Pomôžte mi pochopiť svokru

dorotik
19. jún 2019

Ahojte,
za chvilku ideme s manzelom a 6 mesacnou dcerkou na navstevu k svokrovcom a ja uz mam teraz kamene v zaludku. Nikdy by som si nemyslela, ze so svokrou nebudem ok, pred narodenim dcerky sme mali sice skor formalnejsi, ale fajn vztah. Teraz robi veci, ktore ma stresuju a zranuju. Ked prideme k nim alebo oni k nam, ocakava, ze jej dcerku "odovzdam" a pojdem si robit svoje. My vsak mame kontaktny vztah, rada ju mam pod dohladom, aby som dokazala reagovat na jej potreby, casto sa stiskame a hladkame. Samozrejme, svokre ju rada doprajem, ale chcem mat slobodnu moznost priblizit sa k svojmu dietatu. Ked napriklad vezmem hracku a pridam sa na chvilku k nim, hned mi povie, nech odidem. Cudne sa sprava aj ked s malou nieco robim. Sleduje ma a komentuje to. Ze s nou narabam prilis citlivo, lebo s nou nehadzem v kociku, je malo oblecena, prilis oblecena a bla bla. Svokre prednedavnom umrela sestra a je z toho nestastna. Preto jej chcem vyjst v ustrety a dopriat vnucatko. Na druhej strane ma vsak dostava az do uzkosti a absolutneho diskomfortu. Ako s nou o tom hovorit? Preco jej tak vadim, ked som pri nich? Som dost empaticky clovek, ale dobtohyobsa akosi nrviem vvitit. Dakujem za kazdy vhlad 🙂.

nini1010
19. jún 2019

No zase raz poviem to iste.Problem nie je svokra,problemom sebe samej si ty.Aby som niekomu odovzdavala dieta po prichode?aby som od neho odisla ked mi povie odid?? 🤦‍♀️ Ako halooo!to co si so sebou nechala porobit??Nie si empaticka,si absolutne submisivna az nehnevaj sa na mna,aj hlupa.Aby mne niekto rozkazoval ohladom toho co robim,ako robim,ako drzim svoje dieta a ci s nim budem v miestnosti?preboha treba sa zobudit.Pekne krasne svokre slusne ale velmi jasne a priamo povedat,ze toto je tvoje dieta,ty si jeho matka,ty rozhodujes o tom co sa a nou bude robit a ako,ze neexistuje aby ti urcovala ci v miestnosti budes alebo nie a jej vychova je iba tvoja a manzelova zalezitost,nie jej.A akto nechce akceptovat,tak sa budes musiet bohuzial aj ty inak zariadit co sa navstev u nich tyka.musi sa prisposobit tvojej vychove a musi ju respektovat.Zenske zenske,co ai to nechate od tych svokier niektore robit... 🤦‍♀️ Kolko im dovolite,tolko na vas skusaju.

evita168
19. jún 2019

to si nechas? Co si šiši? Normalne ju posli s tym do prdele akoze staci jemne ale razne pokial sa nestiahne uz by som po nej vystartovala riadne

diewcatqoo
19. jún 2019

Ahoj, matka si ty, nie svokra. Ak sa nestotoznujes s tym, co planuje ona, treba jej to normalne povedat. Ziadne chodenie okolo horucej kase, lebo to nepochopi. Normalne na rovinu povedz, nehanbi sa. Si matka, tak musis otvorit usta.
Moja svokra tiez cakala, ze ked k nim prideme, odovzdam jej dieta a budem mat cely cas vylozene nohy a vsetku starostlivost necham na nej. Mala to takto pri svojej dcere, ktora jej nechavala takto vsetky 3 deti a sama chodila na kavicky a pod.
Ja som svojej povedala, ze chapem, ze sa chce zahrat s malym, nebudem jej ho odopierat, ale ze ja som mama.. ze ona si svoje deti vychovala, tak nech teraz dovoli, aby sme si vychovali my svoje ako uzname za vhodne. Ak ma nejake rady, rada si ich vypocujem, ak sa stotoznuju s mojim nazorom, rada ich aplikujem v praxi. Ale ak su totalne odveci (napr. preco mu nedam ciapku, ak je von 25 st), poviem, ze dakujem, ale urobime si to inak. Ak nalieha, tak to uplne ignorujem. A este som povedala, ze ja nie som jej dcera, ja sa viem a chcem postarat o dieta, nepotrebujem vesat dieta na krk inej osobe.. mat dieta bolo nase rozhodnutie, nie jej.
Vobec si neviem predstavit fungovat tak, ze jej necham polrocne dieta a dovi. Ak bude starsie a bude chciet ist k babke, fajn. Ale take male nie

