icon

Názory rodičov na Harryho Pottera

9. sep 2025

Ahojte kresťanské aj nekresťanské mamičky, dovolíte svojim deťom čítať príp. pozerať Harryho Poterra? Aký máte na to názor? Viem, že aj na cirkevných školách o ňom deti točia...

mizoko
11. sep 2025
@anonym_a0b8f1

@yoxinka naša kultúra a tradícia starých Slovanov je sviatok keltských druidov kedy 1. november bol sviatkom Samhain koniec leta/svetla kedy sa otvára prechod do záhrobia a mŕtvy môžu navštevovať živých, to tu bolo dávno pred kresťanstvom
duchovia mŕtvych ktorý sa potulovali po zemi a navštevovali domy treba udobriť jedlom aby nepriniesli nešťastie, tekvica/lampáš so sviečkou mala odstrašiť a odohnať zlých duchov
prezlečenie za ducha malo ochrániť človeka aby ho duch nespoznal a neublížil mu keď ho zmätie tým že je jeden z nich

@anonym_a0b8f1 džady 😌 my ich oslavujeme stále

yoxinka
11. sep 2025
@anonym_a0b8f1

@yoxinka naša kultúra a tradícia starých Slovanov je sviatok keltských druidov kedy 1. november bol sviatkom Samhain koniec leta/svetla kedy sa otvára prechod do záhrobia a mŕtvy môžu navštevovať živých, to tu bolo dávno pred kresťanstvom
duchovia mŕtvych ktorý sa potulovali po zemi a navštevovali domy treba udobriť jedlom aby nepriniesli nešťastie, tekvica/lampáš so sviečkou mala odstrašiť a odohnať zlých duchov
prezlečenie za ducha malo ochrániť človeka aby ho duch nespoznal a neublížil mu keď ho zmätie tým že je jeden z nich

@anonym_a0b8f1
Nechápem, prečo mi to vysvetľuješ, ja to ovládam 🤷‍♀️.

lorrainet
11. sep 2025

Ja som na tom vyrastala asi od 4-5 rokov ... Otec mi to pustil keď som fičala na Pánovi Prsteňov 😀 a fičím na Tom dodnes takže len čakám kedy aj môj syn do toho dorastie 😂 má 10 mesiacov takže ešte ma čas 😀

beronsche
11. sep 2025
@lorrainet

Ja som na tom vyrastala asi od 4-5 rokov ... Otec mi to pustil keď som fičala na Pánovi Prsteňov 😀 a fičím na Tom dodnes takže len čakám kedy aj môj syn do toho dorastie 😂 má 10 mesiacov takže ešte ma čas 😀

@lorrainet ty si v 4-5r ficala na pánovi prsteňov?
Kniha či film? Ja len, že knihy LOTR sú pre malé dieťa riadne ťažké a film absolútne nevhodný..

lulamx
11. sep 2025

k halloweenu odporucam knihu od raya bradburyho the halloween tree. neviem, ci vysla v slovencine, v cestine urcite ano.
kniha nema az take hviezdne hodnotenia, neviem preco. na goodreads, je v anglictine recenzia od pouzivatela matthew, ktore presne hovori, preco je ta kniha dobra.

lucopeda
11. sep 2025
@anonym_a0b8f1

@tetapetra potom to prevzali kresťania a urobili si z toho svoj kresťanský sviatok aby to bolo prijateľné pre tých čo sa obrátili z uctievania keltských bohov na kresťanského boha

@anonym_a0b8f1 presne taka sviecky sa nekladu do vyrezanej tekvice, ale na hrob 🫣

