Môže 11 mesačné dieťa papať syr Tofu?

luky1313
15. mar 2011

prosim vas neviete mi poradiť či možu 11 mesačne detičky jesť syr tofu, dala som ho malej ochutnať a veľmi jej chutil

ivett1
15. mar 2011

@luky1313 ahoj...nám vždy doktorka prízvukovala, že sója je alergén...takže, praktické skúsenosti nemám, ale na nete som našla takúto odpoveď:
"Sója je alergén. Hlavne u detí (ako aj u citlivých osôb na rôzne alergény) môže spustiť alergickú reakciu. Niektorí ľudia sójové mlieko znášajú zo začiatku celkom dobre, no časom sa aj u nich môže objaviť alergia... Preto je potrebná zvýšená opatrnosť aj v prípade rôznych sójových výrobkoch, napr. tofu syroch. Aj keď, niektoré výrobky obsahujú síce menšie množstvo sóje....pri ich konzumácii - skôr v malom množstve, treba sledovať ich reakciu."
Moja kamoška používala sójové mlieko aj výrobky, ako náhradu mlieka a mliečnych výrobkov, lebo mali diagnostikovanú intoleranciu laktózy, a to im vlastne odporučil gastroenterológ (a zdá sa mi, že im to mlieko aj dával na lekársky predpis...)...aj ja by som rada vedieť, aké majú skúsenosti ostatné mamičky, lebo kedysi "za slobodna" som jedla tofu na kilá🙂

kinsi
16. mar 2011

Može. Pokiaľ si jej už tofu dávala a alergicky nezareagovala, nemáš sa čoho báť. To, že sója je častým alergénom Ťa už trápiť nemusí, pre tvoju dcérku alergénom nie je.
Aj silné alergény je vhodné dať v malom množstve ochutnávať, je zbytočné vyhýbať sa veľkému množstvu potravín len preto, že sú známymi alergénmi, alergia je veľmi individuálna vec a to čo je alergénom pre jedného može byť u druhého bez problémov.
Akurát zohľadni fakt, že obsahuje relatívne veľa bielkovín, takže všetko s mierou. Ale myslím, že neplánuješ dávať jej ho "na kilá".

zuzudanovska
14. aug 2014

Ja ho dávam mojmu synovi už od jedného roka a veľmi mu chutí .A že sója je alergén je pre mňa novinka 😕 😀 Ale bielý nie ochutený ...