Predškoláci 2013

sammy
20. nov 2013

Ahojte, nenasla som tu takuto temu - takze budem rada, ak sa pridate, ak mate tiez buduceho prvacika a podelime sa o skusenosti, starosti, radosti ohladom posledneho roku v skolke a pripravy do skoly 🙂

sammy
autor
20. nov 2013

Aby som nas predstavila - mam od oktobra uz 6-rocnu dcerku Moniku, je sikovna, aj bystra, ale v mnohych veciach leniva (teda hlavne v tych co ju nebavia) a myslim, ze vsetko by bolo ok az na to, ze stale nevie R a ani sa jej ho velmi nechce cvicit 😒

ufinka
20. nov 2013

ahoj, to by som bola rada. aj my mame buduceho prvacika. zaujimalo by ma, ci sa nejako specialne venujete priprave. nas maly totiz nerad kresli a vyfarbuje... ale na druhej strane ma velmi rad logicke hry, doplnovacky a tak. neviem v akej miere sa na zapise venuje kresleniu.

lucka273
20. nov 2013

@sammy
@ufinka ahojte mi uz sice mame skolopovninne dieta 2cku no teraz mame predskolaka chlapca pojdeme do prvej triedy v septembri...neviem ci je ine ked je dievca prvacka alebo chlapec no mne sa syn zda ze nieje ešte zreli na skolu je myslim sikovny aj p.učitelky ho chvalia v skolke no mne sa zda co sa tyka skoly ešte primaly...dcerka vedela uz v jeho veku pisat pismenka on k tomu nema ziadny vztah,aj sme kupili pisanku moje prve ciary no nechce sa mu moc skusat si ich...kresli celkom rad no stale mam pocit ze nieje dostatocne zreli.sammy s tym R to mame podobne nechce sa nam cvicit ...v skolke maju logopedicku ktora s nimy cvici no doma sa nam nechce a ani nam to nejde akosi...ufinka na zapise aspon u nas aj kreslili ,mali farby poznar,naratat kolko je coho do 10...viac ani neviem lebo dcerka tam bola vo vnutri sama...

sammy
autor
20. nov 2013

@ufinka
@lucka273
Nejak systematicky sa nepripravujeme, myslim, ze v skolke ich pripravuju dostatocne na to co by mali (mohli) vediet. Doma robime len to co ju bavi - kresli rada, cize to robi aj viackrat za den, vyfarbovanie velmi nie. A napr. tie zosity co sa tam pisu ciary a pod. ju tiez nebavia. Ale zato pismenka rada prepisuje - velke tlacene, ale nepozna ich vsetky, asi tak polovicu abecedy.
Co mi vraveli kamaratky u nas na zapise robili len nieco uplne jednoduche - mali do obrazka dokreslit polovicu stromceka a potom cosi s cislami. Ono ten zapis nie je smerodatny, podstatne je, co povie psychologicka v skolke. U nas uz buduci tyzden ich pride testovat, tak som zvedava co povie.

sammy
autor
20. nov 2013

@babulina Dakujem, vidis, hladala som to vselijak predtym ako som zalozila, ale nenasla 😅

elenita
20. nov 2013

Ahojte, ja mam doma dvoch predskolakov 🙂 A tento rok mame velky problem, ze sme velmi casto chori, v skolke boli dokopy 8 dni ☹. Tak dufam, ze nam to nebude robit problem. Na skolku sa v tomto smere teda spoliehat nemozem, ze ich tam naucia, co treba. Inak su myslim si velmi sikovni, syncek cita, snazia sa pisat pismenka, matematika nadpriemer (Petko sa prave snazi naucit scitanie pod seba typu 25 + 38 😅 ), ale napr. co sa tyka kreslenia, je to slabota. Luckina stalica je slniecko, oblacik a kvietok, ine nevieme, a Petko vie akurat to slniecko......polovicu stromu a pod. by myslim si dokreslit nevedeli....Aha, a takisto nevedia povedat L a R, chodime od prazdnin k logopedicke. Zda sa mi, ze pomaly nam to uz nabieha.

elenita
20. nov 2013

Inak, a v juni sme mali 5 rokov 🙂

mia37
24. nov 2013

moja dcerka bude mat v decembri 6 rokov, a velmi malo chodi do skolky. Je casto chora . Aj teraz sme doma 4 tyždne.
Je šikovna, rada kresli, počita do 20. S vyslovnostou nema problem. Ale nerada cviči čiary...mame doma zošit pre predškolaka. tak cvičime. Mame v školke aj angličtinu. V piatok sme mali na zakladnej škole den otvorenych dveri, bola sa pozriet.

elenita
28. nov 2013

Ahoj @mia37, no my to mame presne rovnako ☹ Nikto Vam nenaznacoval, ze ta chorobnost by bol problem? Neplanujete kvoli tomu odlozit skolsku dochadzku?
U nas matematika super, aj ine logicke uvahy, hladanie rozdielov, snazime sa aj cvicit ciary a pod., niekedy ich to velmi bavi, niekedy ani za svet....anglicitnu maju tiez v skolke, ale kedze tam takmer nechodia, to ani neratam, ale naucili sme sa doma, vedia ratat po anglicky do 30, poznaju zvieratka, bezne predmety 🙂
Dnes mali ist zo skolky tiez pozriet ne jednu ZS, tak som velmi zvedava, ako bolo a ci sa im tam pacilo 🙂