sisaka
11. sep 2025
@cecilia29

@elanor Mukla", vysvetľoval Hagrid, "tak vravíme ľuďom, čo nevedia čarovať. A ty máš chlapče, smolu, že si vyrastal v rodine tých najväčších muklov pod slnkom" (HP 1, s. 59).
„Dobro a zlo neexistuje, existuje len moc a tí, čo sú príliš slabí, aby ju získali.“ (prof. Quirell, HP 1, s. 299).
Profesor Dumbledore o profesorovi Snapovi: "Teraz môže opäť v pokoji nenávidieť spomienku svojho otca." (HP 1, s. 308.)
Dumbledore hovorí Snapovi: "Ty sám ma musíš zabiť..." (HP 7, s. 564).
O Mandragorách, ktoré vyzerali ako škaredé deti, profesorka Sproutová povedala: "Keď im zmizne akné, budeme ich môcť presadiť. Potom už nepotrvá dlho a budeme ich môcť rozrezať a variť." (HP 2, s. 247-248).
O pute Harryho Pottera s najnegatívnejšou démonickou postavou, Voldemortom, autorka píše: "Spojenie medzi nami silnie, paraziticky rastie." (HP 7, s. 567).
Harry komunikuje s mŕtvymi - s krstným otcom Siriusom Blackom, rodičmi, s profesorom Lupinom (HP 7, s. 577).
"Nech povedal Dumbledore čokoľvek, on (Harry) Snapovi neodpustí, nikdy..." (HP 5, s. 814).
"Zabila Siriusa!" reval Harry. "Zabila ho, - ja zabijem ju!" (HP 5, s. 733).
"Ak to nie je láska, čo ťa zachráni tentoraz", hovoril Voldemort, "musíš veriť, že ovládaš mágiu, ktorú ja neovládam, alebo máš zbraň mocnejšiu ako je moja". "Myslím to oboje", odvetil Harry" (HP 7, s. 609-610).
"Harry vystreľoval zaklínadlá a kliatby na každého smrťožrúta, ktorého zbadal, a tí padali, nevediac čo alebo kto ich zasiahol, a ich telá pošliapal ustupujúci dav." (HP 7, s. 605).
Bellatrix Lestrangeová hovorila Potterovi, ktorý ju zasiahol kliatbou cruciatus ale s malou účinnosťou: "Musíš naozaj chcieť niekomu spôsobiť bolesť - vychutnať to - iba spravodlivý hnev mi nadlho neublíži" (HP 5, s. 775).
O boji Molly Weasleyovej, matky Harryho najlepšieho priateľa Rona s Bellatrix Lestrangeovou: "Obe ženy bojovali s úmyslom zabiť." (HP 7, s. 607).
Kliatba kedavra - usmrcujúce zaklínadlo použila Molly v tomto zápase a zabila Bellatrix (HP 7, s. 608.)
Iné zaklínadlá, spomínané v príbehoch Harryho Pottera, sú napr. cruciatus - na spôsobenie neznesiteľnej bolesti nepriateľovi alebo imperius, aby očarovaný konal všetko podľa vôle zaklínajúceho, aby bol úplne v jeho moci.
Začarovanie priateľov, popletenie hlavy nepriateľom, strata vlasov, zviazaný jazyk sa spomínajú v HP 1, s. 87. Tiché kliatby v HP 6, s. 156-157.
Ďalšie spomínané sú confundo - spôsobenie pomätenosti, conjunctivitus - oslepenie, diffindo - roztrhnutie, furnunculus - spôsobí obrovské vredy, lepojazykus - spôsobí prilepenie jazyka na podnebie, locomotor mortis - zviaže nohy, obliviate - spôsobuje stratu pamäte, zabúdanie, petrificus totalus - spôsobí ustrnutie človeka (toto som kedysi aj ja používal na tých, ktorí by mi chceli škodiť), potom kliatba koktania, podkínajúce zaklínadlo, pŕhliace alebo štekliace a ďalšie. Podľa mňa je zbytočné vypisovať stranu pri každom z nich. Kto tieto príbehy čítal alebo videl, vie, že sú tam opísané alebo spomenuté.
Iné negatíva:
Vraždy a úmrtia (v príbehoch zomrie 158 bytostí, pričom vraždy robia aj kladné postavy.
V závere 6. dielu autorka necháva zavraždiť 50 ľudí).
Okultné praktiky opisované alebo uvádzané v Harry Potterovi sú:
1. alchýmia
2. astrálne cestovanie
3. astrológia
4. numerológia
5. veštenie z usadenín v šálke, z ruky, z čajových lístkov a iné
6. vyvolávanie a komunikácia s duchmi
7. mágia (biela aj čierna), čary, kliatby, zaklínania (spolu 115)
8. satanizmus
9. telepatia
10. výklad snov
11. čítanie z krištáľovej gule
12. vykladanie kariet
13. príprava elixírov (homeopatia)
14. satanistické rituály
15. mediumizmus

