Môžem s titulom Phdr učiť?

marietuska
6. mar 2017

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či máte skúsenosti s tým, či môžem učiť, ak mi bude udelený titul Phdr/ samozrejme oblasť, ktorú som vyštudovala myslím,nie niečo celkom iné/, či musím mať Phd,aby som mohla danú problematiku vyučovať ?
Chystám sa po 2.st. VS urobiť si aj Phdr, malý doktorát, tak neviem,či to má nejaký zmysel,okrem titulu pred menom, alebo nie.
Ďakujem za skúsenosti.

zuzana76
6. mar 2017

@marietuska ucit kde? na akej skole, na ZS, SS aj VS ucit mozes. Za rigoroznu skusku, teda PhDr. mozes ziskat aj nejaky pocet kreditov, potom si urobit atestaciu, neviem ci este stale plati,ze rigorozna skuska je nahradou atestacie, posunie ta do vyssej platovej triedy, inak je to len par pismen pred menom. Nastuduje si platne zakony a tam sa vsetko dozvies. PhD. nemusi mat, aby si mohla ucit na ZS, SS, na VS sa samozrejme ocakava dalsie vzdelavanie.

marietuska
autor
6. mar 2017

@zuzana76 dakujem za odpoved
mozem ucit na SS aj ZS aj ked nemam pedagogicky smer vobec ? s tým titulom? ja nemam s pedagogikou nič spolocne, cize na VS s titulom PHDR nemozem ucit,len ked si dorobim phd dalsi, ?tak správne chapem?
tym atestaciam trošku nerozumiem,co ste tym chceli povedat...

miniaturka19
6. mar 2017

@marietuska a co studujete? Lebo pokial ja viem ak nemate pedagogiku ani nic s nou spolocne, tak ucit nemozete.

Titul k výučbe nestačí. Ani pred menom ani za menom. Musí byť pedagogická škola, resp. Niekedy bolo pdg. Minimum, no dnes už ani to nestačí. Oficiálne. Pokiaľ to zamestnávateľ dokáže prijať a obhájiť, to je iné. Neviem ako na VŠ no myslím že tam sa da vyučovať vo svojom odbore, ak vás vezmú aj ako Mgr. Vzdelanie sa da dopĺňať postupne, resp. Tituly, obvykle sa popritom robí veľký doktorát. Ja som PhDr., mam štátnice z pdg . aj psychol. A učila som v MS, no nebola som "učiteľka", bola som "bez vzdelania."

lucibka
6. mar 2017

Nie, musis mat aspon pedagogicke minimum urobene (2 roky konci to statnou skuskou). Mam to iste...Phdr.ale pocas VS som si prave koli tomu, aby som mohla ucit, robila aj to pedag.minimum....druha vec je, ze za cele roky a xkrat podanych ziadosti, sa mi nepodarilo dostat sa na skolu a ucit..ale to uz je ina tema. Zalezi aj v akom meste a aky predmet.

skyahiah
6. mar 2017

Presne tak, PhDr. nestaci. Ak je tvojim cielom ucit, tak ti je ten titul nanic. Co sa tyka ucenia na VS, tak skola vypisuje vyberove konania, kde ma napisane podmienky prijatia, aj ake vzdelanie je pozadovane. Vacsinou je potrebny doktorat. Ale zas na univerzite nejde len o ucenie, ale aj o vedecku pracu, publikacie atd.

avirka
6. mar 2017

Na učenie je potrebné mať vyštudovaný učiteľský smer alebo pedagogické minimum, titul PhDr. nemá s učením na ZŠ, SŠ nič spoločné. S učením na VŠ to však funguje inak, ale ani tam samotné PhDr. nestačí na učenie. Ale týmto smerom asi ísť nechceš, lebo by si musela mať aspoň nejakú vedomosť o tom, ako to na VŠ býva.

sardinka336
7. mar 2017

@marietuska ašpiruješ na titul Phd. ale vytvorit zmysluplnu otazku prepač ale nevieš.
Co tak naformulovat najprv otazku? Napr. takto...,,Vyštudovala som odbor bla bla a po jeho ukončení by som rada pokračovala v doktorandskom študiu, chcela by som sa opytat či po jeho ukončení mozem učiť....
Nie, titul Phd. bez vyštudovaneho prislušneho odboru nestači na vyučovanie v škole.

evita2222
7. mar 2017

@marietuska Chcete si "robiť" tituly, ale neviete ich ani správne napísať.

sardinka336
7. mar 2017

PhDr. pokial viem je velky doktorát a Phd maly....ale opravte ma ak sa mylim...
nech si to dievča tiez ujasni...

angd
7. mar 2017

@sardinka336 PhD je veľký doktorát.

