Je tu dáka opatrovateľka starých ľudí?

mirka414
2. nov 2009

je tu nejaka opatrovatelka,alebo zdravotna sestricka?

niebau
2. nov 2009

ahoj , já jsem zdravotní sestra

mirka414
autor
2. nov 2009

niebau ahoj ja by som potrebovala trosku pokecat a aj dodat odvahu a aj zopar uzitocnych rad.moj svokrik (coskoro oslavi krasnych 90 rokov)bol az doteraz velmi sebestacny,varil skoro pre celu rodinu 😉 ,odisiel sam na wc a skrarka vsetko dokazal porobit,ale zrazu ho premohla artroza a pri jeho kg teraz sice trosku schudol,ale stale je ho este dost 😀 uz nevladze chodit a zo dna na den mi zostal lezat v posteli a dost zle to znasa ☹ ja sa ho snazim utesit,ze to nieje koniec sveta,ze to zvladneme a ze su aj mlady ludia co su na tom o 100percent horsie,ale aj tak ho to casto premoze a place.potrebovala by som radu nejakej opatrovatelky ako mam postupovat ako ho utesit.a hlavne ako na neho co sa tyka toalety asi uz coskoro neprejde ani na wc ako ho mam presvedcit,ze to je normalne a ze sestricky v nemocniciach to bezne robia a este k tomu za mizernu mzdu!!porad ako ho trosku zmobilizovat.

titkovamiriam
2. nov 2009

otec je opatrovatelom mojej mamy.je 10r .po porazke ☹ a opatrovali sme doma aj moju babicku,aj deda tak viem o com pises,prajem ti vela vela sil a trpezlivosti.

mirka414
autor
2. nov 2009

titkovamiriam trpezlivosti a aj sily mam za dvoch a aj som doma a svokra si chcem doma ponechat,mala som terapeutku co mi ukazala co a ako cvicit,lekar mi tiez velmi poradil,ale problem je ta toaleta to ma svokor stale problem,ze nevesta to bude vynasat a on chce cakat az do vecera kym sa vrati jeho syn 😀 !ja som mu aj s humorom vysvetlila,ze to moze drzat az kym nepraskne,ale ako ho presvedcit,ze je to normalne,ze to sa stava,nechcem aby mi pokazde plakal..to potom trapi aj mna.

alika54
2. nov 2009

ahoj Mirka,,,ja robim opatrovatelku tri roky a je to tazka situacia tak ako pre neho tak aj pre vas,,,, o to horsie to svokor znasa bo doteraz nepotreboval ziadnu pomoc,,,,a co sa tyka wc,,,ako to riesite? su totiz stolicky ktore sa daju ku posteli a je to super pomoc ,,,,chce to fakt len velmi vela trpezlivosti a vysvetlovania,,,,, drzim palce bo viem co ta caka,,,,,,

mirka414
autor
2. nov 2009

alika54 pracujes v nejakom ustave?

sirinka
2. nov 2009

mirka v prvom rade zabezpecit rehabilitaciu, ta dokaze divy, dobre nastavit liecbu, aby sa pripadne ochorenie zhorsovalo co najpomalsie ako to ide.
co sa tyka chodenia na wc, rehabilitacna sestra by vam mala ukazat, ako manipulovat s takmer nevladnym clovekom aby ste si neznicili chrbat, existuju na to rozne finty, ale to musis vidiet nazivo.
a dolezite je, ak je to mozne, aby mohol byt vysadzany na mobilny vozik, aby mal kontakt. ak je schopny ovladat elektricky vozik, aby mal aj pocit urcitej samostatnosti...

a co sa tyka jeho pocitu, ze to nechce chodit na toaletu pri tebe...bohuzial, nechaj mu cas...ked budes k nemu stale mila, trpezliva a neukazes, ze by bol pre teba nieco problem, raz to pojde 😉 to je velmi hakliva a osobna vec a on si musi iba zvyknut, ked na neho budes tlacit, cely proces bude trvat o to dlhsie...

existuje moznost, ked mate dost siroke wc, pripadne chut na malu prestavbu, prisposobit wc mobilnemu zachodu...vtedy sa nasunie ten vozik bez vedierka rovno nad misu a je po probleme... 😉

alika54
2. nov 2009

Mirka nie,,,nerobim v ustave,,,chodim ku klientom domov,,,

leniciatko
2. nov 2009

my sme opatrovali doma starého,dementného, imobilného dedka,bolo to veľmi náročné..... a ťažké.....

