icon

Prečo kniha Mních šokuje čitateľov?

karolinakr
4. okt 2025

Pre mňa zatiaľ najlepšia kniha. Prvý krát po prečítaní knihy som ostala s otvorenými ústami - že toto čo bolo? Zápletka, ktorú by som ozaj nečakala...Je tu niekto, na koho tiež tak zapôsobila? A čo sa vám na tom páčilo najviac?
Je to z prostredia rehole v Madride v roku 1795. Pôvodný román musel byť scenzurovaný, lebo vyvolal veľké pohoršenie, ale bol to úpadok človeka ktorý sa z najväčšej cnosti sa prepadol do najväčšieho pekla..

patriciaholla
4. okt 2025

Áno! Mních sa fakt dobre čítal, úplne ma tá kniha vtiahla do deja a nepustila. Koniec bol veľmi uspokojivý - veď ešte aby nie, náš cnostný muž dostal, čo si zaslúžil. Mne sa napríklad páčilo aj ako to odráža manipuláciu, ako diabol ľahko manipuluje. Tiež tá všadeprítomná záhadnosť, úžasne desivé 🙂

karolinakr
autor
4. okt 2025
@patriciaholla

Áno! Mních sa fakt dobre čítal, úplne ma tá kniha vtiahla do deja a nepustila. Koniec bol veľmi uspokojivý - veď ešte aby nie, náš cnostný muž dostal, čo si zaslúžil. Mne sa napríklad páčilo aj ako to odráža manipuláciu, ako diabol ľahko manipuluje. Tiež tá všadeprítomná záhadnosť, úžasne desivé 🙂

@patriciaholla ty si to tak zhrnula, že lepšie by som to nenapísala..
a že si zaslúžil taký koniec - no čo ja viem, ked ho tam diabol niesol hore na skalu, mala som husiu kožu a najhoršie na tom bolo, že ho omilostili..to už horšie skončiť nemohlo..

ano, aj mňa napadlo, aj my sme tak klamaní? koľko razy sme boli oklamaní v živote?

patriciaholla
6. okt 2025
@karolinakr

@patriciaholla ty si to tak zhrnula, že lepšie by som to nenapísala..
a že si zaslúžil taký koniec - no čo ja viem, ked ho tam diabol niesol hore na skalu, mala som husiu kožu a najhoršie na tom bolo, že ho omilostili..to už horšie skončiť nemohlo..

ano, aj mňa napadlo, aj my sme tak klamaní? koľko razy sme boli oklamaní v živote?

@karolinakr ach tak, musela som si ten koniec teraz znova prečítať, hold, máte pravdu... Svojim spôsobom ho omilostil.
A čo sa najviac na knihe páčilo tebe Karolína?

karolinakr
autor
6. okt 2025
@patriciaholla

@karolinakr ach tak, musela som si ten koniec teraz znova prečítať, hold, máte pravdu... Svojim spôsobom ho omilostil.
A čo sa najviac na knihe páčilo tebe Karolína?

@patriciaholla svätá inkvizícia ho omilostila, ked bol v tom väzení, diabol mu brnkal na nervy, nech rychlo podpíše zmluvu a on zbrklo podpisal, a ešte ho oklamal v tom, že mu nedal dlhy život pri Matilde, len ho vyniesol z väzenia, a to mu nepovedal, že ho len berie na skalu, odkial ho zhodí...no a prišli straže mu oznamiť, že bol omilostený zrejme pre jeho cnostny život predtým..čiže nemusel nič podpisovať, a takto prišiel o všetko,,,možno prave ta posledna strana ma tak vyviedla z miery, že som tu knihu hned považovala za inú ako ostatné..čo sa mi pačilo na tej knihe? možno prave to, že autor sa opovažil povedať nahlas niečo, na čo by som sa bála aj pomyslieť