Ľanový olej na zápchu?

romana160
14. mar 2019

Používam lanový olej na zápchu.No chcela by som sa vás opýtať,ako dlho môžem užívať lanový olej a či ho môžem používať aj ked je rok po záruke? No rozhodne pôjdem aj na vyšetrenie.Má niekto skúsenosti s lanovým olejom?

diewcatqoo
14. mar 2019

@romana160 rok po zaruke urcite nie. Co sa tyka lanoveho oleja, musi byt spravne skladovany, inak sa tam vytvataju rakovinotvorne latky. Obavam sa, ze rok po zaruke tam uz urcite bude nieco namnozene.
Kup si cerstvy, v tmavej sklenenej flasi z obchodu, kde bol skladovany v chladnice. Pripadne si kup psyllium, susene slivky, probiotika alebo lactulosu

lubik87
14. mar 2019

@romana160 v olejoch po záruke vznikajú ťažké toxíny .určite ho nepoužívaj.skus sušené slivky zaliať horúcou vodou rozmixovať a teplé vypiť a za tým ešte pohár horúcej čistej vody

romana160
autor
14. mar 2019

Užívam ho síce pár dní a to len v malom množstve rozmiešaný s vodou.No asi budem musieť kúpiť nový a určite vyskúšam aj tú lactulosu a psyllium.No dúfam,že sa mi nič nestane aj ked som pár dní užila ten lanový olej po záruke.síce mi to trochu pomohlo ,to bolo len z núdze.

diewcatqoo
14. mar 2019

@romana160 ked si si dala len parkrat, nemalo by sa ti nic stat... max sa po*eres, co je v tvojom pripade vlastne ziaduce 🙂 ale uz ho radsej neuzivaj, lebo taketo hromadenie skodlivych latok z dlhodobeho hladiska nie je prospesne.
Do buducna, ak budes kupovat lanovy olej, naozaj si davaj pozor a radsej si priplat. Olej musi byt v tmavej sklenenej flasi a skladovany v chlade. Po otvoreni by nemal mat nejaku horku pachut, ale taku skor orieskovu. Bohuzial, casto predajcovia prehliadaju, co sa ma ako skladovat... ved je to olej, naco ho do chladnicky. Niekolkokrat sa mi stalo, ze som kupila kvoli tomu olej skazeny - mal taku zvlastnu akoby horku pachut. Tak olej nema chutit.
Co sa tyka zapchy, ak vsetky ostatne opatrenia zlyhali, lactulosa vzdy pomohla. Je to prirodne a je to na riedenie stolice. Vo vynimocnych pripadoch davam aj 2r synovi. Ak zapcha trva dlhodobo, chod s tym k lekarovi, lebo to nie je sranda.

romana160
autor
14. mar 2019

@diewcatqoo Dakujem velmi pekne za radu.Po pravde som mala ten olej doma iba ked som ho potrebovala.No nejak som ho nevyužívala až teraz ked mám tú zápchu.Bol kúpený v bille .je v tmavej sklenenej flaši .značka Schneekoppe.Ak vieš o aký sa jedná.Zápchou som trpela od puberty ale nie až tak ako teraz.čím to je netuším.Beriem lieky na vysoký tlak a možno asi aj to bude dôvod lebo v letáku ako nežiadúci účinok je ako menej časté zápcha,Tak neviem,no rozhodne na vyšetrenie s tým pôjdem.

diewcatqoo
14. mar 2019

@romana160 nemas za co 🙂 no ta zapcha moze byt aj kvoli tym liekom, ale taktiez moze byt sposobena napr. zivotnym stylom, pripadne moze byt dosledkom nejakych inych problemov.
Co sa tyka zivotneho stylu, pijes dost vody? Jes dost ovocia a zeleniny, mas dostatok pohybu?

romana160
autor
14. mar 2019

@diewcatqoo priznám sa ,že málo vody vypijem.pijem väčšinou tú magnéziovú minerálku-Magnesia.A večer sem tam nejaký bylinkový čaj.Ovocie akokedy.vela som jedla banány.čo sa týka pohybu viacej ho mám v lete ako v zime.možno ešte rozmýšlam že je to aj tým,že jedávam len druhé ale polievky iba málokedy.no priznám si jednu pravdu,že zjem aj vela sladkého.kedysi som toho sladkého pojedla aj tony.no nemalo to vtedy taký vplyv a myslím si že a ni teraz by to nemalo mať.aspoň dúfam.no ja čo som si všimla mi ani netrávi.akoby celé trávenie bolo v háji.iba sem tam mi vytrávi.možno naozaj by som mala to zmeniť.