mirka414
autor
3. nov 2009

sirinka dakujem.moj svokrik napriek tomu,ze v marci oslavi krasnych 90 rokv bol doteraz uplne samostatny.a rozumovo je na 100perceentnej urovni,vsetko si pameta,skratka,ked pozries do mojho albumu,tak mu nebudes tipovat 90 rokov,ale max.70.
to ohladom wc,my si doverujeme,skor si myslim,ze by to nedovolil robit cudzej zene,lebo aj terapeutky sa nechcel dotknut okolo pasa,lebo pre neho existovala len jedna zena ktorej sa dotkol a to bola az do smrti jeho manzelka.
uz som sa naucila ako cvicit,masirovat chrbat,nohy,ide to,len ho to obcas premoze,ze to nieje take ako predtym,ale zasa si hovori,ze su aj mladsi a su na tom horsie.
leniciatko tak to neviem ci by som zvladla,ale zasa,clovek nevie pokial zajde kym neskusi...ja som sa tiez bala toho prveho,ked budem musiet vymenit plienku a cuduj sa svete zvladla som to.
neskor si chcem urobit kurz a opatrovat starych ludi par hodin denne u nich doma.

leniciatko
3. nov 2009

mirka 414 : nechcem ti kaziť elán z opatrovania,ale ako píšeš,tvoj svokor je na 100 úrovni,nie je dementný. sú starí ludia,dementný,nepokojný, imobilný, alebo moc pohyblivý, nespia,vykríkajú......agresívny ....a neviem aký ešte....
ja pracujem v robote s takými to,a ver , som rada,ked prídem večer domov a ich nechám tam kde sú. ešte dodám,že svoju prácu robím rada,a nevymenila za nič na svete !

......a mám rada aj tých staroušov..... 😉

j.a.n.u.s.
3. nov 2009

mirka...smekam pred tebou a fandim ti! Drzim palce, at se situace zlepsi.

jaspina
3. nov 2009

Mirka předem ti musím napsat, že jsi dobrá, že ses na to dala! A jinak já nemám vlastní zkušenost, ale v kontaktu s takovýma lidma jsem - nebo i s těma, co se o ně starají. Pracuju ve zdravotnických potřebách a často lidi neví, co všecko existuje, na co mají nárok. Tak kdybys potřebovala poradit - klidně mi písni IP. Jsou nástavce na klasické WC - pokud by k němu časem třeba s chodítkem došel, sedátka do sprch a do van, toaletní křesla.. je toho spousta. A taky podložky a pleny - nevím jak na slovensku, ale tady pokud ten člověk není v nemocnici, tak to může napsat praktický lékař a hradí to pojišťovna. A balík stojí třeba 500, tak když ti jich dají třeba 3 na měsíc, tak to už poznáš.. A i ty ostatní věci ti můžou uhradit..

mirka414
autor
3. nov 2009

leniciatko ja smekam pred ludmi v ustavoch co to robia za mizernu pracu ale napriektomu maju to srdiecko a su tymto ludom oporou!!ale verim ti ze ked prides domov do dalsieho kolotoca povinnosti mas toho urcite dost.kolko dni do tyzdna robis?
jaspina ved je to moj svokor a to je pre mna automaticke a navyse on je clovek s velkm srdcom a prijal ma hned od zaciatku aj napriek tomu,ze som nebola original svajciarka,ale len Slovenka 8tak to tu niektori posudzuju 😠 )ja mam naozaj za co sa oneho starat.
inak my tu vo Svajciarsku mame tiez velmi dobre pomocky a aj plienky,D vozik,nadstavec na wc preplaca poistovna a veci nam prinesu priamo do domu.sledujem stale ako mu mozem pomoct,ci uz masaz noh,chrbta,teraz mu pojdem do masaznej vanicky dat vodicku,nech sa clapka 😵 .

sirinka
3. nov 2009

mirka raz ti bude tvoja dobrota oplatena 🙂

leniciatko
3. nov 2009

mirka 414 - pracujem dosť, za mesiac mi nabehne aj 60 hod. nadčasu, lebo všetci sa sem hrnú pracovať.... teraz napr. robím celý týž., okrem dneska,ked mám volno a nedele,ked budem po nočnej. 😀

kde si vo švajčiarsku? ja tam mám vydatú sesternicu z tretieho kolena.

duskaf
3. nov 2009

Mirka Tvoj prístup je taký prirodzený, láskavý a preto som presvedčená, že postupne to bude so zvyknutím si u Tvojho svokra lepšie.
Najdôležitejšie je, aby cítil, že Vám na ňom záleží a aby nerezignoval. Aby stále cítil, že môže ešte veľa vecí ovplyvniť aj z postele. Napríklad Ti môže poradiť ako sa varí tá jeho špecialita, ktorú Vám robieval.
Je aj veľa pekných kníh , mňa napríklad zaujal tento autor: Alessandro Pronzato- Staroba vek nádeje.
Pod našimi oknami stavali hospice. Mala som tam pracovať, ale kvôli problémom ho dodnes neotvorili napriek tomu, že sú v ˇnom už dokonca zariadené izby.
Držím Ti palce, ale viem, že Ty veľa zvládneš a bude lepšie.
A Tvoj svokor popri tebe určite pocíti, že je dôležitý a veľa pre teba znamená.

mirka414
autor
3. nov 2009

leniciatko tak potom ja obdivujem teba!!ja som zo svokrom doma,popri nom mam este nejake tageskinder (som nieco ako babysiterka)a moju dcerku,ale aj tak obdivujem ako po takejto tazkej praci zvladas este aj rodinu!!prezrad ak mozes aku mas mzdu na hodinu,nech zreferujem svokrikovi ako uboho je to u nas platene. 😠 a predsa to zienky robia z laskou.
my sme vo svajciarsku kusok od Zurichu.
duskaf keby si poznala moj pribeh ako sa vela ludi zachovalo,ked som otehotnela z jeho synom a kolko sviniarov svokrovi vravelo nechajte ju posielajte jej par drobnych to im staci,ved je to len Slovenka,ale moj svokrik si ma vzdy zastal a od prveho momentu ma mal rad ako doteraz nikdo.mrkni do albumu na poslednu fotku ako krasne mi pomahal este 14.9,ked mala dcerka 3tie narodeniny,to este skoro tancoval a potom uz to islo len popri jesennom pocasi horsie a horsie.

leniciatko
3. nov 2009

mirka,ked ti poviem pravdu,výplatu ľahko odnesiem, na E neprepočítavam. asi 10 tis. sk,- a poviem si -ó,aká dobrá výplata.

je smutné,keď to takto povedali,taký pokrokový národ! oni si snád myslia,že ..........ja ani neviem čo!

mirka414
autor
3. nov 2009

leniciatko tak na toto by si mi musela poslat asi kopiu vyplatnej pasky aby mi svokor uveril!!ved to je almuzna!
a to v nasom parlamente tvrdili,ze budeme druhe Svajciarsko,ale to by si musela mat trosku inu vyplatu.ja sa len smejem,ked mi svokrik ukazal aku ma penziu a to sa stale stazuje neviem neviem co by vravel,keby mal zit z penzie nasich dochodcov 😒 ..a este je smutne,ze vela sestriciek odchadza do zahranicia,lebo len par km od Bratislavy dostanu za tu istu pracu lepsie zaplatene.

mirka414
autor
3. nov 2009

duskaf a vies,ze to tak naozaj praktizujeme?z postele ma uci varit svajciarske speciality 😀 a este mu pritiahnem stolik a bez problemov mi olupe zemiaciky na hranolky,nakraja cibulu a podobne veci.vies co si na nom cenim najviac??ze on nerozkazuje,urob toto,urob tamto,ale aj teraz sa snazi,aby mi co najviac pomohol aby mi bol uzitocny a velmi sa snazi 8az tak,ze vravel,ze pocka s velkou potrebou kym sa vrati jeho syn,moj manzelik vecer z prace domov 😀 )skratka nerozkazuje,ale snazi sa co najviac mi to ulahcit a ked sa stane nejaka prihoda,tak si to vycita..neviem ci to dokazem dobre vysvetlit,ale su ludia co povedia ,,spav to a basta..ale on nie,on je pokladik.

duskaf
3. nov 2009

Mirka, krásne o ňom píšeš. Musí to byť vzácny človek. má šťastie, že Ťa má, naozaj. Predsa len existuje na tomto svete spravodlivosť, že dobro sa dobrým oplatí. A ja stále verím na rozprávky. Mirka nebojím sa o teba ani o neho. Budem na Vás myslieť. 🙂

mirka414
autor
4. nov 2009

duskaf on a jeho zena (tu som uz bohuzial nepoznala) boli super par dedko jej nedovolil ist ani do prace,ona sa starala o chod domacnosti a ked uz mali 2deti skoro velke,tak sa vybrala do Zurichu a zobrala si s detskeho domova domov jedneho chlapceka a vecer ho poslala po ulici,ked uz vedela,ze manzel ide z prace domov naproti a on sa spytal chlapceka a ty si kto??a chlapcek odpovedal ja som vas syn!a dedko ho chytil za ruku a doviedol domov a spytal sa zeny,ze co to ma znamenat a ona ze to len na cas ale ten cas trva az do dnes 😵 neskor si ho adoptovali,potom si osvojili este jedneho,ale ten neskor odisiel ale obcas sa ozve.potom sa im postastila,v case,ked im obom islo uz na 50rokov jedna nehoda a ta sa vola moj manzel 😀 a babka sa spytala co teraz?vsetci vraveli,nech si to da vziat,ale dedko povedal,ze ak sa vychovali dve cudzie deti,tak ze vychovaju este aj jedno svoje!!
Moj manzel vcera oslavil 40rokov,dedko bude mat v marci 90rokov a skoro 10rokov,ked uz bola mamina gazdovali pekne spolu,prali,varili si spolu az kym im domacnost nenarusila jedna Slovenka (to ako ja 😀 )potom sa nam narodila malinka a ta je nase slniecko,co dava aj svokrovi nadej a radost.
a este ten adoptivny chlapcek je moj super svagrik,nikdy nas neobide a o otcovi hovori len v dobrom.

leniciatko
4. nov 2009

jéééééj..... to je ako od Rosamundy. 🙂

mirka414
autor
5. nov 2009

LENICIATKO ale toto je skutocne 😀 pomalicky sa dostavame do rytmu a zvladame to celkom dobre.pomohla nam stolicka Wc od jednej zdravotnej firmy,takze dedko sa nemusi namahat chodit na wc.

leniciatko
5. nov 2009

to je dobre,držím všetky prsty na nohách aj rukách.

mirka414
autor
6. nov 2009

dakujeme.dnes pride na pomoc aj moja maminka asi tak na tyzden,to este netusi kolko kosov pradla na zehlenie ju caka 😀 😀 vdaka Bohu za babicky.

petikd
6. nov 2009

Ahoj Mirka. 🙂 Moja chápem ťa. 😉
Ano zo začiatku boli problémy,ako to zvládneme.Dokonca v rodine bol aj názor,že ich máme dať do ústavu.Chápeš,oni ked trebalo,pomohli a takto sa ich zbaviť? 😠 😠Nie pekne sú s nami doma. 😉Tam kde patria a kde prežili veľkú časť svojho života,kde sú zvyknutá 🙂
Pred 4 rokmi nám starká dostala porážku a ostali ochrnutá ležať.Mali 83 rokovNajprv sa starala sestra teraz ja.Tak ako tvoj svokor,aj moja starká boli sebestačná až do porážky.Dokonca dva dni pre porážkou dotkali koberce.Tkali aj v noci,boli strašne pracovitá.No ked sa im to stalo a priviezli ich domov,stále kričali,nechceli sa s tým zmieriť ☹ Majú troch synov a ked išli mojej mame,sestre alebo mne pomáhať,tak ich zo začiatku bili.Nechceli ani za nič.
Ale časom si zvykli,už nekričali,boli pokojná,zmierili sa s tým.Teraz majú 87.
Takže nechaj tvojmu svokrovi čas,musí sa vysporiadať s novou situáciou 😉
Čo sa týka záchoda,asi ti neporadím,pretože tým,že starká sú ochrnutá,majú zavedený katéter.Naši vybavili prerábku kúpelne,na bezbariérovú 😉
No a obdivujem ťa za to,že si chceš urobiť kurz.Chcela som si tiež spraviť,ale neviem.Mám problémy s krčnou chrbticou a od tej mi ide migréna,len mi vrzga v krku 😒
Ale zatial to ide,aj ked niekedy treba veľa trpezlivosti,lebo starká aj zaspia nad jedlom(krmime ich)A niekedy sa mi dokonca zdá,že naročky zavrú oči a žmúria,ani za svet nechcú jesť 😀
Ale vraciam im opateru,ktorú dali oni mne,ked som bola malá 🙂

titkovamiriam
6. nov 2009

jaj zenicky my sme doma opatrovali najskor moju babicku pol roka bola leziaca a ,,zrala,,ju rakovina-nebudem rozvadzat aky to bol ku koncu des...
potom mojho deda po porazke toho leziaceho 5r -ked uz mohla mat mama klud ochorela ona-nastastie nieje leziaca no je tazko pohybliva,tazko komunikuje a trosku je aj mentalne inde...

neviem si predstavit zeby sme niekam do ustavu odlozili svojich blizkych a zili si ze sa nic nedeje...

leniciatko
6. nov 2009

.....ja zas takýto názor mám : neviem čo bude kedy si s mojimi rodičmi ,so mnou , s mojim mužom.....ked to príde tak daleko,že ja sa nedokážem postarať o nich,neho, možno budem rozmýšľať o nejakom umiestnení niekde....alebo možno to budem ja,čo mna umiestnia.....
nebudem vládať fyzicky,psychicky, možno budem sama chorá. nie je na hanbu,ked sa postaráme takto o svojich blízkych,ale často ich navštevujeme....