Vaše skúsenosti s chladničkami Samsung

konik_testuje22.10.2018

Značka Samsung sa vrátila na koníka, aby mohla potešiť 3 ženy novou chladničkou. Áno, presne tak, testovali sme tri krásky v troch domácnostiach.

Posvietili sme si na:

SAMSUNG RB37J5329SS

Voľne stojaca kombinovaná chladnička Samsung RB37J5329SS v energetickej triede A+++ v elegantnom nerezovom prevedení s objemom 365 l bude praktickým doplnkom vašej kuchyne. SpaceMax Technology ponúka viac úložného priestoru pri zachovaní štandardných vonkajších rozmerov vďaka tenkým stenám, ktoré vytvárajú väčšiu a širšiu vnútornú kapacitu bez toho aby ohrozovali energetickú účinnosť. Chladnička má 3 police a 4 priehradky vo dverách a obsahuje tiež kovový držiak fliaš a priehradku na vajcia. Mraznička má tiež 3 zásuvky a priehradku s možnosťou úplného otvorenia. Táto chladnička disponuje tiež dvojitým chladiacim systémom Twin Cooling Plus pre oddelené chladenie chladničky a mrazničky. Táto technológia zabezpečuje optimálnu úroveň vlhkosti, takže potraviny zostávajú dlhšie čerstvé.

SAMSUNG RS67N8211B1

Americká chladnička v energetickej triede A++ disponuje celkovým objemom 609 l. Chladnička Samsung RS67N8211B1 ponúka veľkú kapacitu vďaka technológii SpaceMax. Vnútri navyše zabezpečí optimálnu vlhkosť pomocou technológie Twin Cooling Plus a vaše potraviny tak zostanú dlhšie čerstvé. Chladnička obsahuje kvalitný digitálny invertorový kompresor. Ten upravuje svoje otáčky vo chvíli, keď sa zmení teplota v chladničke. Vďaka tomu zamedzuje kolísanie teploty a vlhkosti. Má 4 police a 4 priehradky v časti chladničky. priehradku na vajcia a mliečne výrobky, 2 zásuvky na ovocie a zeleninu. mraznička disponuje 2 zásuvkami, 4 policami a 3 priehradkami. Je to veľká chladnička pre veľkú rodinu, ktorá navyše disponuje i nápojovým automatom a výrobníkom ľadu.

SAMSUNG RT58K7105SL

Kombinovaná chladnička Samsung "RT58K7105SL v nerezovom prevedení s beznámrazovou technológiou True No Frost je zaradená do energetickej triedy A++. Celkový čistý objem chladničky je 583 l. Disponuje dvojitým chladiacim systémom Twin Cooling Plus pre oddelené chladenie chladničky a mrazničky. Technológia Multi Flow zabezpečuje cirkuláciu vzduchu. Chladiaca časť v objeme 422 l je umiestnená dole a jej výbavu tvoria 4 police z tvrdeného skla, 4 dverové priehradky, 2 zásuvky na ovocie a zelninu, priehradka na vajcia a LED osvetlením. Veľkou výhodou tejto chladničky je 5 režimov konverzie, vďaka ktorým si dokážete chladničku a mrazničku nastaviť podľa vašich potrieb. Je ideálnou voľbou pre všeky gazdinky, kuchárky a pekárky.

Prečítajte si recenzie žien, ktoré chladničky nielenže testovali, ale predovšetým si užívali ich výhody. Čím chladničky u nich zahviezdili? Dozviete sa nižšie.

---

Mať domácnosť vybavenú spotrebičmi značky Samsung je chytré, efektívne a šikovné.

Dve mamičky z koníka dostali na testovanie pračku Samsung Quick Drive, ktorá v ich domácnostiach zaujala svoje stále miesto. Ich recenzie si môžete prečítať v tomto vlákne: https://i.modrykonik.sk/recenzie_pracka_samsung...

Americká chladnička Samsung - náš kuchár, náš barman, náš "sporko", nové srdce našej kuchyne

Keď vojdem domov, prejdem cez predsienku a obzriem sa doprava, vidím ju. Nové srdce našej kuchyne, majestátne si tam stojí, akoby tam vždy patrila. Aj keď by si niekto mohol myslieť, že mať americkú chladničku je nadštandard, konzum, plytvanie, gýč spoza oceánu, u nás išlo naopak o popretie tohto všetkého.


Jej cesta k nám ...


O americkej chladničke sme uvažovali pred 4 rokmi, keď sme sa sťahovali do domu. Jej cena však ďaleko prekračovala náš rozpočet, a bolo "nakúpené". Vybrali sme vstavanú chladničku, vyššiu verziu a keďže v dome nemáme špajzu, z bytu nám zostala stará 12-ročná chladnička v garáži, do ktorej sme ládovali všetko navyše, čo sa nezmestilo do vstavanej v kuchyni. Tak sme fungovali s dvomi chladničkami.


Keď @konik_testuje vyhlásil testovanie chladničiek Samsung, prepadla ma radosť, nádej, ale na chvíľu aj zaváhanie, že predsa americká chladnička by u nás znamenala malú prestavbu v kuchyni, a nemalé financie.



Ale zapojila som sa do testovania, v kútiku duše som verila, že by mohla byť naša. A naopak množstvo zapojených žien ma vnáralo naspäť do reality, že ktovie ktorej rodinke sa ujde. Lebo niektoré z komentárov, ktoré som stihla prečítať, boli krásne a hovorila som si "aha, tým by sa tiež hodila, týmto by som ju tiež dopriala." Ale, znovu sa mi potvrdilo, že keď po niečom túžite (veľakrát sa jedná o nemateriálne "veci"), snívate, veríte tomu, ono sa to naozaj stane. Privoláte si to. A preto dávajte pozor na to, čo si prajete, lebo sny sa plnia. Keď ma vybrali, mala som obrovskú radosť, ... začalo sa plánovanie a čakanie na americkú krásku. Predstava bola dočasne ju uložiť do jedálne a časom "vstavať" na miesto pôvodnej chladničky.


Aj keď jej cesta k nám nebola jednoduchá, lebo chlapcov zo Samsungu na ceste postretli menšie peripetie v podobe defektu, prišli k nám s úsmevom na tvári.  Manžel sa nemusel vôbec zapájať do presunu chladničky. Chlapci si poradili s presunom, uložením, technik s inštaláciou a inštruktážou. Keď už zostala stáť na mieste, kde sme sa ju na čas rozhodli umiestniť, moja radosť a nadšenie sa ešte prehĺbilo. Zrazu opadli obavy, že ju budeme časom znovu presúvať. Veľmi sa mi na toto pre nás "dočasné" miesto hodila. Navyše zrazu sme mali jednu krásnu veľkú chladničku s mrazničkou namiesto dvoch, nebudeme pendlovať medzi garážovou a kuchyskou chladničkou, zabúdať na to, čo v ktorej máme. A ja som mala v hlave predstavu, že vďaka nej budeme menej plytvať jedlom, viac plánovať a zistíme, koľko do potravín investujeme.


Nech sa páči, zoznámte sa s americkou kráskou Samsung RS67N8211B1/EF.



Táto mini oslava patrila jej. Aj moje nekonečné úsmevy toho dňa 🙂


Náš nový kuchár, náš "sporko", nové srdce našej kuchyne


Vedeli ste, že vo väčšine rodín najviac potravín zje odpadkový kôš? Skazených alebo prebytočných potravín vyhodíme za rok až tretinu. Častokrát je to aj vďaka tomu, že nemáme prehľad, čo doma v kuchynskej linke, chladničke či špajzi vlastne máme. My sme boli na tom podobne. Veľakrát sa mi stalo, že som nakupovala podľa zoznamu, čo nám chýba a čo ASI potrebujeme. Čo ASI budeme variť. Čo sa najviac míňa. A keď som prišla do obchodu, zrazu ma oslovili ďalšie výhodné balenia, čo boli v akcii, a okrem "ASI" potrebných potravín som nakúpila ďalšie "VÝHODNÉ". O pár dní šiel do obchodu manžel a on nakupuje štýlom, na čo má chuť 🙂 Síce sú to samé dobroty, ale s tým, čo už sme doma mali, to bolo niekedy viac, ako sme dokázali my štyria aj s pomocou návštev zjesť. Veľakrát sa stalo, že sme to nestihli spotrebovať a niečo išlo práve do koša.


Pri testovaní americkej chladničky Samsung som sa rozhodla, že sa pokúsim o zmenu. Pripravila som si plán na stravovanie na 12 dní, a teda aj plán na nákup potravín, pre našu 4-člennú rodinu. Deti sa stravujú v školskej jedálni. My s manželom pracujeme, ja občas zájdem na obed v práci a manžel zas k rodičom. Prevažne si však do práce jedlo nosím. Pripravila som jedálniček, kde sú zahrnuté raňajky, obedy väčšinou vrátane polievky, olovranty a desiate. A určite by stačil pre manželský pár, štvorčlennú rodinu s jedným či dvomi malými deťmi, ktoré by obedovali doma. Alebo pre inú skladbu rodiny, všetko je na našich nárokoch, zvykoch a chutiach.


Jedálniček je priemerne náročný na potraviny, ktorý obsahuje aj zdravšie a teda drahšie potraviny, ale aj tie, z ktorých sa dá vykúzliť obed či večera za pár €. Zároveň nutrične hodnotný, aby zasýtil, ale aj dodal potrebné vitamíny, aby obsahoval mliečne výrobky, mäso, zeleninu, ovocie, ryby, ale aj sacharidy, ako ryžu, cestoviny či kysnuté pečivo. Nie som žiaden výživový poradca, a do nášho jedálnička si mali čo-to povedať naše deti, ktoré tiež asistovali pri jeho príprave.



Nech sa páči, tu je pre inšpiráciu náš jedálniček (na fotke je už doplnený o zmeny +2dni, ktoré vysvetľujem ďalej v texte, foto všetkých hotových jedál si môžete pozrieť u mňa na blogu)


https://www.modrykonik.sk/blog/matka1984/album/potraviny-nakupujeme-podla-toho-co-bude-gjyfvu/



Ešte pred nákupom bolo potrebné minúť zásoby zo "starých chladničiek"


Test kapacity chladničky a naše varenie zo zvyškov


Môj prvý test preveril kapacitu chladničky. Keď sme vyložili obsah našich dvoch chladničko-mrazničiek na stôl, mala som obavu, či to tam všetko zmestíme, najmä mäso, ovocie,zelenina z mrazničiek, ktoré boli v piatich zásuvkách.



Čuduj sa svete, podarilo sa aj vďaka hlbokým policiam a zásuvkam americkej chladničky. Mraznička bola naplnená skoro do prasknutia. Ja som zistila, že máme 4 zásuvky mäsa, jednu zásuvku ovocia, zeleniny a nanukov. Mäso som potriedila podľa druhu a dopredu som si dala najstaršie mrazené. Ovocie a zeleninu som dala zvlášť. A dala som si záväzok, že do budúcna chcem mrazničku plniť 50% zeleninou, ovocím a 50% mäsom. 



(Tu ešte potraviny v chladničke neboli uložené v jednotlivých poličkách, tak ako majú byť. )


"Staré" zásoby bolo treba míňať, tak nastalo varenie a pečenie zo zvyškov. Pri niektorých potravinách ma napadlo hneď, čo s nimi, pri iných som si pomohla internetom. V našej kuchyni tak pribudli aj nejaké nové recepty, ktoré sme predtým neskúšali. Napríklad šunkové závitky plnené syrovým bešamelom, jablká s posýpkou, Pavlova torta zo zvyšných bielkov so zvyšným mascarpone pred dátumom spotreby, banánové lievance zo starších banánov. A minul sa aj kapor z mrazničky, ku ktorému sme pripravili vianočný zemiakový šalát a zelinovú polievku s ružičkovým kelom.



Deti sa zapojili tiež, v snahe pomíňať šunky, syry, vykúzlili pizzové slimáčiky.


Chladnička Samsung RS67N8211B1/EF disponuje technológiou Twin Cooling Plus, ktorá optimalizuje úroveň teploty a vlhkosti vo vnútri chladničky (vraj až 75% vlhkosti) a mrazničky (kde zostáva pre mrazenie potrebný suchý vzduch), vďaka čomu zostanú potraviny dlhšie čerstvé a nemiešajú sa chute a vône. Navyše, šetrí to aj energiu.



