Názory rodičov na Harryho Pottera
Ahojte kresťanské aj nekresťanské mamičky, dovolíte svojim deťom čítať príp. pozerať Harryho Poterra? Aký máte na to názor? Viem, že aj na cirkevných školách o ňom deti točia...
@cecilia29 na nazor sa pytala autorka, ale ty si vyslovene odpovedala mne. A ja som na nazor nepytala, ale na nieco ine. Cize si mi odpovedala uplne mimo misu.
Navyse to este k tomu ani nieje tvoj nazor, ale iba verklikujes nieco prevzate od cudzieho zaujateho cloveka.
@elanor ty si si pýtala co je konkrétne zle na tom diele. Áno je to vyjadrenie kňaza. Pre mňa to dielo nebolo ôk, ale chcela som vedieť ako sa k tomu stavia niekto , kto sa venoval - rozoberal to dielo. Ja som tu primárne napísala názor autorky a samozrejme , zopár osobám sa môj názor nepáčil. Ako prvá som ja nikoho neoznacovala.
@elanor ty si si pýtala co je konkrétne zle na tom diele. Áno je to vyjadrenie kňaza. Pre mňa to dielo nebolo ôk, ale chcela som vedieť ako sa k tomu stavia niekto , kto sa venoval - rozoberal to dielo. Ja som tu primárne napísala názor autorky a samozrejme , zopár osobám sa môj názor nepáčil. Ako prvá som ja nikoho neoznacovala.
@cecilia29 nie, nepytala som sa co je tam zle, pytala som na konkretne udajne realne zaklinadla cierne magie. Reku teda ktore to su a kde su. Lebo cuduj sa svete, ale este ziadne kuzlo odtial nikdy nikomu nefungovalo...
No preco asi? Jaaaaj, lebo je to vymyslene a nic viac ako iba fikcia a detska rozpravka na dobru noc?
@elanor Mukla", vysvetľoval Hagrid, "tak vravíme ľuďom, čo nevedia čarovať. A ty máš chlapče, smolu, že si vyrastal v rodine tých najväčších muklov pod slnkom" (HP 1, s. 59).
„Dobro a zlo neexistuje, existuje len moc a tí, čo sú príliš slabí, aby ju získali.“ (prof. Quirell, HP 1, s. 299).
Profesor Dumbledore o profesorovi Snapovi: "Teraz môže opäť v pokoji nenávidieť spomienku svojho otca." (HP 1, s. 308.)
Dumbledore hovorí Snapovi: "Ty sám ma musíš zabiť..." (HP 7, s. 564).
O Mandragorách, ktoré vyzerali ako škaredé deti, profesorka Sproutová povedala: "Keď im zmizne akné, budeme ich môcť presadiť. Potom už nepotrvá dlho a budeme ich môcť rozrezať a variť." (HP 2, s. 247-248).
O pute Harryho Pottera s najnegatívnejšou démonickou postavou, Voldemortom, autorka píše: "Spojenie medzi nami silnie, paraziticky rastie." (HP 7, s. 567).
Harry komunikuje s mŕtvymi - s krstným otcom Siriusom Blackom, rodičmi, s profesorom Lupinom (HP 7, s. 577).
"Nech povedal Dumbledore čokoľvek, on (Harry) Snapovi neodpustí, nikdy..." (HP 5, s. 814).
"Zabila Siriusa!" reval Harry. "Zabila ho, - ja zabijem ju!" (HP 5, s. 733).
"Ak to nie je láska, čo ťa zachráni tentoraz", hovoril Voldemort, "musíš veriť, že ovládaš mágiu, ktorú ja neovládam, alebo máš zbraň mocnejšiu ako je moja". "Myslím to oboje", odvetil Harry" (HP 7, s. 609-610).
"Harry vystreľoval zaklínadlá a kliatby na každého smrťožrúta, ktorého zbadal, a tí padali, nevediac čo alebo kto ich zasiahol, a ich telá pošliapal ustupujúci dav." (HP 7, s. 605).
Bellatrix Lestrangeová hovorila Potterovi, ktorý ju zasiahol kliatbou cruciatus ale s malou účinnosťou: "Musíš naozaj chcieť niekomu spôsobiť bolesť - vychutnať to - iba spravodlivý hnev mi nadlho neublíži" (HP 5, s. 775).