rora
19. jún 2019

Dieta si nechat u seba v nosici ci v satke ;) a vybavene... hadam ti ju nebude davat dolu

nitka1157
19. jún 2019

@dorotik presne suhlasim s ostatnymi.treba si otvorit usta ked to inak nevie pochopit.kolko povolis tolko si dovoli..ja som bola tiez taka radsej ticho ako vyvolat konflikt.dnes? Dnes si poviem svoj nazor nahlas a stojim si za nim.som matka zodpovedna za svojho syna.nech si hovori kto chce co chce a nech si mysli o mne neviem co.je mi to jedno..priklad vonku bolo 31st cca o 18:30 .svokra mu dala dole ciapku lebo ine nic nepocuvam dajte mu dole capicu aha aky je spoteny..kto neni pod klobukom ci siltovkou spoteny ked je vonku take teplo???niee radsej mu doprajem upal nech mu je zle ako by mal byt spoteny?? 300x mu ju daju dole ja mu ju 300x dam hned na hlavu ked reci nepomahaju .nebude mi niaka babka hovorit co mam.kazda matka vie co je pre jej dieta naj a neznasam ked sa stavia niekto druhy do mojej role.oni uz vychovali nech nechaju vychovavat nas.moja mama mi nikdy nedirigovala decko ako svokra ktora si ho dokonca na den deti privlastnovala a nas s muzom posielala domov ked sa nam nepaci.no chore.dufam ze ja taka svokra nikdy nebudem

dudos
19. jún 2019

Ja práve že nechápem. Veď nezijete nonstop spolu. Idete na návštevu, ktorá bude mať aj koniec. Ja som rada ak sa moje mamimy postarajú o nášho syna. Že si u nich môžem oddýchnuť. A keď budeš mať aj tri deti, možno pochopíš aj švagrinu. Aj ku svojej mame máš takýto postoj ako ku svokre? Ale objektívne. Áno vy ste ako rodičia na výchovu, babka a dedo sú na srandu, na zábavu a na to "zakazane",partaci na porušovanie pravidiel. Ženské neblbnite, aj vy budete raz babky a svokrušky. Nepoviem nič ak by boli svokrovci ako sa povie neprispôsobiví sockári alebo niečo také. Prepáč ale príde mi to prehnané. Sorry, toť môj názor.

belllinka
19. jún 2019

Ja zas teba nechapem, ja som bola vzdy rada, ak sa mi niekto postaral o dieta a mohla som vypnut, ved si s nim nonstop, zas to netreba tak prezivat. Dopraj jej na navsteve vnucatko a ty si oddychni 🙂

selest
19. jún 2019

Si uplne normalna. Svokre slusne stanovit hranice.

nitka1157
19. jún 2019

@dudos keby je tvoje dieta v skakacom hrade kde su ovela starsie deti a nehladia na tvoje ze skacu hlava nehlava.napr buchnu kolenom do chrbta,skocia nohou na hlavu a podobne nechala by si tam dieta nech mu este viac ublizia a prizerala by si sa? Ja nie zobrala som ho prec.nato svokra povedala ze ho aj tak tam zoberie.jedno dieta odchadzalo so zlomenou rukou..aj ja som rada ked ho niekedy zoberie ale hranice urcujem ja

minutka
19. jún 2019

@dudos
@belllinka napr ja mam take super dieta,ze vobec nepotrebujem vypnut ci oddychovat.ano mam iba jedno.

cize pravidla urcuje matka a ak sa jej nepaci babkino spravanie,treba si povedat

loliki
19. jún 2019

@dorotik uz ti radili tak aj tak, teraz ked mas prve dieta je to vzacne a puto medzi vami je silné, nie si povinná dávať ho každému do ruky, je to vase dieťa, nie plyšová hračka. Svokra ho môže vnímať ako ďalšie vnúča v poradí, na ktoré "má nárok" starať sa oň, či vychovávať ho. Mohol by to riešiť napr tvoj manžel s ňou, ty sa s mužom dohodni, čo ešte áno a čo už svokra určite nemá robiť a muž nech to vybavuje a rieši. Keď tak on neurobí, tak sa ozvi ty.

whatever1
19. jún 2019

@dorotik To co je- ze "odid"... nabuduce ti to povie, povedz dobre, zober dieta a chod.

