Názory rodičov na Harryho Pottera
Ahojte kresťanské aj nekresťanské mamičky, dovolíte svojim deťom čítať príp. pozerať Harryho Poterra? Aký máte na to názor? Viem, že aj na cirkevných školách o ňom deti točia...
@anonym_autor ano syn cital knizky aj film pozeral. Na rozdiel odomna,ja som necitala ani jednu knihu HP a ani film som nevidela a ni neplanujem🙂.
Mágia je od diabla...a potom sa hľadajú rôzne veštice, vyvolávajú do tv šarlatánom,kde minú za telefonáty majland 🤭. Sú aj takí kresťania. Celá biblia je jedno veľké sci-fi,horor, magické vstanie z mŕtvych, tehotenstvo bez poškvrny atď atď 😏.
Nečítala som komentáre. Ale som ročník 1990, na skole ako 11-12rocní sme to čítali skoro všetky (nie cirkevná škola), aj spolužiaci chodili do kina, ja som filmy dodnes nevidela. Ja som čítala síce iba prvé 3 a polovicu 4tej knihy, ale nerozumiem otázke, prečo by to malo byt zakázané..... Je to fantasy. Nemyslím si, že mojej mravnej výchove to uškodilo. A pritom ja som celkom konzervatívna, či sa týka mravnosti, plus nemám rada agresiu. Mne sa knihy veľmi páčili, pamätám si, ako 2.diel som prečítala za 2 dni.
@denkabemommy od koho mal moc Ježiš Kristus robiť zázraky?
od koho mala moc veštiť dievčina posadnutá démonom?
je to teda to isté keď máš moc od boha alebo od diabla?
aj Mojžiš v Egypte premenil svoju palicu na hada, to isté urobili aj egyptský mágovia a nakoniec Mojžišov had zožral hada egyptských mágov, tak ukázal boh kto je tu mocnejší
Dufam, ze bude mat zaujem citat HP, knihy mam pekne odlozene a rada sa k nim vraciam aj ja 😁
U nas bol 3 roky dozadu farsky tabor v style HP a este isli aj vlakom na neho schvalne.
Jaj, lebo premeniť vodu na víno, behanie po vode, kadejaké zázraky, to nie sú čáry- máry, že nie🤣🤣🤣 zas fanatici vyberajú len to, čo sa im hodí do príbehu o imaginárnom kamošovi a všetko ostatné je fuj fuj...HP je rozprávka, príbeh, fantasy, snáď nikto príčetný tomu neprisudzuje väčšiu váhu...
V knihách sú reálne zaklinadla z čiernej mágie. U nas HP je zakázaný.
Náš farár mal sériu kázní, kde na Harrym Potterovi vsvetľoval deťom rôzne veci. Na druhej strane, zachytila som stránku fary, kde je HP zaradený medzi okultné knihy. Za mňa … HP je super!!!! Moje deti čítajú/pozerajú primerane k veku. Čiže 6 a 9 ročná čitali/videli len prvé dve, lebo viem, že po zhliadnutí dementora by mali mesiac nočné mory. Zato syn mal v 11 rokoch prečítané všetky knihy a videl všetky filmy. Má 13 rokov a Harryho čítal v slovenčine, češtine a angličtine, niektoré pasáže z filmov vie anglicky naspamäť.
Preboha 🤦🏻♀️. Ved je to film,alebo kniha. nereálne, vymyslené. Tie deti ktoré už pozerajú telku už majú hádam vysvetlene ze je to len film, nič reálne to nie je. To o com sa tu bavíte? No už som počula všetko, ale toto? 🤔
Na Harry Potterovi by som až tak nekritizoval mágiu ako takú, ale skôr takpovediac nedostatočné odlíšenie dobra od zla (trebárs v postave Snapa). To v knihách pre deti nie je dobré, lebo v tom veku ešte nezvyknú mať dostatočne vyvinuté chápanie, že tá "zlá" časť, hoci sa vo svete reálne vyskytuje, nie je nasledovaniahodná.
V tomto sa mi oveľa viac páčia Tolkienove knihy, tam sa síce nejaká mágia vyskytuje tiež, ale vidno, že ich autor bol kresťan.
@anonym_autor ahoj, áno, dovolím. Knižky sú cca od 10 rokov a moje dieťa vie, že je to rozprávka. Žiadni čarodejníci, lektvary, hovoriaci jednorožci, lietajúce metly a podobné veci neexistujú, zaklínadlá nefungujú. Filmy sme si pozreli spolu, rovnako ako napr. Saxanu, Tri oriešky pre Popelku, alebo kadejaké animované rozprávky, napríklad aj v Maši a medveďovi sa v jednom dieli čaruje 🤷. Neboj sa toho, len sa s nimi normálne treba porozprávať, že je to rovnaká rozprávka ako napr. Popoluška, kde sa zjaví "víla", z oriešku vypadnú šaty a holuby rozprávajú atď.
Mala som v škole žiačku, ktorej rodičia zakázali pozerať. Lebo si má najprv prečítať knihu.
