icon

Hovoríte si počas šoférovania nahlas, čo vidíte v premávke?

30. sep 2025

Hovoríte si nahlas čo vidíte v premávke, keď šoférujete?

Nevedela som to lepšie popísať v nadpise.... Po rokoch som začala znova šoférovať, som si taka neistá. Pomáha mi, keď môžem hovoriť nahlas, čo sa deje - teraz som na hlavnej, aj zprava je hlavná, tak musím dať prednosť zprava.....teraz ide prechod, nikto tam nestojí, ôk, môžem ísť.... Zaradím dvojku.... Atď.
Pomáha mi to aj vtedy, keď sedí vedľa mňa niekto skúsenejší a tak vie, čo sa mi odohráva v hlave a vie ma upozorniť, keď niečo si nevšimnem alebo robím zle.... Ze mám ako keby také tretie oko co striehne vedľa mňa a môže ma uistiť, že správne si všímam premavku/ správne uvažujem... Vadilo by vám to, keby ste ako spolujazdec? Robili ste to aj vy, keď ste začínali šoférovať? Ci je to zvláštne, nenormálne, zaťažujúce?

Strana
z3
scila
2. okt 2025

@anonym_autor len nadávam.
Keby som bola spolujazdec a šofér to robí, tak poprosím šoféra, nech sa vymeníme, alebo nech zastaví a by som vystúpila.

vevesh
2. okt 2025
@anonym_autor

@really8 áno je 50tka, maximálna povolená rýchlosť. Nikde nie je napísané, že nemôžem ísť 40tkou. Myslím si, že pri takej rýchlosti nijako neobmedzujem premávku, kto chce, tak ma môže aj predbehnúť.
A šofér autobusu, aby mohol šoférovať autobus, už musí byť skúsený šofér, tuším minimum 3 ročnú prax musí mať. Takže síce sa nenarodil s praxou, ale keď už začne pracovať ako šofér autobusu, tak prax už má.

@anonym_autor sofer autobusu nemusi mat 3 rocnu prax. Staci mat 3 roky vodicak, cize nie, ani vodic autobusu nie je skuseny sofer (hlavne ked je to tak mizerne plateny job). Plus o tej zelenej vlne- tak u nas by si 40tkou cakala na kazdom a jednom semafore, no radost pre ostatnych soferov. Zelena vlna je nastavane na 55, lebo aj tacho ti ukazuje o 10% menej, ako rychlo realne ides. Cize pri tej tvojej 40tke na tachu, ides v reale 35kou, co je bohuzial v meste vlecenie sa. Ak mas strach, priplat si kondicne jazdy (aj ja som to urobila po dlhom nesoferovani), ale takto v premavke by som isla tiez do vyvrtky z takeho slimacika, hlavne tam, kde nemas kde obehnut...

elenka.k
2. okt 2025
@anonym_autor

@really8
@elenka.k
jasne, lebo úplne každý šofér sa naučil šoférovať úplne excellentne ešte v mamininom brušku 🙂 a keď niečo nevieš, tak to nerob vôbec. To je teda rada! Určite veci sa človek naučí za pochodu a zdokonaľuje sa praxou. Takže, chápem, že vás to rozčuľuje, keď niekto je pomalší, ale sme teda ľudia rôzny a vzájomná tolerancia neuškodí. Ja si myslím, že nehody sú hlavne kvôli ľuďom, ktorí naopak prekračujú rýchlosť, jazdia neopatrne a myslia ze sú neomylný, že nemusia dodržiavať bezpečnú vzdialenosť, nemusia používať smerovku, atď. Žiadny extrém, teda ani prílišná opatrnosť nie je dobrá samozrejme, ale zase nevleciem sa 20-30tkou. A u nás nie je zelená vlna, buďte v pohode 🙂 a zamyslite sa, či aj v bežnom živote fungujete tak, že keď vám niečo neide, tak to ani nebudete robiť vôbec. Aby ste neboli prekvapení, keď raz pôjdete po obchode medzi regálmi pomalším tempom kvôli niečomu a niekto vám povie, že uhni a mal si radšej sedieť doma.

@anonym_autor tak teda od kedy máš vodičák? respektíve od kedy jazdíš? ak sa smiem opýtať.
Mimochodom miešaš hrušky s jablkami - toto v obchode.

Strana
z3