PhDr. Jánošíková z Trnavy dala dieťaťu inú diagnózu ako dve iné psychologičky

anndreina
5. apr 2019

Ahojte mate niektora skusenost ,ze sa pri urceni diagnozi psychologicka Janosíkova z Trnavy mohla pomýlit? Povedala nam ,že dcera má poruchu reci a dve iné psychologicky povedali ze sa im to zda na priznaky vysokofunkčný autizmus.

katrin21
5. apr 2019

@anndreina myslim,ze Janosikova je top odbornicka a bud rada, ze dala inu diagnozu, ako tie dve..kludne moze mat pravdu.

anndreina
autor
5. apr 2019

@katrin21 Prave,že sa nám vidí ze príznaky su tam.

anndreina
autor
5. apr 2019

@anndreina Dcera malo rozprava,nstvori vobec vety v septembri bude mat 4 roky,ma oblubene 4 jedla a dokolecka by jedla len to auz dlhsie problemi s vyprazdnovaním.

ukulela
5. apr 2019

@anndreina mnoho bab tu o nej pise ako o top odbornicke, zrejme preto si sa na nu obratila. najprv si mala tie dve diagnostikovania a sla si ku nej, alebo naopak? asi by som sa na rozdiel v diagnozach opytala Janosikovej, ako ho odovodnila. aj na pochybnosti. potom je uz len na tebe, ci budes patrat podalsom odbornikovi, alebo sa spolahnes na tuto. Kazdopadne ak vidite znaky, vidi ich aj lekarka, a vyhodnocuje ich.

anndreina
autor
5. apr 2019

@ukulela Najprv sme boli u psychologicky ta nas poslala psychiatrickw do Ba a ona napisala na podizrenie na autizmus s poruchou reci a Janosikova nam povedala, ze je to porucha reci.

ukulela
5. apr 2019

@anndreina teraz citam o tom jedle - no to ma aj moj, ryzu s maskom a kukuricou, ovsene vlocky (shrozienkami) a toastik so sunkom a syrom, a stvrte je chlebik vo vajicku, aktualne by si s tym vystacil do konca zivota. nastastie vdaka tym vlockam problem s vyprazdnovanim nema 🙂 a od mala mava moj syn svoje ritualy, na ktorych az choro trva. muz az nechapal, ked maly predviedom raz ukazkovy zachvat, pretoze sa nevyzliekol po prichode domov v psravnom poradi, musel sa obliect - a potom znova vyzliect. o pravidelnom noseni auticok na wecko ku velkej potebe atd uz ani nepisem ... ini by mu uz diagnostikovali minimalne aspergera, ked nie autizmus - ale jto pre boha neriesim.
kazdopadne ty sa musis rozhodnut, ktoremu doktorovi uveris.

anndreina
autor
5. apr 2019

@anndreina Nema rada zmeny,jedava 4 druhy jedal dokolecka ,tak neviem ci mame po tom patrat dalej,ma problemi s vyprazdnovaním,neviem nemame s tym skusenost.

anndreina
autor
5. apr 2019

@anndreina My sme prvotne zacali chodit s problemom ze zadrziavala moc araz za tyzden kaka a v poslednej dobe uz aj dlhsie aj po dvoch tyzdnoch s cipkom a naposledy uz ani ten nepomohol

anndreina
autor
5. apr 2019

Je to tazke, ked nevieme preco je to tak ,ako to je.

ukulela
5. apr 2019

@anndreina no radte sam konzultuje, ale diagnozu zbytocne nezhorsujte. ak ti najlepsia dok v SR povie, ze to autizmus nie je, tak by som bola spokojna a pracovala s tym dalej.
rieste tu stravu. poj ma 4 prec - a zo zeleniny doteraz zjedol len paradajku. (mimo vareje, ktoru "skryjem" pod maso, do rizota a tak. ovocie len jablko a banan, ked zje jednu cucoriedku, vystrelujem ohnostroje ... pomaly ten jedalny listok rozsirujeme, ale ake caviky okolo toho robi ... cely ocinko, ten doteraz nemoze na redkovku ani pozriet ... takze ale skratka tu stravu musite urpavit, probiotika davate? nejake acidko/aktimely a tak? slivkove dzusy, ... moj kaka tak kazdy druhy, max treti den (vynmocne), tyzden je strasne vela.
a tu rec rieste podla instrukcii dok.

katrin21
5. apr 2019

@anndreina prosím ťa s vyprázdňovaním má dnes problém polovica deti Prečítaj si trošku témy na koňovi k tomuto a pochopíš že to nemá súvis s autizmom. Čím dlhšie zadržiava tým sa aj horšie potom krk a bolí ju to a rozvíja sa problém zadržiavanie stolice. Niektorým deťom pomáha duphalac.