Dalo by sa ešte veľa písať o stieraní rozdielov, negatívnom postoji k autoritám, o horcruxoch atď. Múdremu stačí aj to, čo som tu uviedol. Kto nechce prijať pravdu, nepomôže mu ani to, keby ste mu aj celú knihu citovali. Diabol tiež vie citovať Bibliu a prekrúca ju podľa seba. Ale vieme, že jeho výklad je zlý. " Toto je priklad toho čo podľa kňaza nie je OK v diele HP

@cecilia29 🤣🤣🤣 odpadneeeem, to si dal nejaký magorko námahu. Ja neviem, čo by asi malo byť v knižke z čarodejníckeho prostredia, ak nie rôzne zaklínadlá, čary, ktoré treba vymyslieť tak, aby dávali aspoň trošku zmysel a páči sa mi, ako si autorka prizvala na pomoc latinčinu.

Týmto fanatikom nedobilo, že ide o fantasy knižku, ktorej účelom je pobaviť čitateľa, nie návod na čarovanie? Chvalabohu, že už dnes kresťania neupaľujú nevinných ľudí na hraniciach, ako tak čítam, adeptov na inkvizitorov by bolo dosť.

sisaka
11. sep 2025
@michaela274

Ja som doteraz nemala chuť si to pozrieť alebo prečítať ale knaz Juraj Vittek mal relaciu o tom na tv Lux vraj dobre vysvetlenu a tu je tiez par viet od neho na tuto temu:
V súvislosti s prvým prikázaním o zákaze mágie a čarodejníctva, ktoré sú hriechmi proti tomuto prikázanie, sa ukázala potreba učiť deti správne rozlišovať, a učiť deti interpretovať fenomén Harryho Pottera pri katechéze. Čítali ho len niektoré, ale filmové spracovanie videli skoro všetky. Nielenže ho skoro všetky deti poznajú, ale ukázalo sa, že veľmi dobre vedia rozlišovať rozprávkovú mágiu a že to nevzbudzuje záujem o okultizmus. Deťom som vysvetlil, že aj v reálnom svete sa môžu stretnúť s mágiou, a že ju treba odmietnuť, ale bolo vidno, že im nič také ani nenapadlo.

A potom sa spustila katechéza, ktorá sa robila takmer sama a ktorú ani nechceli skončiť. Hovorili sme o tom, ako Harryho chránilo najsilnejšie kúzlo, láska rodičov, ktorí sa zaň obetovali. Prešli sme k tomu, že aj nás tak v skutočnosti chráni najsilnejšia moc lásky Pána Ježiša, ktorý za nás obetoval život na kríži a znamenie kríža je Najmocnejším znamením ochrany proti moci zlého. Vysvetlili sme si aj to, že zloba Voldemorta je obrazom zloby diabla, ktorý nás nenávidí kvôli Bohu a jeho láske k nám. Harry objavil, že Voldemort zanechal v jeho duši kúsok svojej vlastnej duše, keď naň zaútočil jeho detstve. Harry pochopil, že musí zomrieť, aby ho porazil. Vysvetlili sme si, že Pán Ježiš vzal na seba všetky naše hriechy a podstúpil smrť, aby zvíťazil nad diablom, hriechom a aby porazil smrť. Katechéza nabrala spád, keď sme spomenuli ochranné kúzlo ”patronus”. Deťom som vysvetlil, že pri krste dostali svojho patróna. Všetky chceli vedieť, kto je ich patrónom. Za úlohu dostali zistiť svojho patróna a niečo o ňom, a aby si čítali o svätých, ktorí sú našimi patrónmi.

