Predávali ste už niečo do zahraničia?

anjelik85
28. feb 2009

Prosím, poraďte kto máte skúsenosť. Pani z Londyna kupila odo mňa fotoaparat. Poslala peniaze na môj účet. Z jej banky mi napísali, že akonáhle pošlem doklad o odoslaní zásielky, do 72 hodín prevedú peniaze na môj účet. Keď potvrdenku dostali, na druhý deň napísali, že to bude trvať 3-6 pracovných dní. Na ďalší deň napísali tiež z banky, že minimálny prevod medzi krajinami je 500eur, takže tej pani z účtu stiahli ešte 260eur a aby som ja cez western union poslala jej 260eur a keď o tom pošlem potvrdenku, oni mi do 72 hodín pošlú peniaze na môj účet. Bojím sa tomu dôverovať, ale asi na výber nemám. Inak to asi nezistím. Manžel sa chystá v pondelok do banky na toto informovať. Ale dovtedy sa ja zbláznim. 😢 😢 😢 Nemôžem ani spávať kvôli tomu. 😢 😢 😢

annon
28. feb 2009

ahoj, teda nechcem ťa strašiť, ale o takom prípade som počula, a nakoniec to bol podvod. Dá sa nejako takto posielať peniaze tuším šekom, ten sa dá ešte do určitého času stornovať a banka peniaze na účet nepošle. Hoci ty si už tovar poslala. Neviem presne ako to bolo, viem to len z počutia, tiež som mala na nete inzerát, že predám nový mobil a ozval sa mi nejaký pán z afriky, tak mi bolo divné, že v afrike nemajú mobily 😕 ? Tak som si to overovala cez známeho čo má skúsenosti s predajom cez net, a ten ma varoval, vraj to takto funguje. Bombardoval ma emailami, dokonca si určil spoločnosť, cez ktorú mám mobil zaslať. Až som mu nakoniec napísala, že mobil je už predaný a jeho odpoveď bola, že tak čo máš teda ešte na predaj, normálne sa nevzdával 🙂 Ale možno budeš mať šťastie a bude to OK 😉

annon
28. feb 2009

A ešte k tomu, že minimálny prevod je 500 eur sa mi veriť nechce, veď tu na nete baby kupovali kočíky cez poľský web a robili prevody v nižších sumách. 😒

anjelik85
autor
1. mar 2009

ahojte, vďaka za reakcie. ono je rozdiel medzi internet bankingom a e-bay. pani mi poslala peniaze cez e-bay. tak ak máte niekto skúsenosť s e-bay.... 😉

betka1
1. mar 2009

anjelik a ako Ti poslala peniaze cez ebay? Cez Paypal? A tie informacie, ktore mas od banky Ti akym sposobom dali vediet? Je to urcite od banky?
Mne sa to zda dost nedoverihodne, alebo aspon velmi nestandardne. V prvom rade nikomu neposielaj ziadne peniaze, kym si 100% neoveris, ze to nie je podvod.
Z viacerych zdrojov som pocula o podobnych podvodoch, ale so sekmi. Islo tam o to, ze kupujuci "omylom" zaplatil vyssiu sumu a vyziadal si rozdiel od predajcu. Ked predajca zaplatil, tak zistil, ze sek, ktory dostal bol neplatny. Cize posielat niekomu 260 eur, kym nemas tych 500 eur na ucte, to by som urcite nerobila. A silne pochybujem, zeby mala banka pravo niekomu z uctu stiahnut 500 eur namiesto 240 z takeho hlupeho dovodu, ze menej do zahranicia poslat nemoze.
Skor je to sikovny podvod. Napis o tom viac, mozno Ti budeme vediet viac poradit a aspon varujes ostatne. Hlavne ktora banka s tebou komunikuje a akym sposobom sa to ma platit.

betka1
1. mar 2009

Moj muz tvrdi, ze je to jednoznacny podvod! Ma presviedca, nech Ti to napisem.

betka1
1. mar 2009

este dalsia vec. Ta pani, co to kupila ma na ebay pozitivny feedback? Kolko veci uz kupila alebo predala?

annon
2. mar 2009

Tiež si myslím, že je neštandardné žiadať, aby si ty zásielku poslala, keď nemáš ešte peniaze na účte. Veď ty si predávajúca, ty si zadáš podmienky a pokiaľ ich kupujúci neakceptuje, tak jednoducho nepredám. Bolo hlúposť zaslať zásielku len na základe výzvy banky, veď čo je banku do toho, za čo dotyčná platí?

Betka1 tiež môj názor, ako som to už vyššie spomínala, o takom podvode som počula 😒

betka1
2. mar 2009

az teraz som si uvedomila, ze uz si tu zasielku aj poslala 😨 . Chyba chyba. Ved zasielka sa posiela az ked uz mas peniaze. Vzdy to tak na ebay funguje.

bihan
2. mar 2009

to čo je za chobotinu? Medzištátny prevod je v akejkoľvek výške a žiadna min. suma tam nie je.. naši mi posielali 100€ a samozrejme oni platili poplatky, ale rozhodne to nebolo 260€.. niekto ťa chce pekne odrbať..