O boji Molly Weasleyovej, matky Harryho najlepšieho priateľa Rona s Bellatrix Lestrangeovou: "Obe ženy bojovali s úmyslom zabiť." (HP 7, s. 607).
Kliatba kedavra - usmrcujúce zaklínadlo použila Molly v tomto zápase a zabila Bellatrix (HP 7, s. 608.)
Iné zaklínadlá, spomínané v príbehoch Harryho Pottera, sú napr. cruciatus - na spôsobenie neznesiteľnej bolesti nepriateľovi alebo imperius, aby očarovaný konal všetko podľa vôle zaklínajúceho, aby bol úplne v jeho moci.
Začarovanie priateľov, popletenie hlavy nepriateľom, strata vlasov, zviazaný jazyk sa spomínajú v HP 1, s. 87. Tiché kliatby v HP 6, s. 156-157.
Ďalšie spomínané sú confundo - spôsobenie pomätenosti, conjunctivitus - oslepenie, diffindo - roztrhnutie, furnunculus - spôsobí obrovské vredy, lepojazykus - spôsobí prilepenie jazyka na podnebie, locomotor mortis - zviaže nohy, obliviate - spôsobuje stratu pamäte, zabúdanie, petrificus totalus - spôsobí ustrnutie človeka (toto som kedysi aj ja používal na tých, ktorí by mi chceli škodiť), potom kliatba koktania, podkínajúce zaklínadlo, pŕhliace alebo štekliace a ďalšie. Podľa mňa je zbytočné vypisovať stranu pri každom z nich. Kto tieto príbehy čítal alebo videl, vie, že sú tam opísané alebo spomenuté.
Iné negatíva:
Vraždy a úmrtia (v príbehoch zomrie 158 bytostí, pričom vraždy robia aj kladné postavy.
V závere 6. dielu autorka necháva zavraždiť 50 ľudí).
Okultné praktiky opisované alebo uvádzané v Harry Potterovi sú:
1. alchýmia
2. astrálne cestovanie
3. astrológia
4. numerológia
5. veštenie z usadenín v šálke, z ruky, z čajových lístkov a iné
6. vyvolávanie a komunikácia s duchmi
7. mágia (biela aj čierna), čary, kliatby, zaklínania (spolu 115)
8. satanizmus
9. telepatia
10. výklad snov
11. čítanie z krištáľovej gule
12. vykladanie kariet
13. príprava elixírov (homeopatia)
14. satanistické rituály
15. mediumizmus
Dalo by sa ešte veľa písať o stieraní rozdielov, negatívnom postoji k autoritám, o horcruxoch atď. Múdremu stačí aj to, čo som tu uviedol. Kto nechce prijať pravdu, nepomôže mu ani to, keby ste mu aj celú knihu citovali. Diabol tiež vie citovať Bibliu a prekrúca ju podľa seba. Ale vieme, že jeho výklad je zlý. " Toto je priklad toho čo podľa kňaza nie je OK v diele HP
@cecilia29
Vieš, keď niečo vytrhneš z kontextu, môže to vypáliť fakt blbo. Pár príkladov …. z Biblie:
Lev 26:29
„Budete jesť mäso svojich synov a mäso svojich dcér budete jesť.“
Jeremiáš 16:4
„Umrú strašnou smrťou, nebudú oplakaní ani pochovaní, budú ako hnoj na povrchu zeme; budú pohltení mečom a hladom.“
Numeri 31:17
„Teraz teda zabite všetkých chlapcov a každú ženu, ktorá poznala muža a obcovala s ním.“
Žalm 137:9
„Blahoslavený, kto chytí tvoje deti a rozmláti o skalu.
A teraz poďme na základe týchto citátov hodnotiť Bibliu 🤞
@elanor len obyčajné "abrakadabra" má pre niektorých iný význam a pritom to od detstva používa, číta, pozná skoro každý,aj zo slovenských rozprávok. Ináč, naše rozprávky sú v niektorých pasážach viac desivejšie,ako taký HP. Napríklad tá o Červenej čiapočke. Dnes,v mojich skoro 40rokoch považujem vlka za pedofilného kanibala, ktorý obťažuje deti v lese a žerie babky, dôchodkyne 🤭.
