Nezdá sa mi postup pri predaji družstevného bytu

nikaeli
6. mar 2019

Predavam druzstevny byt, teda clenske prava.. uz mam kupcu, s ktorym som dnes podpisala rezervacnu zmluvu cez realitku.. kupujuci posle zalohu (v podstate proviziu) na ucet realitky, nasledne spiseme akusi zmluvu o buducej zmluve a ostava uz len prevod penazi a prepis clenskych prav na bytovom druzstve. Tam som sa dnes bola informovat, je to zalezitost par dni. Pani mi povedala, ze je jedno, ake zmluvy si my uzatvorime a kedy sa vyrovname, podstatna je zmluva (prevod clenskych prav) podpisana u nej. Pytala som sa dnes realitacky, ako je to s platbou - kedy a ako - zaskocila ma tvrdenim, ze najprv prepis prav a potom platba. Vraj sa to tak stale robi. Ja s tym ale nesuhlasim. Som najprv za platbu a nasledne pojdeme spolu na bytove, kde dame do poriadku papiere. Aj ja som to takto absolvovala, ked som byt kupovala.. Kupujuca mi dokonca navrhla, ze mi da peniaze na ruku.. Neviem ale, ci je to dobry napad.. Ja som za to, aby sme sli do mojej banky, kde moze vlozit peniaze priamo na moj ucet, alebo pojdeme do jej banky, urobi prevod a ideme na bytove. Prosim mate s tym niekto skusenost? Ja som uz 2x kupovala byt a vzdy som najprv poslala peniaze a potom sa riesili papiere.. Ako mam teda postupovat?

jamimka
6. mar 2019

Tak ako pises. Nikdy nedaj nikomu nic, co nie je zaplatené. Vlastná skusenost. Ak je seriózna realitná aj pani, ktora kupuje, tak nebudu mat problem

katarinamarkova
6. mar 2019

@nikaeli na takéto veci sa používa vinkulovany účet prip idú peniaze cez notara ktorý ich podrzi a uvolni až keď prebehnu papiere ..takto sú chránené obe strany.

nikaeli
autor
6. mar 2019

@katarinamarkova ano, to ja viem.. nedavno som kupovala byt, v ktorom byvam a tiez sme to tak riesili, len tato realitacka je akasi "divna" a tlaci ma do toho, ze najprv papiere a potom peniaze.. a ja nechapem preco.. kupujuca nema problem so ziadnou mojou alternativou, len opat realitacka, ze tak a hentak nie.. navrhli sme aj, nech sa peniaze poslu do depozitu RK, prepisu sa papiere a RK peniaze uvolni.. oni vraj taku sluzbu neponukaju.. ja mam pocit, ze ta slecna predava svoj prvy byt.. niekolkokrat sa ma pytala na list vlastnictva a ja som jej uz niekolkokrat vysvetlila, preco ziadny nemam............

(pre vysvetlenie - byt som ponukala sama cez inzerat, no ozvala sa RK, ze ma zaujemcu, tak sme sa dohodli, ze ak zaujemca bude chciet kupit, podpiseme dohodu o sprostredkovani - takze s nou musim spolupracovat..)

este som zvazovala jednu vec - nasla som kupujucu na FB - ze by som sa jej ozvala a napisala moju predstavu.. ze pojdeme do banky, kde ona vlozi hotovost na moj ucet a nasledne pojdeme spolu na bytove prepisat clenske prava)

katarinamarkova
6. mar 2019

@nikaeli skus sa obrátiť na jej nadriadeného prip. Niekoho iného z danej realitky. Zmluva je spisana s realitkou nie s ňou konkrétne....ci? Informuj sa o jej postupoch ci sú správne .....prip.ziadaj iného realitaka.... 😊 ved nejde o lentilky 😊

ukulela
6. mar 2019

@nikaeli jednoznacne vunkulovany ucet, ked realitacka hovori, ze nie, tak povedat, ze je to jednoducho tvoja podmienky. nemienis dat byt niekomu bez €. ked sa bude storcovat, tak jednoducho pohrozis, ze odstupis a hotovo.

nikaeli
autor
6. mar 2019

@ukulela presne to hovorim.. ze nechapem, co ona rozhoduje, akym sposobom sa my vyrovname.. ked kupujuca nema problem, tak ona do toho nema co kecat.. pred chvilou poslala sms, ze moze zobrat PC, pojdeme na bytove, prepiseme papiere a kupujuca posle peniaze cez e.banking.. uz som jej neodpisala.. zajtra to doriesim.. vymysla kopu alternativ, ale vzdy je na prvom mieste prepis a potom platba.. ja som za opacny postup..