diewcatqoo
15. mar 2019

@romana160 banany su zname tym, ze zapekaju. Byt tebou, nahradila by som ich ovocim, ktore obsahuje viac vlakniny - jablka, hrusky, marhule.. zarad do stravy strukoviny, zeleninu, ovsene vlocky, kvalitny jogurt a obmedz mucne jedla.
Sladkosti jem aj ja na kila, ale kazdy den mam pohyb pri malom synovi a kazdy den zjem min 1 jablko. Aspon 2x tyzdenne varim nieco zo strukovin a kazdy den mame aj polievku.
Mozno zmena jedalnicka a celkoveho zivotneho stylu by ti pomohla. Pre istotu si kup aj probiotika. A ak mas pocit, ze ti stale zle travi, chod k lekarovi.
Drzim palce

lenkatt2
15. mar 2019

Na každé telo zaberá niečo iné. Keď som riešila zápchu dcérky skúšala som všetko, posielam rady čo nám zaberalo : tepla voda nalacno, papať hrozno bezkostkove, celkovo zjesť vela zeleniny a ovocia, jogurt s ovsenymi vločkami, ľadovými semiackami, prezrety banan, vynechať čokoládu, na nu účinkuje aj mak. Teraz keď sa objaví problem upečieme domáce bebe keksy z ovsených vločiek, lanových semiackami a na druhy den po probléme. Olej je tiež super, no keď som skusala na sebe, strašne sa mi mastili vlasy.

romana160
autor
15. mar 2019

@diewcatqoo Po pravde uvedomujem si že asi som niečo zanedbala.Jednak to bude asi tými liekmi ale aj tým životným štýlom.Môže to kludne byť a sa len ešte opýtam.Pred rokom som bola na ORL z dôvodu že som mala problémy pri prehltaní ako keby som tam niečo mala no nenašli nič ale mali podozrenie na GERD.Ten ešte nemám potvrdený ale mávala som záhu ,a potrava akoby sa mi vracala naspäť po jedle.No ale otázka znie,že či pri GERD môže byť aj zápcha a takéto zlé trávenie? Viem že ma bolieval aj žalúdok istú dobu.Teraz práve aj som si zaobstarala probiotiká,lactulosu a aj ten olej som si kúpila.Olej mi zaberá ,jem aj probiotiká ale aj napijem sa teplej vody.

romana160
autor
15. mar 2019

@lenkatt2 Dakujem pekne za rady.Mak som jedávala velmi moc a poviem že to nedopadlo dobre.mala som potom velké krče z toho. No možno by ten mak teraz pomohol.ktovie.Od doby čo som zjedla skoro celý plech makovo jablkovej štrudle a bolo mi hrozne,odvtedy som si dala s makom pokoj.Olej ma napadol z núdze.

diewcatqoo
16. mar 2019

@romana160 co sa tyka refluxu, tak s tym ti neporadim.. nastastie s tym nemam skusenosti. Chod urcite k lekarovi, nech tu urobi potrebne vysetrenia.
Este mi napadlo, ze casto sa stava, ze za traviacimi problemami byva aj nejaka intolerancia, tak mozno by nebolo od veci dat sa vysetrit aj na to.

romana160
autor
16. mar 2019

@diewcatqoo čo sa týka intolerancie aj nad tým som uvažovala.ja mám potvrdenú alergiu na trávu,obilie,prach ,roztoče ambroziu a tak .To je len pel,ale na intoleranciu som vyšetrovaná nebola.No rozhodne pôjdem s tým k lekárovi.Mne sa toto naozaj nepozdáva v poslednej dobe.Na intoleranciu sa kde mám dať vyšetriť? Na gastre alebo na alergologii? Toto je asi snád moja posledná otázka.inak velmi pekne dakujem ešte raz.

diewcatqoo
16. mar 2019

@romana160 synovi bol robeny na alergologii podrobny krvny test a potvrdili mu histaminovu intoleranciu, tak isto aj vylucili laktozovu intoleranciu. Celiakia tam nebola, takze tu robia asi na gastre. Nie som si ista, nie som odbornik.
Urcite chod na vysetrenie a spytaj sa aj na tie intolerancie. Lekar by ta mal nasmerovat, kto robi ake vysetrenia.
Drzim palce, nech zistis povod problemov a nech sa ti ich podari uspesne vyriesit 🙂

romana160
autor
16. mar 2019

@diewcatqoo Ešte by som chcela k tomuto dodať ,že práve som si spomenula na to ako mi jeden chalan pred dvoma rokmi hovoril o tom,že za panickou poruchou,čo ja ju mám že vraj môže byť aj histamínová intolerancia .čo je na tom pravdy neviem,ale verím tomu že na to môže byť niečo pravdy.Možno tí čo majú aj panickú poruchu tak možno vedia o tom niečo a majú histamin.intoleranciu potvrdenú. Dakujem velmi pekne.Dám vedieť ako to dopadlo 🙂