icon

Názory rodičov na Harryho Pottera

9. sep 2025

Ahojte kresťanské aj nekresťanské mamičky, dovolíte svojim deťom čítať príp. pozerať Harryho Poterra? Aký máte na to názor? Viem, že aj na cirkevných školách o ňom deti točia...

terezka1947
11. sep 2025
@jana_eyre_2

@terezka1947 tak ťažko môžeš hodnotiť, že tam nie je vidno rozdiel medzi zlom a dobrom a pýtat sa o čom vlastne sú.. keď ťa nezaujímajú, nečítala si celý príbeh, tak nehodnot, že ide len o módu..

(Robit môžeš samozrejme čo chces, je to len konštatovanie)

@jana_eyre_2 ale ešte odpíšem,ja som písala,že mňa neoslovila kniha,že ani deti nie,že o čom sú,aká je ich pridaná hodnota....že často ľudia čítajú niečo iba kvôli tomu,že je to in.
Ja som tu knihu nechcela nehodnotit.
Písala som,že nemám rada fantasy štýl a že nemám rada,keď nie je jasné,čo je dobro a zlo. A to je teraz moderné zrelativizovali vo všetkom,v knihe,filme,v názoroch.
Keď sa moje dieťa rozhodne pozrieť filmy,či prečítať knihy,určite mu nebudem brániť. Pozriem si to s ním a porozprávame sa o Tom. Už mám deti väčšie,už vedia rozmýšľať.
Teraz sú všelijaké iné a horšie veci,kt.deti vedia ovplyvniť.
Hádam "labudu" či čo to je,samé o sebe nikomu neublíži,keď mu nebudeme pripisovať nad pozemské,či podpozemske vlastnosti. Vždy je to vec.
Kniha je tiež knihou. Nie je to strasidlo. Ide o to,čo môže urobiť s dieťaťom....iné je,keď akúkoľvek knihu číta malé dieťa a iné,keď ju číta staršie,iné je keď s rodičom dieťa rozoberá všetky témy života a iné,keď rodič bez uvažovania niečo striktne zákaze a dieťa netuší prečo.
To isté je internet,či AI. Buď bude slúžiť nám alebo my jej.
Ide o to,ako to deťom podať a sprístupniť,nie o to,urobiť zo všetkého strašidlo.Lebo čo sa striktne zákaze bez vysvetlenia,to začne lákat a cestu si k tomu deti vždy nájdu.
Za môjho "mladí" to mali rodičia jednoduchšie.
Teraz je to iné,chce to s deťmi veľa rozprávať,počúvať ich a sledovať ich reakcie,či strach. Vysvetľovať a vysvetľovať.
Toto celé nemyslím iba na HP,myslím to všeobecne.
Som veriaca a viem,že zlo existuje, bohužiaľ aj diabol.
Ale zase trošku rozumného uvažovania. Kresťanstvo nie je o strachu,o ukrývani sa pred svetom a o jeho prežívaní v tajných spolkoch. Nie sme sekta. Máme byť otvorení svetu a byť prínosom pre svet a ľudí okolo. Samozrejme v intenciách toho,v čo veríme. Neublíži mi HP a labudu,keď raz úprimne verím v dobro. Ale ak sa začnem zahrávať so zlom,je to začiatok konca. A HP za to môcť nebude. Musím vedieť,že čítam knihu a je na mne,čo si z nej vezmem. Mňa neoslovila.
Ktovie,možno pri tomto "bume" si prečítam len pre zaujímavosť všetky časti🤷keďže sa o nej toľko polemizuje. A tu ním to preto,že je to IN😁

janulik2008
11. sep 2025
@frzeiovn

@janulik2008
Lenže Heloween a ísť na cintorín zapáliť sviečku sú dve odlišné veci, len sa to oslavuje v ten istý čas....