@katarinamarkova aj nad tym som uz uvazovala..

ukulela
6. mar 2019

@nikaeli presne ako pise baba vyssie - skus nadriadeneho. raz to chcete obe strany, tak s tym nemoze byt problem. je to kopa prachov, ziadne IB a podobne - este to, zadavat heslo na IB do cudzieho PC ... vinkulacny a basta. a ked nie, tak nadriadeny. (ze vunkulacny som napisala hore 🙂🙂🙂

panipanka
7. mar 2019

vies co ja ti mozem z vlastnej skusenosti povedat, ze tiez som bola dotlacena do nejakych veci realitckou a nahanala ma a chcela aby sme sa rychlo rozhodli a tak a potom som to lutovala. nedaj sa nou obalamutit ani sa nahanat. vsetko si v klude premysli. samozrejme nebudes na niekoho prevadzat byt ked ti este neposlal peniaze. aku ty mas zaruku, ze ti tie peniaze posle? pekne nech sa najprv vybavi to a az potom sa podpisuje zmluva a vsetko ostatne

majkeel
7. mar 2019

Ak nechcete vinkulaciu vkladu, tak dvaja chodte na bytove, dvaja do banky. Podpisete zmluvu, zavolate si, v tom istom case urobite vklad na ucet, alebo si pre ten ucel zalozit jednorazovo ucet a peniaze sa prevedu okamzite, necakate dalsie 1-2 dni.
Do kupnej zmluvy dat vyhlasenie, ze zmluva je platna az po prijme penazi na ucet.
Co sa tyka prevodu online cez internet banking, platba sa da, kym nezbehne platobny beh v banke, kedykolvek odvolat. 🙂

nikaeli
autor
7. mar 2019

ja som za prevod penazi z jej uctu na moj alebo priamy vklad hotovosti na moj ucet. Navrhovala som aj vinkulaciu, navrhovala som aj notara. Lenze za vsetko sa plati a uz je na svete aj novy problem, ze kto plati prepis clenskych prav na bytovom. Som skoro padla na zadok. Tak ja?? Som toho nazoru, ze tieto poplatky plati realitka a ak nie, tak kupujuci - ved ide predsa o zapis jej mena, nie mojho, tak ja to mam platit? Ja ked som nedavno kupila novy byt, niektore poplatky platil realitak a niektore ja. Predavajuca neplatila nic. Nie je to moj prvy kontakt s predajom ci kupou, v podstate viem, ako to chodi, len sa potrebujem uistit. Myslim si, ze realitacka ako sprostredkovatelka ma mat tieto veci namakane na 100% a kedze predava moj byt a vlastne pracuje pre mna, tak mam hlavne slovo ja, ci? a hlavne ona nema pravdu.. dnes som si to overila vo viacerych realitkach cez mail a rozpravala som aj s panom z bytoveho druzstva a vsetci mi dali za pravdu..

ukulela
7. mar 2019

@nikaeli neviem, ci je v zmluve s realitkou nejake penale, no ked nie realitku, tak zmenit minimalne maklerku. aj my, ked sme kupovali, sme si tieto poplatky platili. ty sa s nou uz neondej. bud to bude tak, ako ty chces, alebo vymena.

nikaeli
autor
7. mar 2019

@ukulela kontaktovala som kupujucu cez FB.. dohodli sme sa stretnuti bez RK, aby sme si to vydebatovali a dohodli sa, ako dalej.. a potom sa stretneme s RK a ideme dalej.. mam ale v zalohe, ze poviem slecne, ze ak nekaceptuje moje podmienky, vypovedam jej zmluvu..