schutzangel
3. dec 2013

baby neviete mi niektorá poradiť? malá bude mat teraz v decembri tri roky a o mesiac nastupuje do skolky, no a yacala sa mi pocikavat zasa. presne takto isto pred rokom tiez mala take obdobie že sa mi nepýtala a potom to prešlo ale myslim si ze je uz velka na to. neviem si rady, už som jej to všeliako vysvetlovala.do skolky sa tesi tak neviem fakt.dakujem

susu29
3. dec 2013

@elenita Ja asi plánujem odklad, jednak kvôli chorobnosti, každý druhý týždeň doma po 3 dňoch v škôlke, potom kvôli zlej výslovnosti a je júlový, podľa mňa absolútne na tú školu ešte nemá, navyše sme začali nosiť okuliare - ďalší veľký problém, lebo sa mu všetci vysmievajú. Psychologička podľa mňa určite nástup odporúči, ale chcem bojovať za ďalší rok v škôlke zubami-nechtami.

elenita
3. dec 2013

@susu29 Ahoj, sranda, aké sme my maminky rozdielne 😉 Ja by som zasa nechcela, aby boli ešte rok v škôlke, zdá sa mi to veľmi dlho. Od 2 rokov chodia do jasličiek. Ale zasa ak by nám to dr. odporučila z hľadiska chorobnosti, tak samozrejme nie je o čom. A prečo si myslíš, že na školu nemá? Zlú výslovnosť máte akú konkrétne? Chodíte aj k logopédovi?

sammy
autor
3. dec 2013

@schutzangel Moja stredna dcera mavala taketo pocikavacie obdobia cely minuly rok, este aj po 3 rokoch sem-tam. Uz som myslela, ze s nou pojdem niekam na vysetrenie alebo co, no uz 3 mesiace je celkom klud a stiha chodit pekne cikat. U nas to bolo o tom, ze stale mala kopu inych aktivit a cikanie si nechavala na poslednu chvilu a potom nestihla dobehnut.

schutzangel
3. dec 2013

no ona tiez sa asi pozabudne alebo co a uz mi povie az ked sa pocikala.uz som z toho na prasky pomaly.ona sa mivzdy pekne pytala cikat len minuly rok a tento rok ma zasa take obdobie a fakt uz neviem ako na nu.

sammy
autor
3. dec 2013

Mame za sebou depistaz minuly tyzden a psychologicka povedala, ze je vsetko ok, akurat trosku problem s pravo-lavou orientaciou, ale s tou mam problem doteraz aj ja, tak to asi zdedila 😅 😀 Moja nastastie chora nebola hadam od marca, velmi sa jej zlepsila imunita oproti tomu aka byvala chora ked nastupila do skolky, tak sa tesim 🙂

sammy
autor
3. dec 2013

@schutzangel Pockaj este take 2 tyzdne a uvidis, ci sa to zas nezlepsi. A s nastupom do skolky sa to moze zmenit - ked uvidi deti chodit cikat, tak ju to bude motivovat.

schutzangel
3. dec 2013

ale anineviem preco sa prestala pytat proste z nicoho nic. viem ze to prejde len takto s nou ani nikam nemozem ist ked mi povie ze chce ist cikat.

elenita
3. dec 2013

@schutzangel Aj ja si myslím, že by sa to s nástupom do škôlky mohlo zlepšiť 😉
Len hlavne podľa mňa si v nesprávnej téme 😅
V správnej skupine bude možno vyššia koncentrácia mamičiek s Tvojím problémom 😉

susu29
4. dec 2013

@elenita K logopédke chodíme, pomáha, viem si porovnať synovca napr. alebo neter s mojím a je to teda rozdiel, uvidíme, čo nám povie pani učiteľka, ale zatiaľ mu ten rok v škôlke len pomôže. Inak my chodíme do škôlky druhý rok aj to len na pol dňa, takže to je tiež dosť veľký rozdiel oproti Tebe, keďže ste od dvoch rokov v jasliach. Nehovorím, že nie je šikovný, to teda je! Ale len na veci, ktoré jemu vyhovujú, určite nedokáže obsedieť v škole 45min., keď ho to nebude zaujímať 😀

voskovka
4. dec 2013

je tu tema prvacikom prvackou od roku 2014 🙂 je nas tam dost kludne sa pridaj
@sammy

gretkab
9. jan 2014

@susu29 Ja som davala odklad starsiemu a pokladam to za najlepsiu vec, co som mohla pre neho spravit - teraz je z neho bezproblemovy prvacik, ktory do skoly chodi rad. On bol inteligencne tiez super, ale take tie socialne kontakty, sustredenost, pozornsot a pod. mu este chybali. K psychologicke budes musiet ist na testy skolskej zrelosti pri odklade tak ci tak, vyjadrenie sice pise psychologicka, ale myslim, ze posledne slovo je aj tak na rodicovi 😉.

susu29
9. jan 2014

@gretkab Hádam ma bude niekto navigovať, kde a za kým ísť, ale aj tak pre istotu sa spýtam, môžem si vybrať psychologičku, ktorá spíše posudok?

babulina
9. jan 2014

@susu29 na to sluzia Centrá pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, idealne sa informovat v skolke, oni poradia kam patrite

gretkab
9. jan 2014

@susu29 Nepoviem na 100 %, ale podla mojich info si si kedysi mohla vybrat psychologicku, teraz potrebujes papier od statnej psychologicky z miestne prislusneho Centra pedagogicko-psychologickeho poradenstva - podla mna pozri na nete podla adresy, zavolaj tam a opytaj sa. Druhe riesenie je asi ist na zapis a odtial Ta tam poslu.