@cecilia29
Vieš, keď niečo vytrhneš z kontextu, môže to vypáliť fakt blbo. Pár príkladov …. z Biblie:
„Umrú strašnou smrťou, nebudú oplakaní ani pochovaní, budú ako hnoj na povrchu zeme; budú pohltení mečom a hladom.“
„Teraz teda zabite všetkých chlapcov a každú ženu, ktorá poznala muža a obcovala s ním.“
@yoxinka Ten posledný žalm,to je už "iné kafé" 😡. Som ani nevedela,že také niečo môže niekto len z úst vypustiť a prečítala som aj bibliu,dakedy dávno... proste horor,thriller,psycho v niektorých vetách 🙄.
@elanor Mukla", vysvetľoval Hagrid, "tak vravíme ľuďom, čo nevedia čarovať. A ty máš chlapče, smolu, že si vyrastal v rodine tých najväčších muklov pod slnkom" (HP 1, s. 59).
„Dobro a zlo neexistuje, existuje len moc a tí, čo sú príliš slabí, aby ju získali.“ (prof. Quirell, HP 1, s. 299).
Profesor Dumbledore o profesorovi Snapovi: "Teraz môže opäť v pokoji nenávidieť spomienku svojho otca." (HP 1, s. 308.)
O Mandragorách, ktoré vyzerali ako škaredé deti, profesorka Sproutová povedala: "Keď im zmizne akné, budeme ich môcť presadiť. Potom už nepotrvá dlho a budeme ich môcť rozrezať a variť." (HP 2, s. 247-248).
O pute Harryho Pottera s najnegatívnejšou démonickou postavou, Voldemortom, autorka píše: "Spojenie medzi nami silnie, paraziticky rastie." (HP 7, s. 567).
Harry komunikuje s mŕtvymi - s krstným otcom Siriusom Blackom, rodičmi, s profesorom Lupinom (HP 7, s. 577).
"Nech povedal Dumbledore čokoľvek, on (Harry) Snapovi neodpustí, nikdy..." (HP 5, s. 814).
"Ak to nie je láska, čo ťa zachráni tentoraz", hovoril Voldemort, "musíš veriť, že ovládaš mágiu, ktorú ja neovládam, alebo máš zbraň mocnejšiu ako je moja". "Myslím to oboje", odvetil Harry" (HP 7, s. 609-610).
"Harry vystreľoval zaklínadlá a kliatby na každého smrťožrúta, ktorého zbadal, a tí padali, nevediac čo alebo kto ich zasiahol, a ich telá pošliapal ustupujúci dav." (HP 7, s. 605).
Bellatrix Lestrangeová hovorila Potterovi, ktorý ju zasiahol kliatbou cruciatus ale s malou účinnosťou: "Musíš naozaj chcieť niekomu spôsobiť bolesť - vychutnať to - iba spravodlivý hnev mi nadlho neublíži" (HP 5, s. 775).
O boji Molly Weasleyovej, matky Harryho najlepšieho priateľa Rona s Bellatrix Lestrangeovou: "Obe ženy bojovali s úmyslom zabiť." (HP 7, s. 607).
Kliatba kedavra - usmrcujúce zaklínadlo použila Molly v tomto zápase a zabila Bellatrix (HP 7, s. 608.)
Iné zaklínadlá, spomínané v príbehoch Harryho Pottera, sú napr. cruciatus - na spôsobenie neznesiteľnej bolesti nepriateľovi alebo imperius, aby očarovaný konal všetko podľa vôle zaklínajúceho, aby bol úplne v jeho moci.
Začarovanie priateľov, popletenie hlavy nepriateľom, strata vlasov, zviazaný jazyk sa spomínajú v HP 1, s. 87. Tiché kliatby v HP 6, s. 156-157.