Katechéza o krste už potom išla ako po masle. Povedali sme si, že ako Harry mal svojho Kmotra Siriusa Blacka, teda krstného otca, tak aj oni majú medzi svojimi príbuznými svojich krstných rodičov, ktorým boli zverení do opatery. Najsilnejšie bolo, keď som sa ich opýtal, či by aj oni chceli mať znamenie ako Harry. Odhalil som im tajomstvo krstného znamenia ktoré im Božia láska vtlačila do duše pri krste. A toto znamenie je našou najväčšou ochranou. Preto Pán Ježiš povedal dnešnom evanjeliu: “ Všetci vás budú nenávidieť pre moje meno. Ale ani vlas sa vám z hlavy nestratí.” Kresťanovi preto neublíži dokonca ani smrť. Dúfam, že aj pre rodičov to bola ukážka, ako s deťmi komunikovať o tom, čo čítajú, aby to interpretovali vo svetle Evanjelia.

Celá katechéza na YouTube:

@michaela274 nie som veriaca, ale páči sa mi interpretácia toho kňaza, úplne niečo iné, ako to, čo tu kopíroval @cecilia29. Skratka 100 a 1. Láska vs nenávisť.

oblecenie99
11. sep 2025

Čo je dobré a čo zle je jednoznačne rozoznateľné aj v HP, aj v každej inej rozprávke.

Keď sa ale pozrieš na to hlbšie, môžeš to vyložiť rôzne. Každý jednu rozprávku, každú jednu.

Je dobrý kráľ, ktorý dá zapáliť všetky vretená v kráľovstve, aby zachránil dcéru pred sto ročným spánkom? Koľkým ľuďom ale tak zobral živobytie? Veď nevedeli 16 rokov priasť!

Je dobrá mamka Červenej Čiapočky, či siedmych kozliatok, ktoré mali tak sakra veľa neodkladnej roboty, že jedna poslala svoju dcéru cez hustý les, druhá nechala svojich sedem detí doma s tým, že obidve veľmi dobre vedeli, že sú to len deti, (Červená Čiapočka mala dokonca už aj predtým tendenciu schádzať z lesnej cestičky), pričom obidve veľmi dobre vedeli, že v lese šarapatí zlý vlk, ktorý žerie deti? Lebo mamka mala veľa roboty a babke bolo treba odniest cez hustý les víno a koláč, wtf?

Čítali ste Petra Pana? Ako Peter nabáda deti, ako sa dostať do Krajiny Nekrajiny? Vystúpite na parapetu, zatvorite oči a skočíte? Viete čo? 5 ročnému som jednotku Pottera čítala, ale pri tejto časti v tejto rozprávke som knihu zabuchla. Bývame totiž na 12. Tom poschodí a prišlo mi zle!

A čo rodičia Janka a Marienky? Najmä ich otec?????!!! Nemali čo jesť, tak nová žena do neho toľko hučí, že napokon ON!!!!! vezme svoje vlastné deti do lesa a nechá ich napospas osudu. Maloleté deti. V lese kde (o.i.) býva Ježibaba, ktorá robí sviečkovú z detí. Piči.

Kto je dobrý v rozprávke o Potkanoch z Hamelnu? Chlapíkovi nezaplatili mešťania za vyhnanie potkanov z mesta úplnú sumu a on za to hrou na píšťale vylákal ich deti, ktoré zmizli za nejakou horou ktorá sa za nimi zatvorila a už ich nikto nikto nevidel?

Bremsky muzikanti? Obsadia dom banditov, dotlcu ich a vykopú z vlastnej nehnuteľnosti, to fakt?

Malá morská panna? Kam až viedla jej posadnutosť chlapom? Bol on zlý, že sa zaľúbil do inej? Či Ursula zlá, však mladá vedela do čoho ide? Alebo uplatňujeme si na chudinku ochranu spotrebiteľa malej morskej víly a neprijateľné zmluvné podmienky so zlou kapitalistickú Uršulou?

Sranda je, že iba listujem zaradom v jednej knižke. Na každú jednu viem našiť všetko, či nasijete na Pottera.

jana_eyre_2
11. sep 2025
@michaela274

Ja som doteraz nemala chuť si to pozrieť alebo prečítať ale knaz Juraj Vittek mal relaciu o tom na tv Lux vraj dobre vysvetlenu a tu je tiez par viet od neho na tuto temu:
V súvislosti s prvým prikázaním o zákaze mágie a čarodejníctva, ktoré sú hriechmi proti tomuto prikázanie, sa ukázala potreba učiť deti správne rozlišovať, a učiť deti interpretovať fenomén Harryho Pottera pri katechéze. Čítali ho len niektoré, ale filmové spracovanie videli skoro všetky. Nielenže ho skoro všetky deti poznajú, ale ukázalo sa, že veľmi dobre vedia rozlišovať rozprávkovú mágiu a že to nevzbudzuje záujem o okultizmus. Deťom som vysvetlil, že aj v reálnom svete sa môžu stretnúť s mágiou, a že ju treba odmietnuť, ale bolo vidno, že im nič také ani nenapadlo.

