Povolenie na prejazd

veja79
24. feb 2017

Prosím o radu. Sme rožný dom na dedine - za našim plotom je cca 2 m obecnej trávnatej plochy potom je cesta - z troch strán , zo štvrtej je susedný dom. Je to mierne svahovitý pozemok.
Nastal problém lebo obec v rámci rekultivácie navýšila úroveň svojho pozemku z jednaj strany tak že nám teraz podmoká plot - betonový základ izolácia a vysoký murovaný z tehál. Oni totiž normálne zvýšili úroveň svojho pozemku cca o 15cm nad existucúci základ a izolácie našeho plotu a tak tehla nasáva pôdnu vlhkosť. Z tejto strany je rovina.
Z druhej strany - tam je mierny svah je to ešte horšie tam naviezli zem a makadam - spravili " tržnicu" a tam je úroveň vyššia cca o 20 -25cm , tak tam tiež podmoká a voda z ulice sa nám leje do dvora - tam máme ale druhú bránu na pozemok , ktorá sa teraz nedá používať - koli navýšeniu terénu.
Obec našu žiadosť o nápravu nerieši - dokonca žiada o povolenie na prejazd cez svoj pozemok - pri bráne cca 1,5m.
My sme ale tú bránu nebudovali tá tam už bola keď sme dom kupovali teda cca 15 rokov sa používa a nikomu to nevadilo.
Zdá sa mi minimálne proti dobrým mravom, aby obec ako náš sused takto i napriek upozorneniu poškodzovala náš majetok. Nedá sa robiť nič aspoň s tým podmokaním?

maria1989
24. feb 2017

@veja79 je tu skupina právne poradenstvo, skús sa opýtať tam.

ukulela
24. feb 2017

@veja79 nepokusali ste sa ziadat o odkupenie casti pozemku, ktory potrebujete na prejazd? ziada sa OU, schvaluje to obecne zastupitelsvo. treba sa opytat poslancov, ci by to podporili. a mali by ste aspon prijazd osetreny ...
co sa tyka toho poskodzovania, tam sa urcite da nieco robit. porad sa v tej pravnickej skupine.

marlenka222
24. feb 2017

povolenie na prejazd cez svoj pozemok môže od Vás žiadať, nakoľko príjazdovú cestu využívate teda miestnu - nejakú, ktorá bola vybudovaná obcou a nie vami. toto bolo potrebné riešiť v dobe, keď ste pozemok s domom kupovali. každá skolaudovaná stavba musí mať cestu, po ktorej sa možno dostať sanitkou, hasiči a pod. k domu. Vy ako vlastník pozemku, využívate vlastne na príjazd pozemok niekoho iného (obce). Je pravda, že obec vám môže povoliť cez svoj pozemok ale iba nevyhnutný prechod. nemusí vám povoliť prejazd(písomné povolenie) . a to iba v rámci etického kódexu ako vlastník spomínaných pozemok. teda, ak máte vlastnú príjazdovú cestu, je pre obec nezmysel dávať vám povolenie na využívanie jej pozemkov. ďalej - vy máte stavebné povolenie a stavebné plány podpísané projektantom a statikom na spomínaný plot? ak nie, jedná sa o čiernu stavbu, kde obec môže od Vás vyžadovať aj jej zrušenie. a verte, že s tvrdením, že plot tam stál už pred 15 rokmi, nepochodíte - zrejme nebol v rovnakej podobe ako dnes. mne sa nezdať, že by sa dala zjednať náprava v tomto prípade.

zuzla14
2. nov 2023

Ak obec nereaguje na podnety tak musite ist vyssie. Susedovi dalsi sused zasypal odvodnovaci kanal...hned pri 1.dazdi mal vytopenu pivnicu pod domov. Natahovali sa rok ale debo musel na svoje naklady obnovit kanal.

S tou bránou neporadím, tam asi nikto- na to je malo informácií.