Len nechápem, prečo niekto ešte stále funguje cez bankové prevody a nie cez Paypal 😕

anjelik85
autor
2. mar 2009

ahojte, tak píšem novšie info

v tatrabanke povedali, že takýto obchod práve cez e-bay je bežný. predávajúci zašle zásielku, pošle potvrdenie. kupujúcemu stiahnu peniaze z účtu a držia ich kým si neoveria to potvrdenie. o tom minimálnom prevode nám povedali, že to má každá banka vo svojej bankovej politike. jedna banka nemusí mať minimálny limit, iná môže mať. a tiež tie sumy môžu byť rozdielne. ja teraz budem čakať na manžela, že donesie potvrdenie z western union a obratom to posielam zoscanované do banky. a uvidíme do 72hodín.

vroni
2. mar 2009

Anjelik, neviem, kto ti take nieco v tatrabanke povedal, ale je to blbost jak Brno. Ak ma banka nejaky limit do zahranicia (a 500 € je sialene vysoka suma, tomu teda neverim), tak ti ho musia oznamit vopred a nie nasledne. Cez e-bay obcas nakupujem a nikdy som sa s nicim takym nestretla. Prosim, ktora banka ma ludi na to, aby kontrolovali blocky o odoslani tovaru a este s tebou priamo komunikovali?????!!!!! Takej banke by som aj uverila, ze si ziadaju 260 € manipulacny poplatok, pri tych nakladoch 🙄 🙄 🙄 Ziadna cudzia banka s tebou komunikovat nebude - preco by aj mala. Bude komunikovat maximalne s tvojou bankou, ale nie s tebou. A skutocne je na e-bay standard najprv dostat peniaze a az potom poslat tovar. Kupujuci je proti "vychcanym" predavajucim poisteny (treba si precitat podmienky), predavajuci si za svoje skody moze sam....

betka1
2. mar 2009

anjelik, s ktorou bankou komunikujes? Da sa to lahko zistit, ci ma take limity.

betka1
2. mar 2009

anjelik, citam si prave o podvodoch na ebay. Myslim, ze si exemplarny pripad.
Vies o tom, ze na ebay je zakazane robit platby cez Western Union, pretoze to nie je bezpecne?
Vsetci radia neposielat produkt, kym nemas peniaze.
http://members.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?View...

Som zvedava na spravy o 72 hodin. Potom mozete skusit ist za poradcom z Tatrabanky ziadat si vratenie penazi.

miah
2. mar 2009

anjelik, my máme podobnú skúsenosť, predávali sme autorádio, tiež sa nám ozvali zo zahraničia že to berú, a že nám posielajú doklad z banky, ktorá nám drží peniaze a pošle ich až keď odošleme tovar 🙂) Samozrejme napísali z banky, z oficiálneho mailu, dokonca, že nám môžu aj zavolať 🙂 Samozrejme po dlhšom zisťovaní, sme nič neposlali a zistili sme že je to podvod!!!!! Neskôr som o tom videla aj reportáž v telke, že to takto podvodníci robia.
PS. nechápem načo by niekto z UK kupoval u nás elektroniku 🙂))

annon
2. mar 2009

je to takmer isté, že je to podvod, tak ako som písala hneď na začiatku, že som počula o takých prípadoch, jednoducho anjelik naletela
Len nechápem tých smailikov ?? 🙂 ?? Určite na takého reakcie nie je zvedavá ☹

miah
2. mar 2009

annon - ja som si nevsimla, ze anjelik uz fotak poslala 😒 ☹

anjelik85
autor
3. mar 2009

boze, ja som im napisala. že už žiadne peniaze nepošlem, že budem kontaktovať políciu. lebo zase dnes ráno písala, že aby som poslala 100eur, aby to príjemca mohol colne odbaviť. tak som napísala, že už viac peňazí nepošlem. oni sa mi teraz vyhrážajú, že pôjdu za právnikom a tak. ja mám z toho strach. dnes som volala na poštu, nech stopnú tú zásielku. veľmi sa toho bojím.

miah
3. mar 2009

anjelik, neboj sa, ved ti za nic nemozes, nebudes predsa posielat aj tovar a este aj peniaze? ved to je hlupost, nic ti nemozu, len sa vyhrazaju 😠 😠

vroni
3. mar 2009

Anjelik, pekne im odpis, ze pravnik nebude treba, ze uz si to podstupila ty tomu tvojmu a on sa im ozve. A mas pokoj!!!! (Nemusis robit nic, na 99% sa ti radsej uz neozvu) Prosim ta, coho sa bojis? Ze si prekukla podvodnika rychlejsie, nez ta stihol osmeknut? Co to je za koninu, ze colne vybavenie? To by ako preco mal byt tvoj problem (nie ze by hrozilo, ze je to pravda)???!!! A nezabudni napisat staznost na e-bay!!!!! Ked ti tu natukam, ze: Ja si ta najdem a potom uvidis - tiez sa budes bat? (to bol len priklad, nie ze ma tu niekto zoberie vazne!!!!)

