Som invalid a pracujem. Mám nárok na podporu?

lilia13
16. feb 2016

Prosim vas o radu,som 50 % invalidny dochodca a poberam invalidny dochodok ale aj pracujem,chcem dat v praci vypoved,mam odrobene 2 roky ,mozem sa hlasit na urade prace a ziadat si o davku v nezamestnanosti bez toho aby som neprisla o svoj dochodok ktory poberam ,budem mat narok aj na dochodok aj na podporu,alebo mozem mat len jedno dakujem

nela1916
16. feb 2016

Ahoj! Pokiaľ viem, nárok na podporu nemáš (ak je to identické v prípade úplného a čiastočného invalidného dôchodku, v prípade úplného nárok nemáš určite). Na úrad práce sa hlásiť môžeš aj nemusíš (invalidní dôchodcovia nie sú povinní platiť poistné), ale hlásiť sa na úrade je výhodné napr. v prípade, že by si mala záujem o chránené pracovisko (v prípade ktorého je povinná registrácia, najnovšie tuším už dokonca trojmesačná). Len dúfam, že som sa niekde nekopla, snáď sem príde ešte niekto a doplní príp. rozdiely v poberaní čiastočného a úplného dôchodku. Myslím, že v prípade "experimentov" s úradmi o dôchodok neprídeš, no invalidným dôchodcom mnoho nárokov na príspevky jednoducho zaniká.

loginexistuje
16. feb 2016

Over si ci bolo za teba platene poistenie v nezamestnanosti vo svojej vyplatnej paske za týchto ludi sa neplati: invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %

Tvoj PP bol na dobu urcitu? lebo ak nie tak potrebujes aspon 3 roky platenia poistenia v nezamestnanosti
Kolko si mala v tom obdobi PN alebo OCR? splnis tu podmienku 730 dni aj po vyluke tych dni?

abeata
16. feb 2016

Ano, máš nárok na podporu v nezamestnanosti, kým nie je tvoja schopnosť vykonávať prácu znížená až na 70% a viac. Len musíš spĺňať podmienky potrebné pre priznanie podpory, čiže za posledné tri roky si musela byť v sociálne poistená (zamestnaná, alebo dobrovoľne poistená) 720 dní. Ale neviem, ako to je pri podaní výpovede zamestnancom.
Ja sama mám priznaný 55% ID,. Po ukončení podporného obdobia poberania nemocenských dávok mi bol priznaný ID a zároveň som 6 mesiacov poberala dávky v nezamestnanosti.
Ale tu je aj názor odborníka :
http://casprezeny.azet.sk/clanok/109467/janka-n...

akramgad
16. feb 2016

ahoj môj manžel je tiež čiastočne na ID a poberá podporu takže áno ak splňaš podmienky ako píše abeata

leontynka97
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
babatko77
14. dec 2016

som ciastocny invalid ale 70% najvyssia mozna hranica ciastocneho dochodku mam narok na podporu ak dam vypoved v praci?

annahlavata123
22. jan 2021

Oaesd mai

mbuca
4. jan 2022

@abeata Dobrý deň vidím že sa vyznáte mohla by som Vás poprosiť o radu?