Takisto obľúbené jedlá veľa detí funguje na troch štyroch jedlách moja tiež všeličo odmieta jesť a v podstate ma jednotvárnosť trávu Ale rozhodne to nepovažujem za žiadnu známku autizmu. Aj keď Chápem že autisti napríklad nech ktorí nechcú jesť nič guľaté alebo tak...
A čo sa týka tej reči Nuž keď má problém s rozvojom reči Tak automaticky má problém aj s porozumením. Tým pádom sa môže javiť ako aj mierne zaostávajú sa preto že nechápe významu slov, reci.. ale opäť to nemusí vôbec nejako súvisieť s autizmom.
Preto by som sa sústredila teda na riešenie tej poruchy reči a ostatné veci uvidíš neskôr.
Koniec koncov tie ostatné napísali iba podozrenie nemajú istotu že by išlo o autizmus.

majcika
6. apr 2019

@anndreina zatial sa drz dr. Janosikovej, je fakt top v oblasti diagnostiky. Tym, ze dieta je stale este male nemusi byt autizmus uzavrety. Prebija ho porucha reci, silne pracujte v tejto oblasti s dietatom a o dva roky uvidis. Stale sa dieta formuje.

liligreg
6. apr 2019

Ahoj, to, že je dr. Jánošíkova špička vo svojom odbore, neznamená, že by sa nemohla pomýliť, ale je to menej pravdepodobné. keď dobre chápem, tak ostatne dve psychologičky majú len podozrenie. Som si istá, že vás ešte nejaké vyšetrenia čakajú, ktoré potvrdia, kde je pravda. Máme rovnako staré dieťa. Ja mám tiež septembrového. Tiež má rád svoje stereotypy, ale nie pri všetkom, vybrané veci sa musia diať stále rovnako. Ak utieram prach, nesmiem veci z poličky položiť inak, ani o centimeter, hneď ti vidí a vraví, že to tam nepatrí. Je detailista, vynikajuci postreh. Lepila som nálepky do albumu a hned mi povedal, ktoré už mame. To si ho len raz prelisoval. Ja sama som si to nepamätala. S jedlom mal problem tak do 3r, ešte aj prvé mesiace v škôlke, tiež jedol len ovsené kasu, polievku, suchý chlieb, zeleninu/ovocie. Mäso, nátierky, maslo,prílohy bolo tabu. Ja tvrdím, že v dnešnej dobe je v každom tak trochu autiszmu.
Mala má sluch v poriadku? Lebo problem s rečou a porozumením môže byt práve v tom

benit
6. apr 2019

Ja som mala ziacku tiez od 2 psychologiciek s podozrenim na autizmus. Janosikova vylucila. Je to odbornicka. Mamicka tiez prudko nesuhlasila. Lebo jej napisala navstivit pedopsychiatra. Dodnes tam neboli, lebo ego a trapia sa nadalej. Mala evidentne nie je ok.

simema
6. apr 2019

@anndreina Aj môj syn mal príznaky ako tvoja dcéra a možno ešte zďaleka väčšie tiež bolo podozrenie na autizmus ,ale Jánošíkova autizmus nepotvrdila a hneď potvrdila dysfaziu a mala pravdu

mmatta
6. apr 2019

Super odborníčka na autizmus je aj psychologicka Budova z Prievidze.Inak nám tiež Jánošíkova vylúčila,hoci ho tam všetci videli.Syn 12 rokov,veľa veci,kt.sa mi javili ako autistické vymiznú s nástupom lepšieho porozumenia.Skus ešte Vidovu, Andreas v Ba,logopedicky Buntovu z Trnavy-ta je topka.