anjelik85
autor
3. mar 2009

vroni, ja sa takýchto vecí bojím. som hlúpa dôverčivá povaha. veľmi dôverčivá. teraz vidím, že ešte aj naivná. som nešťastná. keby som nemala dcérku, tak si to asi hodím. to sa môže stať len mne 😢 😢 😢

betka1
3. mar 2009

anjelik, uz si poslala fotak aj peniaze? Na ich vyhrazky kasli, nic horsie nez napisat ti na ebay negativny feedback Ti urobit nemozu. Len sa potesili, ze narazili na niekoho doverciveho, tak chcu z teba vymackat cim viac. Hlavne im uz nic NEPOSIELAJ!!!!!! Ziadne peniaze.
Na vyrobky posielane medzi Anglickom a Slovenskom sa ziadne clo neplati! Je to vramci EU. Mozno na alkohol a cigarety, ale ani to si nie som ista.

anjelik85
autor
3. mar 2009

betka, toto bolo do nigérie. veľmi sa bojím toho, že keď hodím svoje meno a priezvisko do googla, veľa info tam vyhodí, ešte aj fotky mojej dcérky a inzeráty staré, kde je aj moje mobilné číslo. tie inzeráty neviem zmazať, sú na hyperinzercii a neviem tam už svoje údaje prihlasovacie. som zúfalá, mám z nich strach. a aj keď hodím svoj mail do googla, vyhodí tam nespočetne veľa toho. čo ak sa mi budú chcieť pomstiť? bože poraďte. s manželom sa chystáme ísť na políciu. ale neviem, či nám naša kriminálka bude vedieť pomôcť. 😢 😢 😢

betka1
3. mar 2009

anjelik, hned som si myslela, ze to ma nieco s Nigeriou. Hned ako sa spomenie Nigeria, treba od toho dat ruky prec. O takychto podvodoch je na internete popisaneho vela. Aj mne sa raz ozvali nejaki podvodnici na jeden inzerat, ale bola som uz informovana.

Byt tebou, tak sa velmi nebojim. Oni robia podvody len cez internet, hladaju sposoby ako oklamat ludi a vytiahnut z nich peniaze, hoci aj vyhrazkami. Maju to premyslene. Nemaju zaujem Ta osobne vyhladavat. Vyhrazat sa budu len internetom. Prestan s nimi komunikovat a vzdaju to.

Ak vies anglicky, tak si precitaj toto. Su tam rady, ze co mas teraz robit. http://forums.ebay.co.uk/thread.jspa?threadID=1...

Nezufaj si, ale ber to ako ucenie sa na vlastnych chybach.

annon
3. mar 2009

Presne, nemajú ako ťa napadnúť, držím ti palce, nech sa podarí foťák dostať späť. A to, že si naletela chápem, aj ja som sa vtedy potešila, že konečne mobil predám. takže rozumiem, že si bola rada 🙂
Ide o podvod, takže radšej nebudú robiť nič, aby sa im to prepieklo 😉

anjelik85
autor
3. mar 2009

betka, až tak anglicky neviem, aby som dokázala dobre prečítať celú tú stránku. takže ak mi vieš poradiť ty z toho, čo máme teraz robiť? lebo chceme ísť teraz na políciu, ale aj tak nám určite nepomôžu. však aké by už len mali účinky v nigérii. ☹

anjelik85
autor
3. mar 2009

oki, peniaze sa nám možno, možno vrátia. western union povedali, aby sme podali trestné oznámenie na polícii a s tým šli do banky. tak sa to pohne. ale uvidíme, ak to dajú riešiť nigérijským úradom, tak môžme len snívať. ale už sa s tým začínam zmierovať. môj manžel si s nimi dopisuje a robí si z nich prču. že aby nevedeli, že podnikáme nejaké kroky. ☹

betka1
3. mar 2009

anjelik, a ako ste vlastne predali ten fotoaparat? Cez ebay? Ten kupujuci je podvodnik a treba dat vediet ebay, aby ho zablokovali, aby nemohol robit zle ostatnym. Pozri si tu linku, co som Ti pisala vyssie.
Pisala si, ze ste fotoaparat posielali pani do Londyna, tak preco si pisete s Nigeriou? Akosi to cele nechapem. A nenapisala si ani, ze s akou bankou ste to komunikovali? To len tak cez email niekto napisal, ze ja som z banky, poslite mi prachy na tento ucet? Ci ako?

betka1
3. mar 2009

miah, zaujimave citanie

anjelik85
autor
3. mar 2009

betka, to si objednala pani z londýna a foťák sme posielali do nigérie pre dcéru jej priateľa. teraz mi je jasné, že to tak nie je ani nebolo. stale si piseme akoze s londynom. to, čo nam akože píslali z banky, tak by si veru nepoznala, že to nie je z banky. v tom maily bolo všetko o banke, ich logá a tak. dokonca keď som klikla na logo banky, tak som sa dostala na ich stránku. tá banka ozaj existuje, našla som ich na nete. je to bank of essex. ten dotyčný či dotyčná tvrdili, že platia cez e-bay. ja som o tom dovtedy nepočula. ☹