icon

Nárok na vodičský preukaz s Aspergerovým syndrómom

pentium3_net
1. okt 2025

Ahojte, mám diagnostikovaný AS od 5 rokov, bez pridružených diagnóz, neviem ale že ako to je na Slovensku s vodičským preukazom a mojou diagnózou. Nenašla som o tom veľa informácií, mám vôbec nárok na vodičák?

Chcela by som si ho eventuálne spraviť a neviem či ma k tomu vôbec pripustia, tipujem že ma čakajú psychotesty ale fakt neviem. Budem veľmi vďačná za odpovede.

anonym_b4ec4e
1. okt 2025

Najlepšiu odpoveď ti dá tvoj obvodný lekár.

ika02
1. okt 2025

Ahoj, potvrdenie Ti dá lekár, ak si spôsobilý. Bežne s Aspergerom si urobia vodičáky. Pri niektorých diagnózach (napr.dyslexia) máš pri testoch 15 minút navyše.

ika02
1. okt 2025

@pentium3_net a ani žiadne psychotesty sa nerobia. Ak normálne funguješ, chodíš do školy, práce...

kacena4
1. okt 2025

ak zvladnes testy v autoskole v pohode mozes. mam aj ja a jazdim roky

kiki68
2. okt 2025

Potrebujes potvrdenie od lekara a ten asi vyjadrenie psychiatra- psychologa. To je cele a mozes robit vodicak.

kikazoe
2. okt 2025

ahoj, presne toto sa naposledy pýtala dcéra u pedopsychiatra a on je povedal -áno, môžeš si ho spraviť. on sám nevie o žiadnom obmedzení pre aspergerov. ak budeš potrebovať akékoľvek potvrdenie ( spýtaj sa konkrétne v danej autoškole ), dám ti potvrdenie o spôsobilosti. plus, klasické potvrdenie od lekára všeobecného.

anonym_655d50
2. okt 2025

@pentium3_net bože, prečo by asperger nemohol riadiť auto.?

pentium3_net
autor
3. okt 2025
@anonym_655d50

@pentium3_net bože, prečo by asperger nemohol riadiť auto.?

@anonym_655d50 V česku to nemajú povolené pokiaľ viem, nebola som si istá ako to je tu.