mmatta
6. apr 2019

@mmatta Vidova, nie Budova

bosorkabb
6. apr 2019

Nám to urobila rovnako a nakoniec odborníci vyvrátili jej diagnózu. Trvalo to dlho, vďaka nej sme syna nemohli integrovať do školy a z toho vznikali problémy vrátane sikany, keď počujem že je jediná ktorá vie diagnostikovať tak sa smejem lebo je mnoho oveľa lepších diagnostikov ako ona. A hlavne sú mnohokrát zadarmo oproti nej. Syn má atypický autizmus ktorý mu potvrdili na viacerých pracoviskách nielen na Slovensku. A to nie v priebehu jedného hodinového sedenia ale niekoľko dnovom kde ho sledovali pri proznych činnostiach, robili testy ja mam na ňu svoj názor. Vďaka nej sme si prešli peklom v škole. Všetci vrátane učiteľov to videli ona nie.

mogaa
6. apr 2019

Ono polovica "príznakov"na autizmus a hodí aj na normálne zdravé deti....takže je to v niektorých prípadoch ťažko diagnostikovať....polovica 4-ročných nechce jesť alebo chce jesť stále dokola len určité jedlá a rovnako môže mať blok a zadržiavať stolicu(uplne k tomu stačí aby bola raz zapečená a mala ranku na konečníku)...ale už som sa stretla aj s dieťaťom na pohľad zdravé, komunikatívne, hravé a keď sa na chvíľu zamyslelo akoby pozeralo do blba - tak mamička že to je druh autizmu...že práve prekonala záchvat....

andula77
6. apr 2019

@liligreg a v každom je aj tak trochu aspergera..... Podľa mňa práve vďaka informáciám a najmä internetu sú ľudia nespokojní pokiaľ nemajú všetko odôvodnené prečo sa to či ono deje tak alebo onak a najmä ak sa to deje trochu inak ako je zaužívané, bežné... Samozrejme, netreba nič zľahčovať a občas aj dôverovať lekárom.. Mne keď psychológ povedal ze nechce synovi dávať nálepky, som si uvedomila ako veľmi som aj ja túžila po tom "zdôvodnení", aj o Dr Jánošíkovej som uvažovala ale už to neriešim tak dopodrobna. Syn jec zdravý akurát ma svoje nazvime to muchy a zvyky... A v mnohom mi pripomína aj mňa samú

kacena4
6. apr 2019

ahojko ja mam tiez podobny problem ale netvrdim ,ze Janovikova dceru zle diagnostikovala, isli sme k nej s presvedcenim ze je dcera asperger ako vysity... (poznam aspergerov) odisli sme s tym, ze nie ze je to NKS hoci na dcere vidim jednoznacne crty autistov a aj s nimi po 4 rokoch stale bojujeme a asi stale budeme. to ze su tam crty neznamena ze dieta je autista. musi to byt jednoznacne preukazatelne. NKS sa vo velmi podoba autizmu - deti sa podobne spravaju... za tie 4 roky som to pochopila. skoncili sme v Dialogu v Ba, kde s dcerou krasne pracuju (intenzivne) a velmi sa recovo posunula aj socialne hoci ma stale svoje "muchy" je na tom podstatne lepsie je z nej uzasne krasne sikovne dievcatko (so svojimi maniermi) 😀 ako napr. nebicyklujeme, neznasame hluk, karneval, velky kolektiv, navstevy, zmeny.... a vselico ine mozno neskor sa to zmeni k lepsiemu alebo sa to vykrystalizuje aj na ten asperger uvidime ale podstatne je ze sme s pomocou Janosikovej podchytili NKS a pracovali s nou, kedze v 3r. este takmer nic nepovedala len mam, tata, ham. aj to s pomocou logopeda drzim vam palceky nech nehladate nove diagnozy ale pracujete s tou ktoru mate a casom uvidite co dalej skolu mate o chvilu a s NKS treba pracovat roky!!!

anndreina
autor
6. apr 2019

@katrin21 My mame duphalacu,fotlaxu a inych pripravkov od gastroentologicky kopu berieme to vyse roka a nic uz aj pna nevie preco to mejde ako by malo ,lebo creva ma v poriadku exte vyskusa urobit testy na celiakiu i ked tie jej robil imunolog ja virm ;ze s tym ma teraz problem skoro kazdy ,toto vsetko mam uz precítane,hovorila nam to doktorka,ale ked nejde doeta 2 tyzdne na zachod a vlakninu jej pridavam uz asi do vsetkeho tak neviem ci citi ,ze som ja nervozna a preto to nejde,mna to strasne zoziera.To pfve hocnotenir na detsky autizmus nam dsla po rade psychologicky psychiatricka Cincurova v Ba preto sa pytam ci sa nemohla mylit ked ma tsketo problemi.

