Poradíte ohľadom krvných testov na celiakiu?

zoizoi
30. apr 2014

Ahojte, chcela by som sa poradiť, opýtať ohľadom krvných testov na celiakiu. Prvé príznaky celiakie sa mi objavili pred tromi rokmi. Z krvných testov, ktoré mi robila kožná doktorka (mala som aj kožné prejavy) mi vyšla alergia ( pšenica, glutén). Tá mi kázala, že mám prejsť na bezlepkovú dietu. Tú som dodržiavala, problémy, ktoré som mala (tráviace ťažkosti, kožné prejavy) časom zmizli. Minulý rok som išla za gastroenterológom, na potvrdenie diagnózy. Povedala som mu, že už držím bezlepkovú diétu. Spravil mi krvné testy, ktoré však vyšli negatívne a viac sa mnou nezaoberal. Pričom v súčasnosti, keď zjem len kúsok potraviny obsahujúcej lepok mám tráviace ťažkosti. Mohli byť výsledky testov skreslené, ak som dodržiavala bezlepkovú diétu? Bola som aj za iným doktorom, ten ma nevzal, lebo ,,niesom z jeho okresu,, Ďakujem

cherryblossomgirl
30. apr 2014

prejst na bezlepkovu dietu bez potvdenia diagnozy bola obrovska chyba. dr ti mala navrhnut vysetrenie u gastro a naslednu endoskopiu, ktorou by sa celiakia vyvratila/potvrdila. teraz su vysledky skreslene

laki
30. apr 2014

ahoj @zoizoi určite máš skreslené výsledky, keďže si už bola na bzl.strave. Bolo by dobré prejsť na klasickú stravu, aby bol organizmus zaťažený lepkom - aspoň 1/2 roka a potom absolvovať testy opäť. Inak ti diagnózu nepotvrdia, keďže výsledky máš momentálne negatívne.

zara0201
30. apr 2014

Ja nie som celiatik, takze trosku s rezervou zober co napisem.
U nas v rodine sa to prejavilo tiez mrzkou vyrazkou, po krvnych testoch vysli nejake potravinove alergie a preto na potvrdenie celiakie sa islo na gastro- na sondu do zaludka a vzatie vzorky z tenkeho creva. Az ta vzorka udajne da odpoved ci to celiakia skutocne je alebo nie. Kym vsak doslo k odberu z tenkeho creva, tak sa nemala drzat bezlepkova dieta aby vysledky neboli zkreslene. Nakoniec napriek krvi sa celiakia nepotvrdila ale Crohnova choroba.

sante81
30. apr 2014

krvné testy byvaju vačšinou pozivítne, stačí ked si zjedla den pred tym niečo z muky, viem to podla vlastnej skusenosti, obidvom mojim detom diagnostikovali z krvi alergie na mlieko a aj na celiakiu a aj mne samej, to mlieko sa potvrdilo a celiakia bola vylučená tym ze mi robili hadicu. takze si mala na dietu prejst az po tomto vysetrení.

lencika
30. apr 2014

ja sa tiez chystam na vysetrenie ci nemam celiakliu, poslednu dobu myslim tym pol roka rok mi hrozne vadi pecivo a vyrobky z bielej muky nevenovala som tomu pozornost az ked som nezala drzat dietu nejaku bilekovinovu dietu a zistila som ze sa citim uplne uzasne a uplne som vylucila vyrobky z bielej muky podotykam ze ju mame v rodine rozsirenu mojej tete ju zistili ked mala 42 rokov divne ale je to tak

evaa22
3. máj 2014

mne diagnostikovali celiakiu tak ze mi gastroenterolog spravil krvne testy a endoskopiu. sam gastroenterolog mi povedal aby som si pred vysetrenim dala nejake pecivo aby som mala v tele lepok. tiez si myslim ze tvoje vysledky nemusia byt spravne ak si lepok zo stravy vylucila a pri vysetreni si ho v sebe nemala.

petrikam
3. máj 2014

Nechcem nikoho uraziť, ale myslím, že tam máte nejakých divných doktorov. Za prvé nechápem, prečo ťa kožná neposlala s výsledkami krvi za gastroenterológom. Pretože vyšetrenie krvi je len 1. krok, celiakiu musí potvrdiť alebo vyvrátiť biopsia z tenkého čreva. Zisťuje sa tak aj stupeň poškodenia čreva. Nerozumiem tomu, či teda kožný môže jednoducho nariadiť bezlepkovú diétu. Nejde tu totiž len o to, že ti odporučí bezlepkovo sa stravovať. Ide aj to, či máš na základe jeho diagnostiky nárok na recepty na bzl. potraviny. Ak ti ich nepredpisujú, mesačne tak prichádzaš o dosť slušnú sumu. Okrem toho by si mala ako celiatička nárok na príspevok na diétu od štátu a taktiež aj na preukaz ZŤP. Bezlepková diéta totiž vôbec nie je lacný špás, takže aspoň takto sa nám to trochu kompenzuje.
No a po druhé by si asi mala zmeniť gastroenterológa, pretože ťa mal upozorniť na to, že aby ti mohli potvrdiť celiakiu, musí byť tvoje črevo vystavované lepku - pretože tým sa vlastne črevo poškodzuje a tým sa teda zistí, že máš celiakiu. Ak na črevo nepôsobí lepok, potom je črevo v normálnom stave, akoby bolo zdravé a tým pádom je to skreslené.
Ak by si si teda chcela dať znova diagnostikovať celiakiu, musíš to celé podstúpiť odznova - začať jesť lepok na pár mesiacov, aby bolo vidno, či je v čreve nejaká reakcia.

lulkaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz