V TN hľadám krajčírku, ktorá ma naučí šiť na stroji.

andrea1815
12. sep 2019

Dobrý deň, hľadám krajčírku kt.by ma naučila základy šitia na stroji. Trenčín a okolie. Budem mať čas od oktobra 1x občas 2x týždenne v doobednajšich hodinach. Samozrejme výmenou za peniaze.😊
Chcem si vedieť ušiť obliečky na vankúš a skrátiť závesy. Úplné základy.
Môžete písať aj súkromnú správu.
Ďakujem

moonlight1210
13. sep 2019

@andrea1815 ako prve ti dam jednu dolezitu radu (ak si to nahodou este neurobila): kazdu vec pred presivanim (skracovanim, zuzovanim, atd) vzdy najprv oper.

Veci sa siju z nepranych latok, po prani sa preto takmer kazda vec mierne zrazi (alebo aj vyrazne o par cm, hlavne viskoza a cista bavlna. Zalezi na kvalite a primesiach).
Az potom skracuj a presivaj.
Rovnako u novej latky, z ktorej ides este len strihat a sit. Vzdy najprv oprat.
(Kamoska si nedala povedat, najprv nedockavo skratila zavesy - chcela ich presne elegantne po zem - potom ich tak mala zavesene, vsetko super. potom ich ale oprala a zrazu boli skoro 10 cm nad zem. Skoro ju porazilo. Tak sme dosivali ozdobny lem, esteze tu odstrihnutu cast medzitym nevyhodila.).

Co sa tyka sitia: kazdy sijaci stroj je ako truba, ci auto. Kazda pecie inak, kazde brzdi trosku inak, kazdy stroj sije trosku inak (kedze nastavujes napatie niti, atd).

Kedze chces len taketo jednoduche rovne stehy, kup si 2 metre lacnej latky (naprv podsivkovinu, ta je aj trochu klzka, hodne sa na nej aj naucis.) alebo kup záves za 50 centov v sekaci a zacni trenovat.
Najprv podla navodu k stroju, potom sama.
Urcite sama vychytas detaily, ako drzat latku, ako ju spendlit (u zavesov odporucam kolmo na steh), ako silno mackat pedal (urcuje rychlost sitia ihly), ako rychlo posuvat latku, aby si udrzala steh pravidelny a rovny (a nepresila si prsty 🙂 ).
Navyse, na co prides sama, to si ovela lepsie a rychlejsie zapamatas.

Mna ucila sit mama a babka (obe veeeelmi sikovne, hoci obidve samoukovia - sili mi dokonca satenove saty z pruzneho satenu na ples a to je inak potvorska smyklava a tvrdohlava latka a predsa vyzerali ako zo salonu), a aj tak som sa najviac naucila, az ked som dovrzala svoj prvy pokus o jednoduche letne saty. Aj o siti, aj o strihu.

0silvia0
13. sep 2019

@andrea1815 presne ako píše @moonlight1210 , najlepšie sa naučíš sama systémom pokus-omyl. Ja som začínala šiť ako 15-ročná, sama som skúšala, niečo som pobabrala, niečo bolo super. Ale teraz nešijem oblečko, ale keď potrebujem, skrátenie, prešitie nie je žiadny problém.

lindesy
13. sep 2019

V mc srdiecko otvaraju kurz sitia a este jeden som videla myslim v zlatovciach - pozri tu na konikovi skupinu trencin