to mal byt muz podla mna.

guiseppinka
8. okt 2018

S byvalymi sme si bud platili kazdy svoje, boli sme studenti, potom som mala statsich a uz pracujucich, ale z toho jeden si nechal odo mna platit chlast v bare - musim povedat, ze som sa citila celkom dost trapne (bola som na vs a on uz robil) a este pri bare reci, vsak mi to moja draha zaplati... a potom uz muz, mi nedovolil platit a ani kamosi, ked sme boli von.
Teraz sa vacsina zien citi dost emancipovane a trapne ak za nu chlap zaplati, lebo vsak na polovicu a potom su tu temy, ze ona na rd nema prachy, lebo musi platit vsetko 50:50

pasikavamacka
8. okt 2018

zavisi aj v ktorej faze je vztah. kym to bolo este len pociatocne randenie, castejsie platil chlap, aj som mu to dovolila. potom ked sme uz boli par, navrhla som, ze budeme na striedacku a suhlasil. neskor sme uz vsetky ucty rozratali na polovicu a tak to robime doteraz, odkladame ucty za cely mesiac. nejde o kazdy jeden cent, ale tak priblizne aby to bolo na polovicu. mne to takto vyhovuje. inak u nas zarabam viac ja.

maminuska
12. okt 2018

U nás všetko platil manžel od začiatku vzťahu a tak je to aj teraz . Peniaze ktoré zarobím ja sú len moje. Takto si to prial a aj praje .