Výborný domáci chlebík

slavkapp
5. jan 2015

Budeme potrebovať: 4 hrnčeky hl múky (2,5 dcl), 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia, 1 a 1/4 čajovej lyžicky soli, 2 hrnčeky vody.
Postup: Všetky suroviny dame do misy a zmiešame len aby sa zložky spojili, nemiesime , nie je to nutné! Vnikne nám mäkký magľajz. Misku zakryjeme potravinovou fóliou, nemusí byť veľká, pretože cesto sa asi zdvojnásobí. Necháme cesto od večera do ráno oddychovať (12-18 hodín).Cesto stačí nechať na pracovnej doske, nie je potreba ho dávat do chladničky. Cesto na druhý deň vyzerá byť hebké, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a párkrát ho poprekladáme len aby sa nepovedalo. Vyformujeme ho do tvaru bochníka a necháme 10 min. ešte postáť. (ak sa ponáhľame, tak ani netreba čakať)Pripravíme si utierku, posypeme ju múkou a bochník na ňu položíme, posypeme ho trošku múkou a druhou stranou utierky ho prekryjeme. Znovu necháme chlebík trošku postáť (15 min.) Potom zapneme rúru na 230°c , vložíme do nej nádobu s vrchnákom napr. sklenenú alebo akú mate. Podstatné je, aby mala vrchnák. Nádobu, v kt. budeme chlebík piecť dáme do vyhriatej rúry zohriať. Potom do takto horúcej nádoby vložíme chlebík. Pozor nepopáliť sa! Nádobu nevymasťujeme iba vložíme chlebík a prikryjeme vrchnákom. Pečieme 30 min. na 230 °c . Potom keď už chlebík vyzerá vábivo, má peknú farbu vrchnák z misy dame dole a necháme ešte 15 min. v rúre. Urobí sa nám pekná a chrumkavučká kôrka. Nakoniec sa nám chlebík pekne vyklopí, potrieme ho trošku s vodou a necháme ho na mrieške vychladnúť. Dobrú chuť!!! 🙂 PS: Chlebík sa nemudí robiť iba z hl. múky ale aj z inej zdravšej múky + dobré je aj pridávať rôzne semienka.

pribinak
5. jan 2015

Vyskusam ;))

slavkapp
autor
5. jan 2015

Odporúčam vyskúsať, nemá sa čo na chlebíku pokaziť.... 😉

anitra11
5. jan 2015

@slavkapp prosím ťa - rúru na 230°C - klasika elektrickú ? a ktorá úroveň v rúre - stred alebo nižšie ? A pečenie nastaviť na horné a dolné spolu?

slavkapp
autor
5. jan 2015

áno klasicky na 230°C, úroveň na stred a pečenie nastaviť na horné aj dolné.

pslahorova
5. jan 2015

teplovzduch teda nezapinat? iba dolny a spodny ohrev?

slavkapp
autor
5. jan 2015

presne tak ako hovoríš pslahorova nezapínať!

gabina23
6. jan 2015

@slavkapp ja som to takto spravila a cesto mi vôbec nevykyslo ☹ aj v hrnci ostalo rozpľasnuté.. 😲 som ja šikovná

slavkapp
autor
6. jan 2015

mrzí ma to ale cesto nejak moc ani nemá vykysnúť len sa zdvojnásobí. Ja stále robím chlebík v sklenenej janskej mise a je výborný.