Kupovanie žrebov dieťaťu. Môže vzniknúť závislosť?

maja22
10. nov 2010

Ahojte. Začínam si spytovať svedomie, či robím dobre, keď pri každej návšteve pošty kupujem malému žreb. Má tri a pol roka a odkedy zistil, že na pošte predávajú žreby jeho obľúbených rozprávkových hrdinov Pat a Mat, je to prvé, čo si pýta, keď sa spomenie slovo pošta. Zo začiatku sme to kupovali kvôli obrázkom Pata a Mata, ale v poslednom čase mal zakaždým šťastie a vyhral 50 centov, 1 prípadne 2 eurá. Vyberieme peniažky a ideme do obchodu, kde si za ne kúpi sladkosť alebo džús. Z počiatočnej zábavy z milých obrázkov sa stal zvyk, chce chodiť vždy na poštu so mnou, doteraz som mu to neodmietala, bolo to tak 2 - 3 x za mesiac, ale dnes nad tým premýšľam, či z neho nevychovávam hazardného hráča. Iné žreby nekupujeme, (až na jednu výnimku, keď sme za výhru 50 centov zobrali ešte jeden), berieme vždy iba jeden žreb, buď vyhráme a zoberieme výhru, alebo nevyhráme a hotovo, ďalej neriešime, máme pekný obrázok. Premýšľam, čo robiť. Úplne žreby zatrhnúť a nejako to odôvodniť (dajte tipy), alebo dať podmienku, že len jeden do mesiaca, alebo si z toho nerobiť ťažkú hlavu a tú občasnú návštevu pošty zakončiť tak ako vždy? Fakt netuším, či sa takto môže človek stať závislým a pokaziť si celý život. Lebo zasa na druhú stranu zakázané ovocie najviac chutí, hoci syn je ešte maličký, sám si to nepôjde kúpiť, keď mu ja nedovolím.... Aj keď ideme do obchodu, má dovolené kúpiť si jednu vec, väčšinou je to džús, musí sa vedieť rozhodnúť, ak ho lákajú viaceré veci, vybrať si tú, čo chce najviac. Vie, že vždy jednu vec dostane a tak nerobieva v obchodoch scény, ale premýšľa, čo teda chce. Keď je to drahé, dá sa nahovoriť na lacnejšiu alternatívu. No dnes ma prepadli dosť veľké pochybnosti o správnosti môjho konania. Proste, čo si myslíte, je to zlé kupovať s malým dieťaťom takéto veci, alebo iná otázka - ak to kupujeme, ako to komentovať, aby dieťa vedelo, že raz za čas je to nevinná zábava, ale inak sú hazardné hry veľmi nebezpečné?

molka
11. nov 2010

Ja som celkovo proti rôznym žrebom a lotériám. Pár krát v živote som si aj ja kúpila žreb len tak zo zábavy, ale keď vidím koľko peňazí za to niektorí ľudia dajú, tak nechápem. Takže môj názor je taký, že ja by som deťom žreby nekupovala. Vidím to podobne, ako Ty. Sama na sebe som videla, aké to je príjemné a lákavé za pár minút získať peniaze. Aj keď len pár centov, ale aj tak. Peniaze bez práce...
U nás sa nikdy žreby ani podobné veci nekupovali. Keď som potom videla u svokrovcov, ako každý týždeň pravidelne nakupujú žreby, aj keď sami majú málo peňazí, tak som začala byť vďačná rodičom, že nás takto neviedli. Pre mňa sú to zbytočné vyhodené peniaze.

anaku
11. nov 2010

Ahoj. Ja by som to tak nedramatizovala. Ako píšeš, uvedomuje si, rozmýšľa, nerobí scény... Deti majú proste také obdobia, že ich niečo baví, sú na niečom "závislí", ale väčšinou to nemá dlhé trvanie, po čase ich to prestane baviť a zas si nájdu niečo iné. 🙂

kaja73
11. nov 2010

Moj starši syn od 5 rokov až do dnes fiči na legu.Každe narodeniny,meniny,Vianoce chce len lego.Ked ma našporene ,tak zas len lego.Nebranime mu v tom.Zbierat obrazky je podla mna OK.Možno by som však prešla na dake klasicke detske,aby tam proste nebola ta možna vyhra.Fakt neviem, do akej miery mu to može uškodit a asi preto by som tu vyhru radšej z jeho zaluby vylučila.

danu
25. jan 2012

Otazku zamykam na ziadost zakladatelky