malasandrika
19. jún 2019

@dorotik treba si uvedomiť, že či už svokra alebo aj Tvoja mama si chcú “ukradnúť” čas s vnúčaťom len pre seba. Potom sa zamysli, či nedramatizuješ Ty, a keď si odpovieš nie, treba jednoducho nahlas povedať, čo si myslíš. Ja som takto pár vecí musela povedať svojej mame a ver, že odvtedy mám pokoj, dovtedy to vo mne len vrelo ohľadom nevyžiadaných rád a výchovných praktík.

lujza123
19. jún 2019

@dorotik ahoj, s malym babom vsetko vnimas inak, tak citlivo. Je to logicke, ta mentalna pupocna snura sa naozaj pretrhne az tak po roku. Ked sa ti bude svokra hrat s 5 rocnym taka budes rada za chvilu kludu.
Vychovne rady jednym uchom dnu, druhym von, nepritakavaj a povedz ze ty to robis takto a hotovo (takto ju obliekas, takto uspavas, v kocari nehojdas a nosis na rukach)
Ale zase pohrat sa s babetkom ju mozes nechat, ved co je na tom, nemusis tam nonstop byt, sledovat a zapajat sa, nic zle sa neudeje. Neboj, naozaj to bude lepsie ked bude dieta starsie, pominie ten "nelogicky strach" co ma kazda mama pri malom babetku. Skus svokrinu starostlivost naozaj vyuzit, precitaj si nejaky casopis, vypi kavu a uzi si chvilku kludu .
Moja svokra strasne rada chodila kocikovat malu, najskor som bola nervna ako pes pustit ju s nou von ale potom som si zvykla a dobre padlo raz za tyzden vylozit nohy. Som vyobliekala malu do ruzoveho a kvetiniek nech ma radost, ona 3 x obehla kostol s kocarom pochvalila sa susedam fararovi a spokojne sme boli obi dve.

dorotik
autor
20. jún 2019

Vdaka za rozne pohlady, to som potrebovala. Niektore ste sa pytali, ci som tak citliva aj na moju mamu. Pravda je, ze nie som, lebo tej som hned na zaciatku dost jasne nastavila hranice a aj ked ich stale skusala a skusa prekrocit, nepustim. Bolo to ale velmi narocne a plne emocii, lebo tak, ako ja sa mozno v tomto pripade spravam iracionalne, robi to aj ona. K svokre mam iny vztah, kvoli manzelovi sa snazim hladat taku cestu a komunikaciu, aby to bolo medzi nami v poriadku a kedze som zatial nenasla ten sposob, zahryzla som si do jazyka. Tiez si myslim, ze casom na dcerku taka citliva nebudem, ale teraz som, nahrali tomu aj rozne okolnosti pri a po porode a este som si to nespracovala, i ked sa to vo mne pomaly uvolnuje.

simca06022011
20. jún 2019

Ja to mám podobne, svokra si podľa mňa niečo vynahradzuje. U nás možno to že iné deti nemala, teraz chodí a ochka nad každým ďalším malým bábätkom až sa mi žalúdok obracia ale v podstate mi to neprekáža 😁 len je to divne. Ja som to zatrhla a vybavené bolo, malú som jej nenechávali, tak si tak keď som bola v okolí dcéra odo mňa málokedy odišla. Nech sa zduva koľko chce. Trpezlivosť mi došla úplne, keď som odišla na wc a ona mi pol ročné dieťa doslova ukradla a utekala s ním k susedom ako pribrzdena. Dobre že si nohy nepolamali. Som nevedela či sa mám smiať alebo plakať, taká to bola divná situácia. Dieťa malo ísť jesť a ona sa dohrmela o dve hodiny ako keby sa nechumelilo. Bežná vec bolo.trhanie dieťaťa z rúk a posielanie má prec atď. Ja osobne si myslím, že dieťa je to moje, ona nerozhoduje o ňom, svoje si uZ vychovala... A keďže mi robí naprieky, tak na ňu nemienim brať ohľad. Teraz už je to iné keď je malá väčšia, ale predtým som mala nervy riadne keď sme tam mali ísť.

terezka1947
20. jún 2019

@dorotik svojej mame by si ju dala,svokre nie?hm...skus zmenit pohlad. Milujuci stary rodic je pre dieta pozehnanim,neries,ked ma niekto.rad tvoje dieta a tesi sa na neho. Svokra ma mozno iny pristup,ale robi dietatu.zle???neziarlis?tiez si musi vybydovat vztah....
Co to je za doba.....

