Detská depresia

indiankaindi
22. júl 2016

Ahojte, neviem či tu je taká téma, nič podobné som nenašla. Chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosť s týmto, alebo či je to bežné správanie. Dcéra má 7 rokov, v septembri nastupuje do 2. ročníka. V poslednej dobe, začalo to asi mesiac pred koncom školy, je depresívna. Je často smutná, ale nevie príčinu. Je jej do plaču a niekedy si aj poplače. Nikdy nevie prečo, niekedy je však taká zmätená, že si vymyslí nejakú hlúpu príčinu (je jej smutno za tetou, ktorú sme videli asi pol hodinu pred 4 rokmi a ona potom zomrela). Ako začali prázdniny, je to veľmi intenzívne, deje sa to takmer denne. Hráme sa, je veselá a odrazu zosmutnie a nič sa jej nechce, na nič nemá náladu, nevie sa rozveseliť ani zabaviť. Väčšinou to po nejakom čase prejde (hodinka, niekedy viac), za ten čas si kreslí a vyrába niečo z papiera. Kresby ale má veselé a farebné. Neviem odhadnúť, či ide o nejaké prechodné obdobie, alebo to máme riešiť. Máte s tým skúsenosti?

pribinak
22. júl 2016

je v kontakte s rovesnikmi, kamosmi, spoluziackami? vies ci to nie je len nejake obdobie, ked sa citi osamela, alebo sa nudi
lebo ty jej program robit mozes, ale rovesnicku skupinu je nevynahradis.

janpo
22. júl 2016

Máme skúsenosť, mladšia dcéra (od cca 7- 8rokov) má podobné správanie, deje sa to hlavne podvečer, začne uvažovať: prečo musíme zomrieť, že ona nechce zomrieť, je jej smutno za psom, ktorý zomrel skôr ako sa narodila, že prečo ho nevidela... Vtedy sa s ňou rozprávame, snažíme sa ju upokojiť a ubezpečiť, že je v bezpečí. V poslednej dobe, ešte predtým ako sa rozplače, už len skonštatujem "zase ide večer, zase idú tvoje nálady?" a obrátime to na vtip, začne sa usmievať a je dobre.

indiankaindi
autor
22. júl 2016

@pribinak chodí do denného tábora, kde je so spolužiačkami zo školy, takže je medzi rovesníkmi. A u nej to začalo ešte keď chodila do školy. Myslela som si, že ju už škola veľmi nebaví, že je vyčerpaná, ale trvá to stále a mám pocit, že sa to zintenzívňuje. Ona už predtým mávala takéto nálady, ale bolo to zriedkavé, tak som to neriešila. Len teraz je to fakt dosť často, niekedy dokonca 2 - 3x za deň, ako som si uvedomila. A začala byť strašne naviazaná na nás s manželom. Stále chce byť s nami, ešte aj keď sme doma, stále chodí za nami a je pri nás, kdekoľvek sa pohneme.
@janpo u nás je to kedykoľvek cez deň, nie len večer. Je fajn, že to viete obrátiť na srandu, u nás sa to nedá. Akonáhle sa správam normálne alebo vtipkujem, rozveseľujem ju, tak sa otočí a rozplače. Takže to už ani neskúšam, aby to nebrala tak, že zľahčujem jej problém. Ale ani neviem o čom sa s ňou rozprávať, pretože ona príčinu smútku nevie a nevie ani čo by ju rozveselilo :( Fakt neviem čo s ňou robiť.

juliet86
22. júl 2016

Nemohol tvojej dcerke niekto ublizit?? V skole.. rodinny znamy.na kruzku. Toto spravanie nieje v norme.byt tebou v momente sa obratim na detskeho psychologa. Ak si z ba tak rodinne centrum kvapka v dubravke alebo ak odtialto nie si skus online. Necakaj. Nieco je zle dietatko to nevie este vyjadrit slovne tak place. Sup sup drzim palce.s milujucimi starostlivymi rodicmi to isto zvladne

pribinak
22. júl 2016

@indiankaindi ak je v kontakte s rovesnikmi, ma program a teda nie je opustene a nenudi sa, asi by som zvazila navstevu detskej psychologicky, ze by si sa sla najskor poradit ty a uvidis ci by bolo nutne, aby prisla aj dcerka.

niekedy velmi inteligentne deti riesia veci, ktore su nad ramec v ich veku, mozno sa len zamysla nad otazkami zivota a smrti
ja by som skusila tu psychologicku

seahorse27
22. júl 2016

Určite zájdite k psychológovi, takéto kolísanie nálad nie je v poriadku. Sama vidíš, ze to zhoršuje, tak nečakaj zbytočne...držím palce.