Nakúpila som potraviny podľa zostaveného jedálnička, v snahe preveriť čerstvosť potravín po pár dňoch. To, ako som ukladala potraviny do chladničky predtým, bolo intuitívne, niečo som mala naučené z domu, napríklad vajíčka, mlieko do dverí, zeleninu do zásuvky. A ostatné tak, aby sa to najlepšie zmestilo. Teraz som sa rozhodla mať potraviny v chladničke uložené naozaj tak ako treba. Táto chladnička si nič iné ani nezaslúži. Inšpirovala som sa rôznymi radami na internete:

  • Do najvyššej poličky dávame hotové jedlá, ktoré plánujeme čoskoro spotrebovať. Polievky, omáčky, zákusy, šaláty, ale aj otvorený jogurt, šľahačka, kde je napísané, že po otvorení skladovať určitý čas v chlade.
  • stredných policiach skladujeme mliečne, mäsové výrobky, údeniny, uvarené mäso, ale dodržte zásadu, že mastné a mliečne výrobky by mali byť od seba oddelené. V tejto testovanej chladničke je výhoda, že políc je viac a ja môžem mať samostatný regál na mliečne a mäsové výrobky, čím zabezpečím nemiešanie sa chutí.
  • V najnižšej polici nad zásuvkami so zeleninou je najchladnejšia časť, a tu by sa malo skladovať čerstvé mäso a ryby.
  • Zásuvky na zeleninu a ovocie v našej testovanej chladničke sú hneď dve. Ide o miesto v chladničke, ktoré má stabilnú teplotu a nižšiu vlhkosť, keďže je čiastočne uzatvorené od okolitého priestoru. Teplota v zásuvkách je trochu vyššia od ostatnej časti chladničky, čo zelenine a ovociu vyhovuje.
  • Dvere chladničky sú najtepleším miestom chladničky a tým, že sa neustále otvárajú a zatvárajú, teplota sa tu mení. Dosahuje 8-11 °C. Tu som uložila, otvorený kečup, horčicu, kvasnice, a otvorené džemy, balzamiko, domáci sirup, lekvár, maslá, alko a nealko nápoje.
  • SAMOSTATNÁ KAPITOLA VAJCIA - v starej chladničke boli vždy vo dverách, niekedy v iných policiach, keď som ich mala viac a navyše v papierovom obale. Chyba za chybou! Vajíčka by mali mať stálu teplotu (5-12°C), ideálne ich dať do stredných políc a najlepšie vzadu. V nádobkách na to určených, nie v papierových obaloch, v ktorých ich donesieme z obchodu. V tých môžu byť rôzne baktérie z prostredia, odkiaľ prišli, a ďalej si ich tak šírime v chladničke. Naša nová chladnička má plastovú nádobku na vajíčka, takže ich budem ukladať len tam. Ale napríklad od výrobcu je táto určená do poličky do dverí. V najvyššej dverovej poličke, ktorá sa dá zakryť, sa táto nádobka ledvom zmestí. A pri plnom zaplnení vajíčkami, by som si pri otváraní a vyberaní vajíčka akurát tak rozbila. Nádobu na vajíčka som umiestnila do prostrednej police, kde im je naozaj dobre, a mne sa odtiaľ pohodlne vajíčka vyťahuje a ukladá. Dá sa do nej vložiť 17 vajíčok, ja som ich mala viac, tak som zvyšné naukladala aj na seba.

Takto som naplnila a uložila nákup na 12 dní podľa uvedených rád, priestorovo sa však všetko nedá dodržať, každý si musí nájsť zlatú strednú cestu. Dôležité je aj nelepiť potraviny príliš na seba, aby okolo nich mohol prúdiť vzduch a rovnomerne ich ochladzovať. Samozrejme, tiež ako vám to dovoľuje priestor chladničky. To tiež ovplyvňuje koľko potraviny vydržia. Mne to chladnička dovoľuje 😉



Koľko nás to stálo?


Potraviny, nielen tie, čo šli do chladničky, nás stáli 94,54€, samozrejme sme občas kúpili pečivo (cca 10€). Urobili sme Maxíkovi oslavu, takže v nákupe boli aj suroviny na tiramisu, šalát, syry, klobásky a slané pochutiny na stôl. Ale napríklad hovädzie mäso do polievky, na burgery a guláš, sme mali domáce z mrazničky. 


Z našich plánovaných 12 dní, sme nakoniec s potravinami vydržali úplne v pohode 14 dní. Keď to zaokruhlím, zarátam aj doma minuté zbytky oleja napríklad, dostanem sa max. na 120€ na 14 dní. Ak by niekto z vás chcel ešte viac ušetriť, určite sa to dá. 


Koľko potraviny vydržali?


Sme zvyknutí kupovať väčšinou krájané šunky a salámy, nie vákuováné, takže som si naplánovala tieto zjesť v prvej časti nášho jedálnička, a tie suchšie a trvanlivejšie aj neskôr. A snažila som sa ich správne uskladniť. Takže som ich dávala do uzavretých nádob. Stalo sa mi, že 15dkg šunky sa mi pokazilo v cca 6-7 deň. Iná šunka (debrecínska) vydržala v rovnakých podmienkach ešte ďalšie dva dni. Neviem, čím to bolo. Nemyslím si, že chladničkou. Párky vydržali v pohode 10 dní. Saláma 14 dní, ale určite vydrží aj dlhšie. Šaláty, tým, že som ich mala poukladané na sebe, tak mierne zvrchu lístky černali, ale ľadový šalát vydržal celých 14 dní. Akurát vrchné lístky som musela odstrániť, ale vnútri bol čerstvý a chutný. Balený šalát len 8 dní. Ale v bežnej chladničke mi vydržal už aj menej. Paradajky, uhorky vydržali 14 dní, mierne začínali scvrkávať, ale aj to preháňať. Kľudne by vydržali aj dlhšie. Americká chladnička a jej Twin Cooling Plus sľubujú čerstvosť potravín, čo sa mi potvrdilo a kľudne si do nej môžete nakúpiť aj na dlhšie obdobie. Dovoľuje to jej kapacita, ale aj primeraná vlhkosť a prúdenie vzduchu vo vnútri chladničky. 



Budem plánovať aj naďalej?


Počas týchto 14 dní nastali situácie, že som z časových dôvodov musela niektoré dni prehodiť, ale skladbu jedálnička som dodržala a vlastne doplnila o dva dni. Jeden večer z toho mala stryná oslavu 50tky, takže sme doma obedovali len trochu a nevečerali sme. Rovnako, deti sa počas "pracovného" týždňa, 80% stravovali v školskej jedálni. Dcéra bola nejaké dni chorá, takže jedla aj doma. Ale víkendy sme jedli komplet rodina a aj nám zostávalo, že kto mal chuť ešte zjedol neskôr. V chladničke nám z nákupu zostalo po 14 dňoch toto.


Našich 14 dní stravovania sa podľa jedálnička, bolo zaujímavých, niekedy náročných,(keďže chodím aj do práce), ale veľmi poučných. Bola to skvelá skúsenosť, ktorá nás veľa naučila. Deti majú radi plány, radi vedia, čo sa bude diať, tak oni sa dennodenne tešili, obzerali si jedálniček, čo budú jesť. Mne išlo o to, zistiť, koľko investujeme do potravín. Menej plytvať, nevyhadzovať, nakúpiť väčší nákup, menej chodiť po obchodoch. A to sa nám podarilo splniť najmä vďaka veľkej kapacite americkej chladničky a Twin Cooling Plus, ktorý zas zabezpečí čerstvosť potravín. Páčilo sa mi aj to, že nemusím rozmýšľať, čo budem variť, lebo to mám dopredu vymyslené. A keď sa mi časovo nedá, prehodím na iný deň. Lebo byť upnutý na nejaký plán tiež spôsobuje stres. Ja som si v tom našla svoj systém a moju zlatú strednú cestu. A určite budem plánovať naďalej, menej behať po obchodoch, radšej venovať hodinku naplánovaniu nákupu či to bude týždenný, alebo polmesačný, to si časom overím, čo nám bude viac vyhovovať. Kapacitu v chladničke na to máme 😉.



A potvrdilo sa, že mať veľkú americkú chladničku neznamená zaručene viesť konzumný spôsob života a plytvať, ale dokáže vám  ušetriť nielen peniaze, ale aj čas. 


Tu je kúsok z nášho jedálnička, komplet fotografie nájdete na blogu :



Náš barman



Výrobník ľadu a zásobník filtrovanej vody má väčšina amerických chladničiek a je to jedna z ich predností. Vyžaduje si však prívod vody, ktorý musíte pred inštaláciou chladničky zabezpečiť. Tým nebol nadšený najmä môj manžel, ale milo ma prekvapil, keď všetko, pár dní pred príchodom chladničky k nám, poľahky zabezpečil bez inštalatéra.  Ja som si myslela, že moja prvá fotka s chladničkou bude oslavná, s proseccom a množstvom ľadu z výrobníka. Nedomyslela som však detail, že ľad sa musí najskôr vyrobiť, a teda voda zamraziť. Servisný technik nám odporučil nepoužívať výrobník ľadu do druhého dňa po zapojení chladničky. A tak sme večer počúvali, ako po troche padá ľad do zbernej nádobky, tzv.zásobníka a pripravuje sa tak na použitie. Ale vodu sme si mohli "čapovať" hneď po inštalácii filtra. Akurát technik nechal odtiecť prvého 1,5 litra. Toto sme robievali aj pri filtračnej kanvici. Technik nám aj vysvetlil, že chladnička bude indikovať, že filter treba vymeniť cca po pol roku. Ale podľa jeho skúseností, stačí filter pri bežnom používaní meniť po roku. Indikáciu máme potom odignorovať a vypnúť. Cena filtra je cca 40€.



Výrobník ľadu je umiestnený v mrazničke a dávkovač na dverách chladničky. Dotykovými tlačidlami si navolíte, či chcete filtrovanú vodu, kusy ľadu alebo ľadovú drť. Ľadová drť  je na menšie a nepravidelné kúsky posekaný ľad, nie sú to úplne malé kryštáliky ľadu, čo bola moja prvá predstava. 🙂  Pohár opriete o tlačidlo vzadu a už vám tečie alebo sa sype, čo ste si navolili. Pod dávkovačom nie je žiadna zberná nádobka pre prípad, že by vám voda tiekla mimo. Ale je to len zvyk, nestalo sa nám, že by sme veľa narozlievali. Voda je chutnejšia, úplne číra a nie je veľmi chladná, tak akurát, nemusíte sa báť, že z nej prechladnete. Úžasná je do kávovaru, prefiltrovaná od chlóru, kávička je chutnejšia a nádherne napenená. Kávičkári, chápete, o čom sa tu rozplývam 🙂  


Samozrejme, toto je veľké lákadlo pre deti. Najradšej by stále čapovali vodu a ľad. Naši sú už väčší, a dajú sa rozumne usmerniť. Pre tých menších je na dávkovači zámok, takže rodičia nemusia mať strach.


Výrobník ľadu môžete z priestoru mrazničky kedykoľvek vybrať, keď potrebujete viac miesta. Odvrátená stránka dávkovača ľadu je vyššia spotreba chladničky, pretože cez výrobník ľadu uniká von väčšie množstvo chladu, ktorý si musí naspäť dovyrobiť.


Na záver by som pre vás v kocke spomenula výhody a nevýhody americkej chladničky Samsung RS67N8211B1/EF.  


Tu sú jej hlavné prednosti:

  1. Väčšia kapacita, vďaka systému SPACE MAX - objem americkej chladničky je väčší, vo všeobecnosti hovoríme o 1,5 objemu bežnej chladničky. Dočítala som sa, že na jedného člena domácnosti priemerne pripadá úžitkový objem chladničky 60-70 l, v prípade mrazničky potom cca 20-30 litrami na osobu. Keďže sme 4, tak u nás by to vychádzalo na 240-280 litrov na chladenie a 80-120 litrov na mrazenie. U každého je to však individuálne, záleží od zvykov rodiny. A tiež je dôležité zistenie, že pre optimálnu spotrebu chladničky je dôležité ju mať zaplnenú na max. 70%, takže tým sa potreba na kapacitu zvyšuje. Čistý objem v litroch testovanej chladničky je 407 litrov chladiaceho a 202 litrov mraziaceho priestoru. Aj keď sa na pohľad zdá chladiaci aj mraziaci priestor úzky, priestory sú hlboké a vďaka tomu sa do nich viac zmestí. Už pri teste mrazničky (vyššie spomenuté) sa dokázalo, že sa do americkej mraziacej časti zmestí 5 zásuviek mrazených potravín z kombinovaných chladničiek. Skúšala som testovať vopchať dva hrnce s priemerom 24cm a klasický plech do vstavanej a do testovanej americkej chladničky.
    1. Vstavaná chladnička - dvere na chladničke by som nezatvorila
    2. Americká chladnička - síce hrnce uložené uhlopriečne, ale zmestili sa a plech tiež
  2. Čerstvosť potravín vďaka TWIN COOLING PLUS - táto technológia optimalizuje úroveň teploty a vlhkosti vo vnútri chladničky (vraj až 75% vlhkosti) a mrazničky (kde zostáva pre mrazenie potrebný suchý vzduch), vďaka čomu zostanú potraviny dlhšie čerstvé a nemiešajú sa chute a vône. Navyše, šetrí to aj energiu.  Čerstvosť potravín je viac spomenutá vyššie v texte. Ale napríklad šunka vydržala 9 dní a ľadový šalát 14 dní, zelerový šalát v nádobke bol lepší ako čerstvý ešte po 5 dňoch. Je však potrebné neprepchávať chladničku, aby optimálne chladila potraviny. Tiež šaláty neukladať na seba, ako som to urobila ja, a tým ich vrchné listy zostali stmavnuté.  Vďaka technológii fungujú dva samostatné okruhy, a vy môžete samostatne možnosť regulovať teplotu v chladničke a mrazničke, prípadne si navoliť režim prázdniny samostatne pre chladiacu či mraziacu časť.
  3. Led osvetlenie chladničky a mrazničky - zabezpečuje dokonalý prehľad obsahu chladničky a mrazničky.
  4. Dizajn, s ktorým sa hodí do každej kuchyne - veľa ľudí ma predstavu o americkej chladničke ako o veľkej opache, väčšinou striebornej farby. My sme od Samsungu dostali nádhernú antracitovú chladničku v minimalistickom prevedení, ktorá sa hodí naozaj do každej kuchyne. Ploché prevedenie dverí nenarúša, nevytŕča, rúčky sú jednoduché. Technik nás upozornil na výhody madiel, ktoré sú kombináciou kovu na úchope a plastu, ktorý pripevňuje madlo o na dvere. V prípade, že by niekto naozaj trhol madlom, neohne alebo inak nepoškodí spolu s kovom celé dvere, ale vytrhne len plast. Rovnako povrch sa ľahko udržuje, nevidieť na ňom otlačky prstov a nemusíte chodiť donekonečna utierať, stačí občas pretrieť vlhkou švédskou utierkou. Displej chladničky a mrazničky, ktorý zobrazuje a umožňuje:
    1. meniť teplotu chladničky a mrazničky samostatne je ukrytý vnútri a nenarúša vzhľad chladničky zvonka.
    2. systém superfreeze a supercool - ak potrebujete rýchlo zmraziť, resp. zachladiť potraviny, môžete jednoduchým stlačením tlačidla dosiahnuť na 50 hodín /prípadne na menej, to si korigujete sami/, oveľa nižšiu teplotu v priestoroch chladničky či mrazničky. Tento systém však využíva viac elektrickej energie, takže ak nemusíte, veľmi ho nevyužívajte. Ja som ho použila jedenkrát, a konkrétne superfreeze pri zmrazovaní bryndzových pirohov, zmrazenie na tácke trvalo cca 30 minút, ale úplne dotuha. Ak by som nechala systém superfreeze zapnutý skôr, bolo by zmrazenie do tuhá o niečo rýchlejšie, ale aj drahšie. 
    3. alarm dverí - upozorňuje na zmenu teploty v chladničke či mrazničke zvukom, táto funkcia sa dá aj vypnúť.
    4. výrobník ľadu - displej obsahuje tlačidlo, ktorým sa dá výrobník ľadu vypnúť z prevádzky.
  5. Beznámrazová technológia true no frost - po celý čas testovania, pri častom otváraní mrazničky, prípadne dlhšom otvorení mrazničky som nezbadala žiadnu námrazu, akurát máličko na dávkovači ľadu.
  6. Antibakteriálny povrch vnútra chladničky - technik nás varoval, že novšie chladničky s týmto povrchom sa neoporúčajú čistiť octom. Len vodou, prípadne jarovou vodou.
  7. Kolieska na spodu chladničky - chladničku aj komplet naplnenú som zvládla odtlačiť aj sama bez pomoci manžela a povysávať si priestor pod ňou. Úžasná vecička. 
  8. Servis - servisný technik k nám prišiel lokálny. Predtým ako vstúpil do domu, obul sa do návlekov. Pohodový chalan, so zmyslom pre humor, technicky znalý so širokým záberom. Ochotný odpovedať na všetky, niektoré moje možno aj prihlúple otazky. Zapojil chladničku, prívod vody,vyskúšal, za chladničku dal penové kocky, aby sa niekde neotĺkla, plasty poodbaloval na komplet. Samozrejme, odpad všetok zobrali a upratali. Súčasťou zapojenia bol aj "výklad" v podobe praktických rád, ktoré som sa snažila spísať aj v tejto recenzii, prípadne v príspevkoch.
  9. zásobník vody, výrobník ľadu - prefiltrovaná, chutnejšia voda, vhodná na pitie, varenie, ale aj do kávovarov či pre iné potreby. Na jedenkrát ochladí až 2 litre vody, po cca 5-10 minútach si môžete vodu načapovať znovu. Ľad si môžete nadávkovať jediným stlačením vo väčších rozmeroch (tvar pripomína banán) alebo drtený ľad nepravidelných tvarov. Na jedenkrát vám vyrobí cca 2 litre ľadu a po cca 10 minútach už začínajú do zásobníka ľadu padať prvé namrazené kocky ľadu. Výrobník ľadu a zásobník vody je viac rozpísaný vyššie v texte.
  10. hlučnosť v decibeloch 39dB nižšia oproti iným americkým chladničkám,
  11. spotreba sa rovná spotrebe 1,5 chladničky - spotreba je 383kWh ročne, čo pre nás predstavuje výhodu, keďže pôvodné dve chladničky v našom dome spolu mali spotrebu 553kWh ročne. V tomto smere určite ušetríme.

Posledné tri vlastnosti by som spomenula aj ako nevýhody, ktoré sú vo všeobecnosti nevýhodami u všetkých amerických chladničiek:

  1. zásobník vody, výrobník ľadu - vďaka dávkovaču ľadu uniká von väčšie množstvo chladu, ktorý si musí naspäť chladnička dovyrobiť, čo vyžaduje väčšiu spotrebu chladničky. 
  2. hlučnosť - americké chladničky vo všeobecnosti sú málinko hlučnejšie než klasické chladničky. Táto naša išla relatívne tichúčko, ale mala chvíľky, kedy vyrábala ľad, prípadne optimalizovala teplotu a počuli sme ju viac. Je to skrátka samostatný živel. 
  3. spotreba - k amerických chladničkách vďaka technológiám, väčšej kapacite, výrobníku ľadu patrí aj vyššia spotreba. Je to jednoducho dané, americké chladničky sa vyrábajú prevažne v energetických triedach A+ alebo A++. Naša testovaná dosahuje spotrebu 383kWh a je energetickej triedy A++. Pre porovnanie existujú aj americké chladničky s nižšou priemernou spotrebou, ale cena sa pohybuje od 1500€ vyššie.
  4. cena - 1299€, ktorú uvádza spoločnosť na internete, je pre väčšiu bežných rodín (rovnako aj pre nás), nadštandard. Všade sa však uvádza, že lepšie americké chladničky jednoducho pod 1000€ nekúpite. 
  5. Zásuvka - Spodnú zásuvku na ovocie a zeleninu je možné otvoriť iba do určitej úrovne, nie celú, keď ju chcete otvoriť celú, treba ju nadvihnúť, mne sa to však darilo s ťažkosťami. Neviem, či som robila chybu niekde ja, ale išlo to ťažšie.


Recenzia je dlhá, ale pri tejto chladničke a mojich plánoch s ňou, ani kratšia nemohla byť. Vďačím každej jednej z vás, ktorá ju dočítala až do konca.

Modrý koník a Samsung, vám sa chcem špeciálne POĎAKOVAŤ, že ste vybrali práve našu rodinu. Máme novú, veľkú a najmä JEDNU chladničku, vďaka ktorej sme sa naučili viac plánovať, menej plytvať, ukladať potraviny v chladničke, uchovávať im dlhšiu čerstvosť a veľa iného. Boli to pre mňa náročné, ale inšpiratívne a poučné dni. Svojím dizajnom sa doslova zžila s naším domom. Manžel mi k nej do páru vyrobil aj vysnívanú "čiernu" tabuľovú stenu, ktorú si plánujem skrášliť.


Keďže sme boli obdarovaní my, chceme urobiť radosť aj my niekomu, kto to naozaj potrebuje. Našu dvanásťročnú chladničku s mrazničkou, ktorá je stále v dobrom technickom stave, akurát zvonka má pár estetických nedostatkov, chceme darovať niekomu, kto to naozaj potrebuje. Verím, že jej nájdeme toho správneho nového majiteľa. Jednou menšou darovačkou ešte počas testovania sa mi podarilo urobiť predvianočnú radosť v košickej rodinke u @patibe . Vďačnosť, šťastie a radosť jej malého synčeka z darovaného vianočného balíčka ma dojala až k slzám.



Krásne Vianoce vám všetkým.


#test_samsung2 #recenzia

Naša nová Frosty ❆ A krátky príbeh o dobrých skutkoch


   

Priznám sa, keď koník vyhlásil testovanie na chladničky, len som sa zasmiala a povedala nášmu tata-tovi, že to by bola sranda zapojiť sa a dostať ju. Chladničku sme novú zvažovali už dlho. Naša doterajšia bola už v byte, keď sme sa nasťahovali a odhadovali sme jej cca 15 rokov. Jasné, fungovala, len občas vydávala divné zvuky, chýbala jej polička a dole bola prasknutá. Inak sme si spolu celkom úspešne nažívali. A tak som v prvom momente ozaj neverila, že sa nám to naozaj podarilo. Ale vraj hej a po nejakej dobe a pár dohadovačkách, som doma čakala na "predčasné Vianoce". 

   

A o tom, ako sme jej dali "zabrať", už sa rozpíšem nižšie. 


   

Do posledného momentu som vlastne nevedela, ktorá z troch chladničiek k nám príde. Úlohou v prihlasovaní síce bolo, že si mám jednu vybrať, ale však to poznáte, ukecaná ja, tak som spomenula možné, aj nemožné. A tak, keď prišli páni so sťahovákom, nič som neriešila. Spýtali sa na meno, omrkli kadiaľ pôjdu, zistili to, čo ja už vravím dávno: že výťah do polposchodia je na dve veci a  začali vynášať. Chvíľu som mala menšie obavy, pretože zabalená sa chladnička cez vchodové dvere mestila presne na milimeter. Zložili ju na chodbe, odbalili a vtedy prišiel pán technik zo Samsungu. Obul si  návleky, pozrel na mňa, na chladničku, do papierov a chlapom oznámil, že vyniesli nesprávnu. 😱 A tak ju zasa zbalili, na milimeter presne šupli von a zniesli a o chvíľu (kecám, bolo to viac) už bola na chodbe tá správna chladnička, ktorú som dodatočne pomenovala Frosty. 



Starú chladničku sme predvídavo vyjedli, a tak sme ju rovno mohli vypojiť a nahradila ju nová mašina. Pán technik mi poukazoval čo a ako, ale vlastne nebolo veľmi čo ukazovať, chladnička má vpredu jednoduchý displej, na ktorom sme nastavili teplotu pre mrazák aj chladiacu časť, ukázal mi, ako sa posúvajú poličky a teoreticky predviedol, ako sa dá prehodiť otváranie dverí. 


Večer som namiesto knihy čítala užívateľskú príručku, kde sú okrem iného pekne popísané riešenia rôznych závad (Pevne verím, že nás žiadna z nich nečaká, ale istota je istota). A všetko dôležité je prehľadne spísané aj na oficiálnej Samsung stránke:

http://www.samsung.com/sk/refrigerators/bottom-mount-freezer-rb37j5329ss/


Na ďalší deň sme sa teda vrhli do testovania. Teda vlastne najprv do zaplnenia. Asi prvý raz som veci v chladničke ukladala tak, aby dobre vyzerali na fotke 😂

   

Merali sme, či vnútorná teplota súhlasí s predným displejom, zistili sme, že v momente, keď vnútorná teplota začne klesať, ozve sa pípanie a odmerali sme, že to trvá v priemere 2 minúty. Idálne pre mňa, konečne nemusím donekonečna verklíkovať, že do chladničky netreba pozerať dve hodiny.  Tiež sme vyskúmali, že do určitého uhla otvorenia dverí, sa zasa samé zabuchnú a to teda stará nevedela. Hold, 15-ročné tesnenie je 15-ročné tesnenie. 

   

Naplnili sme ju ovocím a zeleninou, tata si do nej dal svoju obľúbenú šprotovú pomazánku, naplnili ju zákuskami zo svadby... a vône sa vôbec nepomiešali, všetko bolo chutné a čerstvé. 

   

A veľké plus dávam šuflíku na mäso. My sme z neho síce spravili šuflík "na mäso, šunky, salámy a iné...", ale odkedy som začala dávať všetky mäsové veci iba tam, už sa nám nestalo, že by sme zabudli na otvorenú šunku, že by sa posledný kúsok slaninky založil a zabudlo sa naň...

