Darujete do verejného registra pupočníkovú krv?
V týchto dňoch sa rozprúdila v médiách debata o zamrazovaní krvotvorných buniek z pupočnííkovej krvi a odborníci odporúčajú darovať bezplatne tento "materiál" do verejného registra. Aký máte na to názor, urobí tak niektorá z Vás? 🙂

•
22. feb 2008zvlastne je ze ked si chces pupocnik odlozit pre vlastne pouzitie tak to stoji 30 tisic lebo je to vraj narocne financne na uskladnenie a podobne...a ked ju vsetky len darujeme(to sa v pripade potreby dostaneme prednostne ziadanie potreby pup.)tak je to bezplatne :-N :-N :-N podla mna cista ryza nikto sa dobre na tom zasa nabali a este som nepocula ani jeden jediny pripad o tom zeby niekomu zachranila pup.zivot...vy ano?
0
bubba: gynekológ mi na otázku či mám dať zamraziť alebo nie povedal, že keby sa to týka jeho, asi by to urobil pre svoj dobrý pocit. Ale hovoril aj o tom, že je len málo diagnóz kedy môže tento transplantát pomôcť a naviac z vlastnej skúsenosti vie, že už 2x pri pokuse o záchranu chorého dieťaťa jeho pacientiek nebola zamrazená krv vhodná kvôli odlišnosti nejakých hodnôť. Čiže vtedy by vraj tie rodičky lepšie urobili keby darovali do verejného registra a ešte by nezaplatili 25 litrov.
Ja som tiez darovala pupocnikovu krv pri porodedruhej dcerky. Nie som na Slovensku, ale musela som vela papierov povyplnovat. Inak tu mam vyhodu z toho taku, ze ak v pripade,ze tu pupocnikovu krv potrebujeme pre vlastnu potrebu a je este stale dostupna, tak nam ju poskytnu, ak nie je uz dostupna, pomozu v hladani takej aku potrebujeme. Takze myslim si, ze to celkom dava zmysel darovat nie?
lul, keď daruješ a budeš ju náhodou niekedy potrebovať a nebude už minutá pre niekoho iného, jasné, že ju dostaneš... ale nikde nie je zaručené, že keď ju budeš potrebovať, ešte stále bude k dispozícii. To je vlastne ten rozdiel medzi súkromným a verejným zamrazením... Keď si ju dáš zamraziť súkromne, máš istotu, že bude len Tvoja kedykoľvek ju budeš potrebovať.
dorotelko, to si právě taky myslím. Jenže tenhle obor je v zárodku, takže ty firmy na to lidi prostě chytěj jako na spásu. Ještě je tu pak možnost mít další mimčo a vzít kmenové buňky z pupečníkové krve. Prý je ta pravděpodobnost cca stejná, jako by byly odebrané od prvního dítěte.
kacka.va: Veď práve to som spomínala v predchádzajúcom príspevku: doktor mi tvrdil, že nejakej jeho pacientke ochorel syn na leukémiu v 3 rokoch. Rýchlo otehotnela, aby mohla pupočníkova krv z druhého pôrodu jej synovi. Lenže boli úplne iné kmeňové bunky aké jej chorý syn potreboval, takže nič z toho nakoniec nebolo. Nikde nie je záruka, že transplantát bude vhodný.
no,ved ja by som ju darovala pre "verejne ucely"keby som o tom vtedy vedela ale nikto mi nic nepovedal a este potom ked som sa dozvedela ze keby darujem pup.tak sa v pripade potreby uprednostnuju darcov...my sme ani nemali 30litrov na zmrazenie niecoho o com mame dojem ze je len dalsim zarobkom pre niekoho...ale keby viem ze je to na 100 percent tak ako tvrdia tak vyhrabem tie prachy aj spod zeme a dam zmrazit pre moje dieta...
no a baby uz ste teda poculi o zachrane zivota alebo citali v casopise alebo co?sak v USA alebo inych statoch to uz musia robit roky tak musia mat aj nejake uspechy nie?ja som este o ziadnych nepocula :-N
no a baby uz ste teda poculi o zachrane zivota alebo citali v casopise alebo co?sak v USA alebo inych statoch to uz musia robit roky tak musia mat aj nejake uspechy nie?ja som este o ziadnych nepocula :-N
no právě... mně už se nějaké materiály o pupečníkové krvi do ruky dostaly, ale o tomhle tam nebylo nic psané a když se na to někde zeptám, tak mi nikdo neodpoví. Takže, buď na tom něco je a nikdo to nechce přiznat, protože by firmy přišly o zisk a nebo to vlastně nikdo opravdu neví.
Je to neúplne zodpovedaná otázka, ale ako píšem, včera aj o chorých zárodkoch v pupočníkovej krvi bola zmienka. Takže podľa mňa človek, ktorý nesie v sebe informáciu už pri narodení, že bude mať rakovinu, musí logicky obsahovať v pupočníku nejaké zlé zárodky. Neviem sa presne vyjadriť, som ekonómka :-p
neni, ja som to nemyslela ako utok na teba 😉 nemyslim ,ze je to len o moznostiach, mozno opohlade na vec. Neobvinujem nikoho, kto si to da pre seba, ze je sebec alebo tak 😉
ak darujete krv a nahodou sa stane, ze ju budete potrebovat, nemal by byt problem ju ziskat.
vo svtee to funguje viac ako verejny register. Cely vyskum je v postate na zaciatku a myslim, ze pupocnikova ktrv ma uzasnu buducnost. Ale vyuzitelnost pre sukromne ucely je dost diskutabilna...Ono je ovela fin. narocnejsie zaradit krv do verejnej databazy ako na sukr. ucely...
Certica, ja som sa o tom bavila a povedala, ze to staci oznamit jej...na dalsej poradni 11.3. budeme o tom hovorit, tak ta poinformujem.
Mne len veeelmi prekaza ze informacna kampan ohladom darovania nie je v podstate ziadna 8-( a tak sa o tom mnohe tehulky ani nedozvedia a kedze casto tych 25litrov nemamuu, + dalsie rocne naklady, tak sa citia vselijako...A to je podla mna problem 😉
mozno prave ta reportaz na jojke rozprudi aspon trochu diskusiu o darcovsteve..
ak darujete krv a nahodou sa stane, ze ju budete potrebovat, nemal by byt problem ju ziskat.
vo svtee to funguje viac ako verejny register. Cely vyskum je v postate na zaciatku a myslim, ze pupocnikova ktrv ma uzasnu buducnost. Ale vyuzitelnost pre sukromne ucely je dost diskutabilna...Ono je ovela fin. narocnejsie zaradit krv do verejnej databazy ako na sukr. ucely...
Certica, ja som sa o tom bavila a povedala, ze to staci oznamit jej...na dalsej poradni 11.3. budeme o tom hovorit, tak ta poinformujem.
Mne len veeelmi prekaza ze informacna kampan ohladom darovania nie je v podstate ziadna 8-( a tak sa o tom mnohe tehulky ani nedozvedia a kedze casto tych 25litrov nemamuu, + dalsie rocne naklady, tak sa citia vselijako...A to je podla mna problem 😉
mozno prave ta reportaz na jojke rozprudi aspon trochu diskusiu o darcovsteve..
Začni písať odpoveď...

Odošli