Ďalšie spomínané sú confundo - spôsobenie pomätenosti, conjunctivitus - oslepenie, diffindo - roztrhnutie, furnunculus - spôsobí obrovské vredy, lepojazykus - spôsobí prilepenie jazyka na podnebie, locomotor mortis - zviaže nohy, obliviate - spôsobuje stratu pamäte, zabúdanie, petrificus totalus - spôsobí ustrnutie človeka (toto som kedysi aj ja používal na tých, ktorí by mi chceli škodiť), potom kliatba koktania, podkínajúce zaklínadlo, pŕhliace alebo štekliace a ďalšie. Podľa mňa je zbytočné vypisovať stranu pri každom z nich. Kto tieto príbehy čítal alebo videl, vie, že sú tam opísané alebo spomenuté.
Iné negatíva:
Vraždy a úmrtia (v príbehoch zomrie 158 bytostí, pričom vraždy robia aj kladné postavy.
1. alchýmia
2. astrálne cestovanie
3. astrológia
4. numerológia
8. satanizmus
9. telepatia
10. výklad snov
12. vykladanie kariet
14. satanistické rituály
15. mediumizmus
Dalo by sa ešte veľa písať o stieraní rozdielov, negatívnom postoji k autoritám, o horcruxoch atď. Múdremu stačí aj to, čo som tu uviedol. Kto nechce prijať pravdu, nepomôže mu ani to, keby ste mu aj celú knihu citovali. Diabol tiež vie citovať Bibliu a prekrúca ju podľa seba. Ale vieme, že jeho výklad je zlý. " Toto je priklad toho čo podľa kňaza nie je OK v diele HP
Neter v 5tich rokoch videla HP do 3tej casti. A kedze ja som na Potterovi vyrastla tak aj ona zije Potterom. Vzdy je to vsak film. Ja nvm co ma kazdy so satanizmom a myslim co sa tyka filmu tam absolutne o kuzla ako take nejde.
Myslim ze je tam pekne ukazana laska mamy k dietatu kedze mama Harryho obetovala svoj zivot pre svpjho syna. Okrem toho Harry poslednu bitku nevyhral tym ze pouzil neodpustetilnu kliatbu ale pouzil obycajne odzbrojujuce kuzlo. Neter dokonca hrava Hogwarts Legacy 😀
@cecilia29 ano a je tam aj to
"netreba lutovat mrtvych, Harry. Lutuj zivych a predovsetkym tych kt ziju bez lasky. Dumbledore
"Ti ktori nas miluju nas nas miluju nas nikdy neopustia. Vzdy ich najdes tu ❤️." Sirius Black
"Stastie je mozne najst aj v dobach temna ak vieme prikazat svetlu svieť." Dumbledore
Molly Weasley zabila Bellatrix pretoze ako som pisala matka je schopna pre svoje dieta spravit aj nemozne.
Ked Bellatrix zabila Siriusa Harry mal v sebe neskutocny hnev vtedy vravime aj veci ktore nemyslime vazne. To len pisem co som si z tvojej odpovede zaregistrovala.
Ono v kazdej knihe vies najst to co pasuje. 😀
To mas ako s ciernymi mackami, ludia ich nemaju radi lebo su cierne a pritom je to sfarbenie macky ako kazde ine
@elanor len obyčajné "abrakadabra" má pre niektorých iný význam a pritom to od detstva používa, číta, pozná skoro každý,aj zo slovenských rozprávok. Ináč, naše rozprávky sú v niektorých pasážach viac desivejšie,ako taký HP. Napríklad tá o Červenej čiapočke. Dnes,v mojich skoro 40rokoch považujem vlka za pedofilného kanibala, ktorý obťažuje deti v lese a žerie babky, dôchodkyne 🤭.
@zuzanita1609 keby len karkulka. Kazda druhej ak nie v kazdej starej rozpravke vystupuje niekto alebo nieco zakliate, co treba bud zabit, alebo mu odrezat nohy, ruky, oci vypichnut, a ono to zahadne zije dalej, alebo ozije v plnej povodnej krase.
A taku Panbodaj stastia lavicka, na jednej strane bolo to prve dievca dobre, empaticke a robotne, ale napriek tomu podviedlo a okradlo tu babiznu, ved babizna si len chcela branit svoj majetok. Janko a Marienka detto. Obzierali cudzi majetok. A este aj brutalne a surovo zavrazdili jezibabu.