pininka1
20. jún 2019

Tvoja svokra ťa chce aspoň na návšteve odbremeniť aby si si oddýchla a ty to berieš ako že ti berie dieťa? Ku nám keď príde bratranec ktorý je krstný našim deťom a ma teraz malé bábo, hneď si malú beriem a jeho žene poviem,ty sed a oddychuj. Vždy sa na tom smejeme. Ja mám tri deti a viem veľmi dobre ako mi padlo fajn, keď niekto prišiel a pohral sa s nimi aspoň na chvíľu, alebo ich išiel pokocikovat. Na prvé dieťa je každý citlivý, ale ty pochop aj ju,že je to babka, chce byť tiež s malou. A že komentuje všetko, na to sú mami a babku ako stvorené. Keď tu čítam čo všetko vedia svokry urobiť, sa ti čudujem že ty si s ňou chces pokaziť vzťah len preto že chce byť s malou. Mám kamarata, ktorého rodičia ešte nevideli svoju vnučku a to ma 4 roky,lebo nesúhlasili s jeho ženou. Takú bábku by si mala radšej pre svoju dcéru?

hipuska
20. jún 2019

Ja som mala uzasny vztah s babkou, maminou svokrou. A az v dospelosti ked som mala deti a z rozhovorou so svojou mamou som pochopila aka to bola "mrcha". Pises kontakt...ty mas rada. Ale vyhladava ho aj dcerka? Alebo chodis z vlastnej iniciativy? Nechak ich, nech su same, nech si vytvoria vztah. Nech je dcerka sebestacna. Mne sa zda, ze si na nu prehnane citliva. Ved jej iba prospeje travit cas aj s inymi ludmi.

manqua
20. jún 2019

@dorotik tak mala by si si to prejst aj s priatelom alebo muzom alebo co ti to je, nech sa aj on ktomu vyjadri a potom to slusne povedat jej.... ked sa necitis dobre a je ti tak zle nemozes si to nechat lebo ta to raz zabije...

miroslava21
20. jún 2019

Svokry teda matky co maju synov to maju proste v dnesnej dobe hrozne tazke. Cestu k svojmu vnucatu nemaju jednoduchu. Nevesty si ich nepripustaju k telu, akoby chceli ich dietatu ublizit alebo co. A pritom im ta zena vychovala manzelov 🙂

jankalukasova
20. jún 2019

@terezka1947
@pininka1 baby ja nehovorim, ze nemate pravdu ale treba vidiet aj inu stranu veci. Tak ako pise napr. @simca06022011, tiez som musela zakrocit, ked sme prisli k svokrovcom, malu mi svokra doslova vytrhla z ruk a aj zo svagrinou sa s nou zatvorili v spalni. Ked som sa vyzula a isla tam, tak mala lezala na posteli a svokra ma tlacila von z dveri, ze nie nie nie Ty chod papat. Naliehala som, ze mala je hladna (co aj bola...) a musi papat ona. Svokra si len hovorila svoje, vobec nepocuvala co vravim. Mala uz zjapala. Tak som proste musela zakrocit. Ako mam asi "papat" ked moje dieta niekde zjape od hladu? Mala vtedy 4 mesiace. Potom prisli aj ine veci, malu chcela nutne strkat do choditka, chodit s nou za ruky a podobne veci, ktore sme s muzom zavrhli. Cez to vsetko som ju nacapala, ako drzi malej rucicky uplne nasponovane, chrbatik v totalnom luku, ledva na spicky dociahla a pod budeme chodit...v troch mesiacoch udivene komentovala, preco mala neveceria aspon "pudinek s piskotkami".... tak jej nechajte dieta. A ono je velky rozdiel v tom ako Vam to "chod prec" niekto povie. Takze ja @dorotik v celku chapem.

jankalukasova
20. jún 2019

@miroslava21 ano maju... ale co maju robit napr. nevesty, ktore od prveho momentu nie su dost dobre a vsetko robia zle? A je im to patricne davane na zretel? Ja mam tiez syna a tiez dufam, ze dokazem byt svokrou, ktora nebude do vsetkeho strkat nos a vsetko komentovat. A teda argument, ze nam vychovali muzov? No neviem, mam syna aj dceru ale ani jedneho som nemala preto aby mi niekto dakoval za jeho vychovu. Mam ich preto, lebo sme po nich s manzelom tuzili. Tuzili sa starat, hrat, radovat aj plakat. Nie pre vdacne nevesty a zatov...