anndreina
autor
6. apr 2019

@kacena4 Presne aj ja nic nemozem prelozit na ine miesto,vadia jej hlucne veci,vsetko jej smrdi to mzl aj syn ze mu vsetko vkuse smrdelo a na gastre nam povedala ze to je psychickeho povodu.Syn ked ma ist na nejaky vylet zo skoly ci uz jednodnovy alebo ide len do lina ze je to pre neho novinka vracia ,prehana ho a ked sme s nim boli prve co nam povedala psyvhiatricka ze hospitaluzovat na 10 dni na psychiatriu ,urcite nie ,nedam si 8 rocneho chlapca niekam zavriet,musi byt aj ine riesenie,a to bola primarka psychiatrie z jej rozhodnutia som bola velmi sklamana,syn je sikovny;v skole sa uci na jednotky a aj na neho nam povedali ze maju priznak na Aspergera a ja som doteraz o takych diagnozach ani nepocula.

kacena4
6. apr 2019

@anndreina ak nie je agresivny neriesit cez hospitalizaciu diagnostikovat sa da aj ambulantne ak spolupracuje dieta... a ano riesi sa to cez psychiatriu kedze autizmus spada pod psychiatricke ochorenie ☹ v skole to potom velmi pomoze lebo dieta moze byt integrovane vdaka svojej diagnoze a ma ulavy anpr. od tych vyletov, akcii, zmien, a pod. ... drzte sa je tu skupinka kde si rodicia radia co a ako

anndreina
autor
6. apr 2019

@bosorkabb Ja som za jedno rada, ze nam to vyvratila,ale,vidimm ako sa sprava a do normalnej skolky nam ju nezoberu a Janosikova napisala ze ju treba dat do obycajnej skolky,nestihala tempu ostatnych deti,nechcela sa zapajat do ich aktivit,a v skolke asistenta zo zakona nedostanete.Zdalo sa mi u nej to vysetrenie velmi rychle boli sme tam mozno pol hodinu za nami isli dalsi.A tolko penazi co sme uz vsade nechali ani nehovorim a k tomu skusame na to kakanie bylinkarov ked to nejde.

anndreina
autor
6. apr 2019

Tak vam dakujem za nazor budeme bojovat dalej a este nieco odporucils nam psychologicka kupit karnozin, ze ma s jeho pouzivanim vyborne vysledky.

evita0483
6. apr 2019

Nám návšteva u nej veľmi pomohla. Dcére tu v mt dali diagnózu autista s mentálnou retardaciou ( v 3,5 roku nerozprávala, jedla dookola to isté, najlepšia hra pre ňu bola zbierať stipce a zase vysypať, aj dve tri hodiny,nemala rada dotyky , očný kontakt nehrozil). Neurologička nám odporučila dr janosikovu. Tá jej zmenila diagnózu (názov už si nepamätám). Stačilo sa s ňou len jednoducho rozprávať, jej sa zamienali v hlave spoluhlásky. Zrušila som logopediu, psychologičku a iba doma , keď mala záujem som jej v knihách, na prechádzkach začala jednoducho opisovať veci. Po 3 mesiacoch neuveriteľná zmena. Začala rozprávať všetko, sama nás objala, nechala sa objať. Bojko je doteraz, s jedením sa to tiež veľmi nezmenilo, stále zle je. Ale ako 5,7 ročná bola na zápise a v 6tich nastúpila do školy. Vďaka pani janosikovej dcéra dobehla všetko a neskončila v špeciálnej škole, ktorú nám tu odporučili.

katrin21
6. apr 2019

Kup si este knihu Syndrom travenia a psychologie. Ja by som ako prve riesila tu stravu... to je priorita.. s nou suvisi ak ta stolica. A este ma napadlo Aloe vera od Forever living.. vies si ho sama kupit xa cistu cenu a detom Pomaha so stolicou...jedna pediatricka to ma overene,ze ked sa kazdy den davs,tak stoluca lahucko odchadza a tazsie ju dieta zadrziava, aj ked to zadrziavanie je uz psycjolog.problem

benit
6. apr 2019

@anndreina u nas si zohnali asistenta do ms cez urad prace.

bosorkabb
6. apr 2019

@anndreina áno poznám to. My sme tak bojovali v škôlke aj škole. Nakoniec som sa nasrala a dala som syna diagnostikovať inde a všetci na mňa pozerali divne že kde sme boli doteraz.