Tak keď prečítala Kameň mudrcov, pozreli si potom spolu film. Keď prečítala Tajomnú komnatu, tak znova si urobili filmový večer. ...
Takto by som to chcela aj ja s mojimi chlapcami. Snáď budú mať záujem 😅
Od 4 rokov pozerá a každy rok na to čaká
Zakážem. Dám alternatívy. A hlavne sa o tejto téme nebavim, aby som ju nepodporovala. ;D Podporujem iné témy, ktoré moje deti bavia.
@anonym_autor je to super kniha. Sama som ju prečítala viackrát. prečo by som ju mala zakazovať?
Dcera ho začala cítať ked mala 8 rokov.ja tiež,aby som mala svoj nazor.Nič zle na tom nevidim.nič diabolske..naopak.kniha naucila mnohých čítať resp.zase začať čítať a to je super.
Harryho by si malo precitat kazde dieta, je to krasny pribeh o laske. Nie su tam ziadne zaklinadla z ciernej magie. Podla mna toto zakazuju detom len uplni fanatici. Moj 8 rocny cita aktualne 4. cast. Filmy ma pozrete, ale len tak zbezne.
Milujem Harryho Pottera a milujem ho čítať.. moje deti tak tiez.. pre mňa je to úplny únik z reality, ktorý mi neraz pomohol v ťažkom období... Čítala som ho už aj 30x.. zväčša keď mi je ťažko, vezmem hocijakú knihu zo 7dmich a prečítam si hocijakú kapitolu.. takže ja mám veľmi pozitívny vzťah k tomuto príbehu a ak si niekto myslí opak, je to jeho vec . Ja svoje deti vychovávam tak, ako uznam za vhodné a tak, aby to bolo podľa môjho najlepšieho svedomia.. našťastie sú moje a tak sme fanúšikovia čarodejníckeho sveta.. nox
@jana_eyre_2 jedine, co mi je luto, ze moj citatel zacal s hp niekedy v druhej alebo v tretej triede. podla mna by si to v starsom veku uzil ovela viac.
mne nezakazovali rodicia nikdy nic citat, brala som to zaradom. ani ja nezakazujem. ak sa mi podarilo, podsuvala som podobne knihy cele detstvo a skoru pubertu.
@hefo podla mna je uplne v poriadku deti oboznamit s tym, ze ludia zvacsa nie su len dobri alebo len zli a veci nie su len cierne alebo biele. dobre veci mozu vzniknut aj z nespravnych pohnutok a cesta do pekla je dlazdnena dobrymi umyslami.
V knihách sú reálne zaklinadla z čiernej mágie. U nas HP je zakázaný.
@cecilia29 No, ja som tie knihy párkrát čítala, a teda sa mi nepodarilo dosiahnuť prečítaním zaklínadla, aby predmet reálne levitoval, ani Patronusa som nevycarovala 🤷
Malý videl zatiaľ len prvé dve časti (5 ročný, na zvyšok ešte má čas), ináč mám doma všetky knihy, viackrát prečítané. HP, Pán prsteňov a Hobit je u mňa absolútny základ, aj v mojej knižnici, aj ako filmy.
@jana_eyre_2 jedine, co mi je luto, ze moj citatel zacal s hp niekedy v druhej alebo v tretej triede. podla mna by si to v starsom veku uzil ovela viac.
mne nezakazovali rodicia nikdy nic citat, brala som to zaradom. ani ja nezakazujem. ak sa mi podarilo, podsuvala som podobne knihy cele detstvo a skoru pubertu.
@hefo podla mna je uplne v poriadku deti oboznamit s tym, ze ludia zvacsa nie su len dobri alebo len zli a veci nie su len cierne alebo biele. dobre veci mozu vzniknut aj z nespravnych pohnutok a cesta do pekla je dlazdnena dobrymi umyslami.
@lulamx Presne tak. Aj v poslednej časti Dumbledore hovorí Harrymu, ze ludia nie sú čisto dobrí alebo čisto zlí. Každý v sebe nesie oboje a to, čo človeka definuje, sú jeho voľby. Aj „zlý človek“ môže urobiť dobré rozhodnutia a naopak 😊
Není to jedno či čítajú Harryho Pottera alebo Bibliu? Obidve sú vymyslené fantasy knižky

Milujem Harryho Pottera a milujem ho čítať.. moje deti tak tiez.. pre mňa je to úplny únik z reality, ktorý mi neraz pomohol v ťažkom období... Čítala som ho už aj 30x.. zväčša keď mi je ťažko, vezmem hocijakú knihu zo 7dmich a prečítam si hocijakú kapitolu.. takže ja mám veľmi pozitívny vzťah k tomuto príbehu a ak si niekto myslí opak, je to jeho vec . Ja svoje deti vychovávam tak, ako uznam za vhodné a tak, aby to bolo podľa môjho najlepšieho svedomia.. našťastie sú moje a tak sme fanúšikovia čarodejníckeho sveta.. nox