@frzeiovn to že doma budeme mať vyrezanu tekvicu a budeme mať ozdobu napr Mickey Mouse oblečeného ako Drakulu neznamena že nepôjdem zapáliť sviečku. Mne sa veľmi páči veľmi rozprávka Coco kde je pekne vysvetlena smrť. Napr tam žiadny satanizmus nie je aj keď podľa nejakého kňaza každá rozprávka Disney je len dielo diabla 🙄
Mne sa v poslednom čase a veru aj vďaka ateistom akoby otváraju oči že naozaj Naša viera nie je o ničom inom len o strachu. Lebo keď nespravis to tak pôjdeš do pekla atď. Vieš koľkym ľuďom HP pomohol keď mali zle obdobie? Ja už trz sa teším na január keď pôjde v telke HP 😁 a inak neverte tomu že deti sa k tomu nedostanú

jana_eyre_2
11. sep 2025
@terezka1947

@jana_eyre_2 ale ešte odpíšem,ja som písala,že mňa neoslovila kniha,že ani deti nie,že o čom sú,aká je ich pridaná hodnota....že často ľudia čítajú niečo iba kvôli tomu,že je to in.
Písala som,že nemám rada fantasy štýl a že nemám rada,keď nie je jasné,čo je dobro a zlo. A to je teraz moderné zrelativizovali vo všetkom,v knihe,filme,v názoroch.
Keď sa moje dieťa rozhodne pozrieť filmy,či prečítať knihy,určite mu nebudem brániť. Pozriem si to s ním a porozprávame sa o Tom. Už mám deti väčšie,už vedia rozmýšľať.
Hádam "labudu" či čo to je,samé o sebe nikomu neublíži,keď mu nebudeme pripisovať nad pozemské,či podpozemske vlastnosti. Vždy je to vec.
Kniha je tiež knihou. Nie je to strasidlo. Ide o to,čo môže urobiť s dieťaťom....iné je,keď akúkoľvek knihu číta malé dieťa a iné,keď ju číta staršie,iné je keď s rodičom dieťa rozoberá všetky témy života a iné,keď rodič bez uvažovania niečo striktne zákaze a dieťa netuší prečo.
Ide o to,ako to deťom podať a sprístupniť,nie o to,urobiť zo všetkého strašidlo.Lebo čo sa striktne zákaze bez vysvetlenia,to začne lákat a cestu si k tomu deti vždy nájdu.
Teraz je to iné,chce to s deťmi veľa rozprávať,počúvať ich a sledovať ich reakcie,či strach. Vysvetľovať a vysvetľovať.
Ale zase trošku rozumného uvažovania. Kresťanstvo nie je o strachu,o ukrývani sa pred svetom a o jeho prežívaní v tajných spolkoch. Nie sme sekta. Máme byť otvorení svetu a byť prínosom pre svet a ľudí okolo. Samozrejme v intenciách toho,v čo veríme. Neublíži mi HP a labudu,keď raz úprimne verím v dobro. Ale ak sa začnem zahrávať so zlom,je to začiatok konca. A HP za to môcť nebude. Musím vedieť,že čítam knihu a je na mne,čo si z nej vezmem. Mňa neoslovila.
Ktovie,možno pri tomto "bume" si prečítam len pre zaujímavosť všetky časti🤷keďže sa o nej toľko polemizuje. A tu ním to preto,že je to IN😁

@terezka1947 Harry Potter nie je žiaden boom vydaný bol pred 28mimi rokmi a bol známy hneď od začiatku.. nie preto, že by to bolo in, ale preto, že to bol zaujímavý príbeh o priateľstve, láske a sucite a písaný štýlom že mnohých vtiahol do deja natoľko že boli ochotní čítať aj tí, čo bežne knihy nečítali.. to sa nestáva často.. nemusí sa páčiť každému, ale fakt nemám rada ak sa o ňom vyjadruje niekto kto "len počul, len vidiel" ale sám si reálny názor nespravil čítaním a neznáša ho už len z princípu.. (o filmoch, seriály vôbec nepíšem pretože to s primárnym príbehom nemá až tak veľa spoločného, je to slaby odvar)

janulik2008
11. sep 2025
@terezka1947

@terezka1947 ja napr som nikdy neprišla na chuť Pán prsteňov 😁 prítok fantasy mám rada ale toto neviem 😁 ale preto, presne ako ty píšeš, nebudem písať že je to hlúposť 😉

nixinella
11. sep 2025

@anonym_autor prosím, pošli mi súkromnú správu, napíšem Ti osobné svedectvo ohľadom tejto témy - ak teda o to stojíš. Ak nie, je to v poriadku, pekný deň prajem 🙂

anonym_2378ad
11. sep 2025
@nixinella

@anonym_autor prosím, pošli mi súkromnú správu, napíšem Ti osobné svedectvo ohľadom tejto témy - ak teda o to stojíš. Ak nie, je to v poriadku, pekný deň prajem 🙂

@nixinella povedz nam vsetkym. Celkom ma to zaujima.

daniela595
11. sep 2025

@anonym_autor dovolim

daniela595
11. sep 2025
@nixinella

@nixinella aj mna to zaujima, ak to nie je tajne

terezka1947
11. sep 2025
@jana_eyre_2

@terezka1947 Harry Potter nie je žiaden boom vydaný bol pred 28mimi rokmi a bol známy hneď od začiatku.. nie preto, že by to bolo in, ale preto, že to bol zaujímavý príbeh o priateľstve, láske a sucite a písaný štýlom že mnohých vtiahol do deja natoľko že boli ochotní čítať aj tí, čo bežne knihy nečítali.. to sa nestáva často.. nemusí sa páčiť každému, ale fakt nemám rada ak sa o ňom vyjadruje niekto kto "len počul, len vidiel" ale sám si reálny názor nespravil čítaním a neznáša ho už len z princípu.. (o filmoch, seriály vôbec nepíšem pretože to s primárnym príbehom nemá až tak veľa spoločného, je to slaby odvar)

@jana_eyre_2 ale veď ja nepíšem,že je to nový boom.
Píšem na konci s nadsazkou,že keď je to Tom toľko polemiky teraz zo vsadial(opäť raz) asi si budem musieť prečítať všetky časti.....humor.
Mňa takýto zámer nebavil nikdy extra,ale nevravím,že tento štýl nemôže niekomu ucarivat.
Keď však má čítanie mladých ľudí podnietiť HP,kľudne....už nech je impulz akýkoľvek,na čítanie a lásku k literatúre je to ok.

yoxinka
11. sep 2025
@janulik2008

@frzeiovn to že doma budeme mať vyrezanu tekvicu a budeme mať ozdobu napr Mickey Mouse oblečeného ako Drakulu neznamena že nepôjdem zapáliť sviečku. Mne sa veľmi páči veľmi rozprávka Coco kde je pekne vysvetlena smrť. Napr tam žiadny satanizmus nie je aj keď podľa nejakého kňaza každá rozprávka Disney je len dielo diabla 🙄
Mne sa v poslednom čase a veru aj vďaka ateistom akoby otváraju oči že naozaj Naša viera nie je o ničom inom len o strachu. Lebo keď nespravis to tak pôjdeš do pekla atď. Vieš koľkym ľuďom HP pomohol keď mali zle obdobie? Ja už trz sa teším na január keď pôjde v telke HP 😁 a inak neverte tomu že deti sa k tomu nedostanú

@janulik2008
Coco tiež napaprčilo niektorých kresťanov … lebo kostry, lebo duchovia … ako, Coco je nádherná rozprávka. My to pozeráme vždy v októbri. A hlavne, je to kus mexickej kultúry pretavený do príbehu. Tak ako to je v tej rozprávke zobrazené, presne tak sa to v Mexiku oslavuje. Neviem, ako by sa tvárili naši najurputnejší kresťania, keby niekto začne haniť naše tradície všetkých svätých a podobne. Lebo to je tiež dosť lokálna vec. My Slováci sa strašne bojíme, úplne všetkého … a najmä toho, čo je mimo našu kultúru a tradície a čo je trochu iné. Svet je neuveriteľne rozmanité miesto, treba trochu vystrčiť hlavu zo svojej bubliny a popozerať sa okolo.

beronsche
11. sep 2025
@terezka1947

Vždy saxtsk zadivim,keď sa začne porovnávať Dobšinský a iné chuťovky z dnešnej doby.
Ide o to,aby bolo dieťaťu jasné,čo je dobro s čo zlo. Nejde o to,aby sme im čítali a aby oni čítali o nejako fsntady svete,kde neexistuje zlo. Alebo ešte lepšie,že sa zrelativizuje dobro a zlo.
Mňa nikdy knihy ako HP nefascinovali a chvalabohu ani moje deti. O čom vlastne sú?nejaká pridaná hodnota?veď tu sa už nečíta a nechodí do kina na to,čo by mohlo byť dobre,ale chceme byť IN,tak kupujeme a čítame to,čo iní.
U Dobšinského rytier zabil draka,postinsl hlavy vyrezal jazyky,krv striekala,princeznú zachránil,oženil sa s ňou a všetci boli šťastní.
Nejak nebadane,že by sme boli poznaceni z tej dobrý tými rozprávkami. Aj psychológovia sa zhodujú v Tom,že malé deti musia mať jasno,čo je zlo a čo dobro.

