Môžem začať podnikať, keď som mala dodatok v zmluve?

Zodpovedané
19. máj 2019

Dobrý deň,

pracovala som v eshope s oblečením a dala som výpoveď, lebo som nebola spokojná s platom a ani so správaním majiteľov. Teraz som na úrad práce a rozmýšľam, že by som si sama urobila živnosť a začala podnikať. Tá práca ma nesmierne bavila, ale v zmluve bol dodatok.

Zamestnávateľ a zamestnanec sa dohodli, že zamestnanec nie je oprávnený vykonávať zárobkovú činnosť zhodnú s predmetom činnosti podľa výpisu z obchodného registra zamestnávateľa počas trvania zamestnaneckého pomeru a do 2 rokov od jeho ukončenia.

Môžem začať podnikať?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

§ 83a Zákonníka práce umožňuje dojednať konkurenčnú doložku po skončení pracovného pomeru najviac na 1 rok, preto je táto časť pracovnej zmluvy absolútne neplatná a môžete začať podnikať.

V prípade vyhrážok zo strany bývalého zamestnávateľa sa môžete obrátiť na Inšpektorát práce.

Okrem toho upriamujem Vašu pozornosť aj na to, že po skončení pracovného pomeru máte nárok na primeranú peňažnú náhradu najmenej v sume 50 % priemerného mesačného zárobku zamestnanca za každý mesiac plnenia záväzku vyplývajúceho z konkurenčnej doložky.

Na Vašom mieste by som podnikal na inú osobu (manžela) a vyzýval ich na platenie a po roku si to prevezmete po manželovi.


S úctou,

Advokátska kancelária JUDr. Jána Kasenčáka
Zapísaný v zozname advokátov vedenom SAK pod č. 4907
Juraja Fándlyho 2163/7
010 01 Žilina
Slovenská republika

Tel: +421 (911) 541273
E-mail: office@kasencaklegal.eu