Atd, dalo by sa donekonecna pokracovat
U nás zákaz. Nie sú tam len čary mary ale ozajstné satanisticke prvky, prekliatia
S Harrym som vyrastla,nedam nanho dopustit, mam s nim nesmierne vela krasnych zazitkov a spomienok. Je uzasne sledovat,ako na nom teraz rastu moje deti. Ja som im dovolila vidiet filmy 1+2, od 3 mame dohodu,ze najskor precitas knihu,potom uvidis film. Syn ma 8r, aktualne cita Fenixov rad, aby mohol vidiet film.
@anonym_autor A co ma Harry Potter spolocne s krestanstvom?
My doma milujeme. Pozerame s dcérou asi od 8 rokov každé Vianoce, všetky diely, mame to na disku bez reklám. A v lete sme boli 2 týždne v Anglicku a nevynechali sme ani Studio Harry Potter v Londýne. To bol mega, mega zážitok. Dcéra polovicu plakala, aka bola dojatá 😁😁
Iné negatíva:
1. alchýmia
2. astrálne cestovanie
3. astrológia
4. numerológia
8. satanizmus
9. telepatia
10. výklad snov
12. vykladanie kariet
14. satanistické rituály
15. mediumizmus
Milý Cecilia. Ocividne sa o tom chodis radit s nejakym trosku pomylenym knazom. Kedy naposledy Ti pripomenul ze milovat budes pana boha svojho celym svojim srdcom,celou svojou dusou,celou svojou silou a svojho blizneho ako seba sameho? Lebo najvacsie prikazanie ja Laska. Nepotrebujes hladat diabla,lebo ten je skryty v detailoch. Mas hladat dobro a potesenie v ludoch,lebo boh neprebyva v chramoch,ale v ludoch. Mimochodom panna Maria zila pod jednou strechou s cudzim muzom bez sobasa. Jezis bol dokonca nemanzelske dieta. Porusoval vsetky mozne zidobske zakony. Stretaval sa a priatelil s farizejmi,zakonnikmi,zlocincami,prostitutkami a spodinou spolocnosti,ktoru vsetci zavrhovali. Podla neho za jeho nasledovnikom zacalo hovorit krestania- kristovci. V dnesnej dobe by ho nazvali liberalom. Keby sa teraz vrati a nedajboze na slovensko,tak by len so sl,ami v ociach spominal na zidovsku pohostinnost a vludne prijatie.
Milý Cecilia. Ocividne sa o tom chodis radit s nejakym trosku pomylenym knazom. Kedy naposledy Ti pripomenul ze milovat budes pana boha svojho celym svojim srdcom,celou svojou dusou,celou svojou silou a svojho blizneho ako seba sameho? Lebo najvacsie prikazanie ja Laska. Nepotrebujes hladat diabla,lebo ten je skryty v detailoch. Mas hladat dobro a potesenie v ludoch,lebo boh neprebyva v chramoch,ale v ludoch. Mimochodom panna Maria zila pod jednou strechou s cudzim muzom bez sobasa. Jezis bol dokonca nemanzelske dieta. Porusoval vsetky mozne zidobske zakony. Stretaval sa a priatelil s farizejmi,zakonnikmi,zlocincami,prostitutkami a spodinou spolocnosti,ktoru vsetci zavrhovali. Podla neho za jeho nasledovnikom zacalo hovorit krestania- kristovci. V dnesnej dobe by ho nazvali liberalom. Keby sa teraz vrati a nedajboze na slovensko,tak by len so sl,ami v ociach spominal na zidovsku pohostinnost a vludne prijatie.
@martin96321 zrejme nepoznas písmo. Zákony Ježiš dodržiaval. Vždy . Zákaz stretávania s hriesnikmi nebol, len to vyvolavalo pohoršenie.
Pozri sa napriek tomu ze sme zrazu všetci tolerantní, naše deti máji všetko, všade je láska a tolerancia tak detske psychiatrie sú plné. Niekde je v spoločnosti problém . To zlo je tu
@anonym_autor vyrastala som v 90tych rokoch, boli populárne horory. Harry Potter je rozprávka. A veru ten Dobšinský je omnoho horší...