shia
7. mar 2017

záleží, čo a kde chcete učiť. To je zásadná otázka. Ja som učila už počas štúdia na VŠ, pričom som vôbec nič pedagogické neštudovala, učila som niečo úúúplne iné než predmet môjho štúdia na VŠ (len preto lebo ma to bavilo) a vlastne nemala ešte ani skončené Ing, takže v dnešnom školstve pri nedostatku učiteľov je možné už všetko, ale všetko je otázka platu, lebo som samozrejme nebola zaradená do takej platovej triedy, ako vyštudovaní učitelia, aj keď som učila viac než akýkoľvek "originál učiteľ" .

sardinka336
7. mar 2017

@angd dakujem za opravu

zizzinka
7. mar 2017

ja som začala učiť a nemala som vystudovaný pedagog. smer... takze som dostala podmienku do 2 rokov tusim zacat si robit pedagog. minimum, a od zacatia studia do 3 rokov skoncit... pred tym som bola v 9. platovej triede, a po pedagog. minime som v 10. plat. triede... tiez sa mi pozerali na to, aké som mala státnice, z akých predmetov, ked ma do zamestnania prijimali, a az potom mi dali podmienku, no ja som uz prihlasku mala podanu pred tym, ako si ma zavolali na pohovor... cize moze byt clovek aj docent, ak nema prislusne vzdelanie ucit nemoze, alebo si musi vzdelanie doplnit

katarinapekna
7. mar 2017

Neverím,že takto vymlety clovek študuje na vs😀 človeče ty neovladas elementárne veci,keď sa pytas takéto hlúposti....kam to spejeme.....

dorottka
7. mar 2017

@sardinka336 PhDr je maly, lebo na jeho ziskanie potrebujes napisat len rigoroznu pracu, co je casto len daky dalsi doplnok k uz napisanej diplomovke, proste mala praca navyse, do roka to mas a ani z teba neubudne, kludne popri tom pracujes atd., kazdy vravi, ze je to formalita. PhD je naopak velky doktorat, pretoze nan venujes dalsie 3-4 roky vacsinou denneho studia na univerzite, musis robit vyskum, pisat vedecke clanky, chodit na konferencie, ucit na univerzite, konzultovat diplomovky/bakalarky a nakoniec napisat velku dizertacnu pracu. Proste neda sa to porovnat so zatazou a obsahom.

zuzana76
7. mar 2017

@sardinka336 naopak, resp, phdr sa označuje termínom rigorozna skúška a rigorozne konanie a phd je doktorát
@marietuska ja som automaticky brala že máš filozofický smer a k tomu pedagogiku a filozofiu, takto učiť nemôžeš, nenapísala sibco presne si študovala

angd
7. mar 2017

@katarinapekna To sa tu už nikto nemôže na niečo opýtať alebo povedať svoj názor bez toho,aby ho niekto,kto ho ani nepozná, douraza?

Ty si ako dovolujes napisat, že je vymleta?????????????

marietuska
autor
7. mar 2017

ďakujem za názory,že som vymletá.
Sorry, že som to písala na mobile a nedávala som si pozor na správne písmenká, som proste vymletá trúba, tak mi treba.
Všetci, akí múdri sú tu.

Keby som chcela inak formulovať otázku, tak ju inak formulujem, naschvál som ju napísala,tak ako som napísala, lebo chcem ostať v anonymite, nechcem písať aký smer som vyštudovala. Napísala som iba, že chcem si spraviť PhDr a ped. smer to nie je.Moja otázka je normálne položená.
a Viem,že sa PhDr píše takto,len vravím, že mi obil zblbol,keď som to stískala..Tak pardon, že som taká chudera vymletá, čo nevie ani písať.

marietuska
autor
7. mar 2017

Ale ďakujem aj tak za názory, že teda nemôžem učiť. Musím si dorobiť ped. minimum ( minimálne)

rika76
8. mar 2017

@dorottka ma čerstvo urobenú rig, skušku, a okrem toho, že máš pravdu, v ostatnom, tak k samotnej práci tolkjo, určite to nie je iba dodatok k diplomovke, to by bolo veľmi jednoduché, ale ver, že nieje, aj keď vo výnimočných prípadoch sa môže uznať aj DP, ale inak píšeš normálne rig. prácu, ktorá je omnoho náročnejšia a aspon, tam kde som robila ja, zo všetkých prác pustili nejakých 30% prác. takže naozaj je čo robiť, a takisto aj samotná obhajoba. Veď rigorózny znamená prísny.

betunka39
14. sep 2018

@marietuska nic si z toho nerob...vobec nie si vymleta...len tu poniektore si myslia .ze su najmudrejsie...jajaj

betunka39
14. sep 2018

Ajaja ja dnes nepozeram na datumy...