@terezka1947 pridaná hodnota? Aká je pridaná hodnota akejkoľvek rozpravky? Tak presne taká je aj pridaná hodnota HP.
A že tam nie je jasné definované dobro a zlo?
Nuž jednak HP nie je pre malé deti (a filmy už vôbec vhodné nie sú, najmä ďalšie časti) a tiež by som si nebola taká istá definíciou dobra a zlá v rozprávkach klasických.
Je dievčina v Pamodaj šťastia.. dobrá, keď okradne čarodejnicu? Je správne obetovať vlastne dieťa (nechať ho zabiť) , aby sme ochránili cudzích ľudí v Zlatovláska?
Inak, okradnúť niekoho, oklamať ho, podviesť je častý motív v klasických rozprávkach. Robia to kladní hrdinovia!!

A najmä, tváriť sa, že klasické rozprávky, sú určené na to, aby učili deti dobru a zlu je úplne, úplne pomýlené. Rozprávky boli určené dospelým! Nie deťom. Veď v takej pôvodnej šípkovej Ruženke ju ženatý princ znásilní v spánku.. ťažko námet pre dieťa, že?
.

beronsche
11. sep 2025
@nixinella

@nixinella aj mňa to zaujíma.

alica110
11. sep 2025
@nixinella

@nixinella Bacha, tieto to nezaujíma, len chcú snoriť

victoriab
11. sep 2025
@labocca

@anonym_autor ano syn cital knizky aj film pozeral. Na rozdiel odomna,ja som necitala ani jednu knihu HP a ani film som nevidela a ni neplanujem🙂.

@labocca ja som ty 😄😄😄 ani jednu knihu som neprecitala a film som v zivote nevidela 😄😄😄

beronsche
11. sep 2025
@alica110

@nixinella Bacha, tieto to nezaujíma, len chcú snoriť

@alica110 jasné, ty vieš všetko najiepsie! 🤦🏼‍♀️

janulik2008
11. sep 2025
@yoxinka

@janulik2008
Coco tiež napaprčilo niektorých kresťanov … lebo kostry, lebo duchovia … ako, Coco je nádherná rozprávka. My to pozeráme vždy v októbri. A hlavne, je to kus mexickej kultúry pretavený do príbehu. Tak ako to je v tej rozprávke zobrazené, presne tak sa to v Mexiku oslavuje. Neviem, ako by sa tvárili naši najurputnejší kresťania, keby niekto začne haniť naše tradície všetkých svätých a podobne. Lebo to je tiež dosť lokálna vec. My Slováci sa strašne bojíme, úplne všetkého … a najmä toho, čo je mimo našu kultúru a tradície a čo je trochu iné. Svet je neuveriteľne rozmanité miesto, treba trochu vystrčiť hlavu zo svojej bubliny a popozerať sa okolo.

@yoxinka veď preto aj sa mi páči. Áno naša kultúra je ísť na cintorín.
Inak k tým všetkým svätým. Niekde som tuším čítala že Halloween sa slávi deň pred sviatkom všetkých svätých.
Je fajn myslieť na našich príbuzných ale myslím že by sme mali na nich si spomenúť počas celého roka.

To vážne už aj Coco? co majú deti čítať a pozerať vlastne aby to nebolo proti viere? 🤔

yoxinka
11. sep 2025
@janulik2008

@yoxinka veď preto aj sa mi páči. Áno naša kultúra je ísť na cintorín.
Inak k tým všetkým svätým. Niekde som tuším čítala že Halloween sa slávi deň pred sviatkom všetkých svätých.
Je fajn myslieť na našich príbuzných ale myslím že by sme mali na nich si spomenúť počas celého roka.