@cecilia29
@yoxinka hlavne je to Starý Zákon ktorý je veľmi tvrdý . Mame nový zákon.
My doma milujeme. Pozerame s dcérou asi od 8 rokov každé Vianoce, všetky diely, mame to na disku bez reklám. A v lete sme boli 2 týždne v Anglicku a nevynechali sme ani Studio Harry Potter v Londýne. To bol mega, mega zážitok. Dcéra polovicu plakala, aka bola dojatá 😁😁
@srdeenko19 to by som aj ja plakala 🤣
@cecilia29 nie, nepytala som sa co je tam zle, pytala som na konkretne udajne realne zaklinadla cierne magie. Reku teda ktore to su a kde su. Lebo cuduj sa svete, ale este ziadne kuzlo odtial nikdy nikomu nefungovalo...
No preco asi? Jaaaaj, lebo je to vymyslene a nic viac ako iba fikcia a detska rozpravka na dobru noc?
@elanor píše niekto ze to bude fungovať? Tu ide o to ,e tie zaklinadla sú reálne v satanizme používané. Ty si nejdeš pričahovať zámok, ani peniaze. Ale priťahuješ zlo. To zlo sa v tom živote ťaž ukáže. Nie u každého rovnako. No dnes , ako som písala vysie je tak veľa detí ktoré majú psychiatrickú diagnózu, liečebne sú preplnené, detí trpia depresiami a uzlostami. To zlo Tu vo svete je. A aj to je jedna z mnohých ciest ako sa k mladým ľuďom dostáva. To je moja teória a môj názor. Pozor, nikomu tento nevnucujem. Ale nesnažte sa mi tu modrokonikovske expertky , ktoré nemáte nič iné na práci , len riešiť to, že si niekto myslí niečo iné ako vy, kona inak ako vy - nesnažte sa mi tu vnútiť váše predstavy,vaše názory ....lebo je to trápne .
@elanor píše niekto ze to bude fungovať? Tu ide o to ,e tie zaklinadla sú reálne v satanizme používané. Ty si nejdeš pričahovať zámok, ani peniaze. Ale priťahuješ zlo. To zlo sa v tom živote ťaž ukáže. Nie u každého rovnako. No dnes , ako som písala vysie je tak veľa detí ktoré majú psychiatrickú diagnózu, liečebne sú preplnené, detí trpia depresiami a uzlostami. To zlo Tu vo svete je. A aj to je jedna z mnohých ciest ako sa k mladým ľuďom dostáva. To je moja teória a môj názor. Pozor, nikomu tento nevnucujem. Ale nesnažte sa mi tu modrokonikovske expertky , ktoré nemáte nič iné na práci , len riešiť to, že si niekto myslí niečo iné ako vy, kona inak ako vy - nesnažte sa mi tu vnútiť váše predstavy,vaše názory ....lebo je to trápne .
@cecilia29 prosim ta naozaj by ma zaujimalo ktore su to tie realne satanisticke zaklinadla.
@srdeenko19 to by som aj ja plakala 🤣
@janulik2008 😂😁 to asi väčšina milovníkov HP 😍
@anonym_autor ja som to citala ako dieta ateistov a nevidim na tej knihe nic zle. Ak chces, aby si to naisto precital, tak zakaz. 😜
Dcera to pozera cca od 8 rokov a syn na to nabehol od malinka spolu s nou.Mavame dleh Harry vecery,milujeme to.Maly s tym dlho nemal.problem,potom prislo obdobie kedy povedal ze stop,a teraz ma 6 a miluje harryho.Takze ja som fanynka.
@cecilia29 jj, ty si trapna tiez 😜
@martin96321 ♡ amen!