majkeel
8. mar 2019

Maklerke povedzte, ze ste sa dohodli a ona ma poskytovat servis, za ktory dostane zaplatene a nie diktovat, co mate robit. Skor si myslim, ze sa boji, ze ked sa vychyli zo svojich zauzivanych postupov a nastane problem, tak to bude na nu. Alebo je to proste ludska arogancia, ze sa povazuje za tazkeho profika a vy ste podla nej amaterske "lamy".
To sa da zase vyriesit podpisanym vyhlasenim, ze kupujuci a predavajuci sa dohodli takto a je z obliga, ak sa tym jednanim nieco pokasle.

mogaa
8. mar 2019

S tou maklérkou sa ani nebav. Vypýtaj si kontakt na jej nadriadeného alebo teda majiteľa realitky a jednaj s ním...

nikaeli
autor
8. mar 2019

@majkeel to je taka mladunka baba, mam pocit, ze este len zacina a nevie co a ako.. dokonca mi tvrdila, ze oni neposkytuju depozitnu sluzbu..
@mogaa uz som ho kontaktovala a tiez mi tvrdi, ze prepis papierov a nasledna platba je bezny postup.. tak ja neviem, ci som spadla z hrusky ja, ci oni, ale su jedini, ktori mi to tvrdia.. pisala som viacerym realitkam, nezavazne, ze aky je u nich postup a vsetci mi odpisali rovnako.. dnes som volala na bytove druzstvo, hovorila som so zastupcom predstavenstva, v pondelok tam idem osobne, aby som vedela presne co a ako.. inak kupujuca mi napisala, ze aj ona sa informovala a vraj pri prepise prav je na papieri nejaka formulka, ze ak kupujuci neposle peniaze predavajucemu do dvoch dni, stale ostava byt mne.. kazdopadne majitel realitky mi napisal, ze ponukaju depozitnu sluzbu, tuto info som posunula kupujucej a ona suhlasi.. ostava uz len vyriesit, kto plati poplatky 😉

dakujem vam za rady ❤

zic
8. mar 2019

Mozno tu je pes zakopany:
"Všetky písomnosti musia byť notársky overené. Keďže práva k bytu prechádzajú na nadobúdateľa dňom podania Dohody o prevode členských práv a povinností na družstve, je dôležité, aby pri podaní na družstve bola vyplatená dohodnutá kúpna cena za prevod družstevného bytu. Platobné podmienky za prevod členských práv a povinností k bytu zákon ponecháva na zmluvnej voľnosti strán, je teda na vás, či kúpnu cenu vyplatíte bezhotovostným prevodom na účet, v hotovosti alebo inou formou."
https://reality.etrend.sk/byvanie/prevod-druzst...

nikaeli
autor
8. mar 2019

@zic presne tento clanok som poslala realitnej maklerke, aj kupujucej.. kupujuca ma hotovost, povedala mi, ze nema problem platit cash.. problem je maklerka, ktora tvrdi, ze najprv prepis, potom peniaze.. a kedze kupujuca nikdy nepredavala a nekupovala nehnutelnost, nevie, ako to chodi a doveruje jej.. preto trvam na tom, ze najprv penaze a potom prepis prav.. ak to urobim naopak, kupujuca ma byt v rukach a peniaze vo svojom vrecku.. a ja nemam nic.. bytove druzstvo mi povedalo, ze toto je nasa vec - ich ziadne predkupne zmluvy nezaujimaju, cize ak ma oklamu, je to moja kapusta, lebo som sprosta.. co nie som :D

modrykolibrik
14. mar 2024

@nikaeli ahoj ako si nakoniec dopadla?

nikaeli
autor
14. mar 2024

@modrykolibrik ak si dobre spomínam, boli sme spolu v banke, tam sa spísala dohoda, kupujúca vložila peniaze pred mojimi očami. Následne sme šli na bytové, podpísali čo bolo treba. Vrátili sa do banky a následne mi boli uvoľnené peniaze na účet.