Nárok na náhradné výživné

jangum
20. aug 2017

Ahojte žienky, chcela by som vedieť, či má niekto skúsenosti s vymáhaním náhradného výživného z ÚPSVaR, keďže som podala žiadosť o náhradné výživné a úrad mi nepriznáva z dôvodu, že v siedmom mesiaci toho roku bývalý manžel poslal šek s výživným. Na úrade som uviedla našu situáciu jasne. Toho roku som mala od neho 4 platby. V marci platil výživné, ale ešte za mesiac december a v apríli znova platil ale len za január, v júni za február a v júli za marec. Máte niekto skúsenosti ako to berú úrady? Mám pocit, že je to z jeho strany dobre premyslené! Mám teda nárok na zmeškané výživné, keďže mi už do 15.ého augusta mal zaplatiť už výživné za mesiac august. To znamená, že mi už mešká 5 mesiace. No je tam ešte tá poznámka, pri nároku na náhradné výživné: "tri po sebe nasledujúce mesiace". Ako sa to chápe? Ak popri zaplatí a určité mesiace zase nie, tak nemám nárok na vynechané mesiace, lebo nie sú po sebe nasledujúce? Ďakujem za všetky skúsenosti! Určite poslúži i iným.
Ešte musím poznačiť, že na dve deti dostávam 92,94 eur, tak si myslím, že naozaj nežiadam veľa, keďže sú už vo veku 17 a 14 rokov.

pribinak
20. aug 2017

A exekúciu si uz ziadala?

vikap
21. aug 2017

Ahoj,to znamena,ze tri po sebe nasledujuce mesiace-staci mu,ak zaplati raz za tie tri mesiace a ty nic nezmozes.Bohuzial,takto to u nas funguje.Ja mam tiez dve deti,tiez dostavam nahradne vyzivne z UP,ja dostavam az64 eur na obe deti,vo veku 15 a 17rokov.A tie papierovacky,kym to vybavis,policajti-musis podat trestne oznamenie,ist za exekutorom,normalne som z toho znechutena,plus kazdeho polroka dokladovat tvoj prijem,ja mam manzela,takze aj jeho prijem a dochadzku deti v skole.Je to podla mna chore.

jangum
autor
6. sep 2017

@pribinak áno..... bez toho sa nedá nič vybavovať, no exekútor vie "pomôcť" len vtedy ak je dotyčný dlžník zamestnaný a majú mu z čoho strhávať dlžoby :/ No musíš rátať aj s tým, že si veru exekútor najprv stiahne svoje trovy a len zbytok vypláca. Mne totiž od exekútora prichádzalo vždy len 76,- eur miesto 92,94 :/

@vikap milá vikap, s podobným osudom..... ďakujem Ti pekne za informácie.... tak áno, medzitým som aj ja dostala od úradu, že veru oni neberú šek v danom mesiaci za zmeškaný mesiac, ale za ten mesiac, v ktorom zaplatil. A tak som zistila, že mu stačí každé tri mesiace zaplatiť a nás dostane do takej situácie, že si nemôžeme vybaviť ani náhradu. Bola som na úrade aj osobne a pracovníčka mi to vysvetlila a aj trochu povzbudila, že hneď ako po sebe budú tie 3 mesiace tak mám hneď požiadať, lebo potom máme nárok a aspoň tie 3 mesiace doplatí štát. Tak výdrž! A snáď nám to aspoň niekedy vyjde! Ale je to naozaj na hlavu postavený zákon..... neviem kto vymyslel to "po sebe 3 nasledujúce mesiace"!!!! Ešte podotknem, že my sme na šťastie v takej istej situácii, lebo aj ja mám manžela a ešte k tomu i spoločné dieťa a veľké šťastie, že sa stará aj o chlapcov ako o svojich naozaj bez výnimky, no myslím si, že biologický otec by mal tiež pre svojich chlapcov spraviť aspoň to naozaj minimum.

vikap
6. sep 2017

@jangum ja mam tiez takeho manzela a vravim vdakabohu!
No a ti co neplatia su taki vychcanci,pardon za vyraz,ale je to tak,ze oni zaplatia naozaj len raz za tie 3mesiace a ty si mozes len trhnut nohou.Maju to premyslene.
Ale nehnevaj sa na mna,ved aj co priznaju na sude to vyzivne,ved su to smiesne sumy!Obidvoch starsich mam uz na strednej skole a vies si predstavit tie palky za vsetko..skoda sa rozculovat..stat by mal pomahat matkam s detmi a obzvlast s osudom ako mame aj my..ved nebyt nasich manzelov a najblizsej rodiny,kde by sme boli?urcite nie tam,kde sme..tazko je zit v tejto krajine