Sexuálna výchova v škôlkach

luciana157
8. feb 2016

Maminky pisem sem pretoze ma zaujima ci aj vaše deti su v skolke nejakým spôsobom oboznamovane so sexuálnou výchovou alebo tym ako pridu deti na svet.moja dcerka (5 a pól roka) mi dnes povedala ze v skolke maju knihu ktorú si listujú a su v nej nahi muž a zena a ako sa vyvíja bábätko od bodky po veľké babo...malinka to takto podala nakolko vyraz spermia nepozná.zostala som zarazena nakolko som nečakala ze ozaj take nieco pride aj do škôlok po neúspešnom referende.vobec ma nezaujima názor matiek ktoré chcú otvorené tomu ze budu vštepovať svojim deťom od útleho veku do hlavy veci na ktoré maju este cas.ja svoj názor na to vytvorený mam,len ma zaujima ci je toto uz v škôlkach bežne.dakujem za každú jednu odpoved.

pribinak
8. feb 2016

Mam predskolska, taku knihu mame aj doma, x-krat ma videl holu a aj vie, ze babatka piju mlieko z prsnikov aj to videl

Vie, ze muzi a zeny vyzeraju inak tam dole, bola to u nas velka tema

Vyvoj babatka tiez pozna, mam odlozenu celu kopu fotiek zo Sona, ked som bola tehotna

Deti nie su hlupe

mondolina
8. feb 2016

Nevidim na tom nic zle.

luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
8. feb 2016

@luciana157 nemyslim, ze ucitelka im dopodrobna popise akt plodenia deti, Myslim, ze to skrati na nevyhnutne minimum

Maximalne, ze Ocko ma semienko a da ho mamicke a jej narastie babi v brusku, ci je aj Pravda ,

wieruska1
8. feb 2016

No tak moja mala 3,5 v tom ma uplne jasne...... vsetkym rad radom rozprava ze ked nebudem mat krvicku tak bude babatko v brusku 🙂 podla mna by deti mali vediet .... samozrejme s ohladom na vek takze na to nevidim nic zle ani divne

hradnapani
8. feb 2016

ja mam mladsie dieta a takuto knizku sme si uz doma listovali, okomentovala som mu to pre neho zrozumitelnymi vyrazmi,viacmenej pravdivymi. Hole telo na kreslenom obrazku ho dost zaujimalo, to je pravda, ale nevidim na tom nic zle. Nebude mi vadit, ak to zlahka preberu aj v skolke. Ovela viac mi vadi, ak v casopisoch (rad si listuje v casakoch) natrafi na tie vulgarne inzeraty s holymi tetkami.

luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
8. feb 2016

@luciana157 no ved zas tak skoro si taky casak nekupia a dovtedy mas cas to dieta formovat ty - rodic

pribinak
8. feb 2016

@luciana157 pani ucitelka Im to nevhodne vysvetli? Co je ucitelka tvojej dcery redardovana ci ma nejaku sexualnu porucha?

katrinka8
8. feb 2016

@luciana157 prečo by mala učiteľka v MŠ nevhodne deťom vysvetliť práve túto tému?

janinah
8. feb 2016

zajtra by som šla do školky si tú knihu pozrieť a podľa toho si vytvoríš názor,ja osobne by som si neželala,aby učiteľka a nie ja podávala môjmu dieťaťu prví info o plodení atď.

luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
8. feb 2016

@luciana157 Ja trochu nechapem, ze preco si myslis, ze ucitelka to musi detom zasadne vysvetlit zle a nevhodne a chce poskodit tvojmu dietatu?

luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cecil36
8. feb 2016

@luciana157 dufam, ze tvoje dieta nejde ani do skoly, lebo aj tam sa dozvie veci od cudzich ludi s ktorymi ty nemusis suhlasit. A nie taku knizku v skolke nemame.

pribinak
8. feb 2016

@luciana157 ucitelku je skvela volba, bud rada, ze ju nepoucil o plodeni deti nejaky spokuziak co ma "akcnych rodicov alebo surodencov" ;))

luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
myjusiatko
8. feb 2016

Ked som bola malicka a mamina cakala sestru, tak som bola strasne zvedava ako to chodi. Dostala som obrazkovu knihu o tehotenstve, nastudovala som si v 4roch rokoch obrazky a bola som spokojna. Neviem, co je na tom pre deti nevhodne, vediet ako sa rodia deti. 🙂