A potom sa spustila katechéza, ktorá sa robila takmer sama a ktorú ani nechceli skončiť. Hovorili sme o tom, ako Harryho chránilo najsilnejšie kúzlo, láska rodičov, ktorí sa zaň obetovali. Prešli sme k tomu, že aj nás tak v skutočnosti chráni najsilnejšia moc lásky Pána Ježiša, ktorý za nás obetoval život na kríži a znamenie kríža je Najmocnejším znamením ochrany proti moci zlého. Vysvetlili sme si aj to, že zloba Voldemorta je obrazom zloby diabla, ktorý nás nenávidí kvôli Bohu a jeho láske k nám. Harry objavil, že Voldemort zanechal v jeho duši kúsok svojej vlastnej duše, keď naň zaútočil jeho detstve. Harry pochopil, že musí zomrieť, aby ho porazil. Vysvetlili sme si, že Pán Ježiš vzal na seba všetky naše hriechy a podstúpil smrť, aby zvíťazil nad diablom, hriechom a aby porazil smrť. Katechéza nabrala spád, keď sme spomenuli ochranné kúzlo ”patronus”. Deťom som vysvetlil, že pri krste dostali svojho patróna. Všetky chceli vedieť, kto je ich patrónom. Za úlohu dostali zistiť svojho patróna a niečo o ňom, a aby si čítali o svätých, ktorí sú našimi patrónmi.

Katechéza o krste už potom išla ako po masle. Povedali sme si, že ako Harry mal svojho Kmotra Siriusa Blacka, teda krstného otca, tak aj oni majú medzi svojimi príbuznými svojich krstných rodičov, ktorým boli zverení do opatery. Najsilnejšie bolo, keď som sa ich opýtal, či by aj oni chceli mať znamenie ako Harry. Odhalil som im tajomstvo krstného znamenia ktoré im Božia láska vtlačila do duše pri krste. A toto znamenie je našou najväčšou ochranou. Preto Pán Ježiš povedal dnešnom evanjeliu: “ Všetci vás budú nenávidieť pre moje meno. Ale ani vlas sa vám z hlavy nestratí.” Kresťanovi preto neublíži dokonca ani smrť. Dúfam, že aj pre rodičov to bola ukážka, ako s deťmi komunikovať o tom, čo čítajú, aby to interpretovali vo svetle Evanjelia.

@michaela274 tak toto je veľmi pekne.. ja plne rešpektujem kresťanstvo, hoci k nemu nepatrím veľmi si cením ak sú kresťania ktorí sa snažia pochopiť všetko čo je okolo nich a nebojujú len z principu.. vždy ma trocha šokoval prístup cirkvi k Harry potterovi práve preto, že rowlingova podľa mňa z kresťanstva veľa čerpala a že to tam nikto nevidel..

A rozmýšľam, či deti v kresťanských rodinách mali zakázanú napríklad Popolušku, ktorá sa carami premenila na princeznú v americkej verzii, alebo v českej si našla čarovné oriešky ktoré jej pomohli získať princa..

weleda123
11. sep 2025

Zapájam sa do diskusie síce neskoro, prečítala som po štvrtú stranu a potom som to vzdala 😅
Harry Potter bol prvá kniha, ktorú som prečítala sama, keď som sa naučila čítať. Mala som asi 7 rokov, keď som ju prelúskala. Predtým som videla film, vzali nás naň zo školy. Ja som s Harrym vyrástla a absolútne ho do dnešného dňa zbožňujem a čítala a pozerala by som ho stále dookola. A úprimne, už sa neviem dočkať, kedy bude dcérka dosť stará na to, aby sme mohli čítať jednotku spolu a potom si ju aj pozrieť. Je to nádherný príbeh, nech si hovorí kto chce, čo chce.
Žvásty o mágii a podobne ma nezaujímajú. Toho je plno aj v slovenských ľudových rozprávkach a koniec koncov aj v Biblii.

malary
11. sep 2025
@beronsche

@malary a môžeš byť konkrétna?
Aké presne?

@beronsche konkrétne ti nepoviem, lebo som nepozerala, nevidela. Exorcisti hovorili

martin96321
11. sep 2025
@cecilia29

@yoxinka plne psychiatrie deti ? Depresie a úzkosti na dennom poriadku ? Čoho je to prejavom ?

Maretta sa k tomu nevyjadril , ale Hucik. Teda to so som písala bol Hucikov komentár k HP. Mretta riešil iné veci.

Papagajujem ? Ak dostaneš lekársky správu plný latinských výrazov, rozumieš im ? Pre mňa je HP kniha plná mágie, a tento štýl sa mi nepáči. Nemám však šancu zhodnotiť či sú tam reálne satanisticke prvky, alebo je to neškodné. Tým ze exorcisti sa.twj téme venujú, vyznajú sa v nej, majú s tým skusenot, tak im verím

Ale povedz mi prečo ta to trápi? Prečo vám tu všetkým vadí, že to považujem ja za zlé? Prečo mate potrebu micto vyvrátiť? Toto nechápem.

Áno , síce argumentujem tým co Hucik o HP písal, ale len preto , lebo sa tu uzivatelky začali do toho navazat. Ne

@cecilia29 Osobne mi nevadi ak Ti nieco vadi,nepaci sa Ti to. Kde sa dostaneme ako ludia,krajina,ked mame potrebu sa ku vsetkemu vyjadovat. Niekto napise,ze bol v kine na cernaka.......hned dostane odpovede,ze ja by som na to nikdy nesiel...........a co mna je po tom ci by tam niekto nesiel. Niekto sa tu pochvali novymi satami a hned ma odpoved ,a ja by som si take hnusne neobliekla......sak neobliekaj. Niekto by taku hnusnu ani neoprel,ale necham si to pre seba. Prepac ale vadi mi aj nasilu presadzovanie krestanstva. Ako ta pani poslankyna co teraz zomrela. Je nas 5 milionov,kazdy mame nieco co nam sedi a co nie a nie vsetci sme krestania,alebo aspon nie fanaticky

martin96321
11. sep 2025

@anonym_autor Nedavno som prisiel z prace domov hladny. Doma nic,takze som si dal na stol tanier a pouzil zaklinadlo exempo dexempo hemendex..... a hadajte co. Idem do obchodu s papierikom v ruke co nam treba. Skarana magia,uz ani na to sa nemozem spolahnut

oblecenie99
11. sep 2025
@jana_eyre_2

@michaela274 tak toto je veľmi pekne.. ja plne rešpektujem kresťanstvo, hoci k nemu nepatrím veľmi si cením ak sú kresťania ktorí sa snažia pochopiť všetko čo je okolo nich a nebojujú len z principu.. vždy ma trocha šokoval prístup cirkvi k Harry potterovi práve preto, že rowlingova podľa mňa z kresťanstva veľa čerpala a že to tam nikto nevidel..

A rozmýšľam, či deti v kresťanských rodinách mali zakázanú napríklad Popolušku, ktorá sa carami premenila na princeznú v americkej verzii, alebo v českej si našla čarovné oriešky ktoré jej pomohli získať princa..

@jana_eyre_2 Pre mňa je HP a LOTR magické nie preto, lebo je v nich tá mágia, ale preto, aké posolstva v sebe nesú. Či už z kníh alebo filmov viem naspamäť plno citácií, ktoré sú nádherné, poučné a aktuálne budú aj o 50, 100 či 1000 rokov. Keď počúvam monológy kráľa Théodena v Dvoch veziach z LOTR mám zimomriavky, alebo monológ Sama v rovnakej časti ma dokáže vždy rozplakať, či vysvetlenie Dumledora Harrymu o dobrych a zlých ľuďoch a našej voľbe a činoch .. Jak sa dá na tieto diela nalepiť to všetko, čo tu čítam? A šíria a zdielaju to ľudia, ktorí to nečítali, nevideli.

tetapetra
11. sep 2025
@martin96321

@anonym_autor Nedavno som prisiel z prace domov hladny. Doma nic,takze som si dal na stol tanier a pouzil zaklinadlo exempo dexempo hemendex..... a hadajte co. Idem do obchodu s papierikom v ruke co nam treba. Skarana magia,uz ani na to sa nemozem spolahnut

@martin96321 tak to mi naozaj veľmi ľúto. Možno sa ti len pokazil prútik. Určite ti ho v Šikmej uličke opravia.. držím palce 👍🏻🫶🏻

beronsche
11. sep 2025
@malary

@beronsche konkrétne ti nepoviem, lebo som nepozerala, nevidela. Exorcisti hovorili

@malary jasneeé, konkrétne nikto nič nevie, ale všetci počuli, že je to veľmi pre veľmi zle.. 😂

beronsche
11. sep 2025
@michaela274

@michaela274 to je zaujímavé, ako sa na tú istú vec dajú aplikovať dva diametrálne odlišné pohľady...
Čo na by na to povedala @cecilia29 a "jej" kňaz plný zloby..

cecilia29
11. sep 2025
@beronsche

@michaela274 to je zaujímavé, ako sa na tú istú vec dajú aplikovať dva diametrálne odlišné pohľady...
Čo na by na to povedala @cecilia29 a "jej" kňaz plný zloby..

@beronsche ako ľahko sudis. Pýtaj sa kňaza. Veľmi ochotne odpovie na mail. Poskytnem ti ?

martin96321
11. sep 2025
@tetapetra

@martin96321 tak to mi naozaj veľmi ľúto. Možno sa ti len pokazil prútik. Určite ti ho v Šikmej uličke opravia.. držím palce 👍🏻🫶🏻

@tetapetra Moj prutik je v poriadku neboj😉 Ked uz nic ine,tak aspon usmev vycari😂

tetapetra
11. sep 2025
@martin96321

@tetapetra Moj prutik je v poriadku neboj😉 Ked uz nic ine,tak aspon usmev vycari😂

@martin96321 😂🫣

janulik2008
11. sep 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 to vies asi ked decka citaju HP tak nemaju cas na ine knihy.🤔

anonym_2378ad
11. sep 2025

Asi sa nedozviem tie zaklinadla ktore funguju 😂

ravehami
11. sep 2025
@tiezjedna

@cecilia29 no ešte aby zakázala... církev nemá čo zakazovať. Církev si má urobiť primárne poriadok vo svojich radoch, s ku*evníkmi a przniteľmi detí😉

@tiezjedna alebo s fasistami a nackami…u mojej babky knaz pomaly heiluje, mail ukonci “na straz”…ale hp je ta realna hrozba :D

beronsche
12. sep 2025
@cecilia29

@beronsche ako ľahko sudis. Pýtaj sa kňaza. Veľmi ochotne odpovie na mail. Poskytnem ti ?

@cecilia29 áno, priznávam, bola to ustipacne myslená poznámka..
O kontakt na kňaza so spiatocnickymi názormi záujem nemám, ďakujem.
Ale zaujímal by ma tvoj názor..
Prečo si si vybrala, že jednemu verit budeš a druhému nie?

beronsche
12. sep 2025
@anonym_2378ad

Asi sa nedozviem tie zaklinadla ktore funguju 😂

@anonym_2378ad ešte by si ich použila! No to tak!!
😉😉

selena_luna
12. sep 2025
@beronsche

@beronsche jj presne. A inak polozena otazka preco hlave cirkvi, co ma moc zvazovat a rozvazovat veci v nebi neveri, ale random anonymnemu kazatelovi hej.

anonym_a0b8f1
12. sep 2025

Keď si pozrieš 5. kniha Mojžišova 18:9-11 a Skutky apoštolov 19:18-20 tak kresťania sa majú vyhýbať mágii, vešteniu, zaklínaniu, čarodejníctvu a podobným veciam a keď je niečo bohu odporné tak sa to nedá ospravedlniť že je to len zábava, že to nie je naozaj, len akože a len vymyslené.

