Ahojte chcem sa spytat ak som našla na zemi 100€ v blízkosti obchodu je to trestne ak si ich ponecham?
Nie je to trestné, ani priestupok. Berte to tak, že vám ich zoslal pánboh za nejaký dobrý skutok.
Ak si peniaze nenecháš ty, nechá si ich predsa niekto iný. Trestné by to bolo, ak by si ich vedome ukradla, ale takto? A napríklad 2-oj eurová minca spadnutá na zemi...
Ja by som ich zaniesol na žandáreň.
To je o svedomí. Ja by som si ich nenechala
@sante81 a čo by ste s nimi spravila ? Nechala na zemi nech si ich zoberie niekto iný ? Keby ide do obchodu vrátiť, pozerali by na nu, z obchodu sa tam nemali ako dostať
Vezmi a sleduj lokálne FB skupiny, možno niekto napíše, že stratil na tom mieste.
Ty si ich našla nie ukradla. Nikto ani nemôže dokázať, že sú jeho. Na políciu by som išla jedine s peňaženkou alebo väčšou hotovosťou.
@sante81 Nie je to o svedomí. Reálne sa nemá ako dopátrať k majiteľovi. Ak ich zanesie d o obchodu / na políciu, tak povedia jasne, to je naše a strčia si do vačku.
Keď som bola decko, našla som 50 korún a matka (mladá a naivná v tej dobe :D ) povedala že utekaj sa opýtať do obchodu, či nestratili. Predavačka schmatla a bolo :D
Ak nenašla peňaženku s občankou, alebo nebola na tej stovke napísaná adresa, alebo sa po okolí nepotuluje zúfalo vyzerajúci, hľadajúci človek, tak bohužiaľ. Niekto mal smolu a niekto mal šťastie.
ak máš morálnu výhradu nechať si to, posli na nejakú zbierku peniaze…
Ak by ich niekto hľadal samozrejme ich vratim,budem sledovať na fb,len tiež ma napadlo či by dotyčnému poskytli kamerový záznam kde mu mohli vypadnúť? Nechcem mat z toho zle🙈
Kamerove zaznamy nedaju len tak. Mojej svokre v lidl niekto ukradol penazenku z kabelky. Volala policiu a oni si vyziadali zaznam. A aj im to dali po tyzdni. Neboj sa,ziaden problem mat nebudes
kamerové záznamy sa nedávajú len tak…
Keby aj bol kamerový záznam potvrdí sa akurát to, že jemu vypadli a ty si ich našla. Maximálne by ťa presvedčili vrátiť. Žiadny problém z toho nebudeš mať.
Ber to ako dar zhora. 🙂
Stalo sa to dávno, asi pred desiatimi rokmi skoro, sesternica s priateľom išli kupovať kuchynku linku, v peňaženke mal 1000€ v hotovosti. Peňaženka mu vypadla z vačku ako otváral dvere od auta. Samozrejme, že keď sa vrátili tak tam už nebola. Išli na políciu, ta s tým nič nevedela urobiť.
Vo vedľajšom vchode boli kamery a trocha zachytili auto a bolo vidno, ako mu peňaženka vypadla z vačku. Bolo tam aj vidieť, ako jedna pani zobrala tu peňaženku. Tak ju sesternica hľadala, a pani zatlkala, že ťa peňaženka bola prázdna, že ona nič neukradla.
Policajti s tým nič neurobili aj keď mali záznam. Čiže si myslím, že z toho nič mat nebudeš.
§ 236 Zatajenie veci
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Ja som tak nasla - sice smiesnu sumu, len 5€ 😉 (viem, oproti 100€ je to nic, no pre niekoho majetok), ale mala by som realne vycitky, keby si ich necham. Tak som ich zobrala do kostola a nechala tam. Je to ale na kazdom z nas, co spravi s najdenou sumou…
@hugoboss1923
Zákon č. 300/2005 § 236
1) Kto si prisvojí cudziu vec malej hodnoty, ktorá sa dostala do jeho moci nálezom, omylom alebo inak bez privolenia oprávnenej osoby, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním väčšiu škodu.
@riesska123 zaniesla na políciu, píšem že je to o svedomí.
Ja by som sa bála tu 100ku čo i len zodvihnúť ,ale to som ja 🤭. Stalo sa mi v obchode,že mi vypadla peňaženka, pretože som vyťahovala ☂️ a nevšimla som si a dvaja mladí chalani, rómovia za mnou kričiaa že ,,pani,panii vypadla vám peňaženka. Reku tak keby nezažijem,neuverím. A nemyslím to naozaj nijak v zlom a nikoho neškatulkujem. V peňaženke bolo všetko.
tak si posedíš v chladku, čo ...
@zuzanita1609 boli skryte kamery, no 8 z 10 zatajili, že peňaženka padla, a veselo okradali slepeho..tiez keby som nevidea, neuverím
nie, že sa vratiš a dáš ich predavačke..ta si ich rovno strčí do vačku
@walentina7 veď práve 😁. Teraz sú kamery všade a hneď by mi napadlo,či niekto nerobí nejaký prieskum 😆. Kebyže bolo niekomu zle na ulici a potreboval by pomoc, určite nejdem ako "slepá",alebo že nájdem peňaženku aj s dokladmi, určite zanesiem na najbližšiu policajnú stanicu,ale nájsť niekde len bankovku,tak si pomyslím len,že prieskum 😆 a niekomu určite pomôžu viac...Keď som sa pýtala doma,čo by urobil,tak by zobral a keď som mu povedala,čo by som urobila ja,tak pozerá po mňe,že či mi "nešiši". 🤭
Je to priestupok