miroslava21
20. jún 2019

@jankalukasova nemyslela som to tak, ze maju nevesty dakovat za manzela alebo co. Ale v tom zmysle, ze aj tie svokry sa starali o babatka a takisto ako pises so svojimi synmi sa radovali a hrali. A ked su z nich uz stare matky tak nevesty sa spravaju akoby v zivote nevideli babatko a chceli mu vedome ublizit alebo co.
Ked raz budes ty svokrou tak dufaj, ze tvoja nevesta sa nebude ku tebe spravat ako ku nesvojpravnej a nebude ta chciet nechat s tvojim vnucatom osamote.

diewcatqoo
20. jún 2019

@dudos je uplne ine dat dieta dobrovolne babke na hranie, s tym, ze mozes mat na dieta dohlad.. ak place, mozes sa prist pozriet, co sa deje a pod. Ale ak vojdes k nim a hned na dverach ti babka vytrhne dieta z ruk, odide s nim prec a ak place, nemozes sa ani prist pozriet preco, lebo ta vyzenie, je to prehnane. V tom pripade naozaj nie je ok ta babka... mozno to mysli dobre, ale neda sa vynucovat si vztah takto agresivne

jankalukasova
20. jún 2019

@miroslava21 dufam... a ja zas na oplatku nebudem komentovat jej vychovu sposob, ktorym sa stara o moje vnuca. Oni deti vychovali... ale odvtedy sa veci zmenili a mnohe sa robia inak. A ano, ja napr. choditko a "vlecenie" dietatka za ruky vidim ako ublizovanie (este ked pri tom aj reve)... ale ono je to priprad od pripadu. Niekde je svokra fakt problem a niekde je problem nevesta. Kazdopadne som tiez zakrocila, ked ma nechcela pustit k vlastnej dcere. A to ju mala kolko chcela.

terezka1947
20. jún 2019

@jankalukasova ja sa na to z druhej strany pozeram.....
pretoze bohuzial moje deti uz babky,dedkov nemaju....a co by som dala za to,keby mi ich bol niekto aj nasilu vzal a hoci cely den iba bozkaval a chytal so spinavymi rukami,povedal im teraz na vystupeni,ze je na nich hrdy a napr.cez rpazdniny ich aspon na jeden den vzal,ci jeden vecer precital rozpravku.
rodicia-ci nasi,ci manzelovi nas vychovali.....ja chapem,ze mnohi stari rodicia su vselijaki,no casto sami robime z nich monstra....
raz aj my budeme svokry.....a???cize opat pohlad z dalsej strany.

jankalukasova
20. jún 2019

@terezka1947 aha ok.. takže som mala nechať štvormesačné kojené dieťa zjapať od hladu, lebo ona sa s nim chcela hrať a keďže mala tri deti isto vie čo s nim. Asi by ju aj nakojila, že?
Ja nehovorím o mojkaní sa so špinavými rukami... presne ako som písala vyššie, je to prípad od prípadu... ja svokrovcom deti neupieram ale rovnako nebude niekto mne brániť v tom aby som im dala minimálne jesť.

jankalukasova
20. jún 2019

@terezka1947 a teda dodam, ze moja svokra mojim detom na vystupenie isto nepojde...

kvetinka75
20. jún 2019

podľa mňa to trošku prehaňaš a potrebuješ mať všetko pod kontrolou. Ako si jeho matka, máš byť po ruke, lebo dieťa si poznáš najlepšie, ale tiež ke´d mi prišla svokra, mama, postrážili dieťa, tak som si išla robiť svoje, čo som nestíhala keď sme boli samé. Komentáre z jej strany - to treba brať jedným uchom dnu a druhým von, tiež vždy boli a budú. treba si z toho vybrať, čo potrebuješ. A to že ťa pošle preč, možno to myslí tak, že choď si porobiť niečo kým je ona s dieťaťom, čo inokedy nestíhaš. Sama píšeš že máte kontaktný vzťah. Podľa mňa si príliš fixovaná na to dieťa. A rada máš všetko pod dohľadom. Ty si myslíš že celý život budeš mať všetko pod kontrolou? Trošku popusti a bude sa vám ľahšie vychádzam medzi sebou. Nemôžeš celý život kontrolovať a diktovať kto má čo robiť s dieťaťom, nemám taký pocit, že by mu svokra ubližovala. Pôjde do škôlky školy a čo potom? Budeš všetko sledovať, kto čo spravil, povedal šči je to podľa teba?