Môže sa svrab prejavovať pálením?

ennylilith
22. mar 2018

ahojte moze sa svrab prejavovat aj palenim.lebo mna nic nesvrbi,ziadne vyrazky ale pracujem blizko oblaste kde sa svrab rozsiril a chodim autobusom neviem uz mam take paranoidny strach ze to dostanem ze si namyslam alebo co to je ale mam uz zo strachu nocnu moru a nikde som ani nenasla nejaku prevenciu.uvitam kazdu radu co sa tyka prvych priznakov? prevencie a tak? uz som rozmyslala aj nad tou mastou imazol,infectoscab,alebo sirovou len keby to nebola taka hanba ako keby som sama nejake neprisposobiva? ale co hanba,nehanba budem musiet nie ze to dostanem a odo mna aj dcera

duun
23. mar 2018

Svrab sa neprejavuje palením. Svrbí, najmä v noci, keď sa pokožka s teple pod perinou zahreje. A to svrbí neznesiteľne, tak že ani nezaspíš. Mám známu v nízkoprahovom centre, tam sa s tým stretávajú. A kamoška to dostala žiaľ tiež, v zariadení pre seniorov. Žiaľ niekedy sa tam dostane nejaký človek postihnutý demenciou až keď je už dlhodobo doma sám, zanedbaný, dezorientovaný a často už s množstvom infekčných ochorení. Tá pani, ktorú tam dostali aj so svrabom bola chuďatko ten typ, čo si začne zbierať veci v dome (aj smeti).

Nemusíš byť sociálne slabšia, aby sa k tebe niečo také dostalo. Ja osobne som mala raz podozrenie, že by to mohol byť svrab (z hotela v Brne). Nakoniec sa ukázalo, že ide o kombináciu stresu a alergie na tamojší prach + chemikálie v labákoch, v ktorých sme tam pár dní robili. Pálenie, svrbenie - ale celodenné, takmer žiadne vyrážky. Svrab sa často prejaví na rukách - medzi prstami. Mňa vtedy ruky svrbeli príšerne - samozrejme, keďže som ich mala najviac v tom prachu pri pílení vzoriek, darmo si vezmeš rukavice :(.

Dali mi tiež (pre istotu) sirovú masť - nakoniec som si musela liečiť kožu práve od následkov tej sírovej masti. Tieto liečivá sú dosť agresívne, URČITE sa nenatieraj len tak, "preventívne". Naviac, väčšina z nich je na lekársky predpis a imazol na svrab nepomôže vôbec. Ten je na plesne a podobne.

mm2008
23. mar 2018

ahoj svrab sa prejavuje neustálym svrbením , hlavne v teple, ako napísala @duun ... a hlavne v medziprstových priestoroch na rukách, nohách a potom aj celé telo. zákožka svrabová je riadna nezbednica 🙂 . na to pomôže sírová masť natierať sa v kuse 3 dni nesprchovať sa.. mať na sebe jedno a to isté oblečenie celé tri dni... a po troch dňoch oblečenie, periny, všetko vyhodiť... a ostatné poriadne vyvariť vyžehliť ... alebo najlepšie vyhodiť celé postele a kúpiť nanovo aj periny...

duun
23. mar 2018

@mm2008 načo vyhadzovať.. ak to nemá potravu, tak zákožky zdochnú do 2 týždňov + škodí im zima. Stačí teda periny vyhodiť teraz na mráz a vymeniť návliečky. To isté s oblečením. V tom zariadení pre seniorov tej pani pobalili všetky veci z oblečenia do zalepených igelitových vriec (po bežnej dezinfekcii a opratí), 3 týždne chodila v nemocničnom a potom mohla svoje veci pokojne používať ďalej.

mm2008
23. mar 2018

@duun ved nemusí, ja soom len že z preventívnych dôvodov... ja som s tým bojovala v tehotenstve. cca 4/5 mesiaci.. .no fuj.. v nemocke som bola.. a netuším kde som k tomu došla...

duun
23. mar 2018

@mm2008 možno že aj v tej nemocke k takému prídeš 😞 Veľký počet rôznych ľudí, dovezú všelijakých - nie sú záchytky tak opitých bezdomovcov a pod. dovezú do nemocnice, väčšinou sú budovy v hroznom stave, nie sú priestory, tak sa do jednej čakárne dostanú rôzne oddelenia.. 😞 Nekritizujem zdravotníkov, tí sú v tom často tiež ako obete - musia pracovať v hrozných podmienkach a peniaze sa rozkradnú inde, alebo ani vôbec nie sú.