Ja som doteraz nemala chuť si to pozrieť alebo prečítať ale knaz Juraj Vittek mal relaciu o tom na tv Lux vraj dobre vysvetlenu a tu je tiez par viet od neho na tuto temu:
V súvislosti s prvým prikázaním o zákaze mágie a čarodejníctva, ktoré sú hriechmi proti tomuto prikázanie, sa ukázala potreba učiť deti správne rozlišovať, a učiť deti interpretovať fenomén Harryho Pottera pri katechéze. Čítali ho len niektoré, ale filmové spracovanie videli skoro všetky. Nielenže ho skoro všetky deti poznajú, ale ukázalo sa, že veľmi dobre vedia rozlišovať rozprávkovú mágiu a že to nevzbudzuje záujem o okultizmus. Deťom som vysvetlil, že aj v reálnom svete sa môžu stretnúť s mágiou, a že ju treba odmietnuť, ale bolo vidno, že im nič také ani nenapadlo.
A potom sa spustila katechéza, ktorá sa robila takmer sama a ktorú ani nechceli skončiť. Hovorili sme o tom, ako Harryho chránilo najsilnejšie kúzlo, láska rodičov, ktorí sa zaň obetovali. Prešli sme k tomu, že aj nás tak v skutočnosti chráni najsilnejšia moc lásky Pána Ježiša, ktorý za nás obetoval život na kríži a znamenie kríža je Najmocnejším znamením ochrany proti moci zlého. Vysvetlili sme si aj to, že zloba Voldemorta je obrazom zloby diabla, ktorý nás nenávidí kvôli Bohu a jeho láske k nám. Harry objavil, že Voldemort zanechal v jeho duši kúsok svojej vlastnej duše, keď naň zaútočil jeho detstve. Harry pochopil, že musí zomrieť, aby ho porazil. Vysvetlili sme si, že Pán Ježiš vzal na seba všetky naše hriechy a podstúpil smrť, aby zvíťazil nad diablom, hriechom a aby porazil smrť. Katechéza nabrala spád, keď sme spomenuli ochranné kúzlo ”patronus”. Deťom som vysvetlil, že pri krste dostali svojho patróna. Všetky chceli vedieť, kto je ich patrónom. Za úlohu dostali zistiť svojho patróna a niečo o ňom, a aby si čítali o svätých, ktorí sú našimi patrónmi.
Katechéza o krste už potom išla ako po masle. Povedali sme si, že ako Harry mal svojho Kmotra Siriusa Blacka, teda krstného otca, tak aj oni majú medzi svojimi príbuznými svojich krstných rodičov, ktorým boli zverení do opatery. Najsilnejšie bolo, keď som sa ich opýtal, či by aj oni chceli mať znamenie ako Harry. Odhalil som im tajomstvo krstného znamenia ktoré im Božia láska vtlačila do duše pri krste. A toto znamenie je našou najväčšou ochranou. Preto Pán Ježiš povedal dnešnom evanjeliu: “ Všetci vás budú nenávidieť pre moje meno. Ale ani vlas sa vám z hlavy nestratí.” Kresťanovi preto neublíži dokonca ani smrť. Dúfam, že aj pre rodičov to bola ukážka, ako s deťmi komunikovať o tom, čo čítajú, aby to interpretovali vo svetle Evanjelia.
Celá katechéza na YouTube:
@anonym_autor 7 ročný syn videl všetky časti 🙂 veď je to super film. Dokonca ho pozerali v škole na náboženstve 😀
Nečítala som celú diskusiu, ale zaujalo ma to. Ja som nikdy HP nečítala a ani filmy som nevidela. Neviem, či si niekto pamätáte, na Juditu, ktorá zavraždila svojho spolužiaka Tomáša. Čítala som o nej, že žila HP a celý účet na instagrame mala posiaty všetkými tými príšerami z HP, všetkými tými negatívnymi postavami z HP. Vtedy to niekto neskôr vymazal, už neviem, či celý účet, alebo iba tie príspevky z HP, čo tam mala. Ja som to neskúmala, len som si teraz na to spomenula, pri tomto príspevku. Vie o tom niekto viac? Alebo si to niekto pamätáte?

Iné negatíva:
1. alchýmia
2. astrálne cestovanie
3. astrológia
4. numerológia
8. satanizmus
9. telepatia
10. výklad snov
12. vykladanie kariet
14. satanistické rituály
15. mediumizmus
@cecilia29 🤦🏼♀️
Odkiaľ to kopírujes?
Z knihy Pokyny pre inkvizitorov volume 2025?