Vysoký nedoplatok za vodu

xkristixx
15. júl 2016

Ahoj zienky... uz nejaky ten den surfujem po nete a hladam nejaku orientacnu "tabulku" podla ktorej by som sa mohla riadit ale stale sa neviem dopatrat k niecomu konkretnejsiemu. Chcela by som sa teda poradit s vami nakolko som niekolko tem nasla aj na tomto fore. Dufam ze nevadi ak zakladam podobny prispevok.

Zaujima ma, orientacne, ake su vase celkove naklady na byt co sa energii tyka ?
Toho roku nam totiz prisiel vysoky nedoplatok za minuly rok. Nakolko sme v prenajme a v zmluve nemame uvedene vobec nic (len mesacnu cenu za byt, ziadne info o tom co s preplatkami/nedoplatkami ci kolko € z tej sumy su energie) vobec sme s takymto niecim neratali a velmi nas to prekvapilo. Nedoplatok vznikol na vode a ohreve vody vo vyske vyse 180€, ktore od nas samozrejme majitel ziada vratit.
Obyvame garzonku o velkosti 35 m stvorcovych, sme dvaja, vacsinu casu v praci a pocas niekolkych vikendov do roka na chate, takze si skutocne nemyslim, ze nejak extremne miname vodu, umyvania nikdy vela nemam, sprchujeme sa cca kazdy den/kazdy druhy, obcas vana, nikde nam nic netecie, nekvapka, pracku pustam max 1-2x do tyzdna, myslim si ze nic zvlastne ani nic co by mohlo vyrubat nejaky vysoky nedoplatok za vodu a ohrev. Predtym sme byvali v podobne velkom byte cca 6 rokov, nikdy sme ziaden nedoplatok nemali, toto je po prvykrat a prave preto som z toho velmi prekvapena. Vobec neviem, ci skutocne len miname trochu "nad" alebo ma majitel nadstavene nizke zalohove platby (moze sa stat ? - moc sa v tom nevyznam), taktiez netusim ani kolko osob ma nahlasenych na tento byt, som v pevnej viere, ze skutocny poces osob (2)... predpisanu zalohu v EUR na studenu vodu ma 109,44€ /minulo sa 137,06€/, teplo na ohrev studenej vody 113,56 /minulo sa 226,60€ co je az dvakrat tolko/ a teplu vodu 45 /minulo sa 94,80€ taktiez dvakrat tolko/.
Velmi by mi pomohlo ak by ste pridali podobne zalozenu domacnost ale pre porovnanie kludne hocikto, ako to mate nadstavene vy...velmi by mi to pomohlo pre predstavu ako to funguje, co tie udaje vlastne znamenaju a ake su asi cca naklady na jednu osobu priblizne... ako pisem doteraz sme s takymito vydavkami nemali nikdy problem a preto sa vobec v podobnych cislach neorientujem.
Dakujem predom za kazdu pripadnu radu 🙂

dominika6
15. júl 2016

@xkristixx
V prvom rade nas zle polozenu najomnu zmluvu...
Mas tam mat jasne napisane...
Najom napr. 300,-
Z toho su energie 200, -na 2osoby
Ostatok 100,-

Preplatky a nedoplatky idu najomcom...

Prenajimatel nech ti najskor ukaze rozpis energii,pocet nahlasenych osob a vyratanie nedoplatku z bytoveho druzstva...

Ked si toto das dokopy potom sa mozte bavit o vymahani sumy...

xkristixx
autor
15. júl 2016

@dominika6 to mi je uplne uplne jasne a preto som to aj napisala - ze to v zmluve uvedene nemam a aj z toho dovodu sme ostali zaskoceni.
Samozrejme ide mi ale skor o to, ze ak sme skutocne tento nedoplatok sposobili my nesetrnym uzivanim vody, tak nebudem majitela predsa nechavat platit nase nedoplatky. A prave to som potrebovala vediet a zaujimalo ma porovnanie ostatnych ludi, ake vysoke maju tieto cisla ine domacnosti (kedze nemam ani najmensiu sajn ci sme na dve osoby minuly naozaj vela, alebo je to priemer a norma) a podla toho sa potrebujem zariadit. O byt by sme neradi prist a preto by som predom ako to budem s majitelom riesit rozumne, rada poznala aj to, ci su tie cisla skutocne vysoke, alebo normalne. Nech mam aspon aky taky prehlad a viem sa popripadne aj ohradit a vediet, o com rozpravam. 🙂

Skratka, toto co si pripomenula mi je uplne jasne, ako ma vypadat zmluva ak chce majitel vymahat nedoplatky viem a taktiez mam aj ofoteny papier z bytoveho druzstva. Prave z neho som v prvom prispevku uvadzala cisla, ktore boli v minuse a myslela som, ze ktosi, kto ma prehlad mi bude vediet poradit, ci sme to na dve osoby naozaj presvihli, alebo je to v norme 🙂

luna379
15. júl 2016

Dohvie koľko majiteľ platí energie, možno to nastavil na 80€ a to 2 osobám sotva stačí. My sme síce mali nedoplatok za vodu a ohrev , ale vyrovnal nám to preplatok za kúrenie.

akvi
15. júl 2016

@xkristixx orientacne by ste mali minut rocne okolo 100m3 vody, plus minus.. Pozri si, kolko u vas stoji kubik vody, prirataj stocne, a mas pribliznu sumu. Plus ohrev..

Pytaj si od prenajimatela vyuctovanie, tam je presne rozpisane, kolko sa za ake obdobie minulo.. Ak vam nebude chciet ukazat, tak ma urcite nastavene male zalohove platby a je to pekne svinstvo od neho, ze to teraz vymaha od vas.. Pre buducnost, dohodnite si to v zmluve konkretnejsie, napiste stavy mercov, ci vodu, ci elektrinu.. Urcte sumu za energie, za najom..
Inak sa dost cudujem, ze ste to takto neriesili, ved to je snad prva vec, co v podnajme urobim, odpisem za pritomnosti prenajimatela stav meracov.. !!

slimstar
15. júl 2016

opisujte si stav vody, elektriny, plynu. Aj nám prišlo za plyn nedoplatok, to preto lebo som si to nestrážila. Vody minieme zhruba 3-4 kubiky za mesiac. to je tak do 30 e za tri mesiace. 😉 pre dve dospele osoby.

katarinam85
15. júl 2016

@xkristixx nám sa stalo presne toto isté v podnájme...bývali sme v 1 izb. dvaja dospelí + dieťa...a prišiel nám obrovský nedoplatok...zistili sme, že nájomca mal nahlásenú iba jednu osobu na byt...našťastie sa s ním dalo dohodnúť a splácali sme mu to niekoľko mesiacov k nájomnému...
teraz si to riešime sami, mesačne zálohové platby platíme o 10€ naviac ako máme predpísané a mali sme krásny preplatok 🙂
Majiteľ má u vás určite nahlásenú iba jednu osobu 😖

dominika6
15. júl 2016

@xkristixx
Ak to mas z bytoveho a osoby su 2 tak su to vase nedoplatky

tulenka1
15. júl 2016

@xkristixx z nákladov vidím,že minuli cca 40 m3 teplej vody a to je na 2 osoby skutočne veľa. 4 ludia minú cca 50 m3. Záloha je stanovená na dve šetriace osoby a nie na dve osoby ktoré si lehnia vo vani. Podľa môjho názoru pýta od vás nedoplatok oprávnene. Ja radím klientom napísať do zmluvy kolko m3 teplej a studenej vody majú v poplatku zaplatené.

xkristixx
autor
15. júl 2016

dakujem @tulenka1 , presne nieco taketo som potrebovala vediet ! 🙂

mihula
15. júl 2016

@xkristixx ja neviem ako sa mam k tomu vyjadrit.Ja som prenajala byt 3izbový dvom dospelakom a malickemu babetku.prosili ma,že nech je na ymluve len matka s dietatom,lebo.....ako slobodna matka bla,bla nejake výhody.Dobre suhlasila som.Na bytovom mi boli na zaklade toho nastavene platby.Po roku/žijem v zahraniči/mi susedia povedali,že tam prebývaju rodičia,svokrovci a ostatna rodina.Mas pocit,že by som im mala nastavit vačšie yalohove platby,aby sa u mna kupali zadarmo?
Da sa predsa určit spotreba vody teplej aj studenej na jednu osobu/za rok a vieš kde sa nachadzaš.
Horšie je to s kurenim.Ale zas viem,necham okno poodchýlene/ved fajčime/a kuri sa veselo.Neyamýšlam sa v novembri,decembri a potom zrazu šok.
Aj tak nechapem ludi,ktorí bývaju v prenajmoch a platia nehorazne prachy ako by si mali vybavit hypo a byt vo svojom

