Existuje databáza opustených domov?

27. feb 2020

Baby mam taku otazku. Neexistuje nejaka databaza alebo nieco take ze je opusteny dom co uz nema nikoho komu by patril zrejme potom spada pod mesto alebo obec. A ked by som mala zaujem on je nieco take ze mozem poziadat mesto alebo obec o odkupenie? Neviem ci pochopite co myslim.

amelia000
27. feb 2020

Pochopime a odpoved je neviem ci je nieco take a otazka ci to je tak intimna tema ze ju trebalo dat anonymne.

deti95060810
27. feb 2020

sa mi nezdá že niečo také existuje... každá nehnuteľnosť má majiteľa - niekedy aj niekoľkých...
možno máš na mysli že majiteľ zomrie a nemá kto dediť....Obávam sa, že takých prípadov je nula....😉

angela85
27. feb 2020

Vždy sa nájde nejaký vzdialený dedič,možno dedičské konanie není začaté,ale to neznamená že nemá dediča.

alenocka82
27. feb 2020

Bolo by dobré pozrieť parcelu, na ktorej sa dom nachádza (C- čkovú, prípadne E-čkovú cez katasterportal). Ak nie je ani k jednej založený list vlastníctva, tak potom je potrebné ísť sa opýtať na obec, prípadne katastrálny úrad. Takéto pozemky nevlastnia automaticky obce. A proces kúpy takéhoto pozemku je na dlhé lakte.

petulda333
27. feb 2020

Neviem ci take existuje, ale muz riesil nieco podobne. Hladali majitelov lebo dom, resp cast pozemku za domom bola na ihrisku a chceli odkupit. Majitelia nezili, ani ich jedine dieta. Tak hladali pribuznych. Nakoniec to riesili s pravnuckou majitelovej sestry..

alenah31
27. feb 2020

pokiaľ nie je dedič majetok "dedí" obec/mesto. Tí môžu takto získaný objekt predať vo verejnej dražbe - nehnuteľnosť je ohodnotená znalcom a to je suma, na ktorej sa začína dražiť. A nie - žiadny verejný register takýchto nehnuteľností neexistuje. Takáto dražba je vždy oznámená na stránke obce/mesta resp. na verejnej tabuli kde sú zvyčajne podobné oznamy.

petulda333
27. feb 2020

Odoslalo skor, ona ani nevedela, ze ten dom existuje. Takze si tiez myslim, ze kazdy dom ma nejakeho majitela a nemusia o tom ani vediet. Tam kde byva svokra su 3domy takto schatrane a neobyvane snad 20r.co je skoda, lebo je to dobre miesto a pozemky su drahe. Tak zrejme pribuzni ani netusia o tom

liz_lemon
27. feb 2020

ak niekto zomrie, a nema dedicov, ani nikomu majetok neodkazal, tak majetok pripadne statu

jaskolka
27. feb 2020

@deti95060810 ak už nebude nijaký, dedič, v takom prípade ide dom, alebo byt pod majetok a správu obce, alebo mesta

n_i_ka
27. feb 2020

Ak niekto zomrie, po kom nechcú dediť respektíve nemá žiadnych dedičov v prvom ani druhom rade, nenechal žiadny závet majetok prepadá štátu a je v správe pozemkového fondu. Pozemkový fond však žiadne nehnuteľnosti nekupuje ani zvyčajne nepredáva.

basska_b
27. feb 2020

Skôr to funguje naopak. Keď si všimnes opustený dom a chceš ho kúpiť, treba sa v prvom rade pozrieť na mape alebo stránke katastra, komu patrí. My sme takto s mužom pri kočíkovani videli niekoľko opustených a schatralých domov. Vždy patrili súkromnej osobe, nikdy nie obci, jeden z nich mali 3 dediči, z toho kvôli jednej z nich bol zaťažený exekúciami, ďalší sme videli, že sa len nedávno dedil a jeden z dedičov začal skupovať podiely od súrodencov, ďalší patril vlastníkovi susedného domu, takže asi je to niečo po rodičoch, o čo sa nevládze starať, lebo svoj dom mal pekný obývaný a potom ešte ďalšie dva, tak tie patria nejakému právnikovi s manželkou, ktorý okrem toho vlastní v danom katastr. území ešte byt a možno býva práve v tom byte a možno nie. Možno len investuje...

midka
29. feb 2020

nie, vies, skor je problem, ze taketo nehnutelnosti maju vela dedicov, mnohe nie su pravne vysporiadane,, takze niekedy aj samotny predaj,, je velmi zlozity,,,, zvycajne sa nie kazdemu chce absolvovat tento proces ak napr vlastni 1/16... co je este celkom slusny podiel

antalzuz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akinom0077
1. mar 2020

pracujem v realitnej kancelarii... taka databaza neexistuje🙂 kazdy dom ma vlastnika