To vážne už aj Coco? co majú deti čítať a pozerať vlastne aby to nebolo proti viere? 🤔

@janulik2008
Asi len príbehy svätých na Luxe 🤷‍♀️. Neviem.

lucopeda
11. sep 2025
@frzeiovn

@anonym_autor
Ahoj, je to mágia, a riadna, deti ani dospelí si to nechcú pripustiť ale má to veľký vplyv na duševné zdravie človeka, nie len HP ale aj iné podobné postavičky ako tá zakliata plyšová hračka labubu, alebo ako sa to volá, pokémoni, Hello Kitty atď. Ja som to ani s deťmi neriašila ani filmy ani knihy podobné, proste sme im vysvetlili, že my kresťania také pozerať nebudeme, lebo je to zlé...sú tam vážne a riadne zaklínadlá, autorka je satanistka a to riadne funguje, boli články o tom, ako sa deti pokúšali o nejaké časy z knihy a fungovalo to naozaj a teraz majú psychické problémy alebo sú posadnuté...Ja viem, že pre iných je to len film a len kniha, ale takéto veci na nás číhajú všade okolo a už si to ani neuvedomujeme, nemáme dosť vo svete? Veď sú omnoho krajšie filmy aj knihy, len sa spraví z toho veľký boom lebo to je všetko propaganda a všetci to potom chcú. Žiaľ aj na cirkevných školách, kde by mali vedieť o čo ide, tak isto a ´´oslava´´ Halooween, to je tiež riadna diabolčina....

@frzeiovn v com konkretne je oslava Halloween satanske? Nastuduj si trocha o tom sviatku a tiez poznamenam ze nase mierumilovne Dusicky su vlastne odvodene z tohoto sviatku.

janulik2008
11. sep 2025
@yoxinka

@janulik2008
Asi len príbehy svätých na Luxe 🤷‍♀️. Neviem.

@yoxinka asi len to.

simca06022011
11. sep 2025

@anonym_autor podla mna je to uplne v pohode pre deti primeraneho veku tak 8-9+, mladsim detom je to za mna zbytocne, su pre ne urcene ine knihy/rozpravky. A isla by som pekne najskor knihami, v tom veku to zvladnu aj sami uz citat.. aj ked.. mi sme s dcerou zhltli prvu cast na vianoce za 3dni, citali sme si to nahlas a sulali sa od smiechu🙂 kym prejdu k v filmom a hlavne poslednym castiam, tak na to budu akurat :D
Ja som nazoru ze obsah treba limitovat nejakym rozumnym vekom, pan prstenov tiez nie je nic pre 6r deti... a 10r dieta nemusi pozerat matrix... proste pride vek, ked je to akurat.
Nabozenske otazky neriesim, carodejnici a kuzla a strasidla su podla mna beznou normalnou sucastou rozpravok a pribehov. Tu to musela nejaka skupina zdemonizovat, mozno kvoli popularite a nejakemu fanatizmu (vsak vela deti to chyti minimalne na nejaky cas riadne:D a niektori ani do dospelosti nevyrastu = tak sa mozno citia ohrozene nejake nabozenske hodnoty, kto vie...)

gabrielabydzo
11. sep 2025
@dannieja

Ak chce niekto zakazovať Harryho Pottera, lebo sú tam čary, nech zakáže aj Popolušku, lebo tam víla čarovným prítokom vyčaruje Popoluške krásne šaty. Čo ti poviem.🤷

@dannieja čarovným prítokom??Fúha este si vygooglim čo je to ten čarovný prítok.U nás na Slovensku má Popoluška tri oriešky.

alica110
11. sep 2025
@beronsche

@alica110 jasné, ty vieš všetko najiepsie! 🤦🏼‍♀️

@beronsche Viem 😆

hefo
11. sep 2025
@beronsche

@terezka1947 pridaná hodnota? Aká je pridaná hodnota akejkoľvek rozpravky? Tak presne taká je aj pridaná hodnota HP.
A že tam nie je jasné definované dobro a zlo?
Nuž jednak HP nie je pre malé deti (a filmy už vôbec vhodné nie sú, najmä ďalšie časti) a tiež by som si nebola taká istá definíciou dobra a zlá v rozprávkach klasických.
Je dievčina v Pamodaj šťastia.. dobrá, keď okradne čarodejnicu? Je správne obetovať vlastne dieťa (nechať ho zabiť) , aby sme ochránili cudzích ľudí v Zlatovláska?
Inak, okradnúť niekoho, oklamať ho, podviesť je častý motív v klasických rozprávkach. Robia to kladní hrdinovia!!