domibeyoutiful
15. júl 2016

Ahoj, tak my bývame dvaja dospelí v 1+1 cca 50m2 byte, zdržujeme sa tam každý deň, nemáme myčku, periem keď treba, extra to nekontrolujem a nemáme vaňu ale pri sprche púšťam vodu nonstop (viem, že niekto ju vypne, kým sa namydlí a potom zapne len na zmytie mydla), sprcha obaja min. 1x za deň a odpisujeme si spotrebu každý mesiac z vodomeru a v priemere je to okolo 5m3, niekedy viac niekedy menej čo dáva celkovo cca 60m3 za rok. Teraz ti nepoviem presne, koľko platíme mesačne zálohu za vodu, pretože som na dovolenke u rodičov a platíme to spolu s nájmom a bez zmluvy teraz z hlavy neviem, aká časť je práve záloha za vodu, elektrinu a plyn máme prepísané na seba, no každopádne mi nepríde normálny taký veľký nedoplatok, my sme mali preplatok, aj keď len pár korún, ale hej. Záleží teda ako sú tie zálohy nastavené ale to nič nemení na tom, že by som nič neplatila bez toho, aby som videla vyúčtovanie a následne si skúste dohodnúť celú túto problematiku nejak rozumnejšie, nedá sa predsa žiť tak, že neviem koľko a začo platím.

mima283
15. júl 2016

My sme v podnajme, majitelka plati preddavok za jednu osobu boli sme dvaja, cakala som nedoplatok...ale toto co prislo....ze 660 eur...som si zobrala pivo a krabicku cigariet na balkon a hodinu som tam bez slova fajcila. Teraz ideme na dovolebku ale musim si tu fakturu poriadne pozriet lebo to mi pride az nemozne..

tajka1986
15. júl 2016

@xkristixx v praxi to je skor tak,ze majitel da najnizsie zalohy a povacsinou na 1 osobu. Byt prenajme,ale na zvysenie zaloh sa uz vykasle.Potom dojde k takemu ako sa stalo vam. Zisti si predpis platieb aky je na byt a pocet osob a pevne verim ze tam bude pes zakopany. Uhrade toho nedoplatku sa asi nevyhnes. Ale mozes predist dalsiemu.

nenulaa
10. júl 2017

Chcem poradiť síce periem lebo mám malé dieta ale prišiel nám nedoplatok za ohrev vody 500 e nejde my to do hlavy neviete poradit v com je problem

eeffka
10. júl 2017

@nenulaa dufam ze mas pracku namontovanu na studenu vodu.... v takom pripade nema nic spolocne s "ohrevom vody"

nenulaa
11. júl 2017

Práčka my ide na studenú preto nechápem prečo my prišlo tolko

evittam
11. júl 2017

@nenulaa Ako umyvas riady, kupete sa, sprchujete-ako?

nenulaa
16. júl 2017

Ako umývam riady a sprsime sa castejsie ale ako aby my prislo dokopy okolo 700 e tepla voda zvlast studena zvlast a ohrev zvlast

eeffka
16. júl 2017

@nenulaa ake mate zalohy?

eeffka
16. júl 2017

@nenulaa my sme 4clenna rodina.mame umyvacku. Usporne wc a periem s rozumom cize nie poloprazdne pracky a spotreba voda tepla.studena a ustredne kurenie mam v eureach 100e mesacne.

nenulaa
17. júl 2017

@eeffka sme traja a zistili sme že dáva zálohu 100 e mesačne povedali nám že dáva málo zálohu na 3 osoby

eeffka
17. júl 2017

@nenulaa za co je tych 100e ak to mate za vsetko cize voda ohrev, kurenie, spolocne priestory fond oprav tak to mate malo, mali by ste platit minimalne 150-160e co vlastne vysvetluje vas nedoplatok. vy nemate VYSOKY nedoplatok ale NIZKE zalohy

nenulaa
20. júl 2017

@eeffka ďakujem vám už to riešime s majiteľom zistili sme to že malé zalohy plati jak pisete vy a preto nám prišiel nedoplatok