   

Mňa si zatiaľ najviac získala variabilnými poličkami vo dverách, lebo s tým som mala v starej chladničke večný problém... Otvorená fľaša mi nepasovala do police, vrchnák nedostatočne tesnil, ležato byť nemohla, lekvár tiež nie je bohvie čo ležato. A tu si jednou rukou prehodím poličku a hotová vec. 🙂


   

Horšie bolo testovanie mrazničky. Nezvykneme robiť veľké zásoby mäsa a tak sme dumali, čo s ňou. Skúsili sme odmerať, za koľko cca nám spraví ľad a je to cca 1 hodina a kúsok... Robili sme pokus so zamŕzaním horúcej a studenej vody, ktorý mám aj v profile a merali sme teplotu. Pre mňa je plus pri mrazničke hlavne to, že je trojnásobne väčšia, ako naša pôvodná. Časom uvidíme, či dodrží aj slovo a bude bez námrazy. 


No a úplne na koniec som si nechala dve jediné negatíva, ktoré sme vlastne za dva týždne pokusov našli. 

   

Prvé je to, že jaškrblinky boli zvyknuté na samoobsluhu. Vybrať si jogurt, či maslo, syr a šunku a spraviť si chlebík bolo u nich normálne. A zrazu nedočiahli, lebo dole je mraznička. To síce vyriešil štulfík, ale nevyriešil moju miernu obavu o nanuky, čo majú teraz na dosah. 😆


A druhé a posledné negatívum? Sú to vajíčka. Z nejakého dôvodu nemám rada obaly od vajíčok. Mám nejak vnútorne zafixované, že sú "špinavé" a som rada, keď sa ich čo najskôr zbavím. Lenže vajíčka už veľkosti M a tým pádom aj L sa do poličky na to určenej nezmestia. Jednoducho sa nezavrie, lebo je nízka a pri zatváraní dverí som sa tým pádom bála, že ich rozpučím. 



A na záver, ako už aj názov predpovedá, by som chcela pripojiť "úsmevný" príbeh o dobrých skutkoch. Snáď ste vydržali čítať až potiaľto. 🙂


Keďže sme novú chladničku dostali a stará bola síce stará, ale stále funkčná, rozhodli sme sa, že ju teda darujeme. Veď to poznáte... Tie moje večné ružové okuliare a frázy ako: šír dobro - vráti sa ti dobro. Som proste nepoučiteľná. Chladničku som umyla, nafotila, spísala poškodenia a dala ju do miestnej skupiny. A začali sa ozývať ľudia. Logika káže ísť od prvého a tak sme sa s ním dohodli. Pán ďakoval, vraj príde aj s kamarátom, nebudeme mať s odnosom žiadne starosti. A na druhý deň naozaj prišiel. Chladničku sme mu vyložili na chodbu, aby nemal veľa roboty, ja som sa mu ospravedlnila, že z boku je nakreslená jahoda (nakreslila som ju tam hneď po nasťahovaní farbami na sklo a slnko ju tam pripieklo 😀 ) a predviedli sme mu, aké má "vady". Pán opäť ďakoval, vraj sa im práve ich pokazila a nemajú peňazí nazvyš a tak. Síce prišiel sám, nie s kamarátom ako sľuboval, ale šlak to traf, tata mu ju pomohol zniesť. Doma sme si sadli a mali sme zo seba dobrý pocit. A potom som dostala správu od pána, ktorý bol druhý v poradí a ktorému som sľúbila, že ak by sa dačo zmenilo, chladnička je jeho. Áno, pán č. 1 ju do hodiny, odkedy ju od nás odniesol hodil na bazár za 50 Eur, odfotil ju aj s mojou jahodou na boku a mňa si zablokoval. 😱 


Som proste nepoučiteľný tvor. 🙂

   

#test_samsung2

#recenzia

#mojevecneruzoveokuliare


Americká chladnička Samsung - náš kuchár, náš barman, náš "sporko", nové srdce našej kuchyne

Keď vojdem domov, prejdem cez predsienku a obzriem sa doprava, vidím ju. Nové srdce našej kuchyne, majestátne si tam stojí, akoby tam vždy patrila. Aj keď by si niekto mohol myslieť, že mať americkú chladničku je nadštandard, konzum, plytvanie, gýč spoza oceánu, u nás išlo naopak o popretie tohto všetkého.


Jej cesta k nám ...


O americkej chladničke sme uvažovali pred 4 rokmi, keď sme sa sťahovali do domu. Jej cena však ďaleko prekračovala náš rozpočet, a bolo "nakúpené". Vybrali sme vstavanú chladničku, vyššiu verziu a keďže v dome nemáme špajzu, z bytu nám zostala stará 12-ročná chladnička v garáži, do ktorej sme ládovali všetko navyše, čo sa nezmestilo do vstavanej v kuchyni. Tak sme fungovali s dvomi chladničkami.


Keď @konik_testuje vyhlásil testovanie chladničiek Samsung, prepadla ma radosť, nádej, ale na chvíľu aj zaváhanie, že predsa americká chladnička by u nás znamenala malú prestavbu v kuchyni, a nemalé financie.



Ale zapojila som sa do testovania, v kútiku duše som verila, že by mohla byť naša. A naopak množstvo zapojených žien ma vnáralo naspäť do reality, že ktovie ktorej rodinke sa ujde. Lebo niektoré z komentárov, ktoré som stihla prečítať, boli krásne a hovorila som si "aha, tým by sa tiež hodila, týmto by som ju tiež dopriala." Ale, znovu sa mi potvrdilo, že keď po niečom túžite (veľakrát sa jedná o nemateriálne "veci"), snívate, veríte tomu, ono sa to naozaj stane. Privoláte si to. A preto dávajte pozor na to, čo si prajete, lebo sny sa plnia. Keď ma vybrali, mala som obrovskú radosť, ... začalo sa plánovanie a čakanie na americkú krásku. Predstava bola dočasne ju uložiť do jedálne a časom "vstavať" na miesto pôvodnej chladničky.


Aj keď jej cesta k nám nebola jednoduchá, lebo chlapcov zo Samsungu na ceste postretli menšie peripetie v podobe defektu, prišli k nám s úsmevom na tvári.  Manžel sa nemusel vôbec zapájať do presunu chladničky. Chlapci si poradili s presunom, uložením, technik s inštaláciou a inštruktážou. Keď už zostala stáť na mieste, kde sme sa ju na čas rozhodli umiestniť, moja radosť a nadšenie sa ešte prehĺbilo. Zrazu opadli obavy, že ju budeme časom znovu presúvať. Veľmi sa mi na toto pre nás "dočasné" miesto hodila. Navyše zrazu sme mali jednu krásnu veľkú chladničku s mrazničkou namiesto dvoch, nebudeme pendlovať medzi garážovou a kuchyskou chladničkou, zabúdať na to, čo v ktorej máme. A ja som mala v hlave predstavu, že vďaka nej budeme menej plytvať jedlom, viac plánovať a zistíme, koľko do potravín investujeme.


Nech sa páči, zoznámte sa s americkou kráskou Samsung RS67N8211B1/EF.



Táto mini oslava patrila jej. Aj moje nekonečné úsmevy toho dňa 🙂


Náš nový kuchár, náš "sporko", nové srdce našej kuchyne


Vedeli ste, že vo väčšine rodín najviac potravín zje odpadkový kôš? Skazených alebo prebytočných potravín vyhodíme za rok až tretinu. Častokrát je to aj vďaka tomu, že nemáme prehľad, čo doma v kuchynskej linke, chladničke či špajzi vlastne máme. My sme boli na tom podobne. Veľakrát sa mi stalo, že som nakupovala podľa zoznamu, čo nám chýba a čo ASI potrebujeme. Čo ASI budeme variť. Čo sa najviac míňa. A keď som prišla do obchodu, zrazu ma oslovili ďalšie výhodné balenia, čo boli v akcii, a okrem "ASI" potrebných potravín som nakúpila ďalšie "VÝHODNÉ". O pár dní šiel do obchodu manžel a on nakupuje štýlom, na čo má chuť 🙂 Síce sú to samé dobroty, ale s tým, čo už sme doma mali, to bolo niekedy viac, ako sme dokázali my štyria aj s pomocou návštev zjesť. Veľakrát sa stalo, že sme to nestihli spotrebovať a niečo išlo práve do koša.


Pri testovaní americkej chladničky Samsung som sa rozhodla, že sa pokúsim o zmenu. Pripravila som si plán na stravovanie na 12 dní, a teda aj plán na nákup potravín, pre našu 4-člennú rodinu. Deti sa stravujú v školskej jedálni. My s manželom pracujeme, ja občas zájdem na obed v práci a manžel zas k rodičom. Prevažne si však do práce jedlo nosím. Pripravila som jedálniček, kde sú zahrnuté raňajky, obedy väčšinou vrátane polievky, olovranty a desiate. A určite by stačil pre manželský pár, štvorčlennú rodinu s jedným či dvomi malými deťmi, ktoré by obedovali doma. Alebo pre inú skladbu rodiny, všetko je na našich nárokoch, zvykoch a chutiach.


Jedálniček je priemerne náročný na potraviny, ktorý obsahuje aj zdravšie a teda drahšie potraviny, ale aj tie, z ktorých sa dá vykúzliť obed či večera za pár €. Zároveň nutrične hodnotný, aby zasýtil, ale aj dodal potrebné vitamíny, aby obsahoval mliečne výrobky, mäso, zeleninu, ovocie, ryby, ale aj sacharidy, ako ryžu, cestoviny či kysnuté pečivo. Nie som žiaden výživový poradca, a do nášho jedálnička si mali čo-to povedať naše deti, ktoré tiež asistovali pri jeho príprave.



Nech sa páči, tu je pre inšpiráciu náš jedálniček (na fotke je už doplnený o zmeny +2dni, ktoré vysvetľujem ďalej v texte, foto všetkých hotových jedál si môžete pozrieť u mňa na blogu)


https://www.modrykonik.sk/blog/matka1984/album/potraviny-nakupujeme-podla-toho-co-bude-gjyfvu/



Ešte pred nákupom bolo potrebné minúť zásoby zo "starých chladničiek"


Test kapacity chladničky a naše varenie zo zvyškov


Môj prvý test preveril kapacitu chladničky. Keď sme vyložili obsah našich dvoch chladničko-mrazničiek na stôl, mala som obavu, či to tam všetko zmestíme, najmä mäso, ovocie,zelenina z mrazničiek, ktoré boli v piatich zásuvkách.



Čuduj sa svete, podarilo sa aj vďaka hlbokým policiam a zásuvkam americkej chladničky. Mraznička bola naplnená skoro do prasknutia. Ja som zistila, že máme 4 zásuvky mäsa, jednu zásuvku ovocia, zeleniny a nanukov. Mäso som potriedila podľa druhu a dopredu som si dala najstaršie mrazené. Ovocie a zeleninu som dala zvlášť. A dala som si záväzok, že do budúcna chcem mrazničku plniť 50% zeleninou, ovocím a 50% mäsom. 



(Tu ešte potraviny v chladničke neboli uložené v jednotlivých poličkách, tak ako majú byť. )


"Staré" zásoby bolo treba míňať, tak nastalo varenie a pečenie zo zvyškov. Pri niektorých potravinách ma napadlo hneď, čo s nimi, pri iných som si pomohla internetom. V našej kuchyni tak pribudli aj nejaké nové recepty, ktoré sme predtým neskúšali. Napríklad šunkové závitky plnené syrovým bešamelom, jablká s posýpkou, Pavlova torta zo zvyšných bielkov so zvyšným mascarpone pred dátumom spotreby, banánové lievance zo starších banánov. A minul sa aj kapor z mrazničky, ku ktorému sme pripravili vianočný zemiakový šalát a zelinovú polievku s ružičkovým kelom.



Deti sa zapojili tiež, v snahe pomíňať šunky, syry, vykúzlili pizzové slimáčiky.


Chladnička Samsung RS67N8211B1/EF disponuje technológiou Twin Cooling Plus, ktorá optimalizuje úroveň teploty a vlhkosti vo vnútri chladničky (vraj až 75% vlhkosti) a mrazničky (kde zostáva pre mrazenie potrebný suchý vzduch), vďaka čomu zostanú potraviny dlhšie čerstvé a nemiešajú sa chute a vône. Navyše, šetrí to aj energiu.



Nakúpila som potraviny podľa zostaveného jedálnička, v snahe preveriť čerstvosť potravín po pár dňoch. To, ako som ukladala potraviny do chladničky predtým, bolo intuitívne, niečo som mala naučené z domu, napríklad vajíčka, mlieko do dverí, zeleninu do zásuvky. A ostatné tak, aby sa to najlepšie zmestilo. Teraz som sa rozhodla mať potraviny v chladničke uložené naozaj tak ako treba. Táto chladnička si nič iné ani nezaslúži. Inšpirovala som sa rôznymi radami na internete:

  • Do najvyššej poličky dávame hotové jedlá, ktoré plánujeme čoskoro spotrebovať. Polievky, omáčky, zákusy, šaláty, ale aj otvorený jogurt, šľahačka, kde je napísané, že po otvorení skladovať určitý čas v chlade.
  • stredných policiach skladujeme mliečne, mäsové výrobky, údeniny, uvarené mäso, ale dodržte zásadu, že mastné a mliečne výrobky by mali byť od seba oddelené. V tejto testovanej chladničke je výhoda, že políc je viac a ja môžem mať samostatný regál na mliečne a mäsové výrobky, čím zabezpečím nemiešanie sa chutí.
  • V najnižšej polici nad zásuvkami so zeleninou je najchladnejšia časť, a tu by sa malo skladovať čerstvé mäso a ryby.
  • Zásuvky na zeleninu a ovocie v našej testovanej chladničke sú hneď dve. Ide o miesto v chladničke, ktoré má stabilnú teplotu a nižšiu vlhkosť, keďže je čiastočne uzatvorené od okolitého priestoru. Teplota v zásuvkách je trochu vyššia od ostatnej časti chladničky, čo zelenine a ovociu vyhovuje.
  • Dvere chladničky sú najtepleším miestom chladničky a tým, že sa neustále otvárajú a zatvárajú, teplota sa tu mení. Dosahuje 8-11 °C. Tu som uložila, otvorený kečup, horčicu, kvasnice, a otvorené džemy, balzamiko, domáci sirup, lekvár, maslá, alko a nealko nápoje.
  • SAMOSTATNÁ KAPITOLA VAJCIA - v starej chladničke boli vždy vo dverách, niekedy v iných policiach, keď som ich mala viac a navyše v papierovom obale. Chyba za chybou! Vajíčka by mali mať stálu teplotu (5-12°C), ideálne ich dať do stredných políc a najlepšie vzadu. V nádobkách na to určených, nie v papierových obaloch, v ktorých ich donesieme z obchodu. V tých môžu byť rôzne baktérie z prostredia, odkiaľ prišli, a ďalej si ich tak šírime v chladničke. Naša nová chladnička má plastovú nádobku na vajíčka, takže ich budem ukladať len tam. Ale napríklad od výrobcu je táto určená do poličky do dverí. V najvyššej dverovej poličke, ktorá sa dá zakryť, sa táto nádobka ledvom zmestí. A pri plnom zaplnení vajíčkami, by som si pri otváraní a vyberaní vajíčka akurát tak rozbila. Nádobu na vajíčka som umiestnila do prostrednej police, kde im je naozaj dobre, a mne sa odtiaľ pohodlne vajíčka vyťahuje a ukladá. Dá sa do nej vložiť 17 vajíčok, ja som ich mala viac, tak som zvyšné naukladala aj na seba.

Takto som naplnila a uložila nákup na 12 dní podľa uvedených rád, priestorovo sa však všetko nedá dodržať, každý si musí nájsť zlatú strednú cestu. Dôležité je aj nelepiť potraviny príliš na seba, aby okolo nich mohol prúdiť vzduch a rovnomerne ich ochladzovať. Samozrejme, tiež ako vám to dovoľuje priestor chladničky. To tiež ovplyvňuje koľko potraviny vydržia. Mne to chladnička dovoľuje 😉



Koľko nás to stálo?


Potraviny, nielen tie, čo šli do chladničky, nás stáli 94,54€, samozrejme sme občas kúpili pečivo (cca 10€). Urobili sme Maxíkovi oslavu, takže v nákupe boli aj suroviny na tiramisu, šalát, syry, klobásky a slané pochutiny na stôl. Ale napríklad hovädzie mäso do polievky, na burgery a guláš, sme mali domáce z mrazničky. 


Z našich plánovaných 12 dní, sme nakoniec s potravinami vydržali úplne v pohode 14 dní. Keď to zaokruhlím, zarátam aj doma minuté zbytky oleja napríklad, dostanem sa max. na 120€ na 14 dní. Ak by niekto z vás chcel ešte viac ušetriť, určite sa to dá. 


Koľko potraviny vydržali?


Sme zvyknutí kupovať väčšinou krájané šunky a salámy, nie vákuováné, takže som si naplánovala tieto zjesť v prvej časti nášho jedálnička, a tie suchšie a trvanlivejšie aj neskôr. A snažila som sa ich správne uskladniť. Takže som ich dávala do uzavretých nádob. Stalo sa mi, že 15dkg šunky sa mi pokazilo v cca 6-7 deň. Iná šunka (debrecínska) vydržala v rovnakých podmienkach ešte ďalšie dva dni. Neviem, čím to bolo. Nemyslím si, že chladničkou. Párky vydržali v pohode 10 dní. Saláma 14 dní, ale určite vydrží aj dlhšie. Šaláty, tým, že som ich mala poukladané na sebe, tak mierne zvrchu lístky černali, ale ľadový šalát vydržal celých 14 dní. Akurát vrchné lístky som musela odstrániť, ale vnútri bol čerstvý a chutný. Balený šalát len 8 dní. Ale v bežnej chladničke mi vydržal už aj menej. Paradajky, uhorky vydržali 14 dní, mierne začínali scvrkávať, ale aj to preháňať. Kľudne by vydržali aj dlhšie. Americká chladnička a jej Twin Cooling Plus sľubujú čerstvosť potravín, čo sa mi potvrdilo a kľudne si do nej môžete nakúpiť aj na dlhšie obdobie. Dovoľuje to jej kapacita, ale aj primeraná vlhkosť a prúdenie vzduchu vo vnútri chladničky. 



Budem plánovať aj naďalej?


Počas týchto 14 dní nastali situácie, že som z časových dôvodov musela niektoré dni prehodiť, ale skladbu jedálnička som dodržala a vlastne doplnila o dva dni. Jeden večer z toho mala stryná oslavu 50tky, takže sme doma obedovali len trochu a nevečerali sme. Rovnako, deti sa počas "pracovného" týždňa, 80% stravovali v školskej jedálni. Dcéra bola nejaké dni chorá, takže jedla aj doma. Ale víkendy sme jedli komplet rodina a aj nám zostávalo, že kto mal chuť ešte zjedol neskôr. V chladničke nám z nákupu zostalo po 14 dňoch toto.


Našich 14 dní stravovania sa podľa jedálnička, bolo zaujímavých, niekedy náročných,(keďže chodím aj do práce), ale veľmi poučných. Bola to skvelá skúsenosť, ktorá nás veľa naučila. Deti majú radi plány, radi vedia, čo sa bude diať, tak oni sa dennodenne tešili, obzerali si jedálniček, čo budú jesť. Mne išlo o to, zistiť, koľko investujeme do potravín. Menej plytvať, nevyhadzovať, nakúpiť väčší nákup, menej chodiť po obchodoch. A to sa nám podarilo splniť najmä vďaka veľkej kapacite americkej chladničky a Twin Cooling Plus, ktorý zas zabezpečí čerstvosť potravín. Páčilo sa mi aj to, že nemusím rozmýšľať, čo budem variť, lebo to mám dopredu vymyslené. A keď sa mi časovo nedá, prehodím na iný deň. Lebo byť upnutý na nejaký plán tiež spôsobuje stres. Ja som si v tom našla svoj systém a moju zlatú strednú cestu. A určite budem plánovať naďalej, menej behať po obchodoch, radšej venovať hodinku naplánovaniu nákupu či to bude týždenný, alebo polmesačný, to si časom overím, čo nám bude viac vyhovovať. Kapacitu v chladničke na to máme 😉.



A potvrdilo sa, že mať veľkú americkú chladničku neznamená zaručene viesť konzumný spôsob života a plytvať, ale dokáže vám  ušetriť nielen peniaze, ale aj čas. 


Tu je kúsok z nášho jedálnička, komplet fotografie nájdete na blogu :



Náš barman



Výrobník ľadu a zásobník filtrovanej vody má väčšina amerických chladničiek a je to jedna z ich predností. Vyžaduje si však prívod vody, ktorý musíte pred inštaláciou chladničky zabezpečiť. Tým nebol nadšený najmä môj manžel, ale milo ma prekvapil, keď všetko, pár dní pred príchodom chladničky k nám, poľahky zabezpečil bez inštalatéra.  Ja som si myslela, že moja prvá fotka s chladničkou bude oslavná, s proseccom a množstvom ľadu z výrobníka. Nedomyslela som však detail, že ľad sa musí najskôr vyrobiť, a teda voda zamraziť. Servisný technik nám odporučil nepoužívať výrobník ľadu do druhého dňa po zapojení chladničky. A tak sme večer počúvali, ako po troche padá ľad do zbernej nádobky, tzv.zásobníka a pripravuje sa tak na použitie. Ale vodu sme si mohli "čapovať" hneď po inštalácii filtra. Akurát technik nechal odtiecť prvého 1,5 litra. Toto sme robievali aj pri filtračnej kanvici. Technik nám aj vysvetlil, že chladnička bude indikovať, že filter treba vymeniť cca po pol roku. Ale podľa jeho skúseností, stačí filter pri bežnom používaní meniť po roku. Indikáciu máme potom odignorovať a vypnúť. Cena filtra je cca 40€.



Výrobník ľadu je umiestnený v mrazničke a dávkovač na dverách chladničky. Dotykovými tlačidlami si navolíte, či chcete filtrovanú vodu, kusy ľadu alebo ľadovú drť. Ľadová drť  je na menšie a nepravidelné kúsky posekaný ľad, nie sú to úplne malé kryštáliky ľadu, čo bola moja prvá predstava. 🙂  Pohár opriete o tlačidlo vzadu a už vám tečie alebo sa sype, čo ste si navolili. Pod dávkovačom nie je žiadna zberná nádobka pre prípad, že by vám voda tiekla mimo. Ale je to len zvyk, nestalo sa nám, že by sme veľa narozlievali. Voda je chutnejšia, úplne číra a nie je veľmi chladná, tak akurát, nemusíte sa báť, že z nej prechladnete. Úžasná je do kávovaru, prefiltrovaná od chlóru, kávička je chutnejšia a nádherne napenená. Kávičkári, chápete, o čom sa tu rozplývam 🙂  


Samozrejme, toto je veľké lákadlo pre deti. Najradšej by stále čapovali vodu a ľad. Naši sú už väčší, a dajú sa rozumne usmerniť. Pre tých menších je na dávkovači zámok, takže rodičia nemusia mať strach.


Výrobník ľadu môžete z priestoru mrazničky kedykoľvek vybrať, keď potrebujete viac miesta. Odvrátená stránka dávkovača ľadu je vyššia spotreba chladničky, pretože cez výrobník ľadu uniká von väčšie množstvo chladu, ktorý si musí naspäť dovyrobiť.


Na záver by som pre vás v kocke spomenula výhody a nevýhody americkej chladničky Samsung RS67N8211B1/EF.  


Tu sú jej hlavné prednosti:

  1. Väčšia kapacita, vďaka systému SPACE MAX - objem americkej chladničky je väčší, vo všeobecnosti hovoríme o 1,5 objemu bežnej chladničky. Dočítala som sa, že na jedného člena domácnosti priemerne pripadá úžitkový objem chladničky 60-70 l, v prípade mrazničky potom cca 20-30 litrami na osobu. Keďže sme 4, tak u nás by to vychádzalo na 240-280 litrov na chladenie a 80-120 litrov na mrazenie. U každého je to však individuálne, záleží od zvykov rodiny. A tiež je dôležité zistenie, že pre optimálnu spotrebu chladničky je dôležité ju mať zaplnenú na max. 70%, takže tým sa potreba na kapacitu zvyšuje. Čistý objem v litroch testovanej chladničky je 407 litrov chladiaceho a 202 litrov mraziaceho priestoru. Aj keď sa na pohľad zdá chladiaci aj mraziaci priestor úzky, priestory sú hlboké a vďaka tomu sa do nich viac zmestí. Už pri teste mrazničky (vyššie spomenuté) sa dokázalo, že sa do americkej mraziacej časti zmestí 5 zásuviek mrazených potravín z kombinovaných chladničiek. Skúšala som testovať vopchať dva hrnce s priemerom 24cm a klasický plech do vstavanej a do testovanej americkej chladničky.
    1. Vstavaná chladnička - dvere na chladničke by som nezatvorila
    2. Americká chladnička - síce hrnce uložené uhlopriečne, ale zmestili sa a plech tiež
  2. Čerstvosť potravín vďaka TWIN COOLING PLUS - táto technológia optimalizuje úroveň teploty a vlhkosti vo vnútri chladničky (vraj až 75% vlhkosti) a mrazničky (kde zostáva pre mrazenie potrebný suchý vzduch), vďaka čomu zostanú potraviny dlhšie čerstvé a nemiešajú sa chute a vône. Navyše, šetrí to aj energiu.  Čerstvosť potravín je viac spomenutá vyššie v texte. Ale napríklad šunka vydržala 9 dní a ľadový šalát 14 dní, zelerový šalát v nádobke bol lepší ako čerstvý ešte po 5 dňoch. Je však potrebné neprepchávať chladničku, aby optimálne chladila potraviny. Tiež šaláty neukladať na seba, ako som to urobila ja, a tým ich vrchné listy zostali stmavnuté.  Vďaka technológii fungujú dva samostatné okruhy, a vy môžete samostatne možnosť regulovať teplotu v chladničke a mrazničke, prípadne si navoliť režim prázdniny samostatne pre chladiacu či mraziacu časť.
  3. Led osvetlenie chladničky a mrazničky - zabezpečuje dokonalý prehľad obsahu chladničky a mrazničky.
  4. Dizajn, s ktorým sa hodí do každej kuchyne - veľa ľudí ma predstavu o americkej chladničke ako o veľkej opache, väčšinou striebornej farby. My sme od Samsungu dostali nádhernú antracitovú chladničku v minimalistickom prevedení, ktorá sa hodí naozaj do každej kuchyne. Ploché prevedenie dverí nenarúša, nevytŕča, rúčky sú jednoduché. Technik nás upozornil na výhody madiel, ktoré sú kombináciou kovu na úchope a plastu, ktorý pripevňuje madlo o na dvere. V prípade, že by niekto naozaj trhol madlom, neohne alebo inak nepoškodí spolu s kovom celé dvere, ale vytrhne len plast. Rovnako povrch sa ľahko udržuje, nevidieť na ňom otlačky prstov a nemusíte chodiť donekonečna utierať, stačí občas pretrieť vlhkou švédskou utierkou. Displej chladničky a mrazničky, ktorý zobrazuje a umožňuje:
    1. meniť teplotu chladničky a mrazničky samostatne je ukrytý vnútri a nenarúša vzhľad chladničky zvonka.
    2. systém superfreeze a supercool - ak potrebujete rýchlo zmraziť, resp. zachladiť potraviny, môžete jednoduchým stlačením tlačidla dosiahnuť na 50 hodín /prípadne na menej, to si korigujete sami/, oveľa nižšiu teplotu v priestoroch chladničky či mrazničky. Tento systém však využíva viac elektrickej energie, takže ak nemusíte, veľmi ho nevyužívajte. Ja som ho použila jedenkrát, a konkrétne superfreeze pri zmrazovaní bryndzových pirohov, zmrazenie na tácke trvalo cca 30 minút, ale úplne dotuha. Ak by som nechala systém superfreeze zapnutý skôr, bolo by zmrazenie do tuhá o niečo rýchlejšie, ale aj drahšie. 
    3. alarm dverí - upozorňuje na zmenu teploty v chladničke či mrazničke zvukom, táto funkcia sa dá aj vypnúť.
    4. výrobník ľadu - displej obsahuje tlačidlo, ktorým sa dá výrobník ľadu vypnúť z prevádzky.
  5. Beznámrazová technológia true no frost - po celý čas testovania, pri častom otváraní mrazničky, prípadne dlhšom otvorení mrazničky som nezbadala žiadnu námrazu, akurát máličko na dávkovači ľadu.
  6. Antibakteriálny povrch vnútra chladničky - technik nás varoval, že novšie chladničky s týmto povrchom sa neoporúčajú čistiť octom. Len vodou, prípadne jarovou vodou.
  7. Kolieska na spodu chladničky - chladničku aj komplet naplnenú som zvládla odtlačiť aj sama bez pomoci manžela a povysávať si priestor pod ňou. Úžasná vecička. 
  8. Servis - servisný technik k nám prišiel lokálny. Predtým ako vstúpil do domu, obul sa do návlekov. Pohodový chalan, so zmyslom pre humor, technicky znalý so širokým záberom. Ochotný odpovedať na všetky, niektoré moje možno aj prihlúple otazky. Zapojil chladničku, prívod vody,vyskúšal, za chladničku dal penové kocky, aby sa niekde neotĺkla, plasty poodbaloval na komplet. Samozrejme, odpad všetok zobrali a upratali. Súčasťou zapojenia bol aj "výklad" v podobe praktických rád, ktoré som sa snažila spísať aj v tejto recenzii, prípadne v príspevkoch.
  9. zásobník vody, výrobník ľadu - prefiltrovaná, chutnejšia voda, vhodná na pitie, varenie, ale aj do kávovarov či pre iné potreby. Na jedenkrát ochladí až 2 litre vody, po cca 5-10 minútach si môžete vodu načapovať znovu. Ľad si môžete nadávkovať jediným stlačením vo väčších rozmeroch (tvar pripomína banán) alebo drtený ľad nepravidelných tvarov. Na jedenkrát vám vyrobí cca 2 litre ľadu a po cca 10 minútach už začínajú do zásobníka ľadu padať prvé namrazené kocky ľadu. Výrobník ľadu a zásobník vody je viac rozpísaný vyššie v texte.
  10. hlučnosť v decibeloch 39dB nižšia oproti iným americkým chladničkám,
  11. spotreba sa rovná spotrebe 1,5 chladničky - spotreba je 383kWh ročne, čo pre nás predstavuje výhodu, keďže pôvodné dve chladničky v našom dome spolu mali spotrebu 553kWh ročne. V tomto smere určite ušetríme.

Posledné tri vlastnosti by som spomenula aj ako nevýhody, ktoré sú vo všeobecnosti nevýhodami u všetkých amerických chladničiek:

  1. zásobník vody, výrobník ľadu - vďaka dávkovaču ľadu uniká von väčšie množstvo chladu, ktorý si musí naspäť chladnička dovyrobiť, čo vyžaduje väčšiu spotrebu chladničky. 
  2. hlučnosť - americké chladničky vo všeobecnosti sú málinko hlučnejšie než klasické chladničky. Táto naša išla relatívne tichúčko, ale mala chvíľky, kedy vyrábala ľad, prípadne optimalizovala teplotu a počuli sme ju viac. Je to skrátka samostatný živel. 
  3. spotreba - k amerických chladničkách vďaka technológiám, väčšej kapacite, výrobníku ľadu patrí aj vyššia spotreba. Je to jednoducho dané, americké chladničky sa vyrábajú prevažne v energetických triedach A+ alebo A++. Naša testovaná dosahuje spotrebu 383kWh a je energetickej triedy A++. Pre porovnanie existujú aj americké chladničky s nižšou priemernou spotrebou, ale cena sa pohybuje od 1500€ vyššie.
  4. cena - 1299€, ktorú uvádza spoločnosť na internete, je pre väčšiu bežných rodín (rovnako aj pre nás), nadštandard. Všade sa však uvádza, že lepšie americké chladničky jednoducho pod 1000€ nekúpite. 
  5. Zásuvka - Spodnú zásuvku na ovocie a zeleninu je možné otvoriť iba do určitej úrovne, nie celú, keď ju chcete otvoriť celú, treba ju nadvihnúť, mne sa to však darilo s ťažkosťami. Neviem, či som robila chybu niekde ja, ale išlo to ťažšie.


Recenzia je dlhá, ale pri tejto chladničke a mojich plánoch s ňou, ani kratšia nemohla byť. Vďačím každej jednej z vás, ktorá ju dočítala až do konca.

Modrý koník a Samsung, vám sa chcem špeciálne POĎAKOVAŤ, že ste vybrali práve našu rodinu. Máme novú, veľkú a najmä JEDNU chladničku, vďaka ktorej sme sa naučili viac plánovať, menej plytvať, ukladať potraviny v chladničke, uchovávať im dlhšiu čerstvosť a veľa iného. Boli to pre mňa náročné, ale inšpiratívne a poučné dni. Svojím dizajnom sa doslova zžila s naším domom. Manžel mi k nej do páru vyrobil aj vysnívanú "čiernu" tabuľovú stenu, ktorú si plánujem skrášliť.


Keďže sme boli obdarovaní my, chceme urobiť radosť aj my niekomu, kto to naozaj potrebuje. Našu dvanásťročnú chladničku s mrazničkou, ktorá je stále v dobrom technickom stave, akurát zvonka má pár estetických nedostatkov, chceme darovať niekomu, kto to naozaj potrebuje. Verím, že jej nájdeme toho správneho nového majiteľa. Jednou menšou darovačkou ešte počas testovania sa mi podarilo urobiť predvianočnú radosť v košickej rodinke u @patibe . Vďačnosť, šťastie a radosť jej malého synčeka z darovaného vianočného balíčka ma dojala až k slzám.



Krásne Vianoce vám všetkým.


#test_samsung2 #recenzia

Americká chladnička Samsung - náš kuchár, náš barman, náš "sporko", nové srdce našej kuchyne

Keď vojdem domov, prejdem cez predsienku a obzriem sa doprava, vidím ju. Nové srdce našej kuchyne, majestátne si tam stojí, akoby tam vždy patrila. Aj keď by si niekto mohol myslieť, že mať americkú chladničku je nadštandard, konzum, plytvanie, gýč spoza oceánu, u nás išlo naopak o popretie tohto všetkého.


Jej cesta k nám ...


O americkej chladničke sme uvažovali pred 4 rokmi, keď sme sa sťahovali do domu. Jej cena však ďaleko prekračovala náš rozpočet, a bolo "nakúpené". Vybrali sme vstavanú chladničku, vyššiu verziu a keďže v dome nemáme špajzu, z bytu nám zostala stará 12-ročná chladnička v garáži, do ktorej sme ládovali všetko navyše, čo sa nezmestilo do vstavanej v kuchyni. Tak sme fungovali s dvomi chladničkami.


Keď @konik_testuje vyhlásil testovanie chladničiek Samsung, prepadla ma radosť, nádej, ale na chvíľu aj zaváhanie, že predsa americká chladnička by u nás znamenala malú prestavbu v kuchyni, a nemalé financie.



Ale zapojila som sa do testovania, v kútiku duše som verila, že by mohla byť naša. A naopak množstvo zapojených žien ma vnáralo naspäť do reality, že ktovie ktorej rodinke sa ujde. Lebo niektoré z komentárov, ktoré som stihla prečítať, boli krásne a hovorila som si "aha, tým by sa tiež hodila, týmto by som ju tiež dopriala." Ale, znovu sa mi potvrdilo, že keď po niečom túžite (veľakrát sa jedná o nemateriálne "veci"), snívate, veríte tomu, ono sa to naozaj stane. Privoláte si to. A preto dávajte pozor na to, čo si prajete, lebo sny sa plnia. Keď ma vybrali, mala som obrovskú radosť, ... začalo sa plánovanie a čakanie na americkú krásku. Predstava bola dočasne ju uložiť do jedálne a časom "vstavať" na miesto pôvodnej chladničky.


Aj keď jej cesta k nám nebola jednoduchá, lebo chlapcov zo Samsungu na ceste postretli menšie peripetie v podobe defektu, prišli k nám s úsmevom na tvári.  Manžel sa nemusel vôbec zapájať do presunu chladničky. Chlapci si poradili s presunom, uložením, technik s inštaláciou a inštruktážou. Keď už zostala stáť na mieste, kde sme sa ju na čas rozhodli umiestniť, moja radosť a nadšenie sa ešte prehĺbilo. Zrazu opadli obavy, že ju budeme časom znovu presúvať. Veľmi sa mi na toto pre nás "dočasné" miesto hodila. Navyše zrazu sme mali jednu krásnu veľkú chladničku s mrazničkou namiesto dvoch, nebudeme pendlovať medzi garážovou a kuchyskou chladničkou, zabúdať na to, čo v ktorej máme. A ja som mala v hlave predstavu, že vďaka nej budeme menej plytvať jedlom, viac plánovať a zistíme, koľko do potravín investujeme.


Nech sa páči, zoznámte sa s americkou kráskou Samsung RS67N8211B1/EF.



Táto mini oslava patrila jej. Aj moje nekonečné úsmevy toho dňa 🙂


Náš nový kuchár, náš "sporko", nové srdce našej kuchyne


Vedeli ste, že vo väčšine rodín najviac potravín zje odpadkový kôš? Skazených alebo prebytočných potravín vyhodíme za rok až tretinu. Častokrát je to aj vďaka tomu, že nemáme prehľad, čo doma v kuchynskej linke, chladničke či špajzi vlastne máme. My sme boli na tom podobne. Veľakrát sa mi stalo, že som nakupovala podľa zoznamu, čo nám chýba a čo ASI potrebujeme. Čo ASI budeme variť. Čo sa najviac míňa. A keď som prišla do obchodu, zrazu ma oslovili ďalšie výhodné balenia, čo boli v akcii, a okrem "ASI" potrebných potravín som nakúpila ďalšie "VÝHODNÉ". O pár dní šiel do obchodu manžel a on nakupuje štýlom, na čo má chuť 🙂 Síce sú to samé dobroty, ale s tým, čo už sme doma mali, to bolo niekedy viac, ako sme dokázali my štyria aj s pomocou návštev zjesť. Veľakrát sa stalo, že sme to nestihli spotrebovať a niečo išlo práve do koša.


Pri testovaní americkej chladničky Samsung som sa rozhodla, že sa pokúsim o zmenu. Pripravila som si plán na stravovanie na 12 dní, a teda aj plán na nákup potravín, pre našu 4-člennú rodinu. Deti sa stravujú v školskej jedálni. My s manželom pracujeme, ja občas zájdem na obed v práci a manžel zas k rodičom. Prevažne si však do práce jedlo nosím. Pripravila som jedálniček, kde sú zahrnuté raňajky, obedy väčšinou vrátane polievky, olovranty a desiate. A určite by stačil pre manželský pár, štvorčlennú rodinu s jedným či dvomi malými deťmi, ktoré by obedovali doma. Alebo pre inú skladbu rodiny, všetko je na našich nárokoch, zvykoch a chutiach.


Jedálniček je priemerne náročný na potraviny, ktorý obsahuje aj zdravšie a teda drahšie potraviny, ale aj tie, z ktorých sa dá vykúzliť obed či večera za pár €. Zároveň nutrične hodnotný, aby zasýtil, ale aj dodal potrebné vitamíny, aby obsahoval mliečne výrobky, mäso, zeleninu, ovocie, ryby, ale aj sacharidy, ako ryžu, cestoviny či kysnuté pečivo. Nie som žiaden výživový poradca, a do nášho jedálnička si mali čo-to povedať naše deti, ktoré tiež asistovali pri jeho príprave.



Nech sa páči, tu je pre inšpiráciu náš jedálniček (na fotke je už doplnený o zmeny +2dni, ktoré vysvetľujem ďalej v texte, foto všetkých hotových jedál si môžete pozrieť u mňa na blogu)


https://www.modrykonik.sk/blog/matka1984/album/potraviny-nakupujeme-podla-toho-co-bude-gjyfvu/



Ešte pred nákupom bolo potrebné minúť zásoby zo "starých chladničiek"


Test kapacity chladničky a naše varenie zo zvyškov


Môj prvý test preveril kapacitu chladničky. Keď sme vyložili obsah našich dvoch chladničko-mrazničiek na stôl, mala som obavu, či to tam všetko zmestíme, najmä mäso, ovocie,zelenina z mrazničiek, ktoré boli v piatich zásuvkách.



Čuduj sa svete, podarilo sa aj vďaka hlbokým policiam a zásuvkam americkej chladničky. Mraznička bola naplnená skoro do prasknutia. Ja som zistila, že máme 4 zásuvky mäsa, jednu zásuvku ovocia, zeleniny a nanukov. Mäso som potriedila podľa druhu a dopredu som si dala najstaršie mrazené. Ovocie a zeleninu som dala zvlášť. A dala som si záväzok, že do budúcna chcem mrazničku plniť 50% zeleninou, ovocím a 50% mäsom. 



(Tu ešte potraviny v chladničke neboli uložené v jednotlivých poličkách, tak ako majú byť. )


"Staré" zásoby bolo treba míňať, tak nastalo varenie a pečenie zo zvyškov. Pri niektorých potravinách ma napadlo hneď, čo s nimi, pri iných som si pomohla internetom. V našej kuchyni tak pribudli aj nejaké nové recepty, ktoré sme predtým neskúšali. Napríklad šunkové závitky plnené syrovým bešamelom, jablká s posýpkou, Pavlova torta zo zvyšných bielkov so zvyšným mascarpone pred dátumom spotreby, banánové lievance zo starších banánov. A minul sa aj kapor z mrazničky, ku ktorému sme pripravili vianočný zemiakový šalát a zelinovú polievku s ružičkovým kelom.



Deti sa zapojili tiež, v snahe pomíňať šunky, syry, vykúzlili pizzové slimáčiky.


Chladnička Samsung RS67N8211B1/EF disponuje technológiou Twin Cooling Plus, ktorá optimalizuje úroveň teploty a vlhkosti vo vnútri chladničky (vraj až 75% vlhkosti) a mrazničky (kde zostáva pre mrazenie potrebný suchý vzduch), vďaka čomu zostanú potraviny dlhšie čerstvé a nemiešajú sa chute a vône. Navyše, šetrí to aj energiu.



Nakúpila som potraviny podľa zostaveného jedálnička, v snahe preveriť čerstvosť potravín po pár dňoch. To, ako som ukladala potraviny do chladničky predtým, bolo intuitívne, niečo som mala naučené z domu, napríklad vajíčka, mlieko do dverí, zeleninu do zásuvky. A ostatné tak, aby sa to najlepšie zmestilo. Teraz som sa rozhodla mať potraviny v chladničke uložené naozaj tak ako treba. Táto chladnička si nič iné ani nezaslúži. Inšpirovala som sa rôznymi radami na internete:

  • Do najvyššej poličky dávame hotové jedlá, ktoré plánujeme čoskoro spotrebovať. Polievky, omáčky, zákusy, šaláty, ale aj otvorený jogurt, šľahačka, kde je napísané, že po otvorení skladovať určitý čas v chlade.
  • stredných policiach skladujeme mliečne, mäsové výrobky, údeniny, uvarené mäso, ale dodržte zásadu, že mastné a mliečne výrobky by mali byť od seba oddelené. V tejto testovanej chladničke je výhoda, že políc je viac a ja môžem mať samostatný regál na mliečne a mäsové výrobky, čím zabezpečím nemiešanie sa chutí.
  • V najnižšej polici nad zásuvkami so zeleninou je najchladnejšia časť, a tu by sa malo skladovať čerstvé mäso a ryby.
  • Zásuvky na zeleninu a ovocie v našej testovanej chladničke sú hneď dve. Ide o miesto v chladničke, ktoré má stabilnú teplotu a nižšiu vlhkosť, keďže je čiastočne uzatvorené od okolitého priestoru. Teplota v zásuvkách je trochu vyššia od ostatnej časti chladničky, čo zelenine a ovociu vyhovuje.
  • Dvere chladničky sú najtepleším miestom chladničky a tým, že sa neustále otvárajú a zatvárajú, teplota sa tu mení. Dosahuje 8-11 °C. Tu som uložila, otvorený kečup, horčicu, kvasnice, a otvorené džemy, balzamiko, domáci sirup, lekvár, maslá, alko a nealko nápoje.
  • SAMOSTATNÁ KAPITOLA VAJCIA - v starej chladničke boli vždy vo dverách, niekedy v iných policiach, keď som ich mala viac a navyše v papierovom obale. Chyba za chybou! Vajíčka by mali mať stálu teplotu (5-12°C), ideálne ich dať do stredných políc a najlepšie vzadu. V nádobkách na to určených, nie v papierových obaloch, v ktorých ich donesieme z obchodu. V tých môžu byť rôzne baktérie z prostredia, odkiaľ prišli, a ďalej si ich tak šírime v chladničke. Naša nová chladnička má plastovú nádobku na vajíčka, takže ich budem ukladať len tam. Ale napríklad od výrobcu je táto určená do poličky do dverí. V najvyššej dverovej poličke, ktorá sa dá zakryť, sa táto nádobka ledvom zmestí. A pri plnom zaplnení vajíčkami, by som si pri otváraní a vyberaní vajíčka akurát tak rozbila. Nádobu na vajíčka som umiestnila do prostrednej police, kde im je naozaj dobre, a mne sa odtiaľ pohodlne vajíčka vyťahuje a ukladá. Dá sa do nej vložiť 17 vajíčok, ja som ich mala viac, tak som zvyšné naukladala aj na seba.

Takto som naplnila a uložila nákup na 12 dní podľa uvedených rád, priestorovo sa však všetko nedá dodržať, každý si musí nájsť zlatú strednú cestu. Dôležité je aj nelepiť potraviny príliš na seba, aby okolo nich mohol prúdiť vzduch a rovnomerne ich ochladzovať. Samozrejme, tiež ako vám to dovoľuje priestor chladničky. To tiež ovplyvňuje koľko potraviny vydržia. Mne to chladnička dovoľuje 😉



Koľko nás to stálo?


Potraviny, nielen tie, čo šli do chladničky, nás stáli 94,54€, samozrejme sme občas kúpili pečivo (cca 10€). Urobili sme Maxíkovi oslavu, takže v nákupe boli aj suroviny na tiramisu, šalát, syry, klobásky a slané pochutiny na stôl. Ale napríklad hovädzie mäso do polievky, na burgery a guláš, sme mali domáce z mrazničky. 


Z našich plánovaných 12 dní, sme nakoniec s potravinami vydržali úplne v pohode 14 dní. Keď to zaokruhlím, zarátam aj doma minuté zbytky oleja napríklad, dostanem sa max. na 120€ na 14 dní. Ak by niekto z vás chcel ešte viac ušetriť, určite sa to dá. 


Koľko potraviny vydržali?


Sme zvyknutí kupovať väčšinou krájané šunky a salámy, nie vákuováné, takže som si naplánovala tieto zjesť v prvej časti nášho jedálnička, a tie suchšie a trvanlivejšie aj neskôr. A snažila som sa ich správne uskladniť. Takže som ich dávala do uzavretých nádob. Stalo sa mi, že 15dkg šunky sa mi pokazilo v cca 6-7 deň. Iná šunka (debrecínska) vydržala v rovnakých podmienkach ešte ďalšie dva dni. Neviem, čím to bolo. Nemyslím si, že chladničkou. Párky vydržali v pohode 10 dní. Saláma 14 dní, ale určite vydrží aj dlhšie. Šaláty, tým, že som ich mala poukladané na sebe, tak mierne zvrchu lístky černali, ale ľadový šalát vydržal celých 14 dní. Akurát vrchné lístky som musela odstrániť, ale vnútri bol čerstvý a chutný. Balený šalát len 8 dní. Ale v bežnej chladničke mi vydržal už aj menej. Paradajky, uhorky vydržali 14 dní, mierne začínali scvrkávať, ale aj to preháňať. Kľudne by vydržali aj dlhšie. Americká chladnička a jej Twin Cooling Plus sľubujú čerstvosť potravín, čo sa mi potvrdilo a kľudne si do nej môžete nakúpiť aj na dlhšie obdobie. Dovoľuje to jej kapacita, ale aj primeraná vlhkosť a prúdenie vzduchu vo vnútri chladničky. 



Budem plánovať aj naďalej?


Počas týchto 14 dní nastali situácie, že som z časových dôvodov musela niektoré dni prehodiť, ale skladbu jedálnička som dodržala a vlastne doplnila o dva dni. Jeden večer z toho mala stryná oslavu 50tky, takže sme doma obedovali len trochu a nevečerali sme. Rovnako, deti sa počas "pracovného" týždňa, 80% stravovali v školskej jedálni. Dcéra bola nejaké dni chorá, takže jedla aj doma. Ale víkendy sme jedli komplet rodina a aj nám zostávalo, že kto mal chuť ešte zjedol neskôr. V chladničke nám z nákupu zostalo po 14 dňoch toto.


Našich 14 dní stravovania sa podľa jedálnička, bolo zaujímavých, niekedy náročných,(keďže chodím aj do práce), ale veľmi poučných. Bola to skvelá skúsenosť, ktorá nás veľa naučila. Deti majú radi plány, radi vedia, čo sa bude diať, tak oni sa dennodenne tešili, obzerali si jedálniček, čo budú jesť. Mne išlo o to, zistiť, koľko investujeme do potravín. Menej plytvať, nevyhadzovať, nakúpiť väčší nákup, menej chodiť po obchodoch. A to sa nám podarilo splniť najmä vďaka veľkej kapacite americkej chladničky a Twin Cooling Plus, ktorý zas zabezpečí čerstvosť potravín. Páčilo sa mi aj to, že nemusím rozmýšľať, čo budem variť, lebo to mám dopredu vymyslené. A keď sa mi časovo nedá, prehodím na iný deň. Lebo byť upnutý na nejaký plán tiež spôsobuje stres. Ja som si v tom našla svoj systém a moju zlatú strednú cestu. A určite budem plánovať naďalej, menej behať po obchodoch, radšej venovať hodinku naplánovaniu nákupu či to bude týždenný, alebo polmesačný, to si časom overím, čo nám bude viac vyhovovať. Kapacitu v chladničke na to máme 😉.



A potvrdilo sa, že mať veľkú americkú chladničku neznamená zaručene viesť konzumný spôsob života a plytvať, ale dokáže vám  ušetriť nielen peniaze, ale aj čas. 


Tu je kúsok z nášho jedálnička, komplet fotografie nájdete na blogu :



Náš barman



Výrobník ľadu a zásobník filtrovanej vody má väčšina amerických chladničiek a je to jedna z ich predností. Vyžaduje si však prívod vody, ktorý musíte pred inštaláciou chladničky zabezpečiť. Tým nebol nadšený najmä môj manžel, ale milo ma prekvapil, keď všetko, pár dní pred príchodom chladničky k nám, poľahky zabezpečil bez inštalatéra.  Ja som si myslela, že moja prvá fotka s chladničkou bude oslavná, s proseccom a množstvom ľadu z výrobníka. Nedomyslela som však detail, že ľad sa musí najskôr vyrobiť, a teda voda zamraziť. Servisný technik nám odporučil nepoužívať výrobník ľadu do druhého dňa po zapojení chladničky. A tak sme večer počúvali, ako po troche padá ľad do zbernej nádobky, tzv.zásobníka a pripravuje sa tak na použitie. Ale vodu sme si mohli "čapovať" hneď po inštalácii filtra. Akurát technik nechal odtiecť prvého 1,5 litra. Toto sme robievali aj pri filtračnej kanvici. Technik nám aj vysvetlil, že chladnička bude indikovať, že filter treba vymeniť cca po pol roku. Ale podľa jeho skúseností, stačí filter pri bežnom používaní meniť po roku. Indikáciu máme potom odignorovať a vypnúť. Cena filtra je cca 40€.



Výrobník ľadu je umiestnený v mrazničke a dávkovač na dverách chladničky. Dotykovými tlačidlami si navolíte, či chcete filtrovanú vodu, kusy ľadu alebo ľadovú drť. Ľadová drť  je na menšie a nepravidelné kúsky posekaný ľad, nie sú to úplne malé kryštáliky ľadu, čo bola moja prvá predstava. 🙂  Pohár opriete o tlačidlo vzadu a už vám tečie alebo sa sype, čo ste si navolili. Pod dávkovačom nie je žiadna zberná nádobka pre prípad, že by vám voda tiekla mimo. Ale je to len zvyk, nestalo sa nám, že by sme veľa narozlievali. Voda je chutnejšia, úplne číra a nie je veľmi chladná, tak akurát, nemusíte sa báť, že z nej prechladnete. Úžasná je do kávovaru, prefiltrovaná od chlóru, kávička je chutnejšia a nádherne napenená. Kávičkári, chápete, o čom sa tu rozplývam 🙂  


Samozrejme, toto je veľké lákadlo pre deti. Najradšej by stále čapovali vodu a ľad. Naši sú už väčší, a dajú sa rozumne usmerniť. Pre tých menších je na dávkovači zámok, takže rodičia nemusia mať strach.


Výrobník ľadu môžete z priestoru mrazničky kedykoľvek vybrať, keď potrebujete viac miesta. Odvrátená stránka dávkovača ľadu je vyššia spotreba chladničky, pretože cez výrobník ľadu uniká von väčšie množstvo chladu, ktorý si musí naspäť dovyrobiť.


Na záver by som pre vás v kocke spomenula výhody a nevýhody americkej chladničky Samsung RS67N8211B1/EF.  


Tu sú jej hlavné prednosti:

  1. Väčšia kapacita, vďaka systému SPACE MAX - objem americkej chladničky je väčší, vo všeobecnosti hovoríme o 1,5 objemu bežnej chladničky. Dočítala som sa, že na jedného člena domácnosti priemerne pripadá úžitkový objem chladničky 60-70 l, v prípade mrazničky potom cca 20-30 litrami na osobu. Keďže sme 4, tak u nás by to vychádzalo na 240-280 litrov na chladenie a 80-120 litrov na mrazenie. U každého je to však individuálne, záleží od zvykov rodiny. A tiež je dôležité zistenie, že pre optimálnu spotrebu chladničky je dôležité ju mať zaplnenú na max. 70%, takže tým sa potreba na kapacitu zvyšuje. Čistý objem v litroch testovanej chladničky je 407 litrov chladiaceho a 202 litrov mraziaceho priestoru. Aj keď sa na pohľad zdá chladiaci aj mraziaci priestor úzky, priestory sú hlboké a vďaka tomu sa do nich viac zmestí. Už pri teste mrazničky (vyššie spomenuté) sa dokázalo, že sa do americkej mraziacej časti zmestí 5 zásuviek mrazených potravín z kombinovaných chladničiek. Skúšala som testovať vopchať dva hrnce s priemerom 24cm a klasický plech do vstavanej a do testovanej americkej chladničky.
    1. Vstavaná chladnička - dvere na chladničke by som nezatvorila
    2. Americká chladnička - síce hrnce uložené uhlopriečne, ale zmestili sa a plech tiež
  2. Čerstvosť potravín vďaka TWIN COOLING PLUS - táto technológia optimalizuje úroveň teploty a vlhkosti vo vnútri chladničky (vraj až 75% vlhkosti) a mrazničky (kde zostáva pre mrazenie potrebný suchý vzduch), vďaka čomu zostanú potraviny dlhšie čerstvé a nemiešajú sa chute a vône. Navyše, šetrí to aj energiu.  Čerstvosť potravín je viac spomenutá vyššie v texte. Ale napríklad šunka vydržala 9 dní a ľadový šalát 14 dní, zelerový šalát v nádobke bol lepší ako čerstvý ešte po 5 dňoch. Je však potrebné neprepchávať chladničku, aby optimálne chladila potraviny. Tiež šaláty neukladať na seba, ako som to urobila ja, a tým ich vrchné listy zostali stmavnuté.  Vďaka technológii fungujú dva samostatné okruhy, a vy môžete samostatne možnosť regulovať teplotu v chladničke a mrazničke, prípadne si navoliť režim prázdniny samostatne pre chladiacu či mraziacu časť.
  3. Led osvetlenie chladničky a mrazničky - zabezpečuje dokonalý prehľad obsahu chladničky a mrazničky.
  4. Dizajn, s ktorým sa hodí do každej kuchyne - veľa ľudí ma predstavu o americkej chladničke ako o veľkej opache, väčšinou striebornej farby. My sme od Samsungu dostali nádhernú antracitovú chladničku v minimalistickom prevedení, ktorá sa hodí naozaj do každej kuchyne. Ploché prevedenie dverí nenarúša, nevytŕča, rúčky sú jednoduché. Technik nás upozornil na výhody madiel, ktoré sú kombináciou kovu na úchope a plastu, ktorý pripevňuje madlo o na dvere. V prípade, že by niekto naozaj trhol madlom, neohne alebo inak nepoškodí spolu s kovom celé dvere, ale vytrhne len plast. Rovnako povrch sa ľahko udržuje, nevidieť na ňom otlačky prstov a nemusíte chodiť donekonečna utierať, stačí občas pretrieť vlhkou švédskou utierkou. Displej chladničky a mrazničky, ktorý zobrazuje a umožňuje:
    1. meniť teplotu chladničky a mrazničky samostatne je ukrytý vnútri a nenarúša vzhľad chladničky zvonka.
    2. systém superfreeze a supercool - ak potrebujete rýchlo zmraziť, resp. zachladiť potraviny, môžete jednoduchým stlačením tlačidla dosiahnuť na 50 hodín /prípadne na menej, to si korigujete sami/, oveľa nižšiu teplotu v priestoroch chladničky či mrazničky. Tento systém však využíva viac elektrickej energie, takže ak nemusíte, veľmi ho nevyužívajte. Ja som ho použila jedenkrát, a konkrétne superfreeze pri zmrazovaní bryndzových pirohov, zmrazenie na tácke trvalo cca 30 minút, ale úplne dotuha. Ak by som nechala systém superfreeze zapnutý skôr, bolo by zmrazenie do tuhá o niečo rýchlejšie, ale aj drahšie. 
    3. alarm dverí - upozorňuje na zmenu teploty v chladničke či mrazničke zvukom, táto funkcia sa dá aj vypnúť.
    4. výrobník ľadu - displej obsahuje tlačidlo, ktorým sa dá výrobník ľadu vypnúť z prevádzky.
  5. Beznámrazová technológia true no frost - po celý čas testovania, pri častom otváraní mrazničky, prípadne dlhšom otvorení mrazničky som nezbadala žiadnu námrazu, akurát máličko na dávkovači ľadu.
  6. Antibakteriálny povrch vnútra chladničky - technik nás varoval, že novšie chladničky s týmto povrchom sa neoporúčajú čistiť octom. Len vodou, prípadne jarovou vodou.
  7. Kolieska na spodu chladničky - chladničku aj komplet naplnenú som zvládla odtlačiť aj sama bez pomoci manžela a povysávať si priestor pod ňou. Úžasná vecička. 
  8. Servis - servisný technik k nám prišiel lokálny. Predtým ako vstúpil do domu, obul sa do návlekov. Pohodový chalan, so zmyslom pre humor, technicky znalý so širokým záberom. Ochotný odpovedať na všetky, niektoré moje možno aj prihlúple otazky. Zapojil chladničku, prívod vody,vyskúšal, za chladničku dal penové kocky, aby sa niekde neotĺkla, plasty poodbaloval na komplet. Samozrejme, odpad všetok zobrali a upratali. Súčasťou zapojenia bol aj "výklad" v podobe praktických rád, ktoré som sa snažila spísať aj v tejto recenzii, prípadne v príspevkoch.
  9. zásobník vody, výrobník ľadu - prefiltrovaná, chutnejšia voda, vhodná na pitie, varenie, ale aj do kávovarov či pre iné potreby. Na jedenkrát ochladí až 2 litre vody, po cca 5-10 minútach si môžete vodu načapovať znovu. Ľad si môžete nadávkovať jediným stlačením vo väčších rozmeroch (tvar pripomína banán) alebo drtený ľad nepravidelných tvarov. Na jedenkrát vám vyrobí cca 2 litre ľadu a po cca 10 minútach už začínajú do zásobníka ľadu padať prvé namrazené kocky ľadu. Výrobník ľadu a zásobník vody je viac rozpísaný vyššie v texte.
  10. hlučnosť v decibeloch 39dB nižšia oproti iným americkým chladničkám,
  11. spotreba sa rovná spotrebe 1,5 chladničky - spotreba je 383kWh ročne, čo pre nás predstavuje výhodu, keďže pôvodné dve chladničky v našom dome spolu mali spotrebu 553kWh ročne. V tomto smere určite ušetríme.

Posledné tri vlastnosti by som spomenula aj ako nevýhody, ktoré sú vo všeobecnosti nevýhodami u všetkých amerických chladničiek:

  1. zásobník vody, výrobník ľadu - vďaka dávkovaču ľadu uniká von väčšie množstvo chladu, ktorý si musí naspäť chladnička dovyrobiť, čo vyžaduje väčšiu spotrebu chladničky. 
  2. hlučnosť - americké chladničky vo všeobecnosti sú málinko hlučnejšie než klasické chladničky. Táto naša išla relatívne tichúčko, ale mala chvíľky, kedy vyrábala ľad, prípadne optimalizovala teplotu a počuli sme ju viac. Je to skrátka samostatný živel. 
  3. spotreba - k amerických chladničkách vďaka technológiám, väčšej kapacite, výrobníku ľadu patrí aj vyššia spotreba. Je to jednoducho dané, americké chladničky sa vyrábajú prevažne v energetických triedach A+ alebo A++. Naša testovaná dosahuje spotrebu 383kWh a je energetickej triedy A++. Pre porovnanie existujú aj americké chladničky s nižšou priemernou spotrebou, ale cena sa pohybuje od 1500€ vyššie.
  4. cena - 1299€, ktorú uvádza spoločnosť na internete, je pre väčšiu bežných rodín (rovnako aj pre nás), nadštandard. Všade sa však uvádza, že lepšie americké chladničky jednoducho pod 1000€ nekúpite. 
  5. Zásuvka - Spodnú zásuvku na ovocie a zeleninu je možné otvoriť iba do určitej úrovne, nie celú, keď ju chcete otvoriť celú, treba ju nadvihnúť, mne sa to však darilo s ťažkosťami. Neviem, či som robila chybu niekde ja, ale išlo to ťažšie.


Recenzia je dlhá, ale pri tejto chladničke a mojich plánoch s ňou, ani kratšia nemohla byť. Vďačím každej jednej z vás, ktorá ju dočítala až do konca.

Modrý koník a Samsung, vám sa chcem špeciálne POĎAKOVAŤ, že ste vybrali práve našu rodinu. Máme novú, veľkú a najmä JEDNU chladničku, vďaka ktorej sme sa naučili viac plánovať, menej plytvať, ukladať potraviny v chladničke, uchovávať im dlhšiu čerstvosť a veľa iného. Boli to pre mňa náročné, ale inšpiratívne a poučné dni. Svojím dizajnom sa doslova zžila s naším domom. Manžel mi k nej do páru vyrobil aj vysnívanú "čiernu" tabuľovú stenu, ktorú si plánujem skrášliť.


Keďže sme boli obdarovaní my, chceme urobiť radosť aj my niekomu, kto to naozaj potrebuje. Našu dvanásťročnú chladničku s mrazničkou, ktorá je stále v dobrom technickom stave, akurát zvonka má pár estetických nedostatkov, chceme darovať niekomu, kto to naozaj potrebuje. Verím, že jej nájdeme toho správneho nového majiteľa. Jednou menšou darovačkou ešte počas testovania sa mi podarilo urobiť predvianočnú radosť v košickej rodinke u @patibe . Vďačnosť, šťastie a radosť jej malého synčeka z darovaného vianočného balíčka ma dojala až k slzám.



Krásne Vianoce vám všetkým.


#test_samsung2 #recenzia