Keby tvoj manžel napodobňoval sexuálny styk/pohyby za chrbtom cudzej ženy, a potom sa smial že je to len zábava, len akože a nie reálne bola by si s tým v pohode? Alebo by ospravedlňoval že v tom čo robí je aj niečo dobré, veď pohyb je zdravý pre telo tak takto "cvičil".

Rovnako sa cíti boh keď ľudia robia to čo mu je odporné a zľahčujú, že je to len zábava to mu nebude vadiť.

cecilia29
12. sep 2025
@beronsche

@beronsche

prečo? Lebo tymto temam sa venuje , venoval sa picas studia. Ako chlapec mal skusenost s magiou . O sebe povedal citijem: Témam, ktoré sú spojené s okultizmom, mágiou, liečiteľstvom a paranormálnymi javmi sa venujem prakticky od svojho prvého roku kňazstva, keď som prišiel do Spišskej Novej Vsi. Teologické štúdiá som ukončil diplomovou prácou Parapsychológia z pohľadu kresťanstva u školiteľa biskupa Františka Tondru. Popri klasickej pastorácii sa až dodnes venujem osvete, poradenstvu a modlitbám za oslobodenie pre tých, ktorí prišli do kontaktu s touto oblasťou.

Keďže som veriaca verím v Boha ale verím ze existuje diabol. Najväčšie skúsenosti majú s nim ti kňazi ktorý sú exorcisti.
Tu je pár citácií známych exorcistov ktoré vypísal AI
Tu sú konkrétne citácie od známych exorcistov týkajúce sa diel Harryho Pottera:

---

👨‍⚖️ Otec Gabriele Amorth – bývalý hlavný exorcista Vatikánu

Otec Amorth, ktorý vykonal tisíce exorcizmov, varoval pred knihami o Harrym Potterovi, považujúc ich za nebezpečné pre deti:

> „Za Harrym Potterom sa skrýva podpis kráľa temnoty, diabla.“

Tvrdil, že knihy neodlišujú medzi bielou a čiernou mágiou, neobsahujú duchovného sprievodcu a ignorujú náboženské hodnoty, čo podľa neho podporuje záujem mladých o okultizmus.

---

👨‍⚖️ Otec Chad Ripperger – americký exorcista a teológ

Otec Ripperger sa vyjadril, že používanie skutočných démonických mien v knihách môže mať nežiaduce účinky:

> „60 % mien v Harrym Potterovi sú skutočné mená démonov, ktorých exorcisti vyhnali z ľudí.“

Varoval, že čítanie týchto kníh môže neúmyselne vzdať úctu démonom tým, že sa vyslovujú ich mená mimo správneho kontextu.

---

👨‍⚖️ Neznámy exorcista – zdieľajúci osobné skúsenosti

Jeden exorcista zdieľal prípad, kde deti po prečítaní kníh vykazovali známky posadnutia:

> „Mal som prípad posadnutia, kde osoba bola posadnutá piatimi démonmi, ktorí tvrdili, že inšpirovali J. K. Rowlingovú k napísaniu Harryho Pottera.“

Tento exorcista odporúčal vyhýbať sa týmto knihám, pričom zdôraznil, že väčšina skúsených exorcistov má podobné obavy.

Títo ľudia mi prídu kvalifikovanejši rozprávať o tom ako mamičky z MK

cecilia29
12. sep 2025
@anonym_a0b8f1

Keď si pozrieš 5. kniha Mojžišova 18:9-11 a Skutky apoštolov 19:18-20 tak kresťania sa majú vyhýbať mágii, vešteniu, zaklínaniu, čarodejníctvu a podobným veciam a keď je niečo bohu odporné tak sa to nedá ospravedlniť že je to len zábava, že to nie je naozaj, len akože a len vymyslené.

Keby tvoj manžel napodobňoval sexuálny styk/pohyby za chrbtom cudzej ženy, a potom sa smial že je to len zábava, len akože a nie reálne bola by si s tým v pohode? Alebo by ospravedlňoval že v tom čo robí je aj niečo dobré, veď pohyb je zdravý pre telo tak takto "cvičil".

Rovnako sa cíti boh keď ľudia robia to čo mu je odporné a zľahčujú, že je to len zábava to mu nebude vadiť.

@anonym_a0b8f1 dobrý komentár.