pribinak
8. feb 2016

@luciana157 nieeee, mama

timea7
8. feb 2016

@luciana157 tvoje dieťa má 5,5 roka, ja sa veľmi divím, že sa doteraz nedozvedela všetko o plodení detí od iných detí v škôlke, na ihrisku,, v jej veku to preberajú bežne. Ak nie, dozvie sa to najneskôr o rok v základnej škole a často v dosť vulgárnej verzii. Preto si myslím, že je vhodnejšie, ak nie je sexuálna výchova tabu v rodine a dieťa od útleho veku dostane odpovede na jeho otázky, samozrejme v súlade s jeho vekom a s tým, čo je schopné pochopiť. Predpokladám, že kniha v škôlke je bežnou encyklopédiou, kde je zobrazený plod v tele matky, maximálne jeho vývoj od vajíčka až po novorodenca, zrejme tá "bodka" bude vajíčkom a nie spermiou. Som prekvapená, že ťa vzrušuje, že tvoje dieťa vidí nahé telo muža a ženy na obrázku, dávno ho malo vidieť v reále, aby ho bralo ako niečo prirodzené. Čím viac sa robí zo sexuality tabu, tým viac to deti láka. Som učiteľkou v škôlke a neviem nič o tom, že by akt splodenia dieťaťa bol súčasťou školských vzdelávacích programov, ale zároveň nevidím nič zlé, nenormálne a hodné zdesenia, ak dieťa nájde v encyklopédii obrázok nahého muža a ženy, či bábätka v brušku. Prečo si sa rovno nespýtala učiteľky? Kľudne si ju mohla požiadať, aby ti tú knihu ukázala, lebo s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o nič také, čo by tvoje dieťa nemohlo v jeho veku vidieť. Súhlasím s tebou, že sexuálna výchova má prebiehať najmä v rodine, potom ale nechápem tvoj postoj, že si toto ešte so svojím dieťaťom neprebrala. Ona totiž už nie je "malinká" ako ju nazývaš, ale predškoláčka. Okrem toho dnes nie je najmenším problémom vidieť oveľa horšie veci, ako nahé telo a to už v popoľudňajších hodinách v TV a nemusí sa to točiť ani okolo sexuality, všetky správy sú prešpikované neuveriteľným násilím, násilie je aj v rozprávkach, ktoré deti pozerajú, neuchrániš ju pred všetkým zlom sveta, aj keby si chcela, treba ju informovať, nie jej dávať klapky na oči.

hradnapani
8. feb 2016

@luciana157 pozri, ja ti nechcem vyvracat tvoj nazor, ale aj akt splodenia sa da vysvetlit ako kuzlo. Lebo ja som sice zastankyna pravdiveho pristupu, ale toto je jedna z veci, ktore zaroven povazujem za kuzlo, caro prirody. Cista dusa sa vobec nevylucuje s pravdou, ci uz o splodeni alebo o vianociach.
Ale na druhej strane, chapem aj tvoje rozhorcenie, ak teda vnimas tuto temu prednesenu ucitelkou ako mozny zdroj pokrivenia moralky. A v istom zmysle s tebou suhlasim - rodic je kompetentny a mal by byt prvy, kto dieta oboznami. Prave preto som to urobila teraz, este predtym, nez sa tomu budu venovat v skole, skolke (mozno vas mali o tom informovat, kedze u nas je to az precitlila tema) ci dakde inde. A ver, ze to dieta to prijalo vo vsetkej svojej cistote.

moni244
8. feb 2016

@luciana157 mala si ju dať do prísnej katolíckej škôlky, aj školy, tam by nik nič také nevysvetľoval 😉 a potom pokračovať na základne tiež v tomto duchu, striktné tabu, cenzúra a pošepky hovoriť a vysvetľovať deň pred svadbou

jana_eyre
8. feb 2016

@luciana157 a kedy si jej take veci planovala povedat? nechcem rypat, fakt ma to zaujima.. pretoze podla mna je uplne prirodzene, ze deti take veci zaujimaju.. moje deti (4 a 2r) budu mat dalsieho surodenca..
pre detske usi som im vysvetlila, ako sa tam dostal - co je na tom take poburujuce /samozrejme som im neopisovala nic podrobne, ale aj ty pises, ze v knizke je len zobrazene babo "od bodky", ziadne nevhodne opisy/

porovnavas to s jeziskom ci dedom mrazom - ale toto sa porovnavat neda.. tie prve osoby su na podporu fantazie, tato tema je nieco, co sa tyka vzniku zivota..

neviem, ale ked bude niekto davat pozor na moje deti, budem mu musiet doverovat, ze to je opravneny clovek na vyucbu tem do zivota a toto k tomu patri.. co keby sa ine dieta spytalo pani ucitelky na take otazky a tvoja dcera by pocuvala? ako by mala podla teba vhodne reagovat ucitelka? mala by detom povedat, mozeme sa bavit o hocicom, ale toto sa pytajte rodicov? uprimne, neviem si to predstavit..

luciana157
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz