Dula pri pôrode?

lussy211
13. nov 2011

Zdravím vás babulky, niekde v jednej diskusii som narazila na slovko dula. Ako ste to mali vy pri pôrode, ktoré ste nemali partnera ani nikoho?Mali ste dulu alebo ako sa to vlastne rieši? Ja si myslím že psychická podpora pri pôrode by mohla pomôcť, ja však asi manžela pri pôrode nechcem.Napíšte mi vašu skúsenosť prosím🙂

miskap
21. nov 2011

Vidím, že zatiaľ nikto neodpovedal. Ak máš záujem sa dozvedieť niečo o dulách a ich práci, kukni na www.duly.sk. Tam je to dosť podrobne rozpísané, nájdeš tam kontakty na duly podľa regiónov. To, že kontaktuješ dulu nemusí znamenať, že ťa bude sprevádzať aj pri pôrode. Duly sprevádzajú maminku tehotenstvom, sú nápomocné tesne pred pôrodom, hlavne ak mamina si nie je istá, či sa už pôrod rozbieha, podporujú aj budúceho otecka (určite je viac nervózny ako mamička) a samozrejme je dula pri mamičke po pôrode, keď potrebuje pomôcť s dojčením, so starostlivosťou o bábätko, atď. Dula je vždy na telefóne a mamina ju môže kedykoľvek kontaktovať ( podľa dohody).
Táto služba nie je veľmi rozšírená medzi ženami, niektorí ani nevedia o jej existencii, niektorí si myslia, že je to priveľmi drahé. Duly väčšinou majú svoje hlavné zamestnanie a dulia len pre radosť. Je to veľká pomoc pre ženu, ktorá nemá koho si k pôrodu zavolať a nechce tam byť sama. Dula sa venuje len jej, je stále pri mamičke a podporuje ju, pomáha, nezasahuje však do práce zdravotníkom ani nevyšetruje. Je to len sprievod, aj keď viac informovaný v porovnaní s oteckom. Výhodou je aj to, že otecko býva veľmi citovo angažovaný a niekedy ťažko znáša pohľad na trpiacu milovanú bytosť, má obavy o dva životy.
Dúfam, že sem niekto aj prispeje svojimi osobnými skúsenosťami. 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre