Krst v zmiešanom manželstve

berny1
15. jan 2017

Zdravím, chcem sa spýtať ako to vlastne je.Ja som katolička manžel evanjelik,Dieťa chceme krstiť v evanjelickom kostole aj keď svadbu sme mali v katolíckom 🙂 No bude problém ak krstná mama bude katolíčka? Ďakujem 🙂

severanka90
15. jan 2017

To v tom mate trosku chaos. Ak ste mali svadbu v katolickom kostole, tak ste tam myslim slubili aj to, ze deti budete vychovavat v katolickej viere. Mne sa aspon zda ze som cosi take pocula pri obrade. A zase keby aj nevadilo, ze uz idete krstit do evanj.kostola, tak krstna mama ako katolicka, ktora musi mat birmovku, tiez by mala pri krste predniest nejaky slub, ze k tej svojej viere bude viest aj krsniatko. Zase vsetko je to krestanstvo na "jedno kopyto" ci evanj.aleko katolik.....fararom sa aj vlasy zjezia, ked im poviete ako ste to vymysleli ☺.

ukulela
15. jan 2017

@berny1 - nebude problem, ak krstny otec bude evanjelik. jeden k rstnych rodicov musi byt evanjelik. segra krstila v evanjelickom a mali to tak - jeden musel byt evanjelik a na druhom uz potom nezalezalo. ten bol katolik.
(resp neviem, ci aj u evanjelikov je to tak, ale v katolickom myslim sa pri krste moze nekatolik, resp clovek bez vsetkych potrebnych sviatosti, uviest ako svedok krstu. ale oficialny krstny rodic musi mat to spravne vierovyznanie)
inac ja som "neznaboh", ale ako pise @severanka90 - pri svadbe sa hovori, resp slubuje, ze budu deti vychovavat v katolickej viere - ale s tym sa uz zakladatelka musi vyrovnat sama... teda pokial to nebola ekumenicka svadba, to si nepamata, ked som na takej bola, ako si to tam dohodli.
... kazdopadne si to odkomunikuj najprv s fararom v kostole, kde chcete krstit. lebo aj u nas v rodine mali skusenosti - co iny farar, to iny nazor a postup.

mirro
16. jan 2017

Farár skolabuje...

kika0810
16. jan 2017

@ukulela pri sobáši sa sľubuje ze prijmú dieťa ako dar Boží a ti že ho budú vychovávať v kat.viere sa sľubuje pri krste 😉

kika0810
16. jan 2017

@ukulela a to.... zle som to ťukla😒

emilia25
16. jan 2017

Ja som tiez katolicka muz evanjelik sice sobas sme mali v evanjelickom aj krstili.ale na krste sme mali aj katolicku krstnu aj evanjelika krstneho.

uzanka16
16. jan 2017

Nebude problem ked pri evanjelickom krste bude krstna mama katolicka,len krstny musi byt uz evanjelik.Moja sestra to ma tak,krstna katolicka krstny evanjelik.Ja som evanjelicka,muz grekokatolik,svadbu sme mali v evanjelickom kostole a dcerku sme krstili v grekokatolickom a uplna pohoda.

uzanka16
16. jan 2017

@severanka90 v nasom kostole toto uplne bezne ze 1 krstny rodic je inej viery a aj 1 z rodicov,farari u nas s tym nemaju problem,jedina podmienka ze aspon 1 krstny mu byt evanjelik.Mojej segre davali za krstnych otcovho brata s manzelkou a ta je katolicka.My na evanjelickej svadbe daco farar splietal pri detoch ze ucit v evanjelickej viere a dcerka je pokrstena v grekokatolickom

uzanka16
16. jan 2017

@mirro ak je farar normalny nema preco skolabovat,neporusuju sa ziadne pravidla,co mame web stranku nasej farnosti v mojom meste tam aj uvadzaju ze krstny rodic 1 musi byt evanjelik druhy uz lubovolnej vieri

xstelinka
16. jan 2017

Ja som nedavno citala,ze staci ak je krstny rodic sam krsteny(v akejkolvek viere).Ale najlepsie bude ak pojdes za fararom a jeho sa spytas.

simsalabim
16. jan 2017

Moja mladsia dcera je krstena v evanjelickom kostole a jeden z krstnych rodicov je katolik (druhy evanjelik). Prebehlo to bez problemov, evanjelici su celkove pristupnejsi a tolerantnejsi ako mnohi katolicki farari.

vroni
16. jan 2017

vobec ziaden problem, obe deti mame krstene v evanjelickom kostole, farar i fararka sa len vyjadrili, ze aspon jeden clovek (rodic alebo krstny rodic) musi byt evanjelik, ostatni musia byt krestania, jedno aki.

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
16. jan 2017

@anetkaadamko Keby mu riadne "namastili vrecka" tak by nic neodmietol.....Banda jedna ciernoprdelnicka.....😉😋

vroni
16. jan 2017

@anetkaadamko nuz, farar je clovek ako kazdy iny, takze zrazka s blbcom je prave taka mozna ako kdekolvek inde.

shia
16. jan 2017

nam robili trosku problemy aj ked ja som bola rimskokatolicka a muz greckokatolik, chceli rozne povolenia atd, to asi zaelzi vazne od farnosti. Ak by sa nic nevybavovalo, dieta automaticky nadobuda vieru otca, tak nam bolo povedane. Manzelovi nakoniec u greckokatolikov dali zly vypis, ze je rimskokatolik 😀 takze nakoneic nebol problem, ale inak to treba prebrat s fararom co bude krstit

ukulela
16. jan 2017

@ kika0810 - niekde sa tu rozoberalo, ze sa aj zaviazali, ze deti budu katolici. ale beriem aj to, co pises, ako vravim, som neznaboh 🙂

berny1
autor
16. jan 2017

Ďakujem vám 🙂 u nás je problém ten, že ja som chcela svadbnu v našom kostole, manžel s tým súhlasím, ale zase ja som mu sľúbila, že deti budú po ňom 🙂 je to trošku chaotické, ale čo už 🙂 len niekto mi spomínal, že krstili v evanjelickom kostolea krstná bola katolíčka a nemohla byť pri krste museli na rýchlo vziať sestru a o ja nechcem mám už krstnú vybranú a všetko tak nechcem to meniť preto sa pýtam 🙂 ale asi naozaj najistejšie bude musieť skočiť za farárom nech povie čo a ako.Inak ďakujem vám veľmi pekne 🙂

kinus
21. nov 2023

@ukulela z tychto nabozenskych veci som uz jelen, lebo co knaz, to ine vysvetlenie/pristup. Ja to chapem tak, ze ak je krstny rodic ineho vierovyznania nez v akom je krstene dieta, tak neni plnohodnotny krstny rodic, je len cosi ako prizerajuci, ci sprevadzajuci.... nechapem teda naco tam takeho " neplnohodnotneho" krstneho rodica akakolvek cirkev akceptuje.