A najmä, tváriť sa, že klasické rozprávky, sú určené na to, aby učili deti dobru a zlu je úplne, úplne pomýlené. Rozprávky boli určené dospelým! Nie deťom. Veď v takej pôvodnej šípkovej Ruženke ju ženatý princ znásilní v spánku.. ťažko námet pre dieťa, že?
.

@beronsche Ja by som Dobšinského (a iné "strašidelné príbehy pôvodne určené dospelým") vôbec v argumentácii nepoužil a neporovnával HP s ním. Vlastne vôbec nechápem popularitu Dobšinského a prečo sa ním zozbierané horory začali niekedy v polovici minulého storočia kastrovať a predkladať deťom...

beronsche
11. sep 2025
@hefo

@beronsche Ja by som Dobšinského (a iné "strašidelné príbehy pôvodne určené dospelým") vôbec v argumentácii nepoužil a neporovnával HP s ním. Vlastne vôbec nechápem popularitu Dobšinského a prečo sa ním zozbierané horory začali niekedy v polovici minulého storočia kastrovať a predkladať deťom...

@hefo vidíš a podľa niektorých sú to jediné vhodné rozprávky.. 🙂

anonym_a0b8f1
11. sep 2025
@yoxinka

@janulik2008

@yoxinka naša kultúra a tradícia starých Slovanov je sviatok keltských druidov kedy 1. november bol sviatkom Samhain koniec leta/svetla kedy sa otvára prechod do záhrobia a mŕtvy môžu navštevovať živých, to tu bolo dávno pred kresťanstvom
duchovia mŕtvych ktorý sa potulovali po zemi a navštevovali domy treba udobriť jedlom aby nepriniesli nešťastie, tekvica/lampáš so sviečkou mala odstrašiť a odohnať zlých duchov
prezlečenie za ducha malo ochrániť človeka aby ho duch nespoznal a neublížil mu keď ho zmätie tým že je jeden z nich

tetapetra
11. sep 2025
@anonym_a0b8f1

@yoxinka naša kultúra a tradícia starých Slovanov je sviatok keltských druidov kedy 1. november bol sviatkom Samhain koniec leta/svetla kedy sa otvára prechod do záhrobia a mŕtvy môžu navštevovať živých, to tu bolo dávno pred kresťanstvom
duchovia mŕtvych ktorý sa potulovali po zemi a navštevovali domy treba udobriť jedlom aby nepriniesli nešťastie, tekvica/lampáš so sviečkou mala odstrašiť a odohnať zlých duchov
prezlečenie za ducha malo ochrániť človeka aby ho duch nespoznal a neublížil mu keď ho zmätie tým že je jeden z nich

@anonym_a0b8f1 a teraz sa príprav 🫣každý rok to isté dookola 😆

mizoko
11. sep 2025
@pribinak

@anonym_autor Dobšinský ktorý pozbieral slovenské ľudové rozprávky musí puknúť smiechom.
Však naše ľudové rozprávky sú samé čary - mary, zaklínadlá a podobne

Zdravý rozum všetkým želám

@pribinak to ma napadlo ako prvé 🤣 HP im vadí ale Dobšinského im prečítajú. A tam to máš také že - oči vyškriabala,nos odhryzla uši vytrhala..nohy a ruky odsekla,len trup ostal ... A ďalšie smakocinky 😌 Inak Dobšinského "rozprávky" vlastne nie sú rozprávky v pravom slova zmysle. Boli to príbehy kt si dievčatá vraveli na priadkach a potom ich vonku chlapci čakali aby nešli po noci samé a nebáli sa 😏😁😎

janulik2008
11. sep 2025

Ale viete co zeny? Ja citam tuto diskusiu tak asi sa zasa si dam maraton HP kniziek 😀😇🥰

anonym_a0b8f1
11. sep 2025
@tetapetra

@tetapetra potom to prevzali kresťania a urobili si z toho svoj kresťanský sviatok aby to bolo prijateľné pre tých čo sa obrátili z uctievania keltských bohov na kresťanského boha

janulik2008
11. sep 2025
@tetapetra

@tetapetra veru o chvilu to zacne 😀 ze neposlu dieta kvoli tomu do skoly 😀