Je výhodnejšie vziať si hypotéku pred alebo po svadbe?

27. nov 2019

Ahojte žienky, prišla som si ku Vám po radu a poprosiť o Váš názor. S priateľom plánujeme čoskoro svadbu a chceli by sme spoločný život začať už "vo svojom" nakoľko teraz každý z nás býva u rodičov. Ja ešte študujem, priateľ ma dobre platenú prácu a tak uvažujeme o hypotéke na byt, lebo bývanie po svadbe u našich rodičov nie je možné (málo miesta, žiadne súkromie) a podnájom by sme nechceli, nakoľko radšej by sme hneď splácali niečo svoje. Bol by nejaký veľký rozdiel, či by sme si hypotéku vzali pred alebo po uzavretí manželstva?? Pýtam sa hlavne preto, že splácanie by bolo na začiatku v oboch prípadoch hlavne na priateľovi, kým doštudujem. Ďakujem 😊

maminuska
27. nov 2019

pre teba je výhodnejšie si zobrat hypotéku po uzatvorení manželstva. A aj tak byt kupiť.

sisa_s
27. nov 2019

Myslim, ze to funguje tak, ze ako studujuca manzelka si dalsia vyzivovana osoba manzelom... Takze pri velkej hypoteke a mensom plate by to bol problem, lebo posudzuju 2 osoby.. Ale ak mu to z platu v pohode vyjde a este vam dost ostane, tak by som brala spolu 🙂

petkaaa
27. nov 2019

Otázne je, či chceš, aby bola nehnuteľnosť podľa práva spoločná alebo ti stačí, že budeš platiaci spolubývajúci 🙂 Ja osobne by som URČITE brala hypotéku a kupovala byt až po svadbe, kedy sa už na danú vec vzťahuje bezpodielové spoluvlastníctvo manželov.

sissy27
27. nov 2019

keďže si študentka, nezarábaš, úspory nemáš, hypotéku tebe nikto nedá - tak pre teba je určite výhodnejšie počkať s kúpou bytu po svadbe - vtedy bude patriť do bsm a bude aj tvoj, hoci doň (aspoň zo začiatku) nedáš ani cent 🙂
preňho, keďže pracuje, dostane hypo a bude ju splácať, je lepšie kúpiť si byt teraz - ako samostatne posudzovaná osoba bude mať v banke lepšiu bonitu a teda aj výhodnejšie podmienky, byt bude iba jeho a v prípade rozvodu sa nebude musieť oň deliť (a keďže sa rozvádza 50% manželstiev, tak treba myslieť aj na takúto nepríjemnú vec).
Tak si vyber 😀
Ja z mojich vlastných skúseností som za to, aby mal každý z partnerov svoju nehnuteľnosť získanú ešte pred manželstvom. V jednej spolu žiť, druhú prenajímať (zarobí si sama na hypo a možno aj niečo navyše). V prípade problémov nezostane nikto s holým zadkom, alebo môže zostať raz deťom, dá sa dlhodobo prenajímať alebo kľudne aj hocikedy predať.

pupavocka101
27. nov 2019

@sissy27 toto co si napisala je super, len nie zakazdym sa to tak da, ale pokial sa da tak je to fakt super, akoby aj taka istota, ze keby nahodou cosi 😉

felicitab
27. nov 2019

@petkaaa Ale veď nehnuteľnosť môže byť spoločná aj pred manželstvom. My sme kupovali byt ešte pred svadbou, obaja sme spoluvlastníci s rovnakým podielom a tak isto sme spolu brali aj hypotéku.

evalin88
27. nov 2019

Myslim ze pre mladych existujú neaké výhodnejšie pôžičky a pre páry určite, ja osobne by som dala prednosť malej svatbe, obrad + obed pre blýzku rodinu, a co sa tým usetrí investovať do bývania.

h2
27. nov 2019

@felicitab Áno, dá sa. Ale autorka je študentka, hypotéku nedostane. Predpokladám, že vy s manželom ste brali hypotéku ako pracujúci a zrejme ste mali aj niečo našetrené, čo asi autorka tiež nemá.

amienne
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mladenca
27. nov 2019

Asi to je jedno,ale ak studujes radsej nech si vezme cele on na seba s tym ze budete obaja vlastnici a budes platit rovnako on, pretoze ako pisali vyssie posudzovali by vas oboch...

felicitab
27. nov 2019

@h2 Ja som to myslela všeobecne, nie na príklade autorky pôvodného príspevku. Je jasné, že ako študent bez príjmu nemá šancu na získanie hypotéky.

draik
27. nov 2019

Predovšetkým si musíte zhodnotiť či vôbec a na akú hypo dosiahnete. Štandard je mať 20% z hodnoty vo forme úspor. Od 1.1.2020 nastane ďalšie sprísnenie poskytovania úverov (pri posudzovaní bonity sa započíta na splátky nižšia časť platu ako teraz).

queen_el
27. nov 2019

@felicitab @h2 my sme brali hypo spolu pred svadbou a ja som bola studentka bez prijmu, aj tak ma zapisali ako spoludlznika a aj byt vlastnime obaja. Ale treba dodat ze neziadali sme o velku sumu a viac by sme ani nedostali.

wiw8
28. nov 2019

Zalezi z akeho pohladu sa na to pozries.
Pre teba by bolo lepsie pockat na manzelstvo, ale zase pre tvojho draheho by bolo vyhodnejsie keby si hypo vzal uz teraz ;)